PDA

View Full Version : Okončani žestoki sukobi u Sarajevu


superbaka
21-04-2010, 21:43
SARAJEVO - Članovi boračkih udruženja Federacije BiH završili su večeras proteste ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu pošto je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović prihvatio njihove zahteve u vezi rešavanja njihovog statusa.
Jedan broj demonstranata nije to prihvatio, pa se zadržao ispred zgrade vlade, tražeći ostavku Mujezinovića i njegovog kabineta, ali se i oni, kako javljaju elektronski mediji, razilaze ispred zgrade federalne vlade.
http://www.rtv.rs/sr_lat/region/slike/2010/04/21/neredi-bih-sarajevo1_500x250.jpg
Navijači demolirali stadion Navijači fudbalskog kluba Sarajevo demolirali su večeras stadion na Koševu, pošto je njihov klub igrao nerešeno sa ekipom Širokog Brijega, u okviru 24. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Nezadovoljni navijači Sarajeva, poznati kao Horde zla, utrčali su na teren i demolirali sve što su mogli na stadionu.
Utakmici je prisustvovalo 7.000-8.000 navijača, a pobedu nad Širokim Brijegom želeli su da posvete poginulom navijaču Sarajeva Vedranu Puljiću, koji je stradao u neredima (http://www.rtv.rs/sr_lat/region/ubijen-navijac-sarajeva-vedran-puljic_151111.html) pre utakmice dva tima u prvom dijelu prvenstva, 4. oktobra 2009. godine.
Specijalci su reagovali, posle čega se situacija smirila, ali je deo navijača želeo da sačeka igrače i obračuna se sa njima, jer nisu uspeli da pobede, prenosi portal Sarajevo-x.com.
Isti izvori navode da su, prema nekim podacima, premijer Mujezinović i predsednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić potpisali listu zahteva demonstranata o kojima bi trebalo da se raspravlja na posebnoj sednici federalne vlade koja će biti sazvana u roku od tri dana, kako je obećao Mujezinović.
Međutim, na tu listu svoje potpise nisu stavili predstavnici ostalih boračkih organizacija i oni sada traže Mujazinovićevu ostavku.
Prema poslednjim informacijama, u neredima je povređeno 69 osoba, među kojima je dvadesetak policajaca, navela je hrvatska agencija Hina.
Pred zgradom federalne vlade Bosne i Hercegovine okupilo se danas skoro 5.000 hiljada pripadnika raznih organizacija boraca, protestvujući protiv najavljenog smanjenja naknada koje primaju bivši borci i njihove porodice.
Protest su organizovali Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida, Organizacija šehida i poginulih boraca i Savez demobilisanih boraca.
Pošto se demonstrantima do 13 sati nije obratio premijer Mustafa Mujezinović, kao što su borci zahtevali, okupljeni su srušili ogradu koju je oko zgrade vlade postavila policija.
http://www.rtv.rs/sr_lat/region/slike/2010/04/21/neredi-bih-sarajevo_500x250.jpg
Policajci su ipak uspeli da odgurnu demonstrante i da ih spreče da uđu u zgradu. Oni su zatim zgradu zasuli kamenjem, na šta je policija odgovorila suzavcem i topovskim udarima.
Demonstranti imaju uglavnom lakše povrede prouzrokovane suzavcem. Iz kliničkog centra sarajevskog univerziteta je rečeno da je u bolnicu primljen čovek s povredom lobanje.
Predsednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH Dževad Radžo je u izjavi novinarima ocenio da su nerede izazvali "ubačeni elementi", jer je jasno da zaslužni borci nisu došli da razbijaju prozore.
On je za nerede optužio navijače fudbalskog kluba "Sarajeva" koji su krenuli na prvenstvenu utakmicu svog kluba, ističe Hina.
Portal "Sarajevo-x-com" navodi da su demonstranti gađali i ambasadu SAD, u neposrednoj blizini federalne vlade. Jedan od njih je pred kamerama lokalne TV stanice bacio i tablu sa natpisom Vlada Federacije BiH.
http://www.rtv.rs/sr_lat/region/slike/2010/04/21/veterani-neredi2_500x250.jpg
Premijer Mujezinović je rekao da ostavku neće podneti, jer je Vlada FBiH ispunila sve što je od nje traženo i da se ovde ne radi o realnim pravima boraca, već "o političkoj stvari".
On je federalnim elektronskim medijima rekao da ne vidi ni jedan razlog za proteste osim političke motivacije da se određenim političkim opcijama kaže da neko želi da ih zameni.
"Originalni zahtevi boračke populacije su u potpunosti u suprotnosti sa stend baj aranžmanom, Ugovorom sa Svetskom bankom, MMF-om i Evropskom komisijom i njihovo ispunjavanje značilo bi proteste, ne par hiljada ljudi, nego stotine hiljada, pre svega, penzionera, a onda i ostalih, kazao je Mujezinović.
On je rekao da budžet ne bi mogao da funkcioniše i da bi došle u pitanje isplate i njihova visina, a sve uz ogromno vremensko kašnjenje.
"Potpuno su nemogući zahtevi i očito neko manipuliše sa tim, aludirajući da Federalna vlada ukida svima sve. To nije tačno", tvrdi Mujezinović.