PDA

View Full Version : Auto put preko Pestera..


halilce
06-05-2010, 07:15
http://www.novosti.rs/upload/images/2010/05maj/0405/eko-autoput.jpg
TRASA budućeg autoputa Beograd - Jadran sigurno će proći preko Peštera, četiri turske kompanije zainteresovane da grade deonicu od Požege do Boljara, još neizvestan početak radova.
Trasa budućeg autoputa Beograd - Jadran definitivno će od Požege “ići” preko Duge Poljane i celog Peštera i u Boljarima će se sresti sa deonicom koju od Bara do granice sa Srbijom gradi Crna Gora.
Deonica Požega - Boljare dugačka je 107 kilometara, nepristupačna je i teška za rad, na njoj je predviđena izgradnja 15 tunela i velikih mostova, zbog toga će koštati oko milijardu evra. Drugi deo ovog autoputa, od Beograda do Požege dugačak je 147 kilometara i koštaće oko 1,2 milijarde evra.
Još ne znamo: kada će početi radovi na deonoci od Požege do Boljara gde postoji samo idejni projekat, a glavni projekat biće gotov do kraja godine. Za ovu deonicu autoputa najzainteresovanije su četiri turske
kompanije, a interesovanje pokazuju i neke firme iz Kine. Radove će dobiti onaj ko uspe da obezbedi slične uslove kakve smo obezbedili za izgradnju takozvanog “kineskog mosta” od Borče do Zemuna - istakao je ministar Mlađan Dinkić u Novom Pazaru.
Izgradnja autoputa preko Peštera je od životnog značaja za sve žitelje Novog Pazara, Sjenice, Tutina i celog ovog kraja, autoput će biti naš prozor u svet, omogućiće nam dobre veze i sa Beogradom i Podgoricom, a “otvoriće” i ogromne prirodne potencijale Peštera i Golije - kaže dr Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara.

PRVACI
OVE godine počinju radovi na deonici od Uba do Lajkovca, a potom će uslediti tenderi i za preostale deonice. Autoput će se graditi iz četiri dela: Beograd - Ljig, Ljig - Čačak, Čačak - Požega i Požega - Boljare - rekli su prilikom nedavne posete Novom Pazaru ministri Ljajić i Dinkić koji su naglasili da ovoga leta počinje i izgradnja supermodernog magistralnog puta Novi Pazar - Sjenica, koji će biti veza sa budućim autoputem Beograd - Jadran.

KONCESIJE SU SPAS
DA je koristila koncesije, Srbija bi već imala izgrađenu mrežu autoputeva i završen putni Koridor 10 - rekao je u utorak Dragan Penezić, ekspert Komisije za zaštitu konkurencije na okruglom stolu “Javno-privatno partnerstvo, model rešavanja infrastrukturnih i komunalnih problema”.
Penezić je objasnio da je Srbija jedina država koja je pod pritiskom javnosti i zbog političkih trvenja objavila ugovor o koncesiji za autoput Horgoš - Požega. Rekao je da Srbija tako dala loš primer investitorima, koji su bili spremni da učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima.
- Kasnimo mnogo, jer smo hteli da zadržimo državni monopol u infrastrukturi i tako se svrstali u red zemalja koje u 21. veku nisu uspele da završe mrežu autoputeva - rekao je je Penezić.

Novosti | Vecernje novosti | Ekonomija | Autoput preko Pe?tera | autoput beograd juzni jadran (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=178143&title_add=Autoput%20preko%20Pe%C5%A1tera&kword_add=autoput%20beograd%20juzni%20jadran)

STRANAC
06-05-2010, 13:56
Valjda se i ovo desi,nadam se...

36310
06-05-2010, 17:48
....još neizvestan početak radova....



Al' to nije razlog da mi ne popijemo! :smilie_prost:

adnan
06-05-2010, 19:21
Al' to nije razlog da mi ne popijemo! :smilie_prost:

Od kad se ti propi Turcine ... :confused:

Tahirovce
06-05-2010, 20:05
On pije samo bez alkoholna, kad pozeli da podrigne na pivo :) ..

36310
07-05-2010, 07:48
Od kad se ti propi Turcine ... :confused:

Adnane prati fabulu...