PDA

View Full Version : Uros Misic osudjen na 10 godina zatvora


STRANAC
28-04-2010, 19:49
Viši sud u Beogradu ponovo je osudio Uroša Mišića na 10 godina zatvora za pokušaj teškog ubistva sa umišljajem žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici decembra 2007. godine.

Optuženi je, pre izricanja presude, rekao da mu je žao zbog svega što se desilo i izvinio se Trajkoviću zbog svega što je pretrpeo.

Mišiću, koji je i na prvom suđenju osuđen na 10 godina zatvora, u kaznu će biti uračunat i pritvor u kom je od od 4. decembra 2007. godine.
Vrhovni sud je tu presudu poništio i vratio predmet na ponovno suđenje, a Misićev advokat Borivoje Borović najavio je žalbu Apelacionom sudu na današnju presudu.

Sudija Velimir Lazović kazao je obrazlažući presudu da je Mišić kriv za pokušaj teškog ubistva žandarma. Sud je, kako je kazao, iz video snimaka sa utakmice i iskaza oštećenog nesumnjivo utvrdio da je Mišić sa upaljenom bakljom prilazio Trajkovićevom licu i leđima.

"Sud nalazi da je Mišić pokušao da mu ugura baklju u usta. Sreća je bila što je oštećeni rukom odgurnuo baklju", kazao je Lazović.

Takođe, sud je utvrdio da je Mišić posle toga nastavio oštećenog da juri sa bakljom i naneo mu povrede koje se, po nalazu veštaka mogu kvalifikovati kao teške telesne. Sud je prihvatio iskaz oštećenog da mu se Mišić obratio rečima: "Gde ćeš, p.... žandarska", naveo je sudija.

Prema mišljenju suda, tvrdnja odbrane da Trajković nije bio službeno lice "ne stoji, pošto ga je tim rečima Mišić prepoznao kao žandarma".

"To je bio masovni napad na jedno lice, s ciljem da se što teže povredi", kazao je sudija i dodao da je okrivljeni postupio sa eventualnim umišljajem, a ne sa direktnim, kako tvrdi optužba, odnosno da je bio svestan mogućih posledica.

Sud je cenio sve okolnosti, mladost Mišića, ali i s druge strane stepen, agresivnosti i način na koji su te povrede nanete.

Isto tako, neveo je sudija, u obzir su uzete i teške povrede Trajkovića koje su izazvale trajni poremećaj njegove ličnosti i nesposobnost da obavlja dužnost.

Mnoštvo Mišićevih prijatelja ostalo je van sudnice, a posle izricanja presude njegova sestra je sudnicu napustila plačući dok je majka ostala u sudnici i saslušala obrazloženje.

"Da sam policajac i da sam nekoga upucao u glavu dobio bih sedam godina", kazao je Mišić kad su ga izvodili posle presude.

Advokat Mišića Borivoje Borović najavio je da će uložiti žalbu na presudu ističući da će proveriti da li je izvršna vlast uticala na sudsku odluku.

"U žalbenom postupku pred Apelacionim sudom pokušaćemo da otvorimo novi pretres sa ovim istim dokazima, na osnovu kojih proizilazi da je Mišić mogao da učini samo krivično delo teške telesne povrede i da je morao da mu se ukine pritvor", rekao je Borović novinarima ispred Palate pravde.

"Mi smo se ponadali da ima pravde i da izvršna vlast, ipak, ne može vršiti bilo kakav uticaj na sudske odluke", naveo je Borović i najavio da će proveriti da li je toga bilo u ovom slučaju.

Prema njegovim rečima, iako je izveden veliki broj novih dokaza, i utvrđeno sasvim novo činjenično stanje, sud je doneo istu presudu, ne osvrćući se na te sasvim nove dokaze, koji su ukazali da Trajković nije bio na službenom zadatku (na severnoj tribini "Marakane"), kao i da je nesporno da nije Mišić pokušao da ugura baklju u usta.

(agencije/MONDO)

STRANAC
28-04-2010, 19:51
pravda je zadovoljena,ali da se ja pitam i njemu bi trebalo jednu baklju u ... :psssst: