PDA

View Full Version : Dobrovoljačka - Obilježavanje proteklo mirno i bez incidenata


superbaka
03-05-2010, 23:55
. C. 03/05/2010 11:00:00 http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/april/dobro13_951410282.jpg&size=article_medium Foto: Vijesti.ba
Predstavnici Pododbora za obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj položili cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Istodobno, predstavnici udruženja Zelenih beretki i građani Sarajeva okupili se da odaju počast stradalim građanima Sarajeva. Glasnogovornik policije Kantona Sarajevo Dragan Mioković kazao je okupljenim novinarima da je na zahtjev organizatora iz Republike Srpske ceremonija polaganja cvijeća u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici "pomjerena 150 metara niže" od predviđene lokacije. Policijska vozila i jake policijske snage osiguravale su skup. Nakon polaganja cvijeća u Ulici Hamidje Kreševljakovića, autobusi su krenuli prema Miljevićima. Nekoliko stotina metara dalje održan je drugi mirni skup, koji su organizovali članovi udruženja "Zelene beretke" i građani Sarajeva, koji su na taj način odali počast poginulim civilima i braniteljima.
RANIJE ...
12:42 Nefić: Sve prošlo bez incidenata

Glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić izjavio je da je današnje obilježavanje 18. obljetnice događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prošlo bez ijednog incidenta.

"Nije bilo niti jednog incidenta, sve je obavljeno onako kako je bilo planirano", rekao je Nefić za Srnu.

Prema njegovim riječima, MUP Kantona Sarajevo ozbiljno je shvatio svoj posao i kontinuiranim radom ovaj zadatak s uspjehom priveo kraju.

"Mislim da je ovo primjer svim policijskim agencijama kako treba raditi", zaključio je Nefić.

Članovi obitelji, predstavnici vlasti Republike Srpske i srpski funkcioneri u institucijama BiH danas su, prvi put nakon 18 godina, prislužili svijeće i položili bijele ruže na mjestu stradanja vojnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Pomen je protekao dostojanstveno i mirno, uz ogromnu medijsku pažnju i izuzetno jako policijsko osiguranje.




11.00 Položeno cvijeće

U Sarajevu je danas prvi put nakon 18 godina obilježena godišnjica stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, danas Hamdije Kreševljakovića. Upaljene su svijeće i položeno je cvijeće. Pomen je protekao dostojanstveno i mirno, uz ogromnu medijsku pažnju i izuzetno jako policijsko obezbjeđenje.

Učesnici pomena iz RS se autobusima i uz policijsku pratnju vraćaju ka Istočnom Sarajevu, a mirno se razilazi i skup od nekoliko stotina pripadnika "Zelenih beretki" koji su se nalazili na Drveniji. Policija je odradila porfesionalno svoj posao a novinarima, osim njih par, nije bilo dozvoljeno slikanje niti prilazak mjestu komemoracije. Šef Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Dragan Mioković kazao je da je takva bila odluka organizatora skupa.


10.49 Kolona iz RS krenula ka mjestu stradanja

Stupac građana iz Republike Srpske je nakon sat čekanja dobila policijsko obobrenje za ulazak u Sarajevo. Izvještač Srne javlja da dva autobusa sa sudionicima iz RS osigurava izuzetno jaka policijska pratnja, a duž saobraćajnice postavljen je špalir policije. Na mjestu gdje je predviđeno polaganje cvijeća za žrtve u Dobrovoljačkoj još se nalazi oko 200 pripadnika "zelenih beretki" koji su odbili poziv organizatora i policije da se raziđu.

Još nekoliko stotina građana nalazi se s druge strane Miljacke kod mosta Drvenija, a obje grupe osigurava jak policijski kordon koji se pojačao nakon najave o polasku stupca iz RS sa Vraca.


10.30 Zelene beretke odbile poziv da se raziđu

Stotinjak pripadnika Udruženja "Zelene beretke" uprkos pozivu predsjednika Muhameda Švrakića da se raziđu odbilo je poziv organizatora, a ne žele da poslušaju ni policijski zahtjev da prijeđu na drugu obalu Miljacke, javlja dopisnik Vijesti.ba. U ovim trenucima očekuje se dolazak kolone iz RS-a koji bi trebali da polože cvijeće i zapale svijeće, a novinarima će biti zabranjen pristup.


10.10 Kolona iz RS na Vracama

Kolona građana iz Republike Srpske krenula je prema Sarajevu gdje će učestvovati u mirnoj šetnji u počast vojnicima JNA koji su stradali 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, javlja izvještač Srne. Dva autobusa u kojima se nalaze učesnici obilježavanja stradanja u Sarajevu zaustavljna su na međuentitetskoj granici na Vracama gdje je u toku razgovor organizatora i Kantonalnog MUP-a od kojih se očekuje odobrenje za nesmetan i bezbjedan prolazak do Dobrovoljačke ulice.

Komandir Jedinice za specijalnu podršku MUP-a Kantona Sarajevo Muhamed Hasanović izjavio je Srni da se još čeka odobrenje za prolazak. "Kada mi kolege jave da vam može biti garantovana bezbjednost daću odobrenje za vaš ulazak u Sarajevo", rekao je Hasanović i najavio da će ove policijske snage pratiti i obezbjeđivati skup iz RS u Dobrovoljačkoj.

Uz članove porodica nastradalih vojnika JNA su i srpski predstavnici u institucijama BiH, poslanici Narodne skupštine, ministri u Vladi RS, gradonačelnik i načelnici opština Istočno Sarajevo. Atmosfera među učesnicima je dostojanstvena, a prema programu obilježavanja stradanja predviđena je mirna šetnja uz upaljene svijeće i polaganje bijelih ruža za nevine žrtve zločina.
09:37 "Zelene beretke" tvrde da neće biti incidenata
Nekoliko stotina veterana udruženja "Zelene beretke" okupilo se kod mosta Drvenija u centru Sarajeva a organizatori tvrde da neće biti incidenata niti sureta sa stupcem iz Republike Srpske koja će u 10.00 sati prvi put nakon 18 godina obilježiti stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. I Zelene beretke odustale su od mirne šetnje do mjesta ubojstva prvih civilnih žrtava rata, mosta Suade Dilberović i Olge Sučić. Izvještač Srne javlja da je okupljanje mirno, bez istaknutih nacionalnih obilježja, a osiguravaju ga jake policijske snage.

U obraćanju okupljenima govornici tvrde da su dešavanja 2. i 3. svibnja početak obrane Sarajeva i pozivaju da se to obilježi dostojanstveno.

09:14 Policija na ulicama

Jake snage federalne policije prisutne su jutros u Sarajevu na potezu od mosta Drvenija i cijelom dužinom Dobrovoljačke ulice pa sve do međuentitetske granice na Vracama. Dio snaga čine pripadnici specijalne policije u pancirom, a svi policajci su opremljeni kacigama i naoružani kratkim cijevima.

U Sarajevu će danas prvi put nakon 18 godina na mjestu zločina biti obilježena godišnjica stradanja pripadnika Jugoslavenske narodne armije / JNA / u Dobrovoljačkoj ulici.

Mirna šetnja Dobrovoljačka ulica s upaljenim svijećama i cvijećem, koju organizira Odbor za njegovanje trtadicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, predviđena je od 10:00 do 10:30 sati.



00:02 Upozorenje državljanima SAD-a

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo poduzet će sve mjere kako bi današnje obilježavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prošlo na najbolji način, kazao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić. "Policija može, ukoliko postoji opasnost, skup i prekinuti", kazao je Irfan Nefić, istakavši da ne postoje policijska saznanja o eventualnim problemima prilikom održavanja ovog skupa ili velikom sigurnosnom riziku.

Komemoracija će početi u 10 sati mirnom šetnjom sa svijećama i cvijećem u Dobrovoljačkoj, a potom će u crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu biti služen parastos, a bit će položeno cvijeće na centralnom Spomen krstu na Vojničkom groblju.

Rade Ristović, predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova RS i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da namjera nije provocirati ili vrijeđati bilo čija osjećanja, već samo prvi put nakon 18 godina omogućiti porodicama da stradanje svojih najmilijih obilježe na mjestu gdje su stradali.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšićsmatra da je obilježavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika Јugoslovenske narodne armije (ЈNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu "pokušaj provokacije iz Republike Srpske". "Porodice stradalih, njihova rodbina i prijatelji - izvolite dođite, ali nemojte da Vlada Republike Srpske govori šta je bilo u Sarajevu sa namjerom provokacije Sarajlija, jer nekome odgovara da se nešto desi i da imate `belaj` u BiH", rekao je Komšić za OBN i pozvao građane Sarajeva da ignorišu, kako kaže, to obilježavanje.

Tradicionalno 3. maja i Teritorijalna odbrana, Zelene beretke i Patriotska liga obilježavaju taj dan kao veliku pobjedu i spašavanje od agresije cijele Bosne i Hercegovine. Udruženje Bosnae - Zelene beretke u 9 sati će se okupiti i odati počast poginulim civilima i braniteljima u ulici Hamdije Kreševljakovića - bivša Dobrovoljačka, kod Srednje mješovite škole, te od 10 sati mirnom šetnjom otići do mjesta ubojstva prvih civilnih žrtava rata, mosta Suade Dilberović i Olge Sučić. Ovo udruženje moli sve koji dođu da dostojanstveno obilježe ovaj događaj.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH poručili su da bilo koja grupa bilo gdje u BiH ima pravo na mirno okupljanje i demonstracije, uključujući i planiranu komemoraciju u Sarajevu 3. maja. "Pozivamo sarajevske gradske i kantonalne zvaničnike, učesnike i građane da poduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurali da komemoracija prođe u miru. Omogućavanje da se ovaj događaj održi i okonča na dostojanstven način doista će predstavljati snažan simbol da je Sarajevo multietnički grad u kojem su svi dobrodošli".

Mnogi strahuju da bi tog dana moglo doći do novog sukoba bivših ratnih neprijatelja.

A da situacije nije baš sjajna potvrđuje i upozorenje koje je ambasada SAD-a u Sarajevu uputila američkim državljanima koji žive ili putuju u BiH da budu oprezni i svjesni opasnosti uoči najavljenog obilježavanja godišnjice stradanja pripadnika JNA. "Trebate da izbjegavate ta okupljanja što je više moguće. Budite oprezni i svjesni okruženja i obratite pažnju na lokalne medije", ističe se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu Američke ambasade.