PDA

View Full Version : Usvojena “Istanbulska deklaracija”


STRANAC
25-04-2010, 09:25
Predsednici Srbije Boris Tadić , Turske Abdulah Gul i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić na istambulskom samitu usvojili istorijsku deklaraciju.

http://img293.imageshack.us/img293/6669/v167687p0.jpg

Predsednici Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, Boris Tadić, Abdulah Gul i Haris Silajdžić, saglasili su se u Istanbulu da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

To je istaknuto u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na istanbulskom samitu, koji posmatrači ocenjuju kao istorijski.

Na trilateralnom sastanku istaknut je "hrabar i vizionarski pristup" predsednika Srbije Borisa Tadića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića i njihova "odlučnost da se prevaziđu istorijske razlike i izgradi zajednička budućnost " zasnovana na toleranciji i razumevanju.

Članovi Predsedništva BiH - Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić - uskoro će posetiti Beograd, navedeno je u Deklaraciji dostavljenoj Tanjugu.

Predsednik Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan posetiće Srebrenicu na 15. godišnjicu od zločina.

Predsednik Srbije Boris Tadić označio je danas trilateralni sastanak kao novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese, među kojima i da se zajedno nađu u Evropskoj uniji.

Ta iskrena podrška koju dajemo jedni drugima u procesu učlanjenja u EU jeste i iskaz zajedničke vizije kojoj smo privrženi i na čijem ćemo ostvarenju nastaviti zajedno da radimo, rekao je Tadić, na konferenciji za novinare sa Gulom i Silajdžićem.

Tadić je rekao da je Srbija spremna da preuzme odgovornost za novi početak odnosa tri zemlje i istakao da je Beograd doprineo pomirenju, poštovanju jednakih prava, međusobnom poštovanju i borbi za pravdu.

Na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici bio sam u tom gradu, odajući poštu žrtvama, podsetio je Tadić i naglasio da Srbija nastavlja saradnju sa Tribunalom u Hagu, dok njeno pravosuđe sprovodi postupke za sve opružene za zločine, nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Srpski parlament je usvojio Deklaraciju o Srebrenici, upućujući izvinjenje, izražavajući žaljenje, još jednom potvrđujući da Srbija ostaje privržena zaštiti integriteta BiH, istakao je Tadić i naglasio da su to temelji politike Srbije u regionu.

Tadić je istakao da Srbija neće učiniti nijedan korak u pravcu destabilizacije BiH, niti dovodi u pitanje njene granice i integritet.

Srbija podržava BiH na putu prema EU i čestita joj na dobijanju Akcionog plana za članstvo u NATO, dodao je Tadić, jer je to legitimna odluka institucija i građana BiH.



Novi početak saradnje na Balkanu
Sve što je legitimna odluka institucija BiH, predstavnika sva tri naroda, apsoultno je prihvatljivo za Srbiju, poručio je Tadić.

Time maniefestujemo principijen stav da se Srbija, kao dobar sused BiH, ne meša u unutrašnje stvari susedne, prijateljske zemlje i podržava BiH u svim legitimnim odlukama i integrativnim procesima, sa verom da ćemo ostvarivati zajednički interes na kraju puta u EU, rekao je Tadić.

On je podsetio da je Srbija, na osnovu deklaracije parlamenta, vojno neutralna i da će taj status zadržarti u budućnosti.

Srbija daje i svesrdnu podršku ukidanju viza za građane BiH, "jer dobro znamo kako je veliki problem biti izolovan i pod sankcijama", rekao je Tadić, podsećajući da je Srbija do pre nekoliko meseci imala viznu blokadu.

On je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u istoriji i istakao da dve zemlje u oblasti ekonomije imaju strateške planove.

"Ovih dana smo razgovarali o mogućnosti da nekoliko turskih kompanija učestvuje u gradnji autoputeva kroz Srbiju. Ako se ispune svi potrebni uslovi i zakonski limiti koje Srbija ima i Turska nađe interes da pravi puteve u Srbiji, mi ćemo napraviti velike i suštinske promene u infrastrukturi, ekonomiji i šansama za naše građane", najavio je Tadić.

On se nada da će Srbija i Turska biti u stanju da zajedno izgrade put od Beograda do Crne Gore, koji će proći kroz Sandžak i Srbiju, preko Višegrada, povezati sa BiH.

"Duboko sam uveren da bi jedan takav put imao simbolički, a ne samo ekonomski i razvojni značaj", naglasio je Tadić.

Posle godina nesporazuma, ratova teških i velikih razararanja, istakao je Tadić, imamo priliku da radimo na izgradnji ne samo poverenja, nego i komunikacija i gradimo ekonomske potencijale za našu zajedničku saradnju.

Govoreći o predstojećem samitu zemalja Zapadnog Balkanu u Sarajevu, Tadić je rekao da očekuje da će on biti koristan i da će na sarajevskom samitu svi poštovati standarde učešća koji moraju biti zajednički i uvažiti integritet zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Tadić očekuje da na samitu neće biti izlišnih sučeljavanja, već samo zajedničkog doprinosa svih zajedničkoj budućnosti u EU.

Gul je naglasio da su trilateralni sastanci i veoma prisan i prijateljski odnos tri zemlje važni za budućnost, mir, prosperitet i zajedničku evropsku viziju Balkana.

Naša saradnja i strateško partnerstvo pokazuju da su Turci i Srbi uvek imali potrebu za bliskim prijateljstvom, što je istorijski korak za Balkan, rekao je Gul.

Gul je naglasio da su prijateljski odbosi na Balkanu važni za evropske integracije, što je važno za sve zemlje.

On je, kao dobar korak, ocenio imenovanje ambasadora BiH u Srbiji, kao i usvajanje deklaracije kojom je parlament Srbije osudio genocid u Srebrenici.

Čestitam gospodinu Tadiću na tome, rekao je Gul i podsetio da je predsednik Srbije 2005. godine u Srebrenici odao poštu žrtvama zločina u Srebrenici.

Silajdžić je rekao da mu je drago što je Tadić u Istanbulu naglasio da Srbija nikada neće preduzeti ništa što bi naštetilo integritetu i suverenitetu BiH.

"To unosi mir i spokoj u naša srca", naglasio je Silajdžić i zahavlio Beogradu i Ankari na podršci koju daju BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Članstvo u NATO je za nas strateški cilj, kao što je i članstvo u EU, rekao je Silajdžić i ocenio da građani BiH žele mir, stabilnost i sigurnost.

(FoNetMONDO/agencije)