PDA

View Full Version : Tadiću prete na Facebooku


superbaka
27-04-2010, 21:38
Na Facebooku se pojavila grupa pod nazivom "Tadiću džaba ti blindirana mečka kad otvoriš vrata snajper te čeka". Dačić: Počeli smo istragu, treba nam pomoć SAD. Počeo ppretkrivični postupak. Poslanici osudili pretnje.
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/679/v167959p0.jpg Facebook stranica predsednika države

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan pozvala je sve državne organe da najoštrije reaguju zbog najnovijih pretnji predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Očekujemo da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija i da u ovom smislu treba da reaguju sve nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, ali takođe očekujemo oštru reakciju i političkih partija i medija", rekla je Trivan novinarima u Skupštini Srbije.

"U javnosti postoji ozbiljna zamena teza krivaca i žrtava. Danas se svi, čak i oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost, pozivaju na sopstvenu ugroženu bezbednost, a jasno je ko je danas u Srbiji ugrožen i zbog čega", napomenula je Trivan.

Portparol DS je istakla da Tadić, Vlada Srbije i vladajuća većina vode najoštriju borbu protiv organizovanog kriminala i mafije i da se zbog toga nalaze na udaru.

Prema njenim rečima, postoje i neke pararelne strukture podrške organizovanom kriminalu, a da bi država borbu dobila i da bi iz nje izašla kao pobednik mora imati podršku javnog mnenja za to što čini.

"Stvari su vrlo jednostavne - ova vlada je pokrenula verovatno najveću akciju u istoriji protiv organizovanog kriminala, koji ima svoje pipke u svim segmentima društva, i naravno da se u tom smislu razni segmenti društva javljaju i kreiraju takvo javno mnenje u kojem imate pretnje i slično. Bitno je da imamo apsolutno podršku javnog mnenja i da jasno definišemo ko preti, odakle i zašto dolaze te pretnje", rekla je Trivan.

Dačić: Započeta istraga, neophodna pomoć SAD

http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/679/v167959p1.jpg
Ministarstvo unutrašnjih poslova započelo je, po zahtevu tužilaštva za visokotehnološki kriminal, istragu povodom pretnji koje su, posredstvom Facebooka, upućene predsedniku Srbije i u tom slučaju neophodna će biti pomoć Ministarstva pravde SAD, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je novinarima rekao da je u ovom slučaju neophodna pomoć Ministarstva pravde SAD, kako bi ono naložilo centrali Facebooka da MUP-u Srbije dostavi podatke o svojim korisnicima.

Dacić je istakao da će policija, ukoliko sama dođe do podataka, uhapsiti one koji su pretili i da će oni biti procesuirani.

Prema njegovim rečima, bezbednost najviših državnih funkcionera, o kojima uz MUP brinu civilne i vojne bezbednosne službe, bila je na najvišem mogućem nivou, a tako će biti i ubuduće.



Zamenik višeg tužioca u Odeljenju za visokotehnološki kriminal Saša Radulović izjavio je da je u toku pretkrivični postupak i da tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica povodom pretnji koje su putem društvene Internet mreže "Fejsbuk" upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Pretkrivični postupak je u toku i tužilaštvo intezivno radi na otkrivanju činjenica ovog krivičnog dela, obezbeđivanju svih dokaza. Tužilaštvo veoma ozbiljno shvata ove pretnje i smatra da u ovakvim radnjama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti", rekao je Radulović TV B92 i naglasio da tužilaštvo sa MUP-om čini sve u pravcu otkrivanja počinioca.

Radulović je kazao da će se od američkog Ministarstva pravde tražiti podaci o "aj pi" ( IP) adresama računara sa kojih su upućene pretnje, koje treba da dovedu do njihovih korisnika.

On je objasnio da visoko-tehološki kriminal, pored organizovanog kriminala i međunarodnog turizma, ima karakteristiku transnacionalnosti.

"To znači da radnje, koje su preduzete u izvršenju krivičnog dela i dokazi koje je potrebno prikupiti ne moraju nužno da se nalaze na teritoriji samo jedne zemlje gde se postupak sprovodi, što znači da je u prikupljanju dokaza potrebna saradnja koja se može obavljati na različitim nivoima.

To može biti policijska saradnja, saradnja u skladu sa konvencijom Saveta Evrope o sajber kriminalu ili međunarodna pravna pomoć putem zamolnice preko nadležnih ministarstava", naveo je Radulović.

Upitan koliko takvu istragu može otežati korišćenje računara iz Interenet kafea, Radulović je odgovorio da to može otežati, ali da svaka aktivnost na Internetu ostavlja trag i da je moguće doći do onoga ko je preduzeo radnju.

Prema njegovim rečima, oni koji prete putem Interneta često to rade sa svojih računara, jer osećaj anonimnosti koji pruža Internet stvara i osećaj nedodirljivosti, što nije baš tako, jer svaka radnja na Internetu ostavlja trag.

Svi osudili pretnje

Pretnje upućene Borisu Tadiću osudile su sve parlamentarne stranke - vladajuće većine i opozicije.
U Skupštini je ocenjeno da bi zbog pretnji predsedniku Srbije bilo potrebno da se održi i sednica odbora za odbranu i bezbednost.

Na pretnje šefu države reagovala je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ocenivši da pretnje predstavnicima vlasti neće sprečiti realizaciju programa Vlade Srbije, a pre svega borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema njenim rečima, Tadić je "u fokusu svih onih čiji će interesi u toj borbi biti osujećeni" i zato nadležni državni organi treba da preduzmu sve kako bi bezbednost predsednika države bila osigurana.

Poslanici demokrata su insistirali da se utvrdi ko preti Tadiću i iz kojih razloga i podsetili da i on i Vlada Srbije vode borbu protiv organizovanog kriminala i mafije, koja ima i podršku pararelnih društvenih struktura.

Opozicione stranke takođe su osudile pretnje upućene predsedniku Tadiću.

Radikali su istakli da je njihova vizija da Srbija bude demokratska i pravna držva, u kojoj niko nikome ne može da preti i pozvali MUP i nadležne državne organe da obave svoj deo posla.

U SRS su napomenuli da niko od poslanika, funkcionera i članova te stranke nije ni na koji način doprineo da šefu srpske države budu upućene takve pretnje, dok su liberali naglasili da u Srbiji svaku pretnju, pogotovo ako je upućena predsedniku, treba krajnje ozbiljno shvatiti.

U normalnim uslovima, okolnostima i društvu predsednik bi se obratio nadležnim službama, međutim, naveli su poslanici LDP, u Srbiji je situacija drugačija, jer je, smatraju, sasvim lako organizovati ubistvo premijera.

Poslanici Nove Srbije su osudili pretnje upućene šefu države i, kao i ostale parlamentarne stranke, pozvali državne organe da reaguju, ali "ne po dvostrukim aršinima, kao kada se u medijima pojavila informacija da grupa od 18.000 članova preti Velimiru Iliću a niko nije reagovao".

Ista pravila, ukazali su oni, trebalo bi da važe i za predsednika, ministra, poslanika i običnog građanina i pretnje treba ozbiljno sankcionisati, ali "ni po babu, ni po stričevima", već svi budu pođednako zaštićeni.

Tahirovce
28-04-2010, 08:12
Od muhe pravi vola, da ima ista u glavu i sam bi se uclanio u tu grupu i skocio sa mosta ...

STRANAC
28-04-2010, 15:27
kad su pokojnom Zoranu pretili ovim recima ogromna vecina je bila misljenja iznad,ali na zalost i na nesrecu svih nas iz regiona desilo se to i cemu se pisalo...
i Zoran je,kao i ovi sad,udario bio na veliku medvede,Šaric ne samoi da nije manji,nego je institucija za Šiptara i Kuma...
ovi su udarili na glavu,a rep joj je podaleko i moze svasta da se ocekuje ako nisu naucili "prethodnu lekciju"...