PDA

View Full Version : Ljajic: Sandzak na prekretnici


STRANAC
28-04-2010, 18:47
Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić ocenio je da je u Novom Pazaru danas održan "istorijski sastanak" privrednika tog grada i regije sa onima koji kreiraju ekonomsku politiku u Srbiji
"Ocenjeno je da je ovo prekretnica za sandžačku privredu. Mi danas nismo razgovarali samo o konkretnim problemima, već smo za pojedine probleme dali i naznake mogućih rešenja", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.
On je kazao da su za novopazarski holding "Vojin Popović" do sada bila zainteresovana dva kupca, ali da se danas pojavio i treći, dodajući da će se sa svima njima razgovarati radi postizanja što bolje ponude.
"Tražimo rešenja i za preduzeća koja su u stanju potpunog kolapsa", kazao je ministar koji je u Novom Pazaru boravio zajedno sa potpredsednikom vlade i ministrom ekonomije i regionalnolnog razvoja Mlađanom Dinkićem.
On je saopšstio da su četiri "velike turske kompanije" zainteresovane za izgradnju autoputa Beograd-Južni Jadran i da su razgovori o tome u toku.
"Nema sumnje da će deo tog autoputa ići preko Sandžaka", naveo je Ljajić.
Dinkić i LJajić su se u Novom Pazaru sastali i sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Željkom Kuprešakom koji je predvodio delegaciju od 15 hrvatskih privrednika, među kojima su Industrija nafte INA, "Rade Končar" i Luka Rijeka.
Dinkić je rekao da je objavljen javni poziv za prodaju imovinskih celina Tekstilnog kombinata "Raška", kao i da će prve licitacije biti obavljene 31. maja.
"Uslov je da se jave strateški partneri koji će organizovati proizvodnju i zaposliti minimalan broj ljudi", kazao je on.
Ministar je napomenuo da za Srbiju ne treba da bude bitno šta će ti partneri proizvoditi već da je važno da se proizvodnja organizuje, da se zaposle radnici i da se ima tržište.
Dinkić je ranije danas najavio da će Vlada Srbije u maju doneti poseban državni program za oživljavanje industrijskih celina u Srbiji koji će obuhvatiti i Novi Pazar.
Program, prema njegovim rečima, ima nekoliko aktivnosti među kojima je i program bespovratnih sredstava za sve one koji žele da zaposle ljude, renoviraju postojeće ili sagrade nove hale.
"Ti podsticaji će ići do 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku", rekao je Dinkić koji je najavio i otvaranje filijale Fonda za razvoj i u Novom Pazaru.
Sa Dinkićem i Ljajićem u Novom Pazaru su bili i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i direktorka Fonda za razvoj Olivera Božić.