PDA

View Full Version : Suđenje za ubistvo Brisa Tatona


superbaka
21-04-2010, 21:39
Počelo suđenje optuženima za ubistvo Francuza Brisa Tatona. Od petnaestorice optuženih, dvojica još u bekstvu. Tužilaštvo će zatražiti najvišu kaznu za taj zločin - 40 godina zatvora. Nastavak suđenja u četvrtak.
Suđenje petnaestorici navijača optuženih za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona počelo je u najvećoj sali u Palati pravde. Pored brojnih domaćih medija, akreditacije za praćenje suđenja zatražilo je i deset novinarskih ekipa iz Francuske
Pred Višim sudom u Beogradu, navijači Partizana Ivan Grković i Ljubomir Marković negirali su da su 17. septembra prošle godine organizovali grupu navijača, koja je na Obilićevom vencu brutalno pretukla navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona.
Grković i Marković su potvrdili da su tog dana bili na Obilićevom vencu, ali da nisu učestvovali u tuči, izrazivši žaljenje zbog smrti Tatona.
Na početku glavnog pretresa, Marković, koji je optužnicom označen kao vođa navijačke grupe "Alkatraz", iznoseći odbranu, naveo je da je u centar Beograda došao da bi popio piće i da nikoga nije napao.
Rekao je da ne poznaje nikoga od optuženih, a da njega ostali poznaju pošto on počinje pesmu i navijanje na južnoj tribini Patizanovog stadiona.
Marković je naveo da je sa optuženim Đorđem Prelićem, koji je vođa navijačke grupe "Iridućibili", a nalazi se u bekstvu, krenuo u grad na piće.
"Seli smo u kafić 'Jelena' u Tržnom centru Siti pasaž, i nismo stigli ni da naručimo piće, kada smo ispred videli gužvu. Izašao sam i video da je počela tuča, ali sam se sklonio, da me ne bi privodila policija, koja me je i ranije bez razloga zadržavala", rekao je Marković.
Optuženi negiraju krivicu
Na početku svog iskaza, Grković je rekao da kod istražnog sudije nije mogao na normalan način da iznese odbranu, jer ga je sudija "skraćivao, prekidao i mnoge stvari nije tačno uneo u zapisnik".
"Ja u tuči nisam učestvovao i mogu da stanem pred roditelje Brisa Tatona i da kažem da nisam tukao njihovog sina", naveo je Grković.
On je, kao i Marković, potvrdio da se u trenutku tuče nalazio u blizini Obilićevog venca, ali da nije usmrtio Tatona.
Grković je rekao da ga je tog dana zvao optuženi Dejan Puzigaća i da mu je rekao "namirisao sam neke Francuze", ali je dodao da taj poziv nije shvatio kao poziv za tuču. Popodne se našao u Terazijskom parku sa ostalim navijačima Partizana, nakon čega ga je pozvao Puzigaća da dođe na Obilićev venac.
Kako je istakao, došao je do garaže u ulici Maršala Birjuzova, kada se iz pravca Obilićevog venca čula velika buka.
"Ispred mene je protrčao Milan Vujović, a video sam i kako Milan Tarlać vezuje šal Bojanu Matijeviću. Ispred mene su bili i Bane Četnik i Vladan Suvajac, ali niko od njih nije učestvovao u tuči", rekao je Grković, objasnivši da je u tom trenutku video mladića koji je na vrhu stepenica prekoračio ogradu.
"Kad sam bio na dnu stepenica, video sam gore momka koji prebacuje nogu preko ograde. U jednom trenutku je izgubio ravnotežu i pao direktno na glavu, a nisam video da ga je bilo ko tukao ili gurnuo.
Ako treba neka bude rekonstrukcija, ja ću da skočim i poginem, jer mi gore kazne od ovog suđenja nema", završio je Grković svoju odbranu.
Navodi optužnice
U optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu navodi se da su napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i nastradali Taton, organizovali Đorđe Prelić (25), vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), takođe jedan od vođa "Alkatraza" i za sada, nepoznati vođa grupe "Rebels".
Svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac hirurške maske.
Prelić, Marković, Grković i Dejan Puzigaća nastavili su da mobilnim telefonima koordiniraju napad na francuske navijače i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.
U optužnici se navodi i da su okrivljeni i, za sada, nepoznati počinioci počeli da lome inventar u kafiću i da su zatim sustigli Tatona, tukli ga pored garaže, a potom bacili niz stepenice.
Suđenju je trebalo da prisustvuju i roditelji Brisa Tatona, ali zbog otkazanih letova iz Francuske za Beograd, nisu stigli na početak procesa. Početak suđenja je otvoren za javnost.
"Budući da je navedeni događaj izazvao veliko interesovanje domaće i strane javnosti, Viši sud u Beogradu preduzeće sve potrebne mere obezbeđenja", izjavila je Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu.
Iako je policija, samo 24 časa nakon ubistva, uhapsila trinaestoricu osumnjičenih za taj zločin, dvojica optuženih, Dejan Puzigaća i Đorđe Prelić, ni posle sedam meseci nisu privedeni pravdi.
Dvojici odbeglih sudi se u odsustvu
"Suđenje počinje, a njima će se suditi u odsustvu", rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva. Zorić je dodao da je raspisana i crvena interpolova poternica, tako da će ta lica, čim budu lišena slobode, biti privedena sudiji i njima će se suditi u krivičnom postupku koji danas počinje.
Tužilaštvo će zatražiti najvišu kaznu za taj zločin, koja za delo ubistva iznosi 40 godina zatvora.
"Radi se o teškom ubistvu izvršenom pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju u grupi i tužilaštvo će u ovom slučaju, kao što bi u drugim takvim slučajevima kada je kvalifikacija teškog ubistva, zahtevati maksimalne kazne, naravno, srazmerno doprinosu svakog od učesnika u tom krivičnom postupku", precizirao je Zorić.
Portparol Republičkog javnog tužilaštva istakao je da je taj događaj bacio veliku mrlju na Srbiju.
Advokat porodice Taton, Slobodan Ružić, izrazio je nadu da će se u toku procesa doći do saznanja koja su lica neposredno izvršila ovo monstruozno ubistvo.
Suđenje se nastavlja sutra izjašnjavanjem ostalih optuženih, a zakazano je za narednih 10 radnih dana. Tokom suđenja očekuje se i svedočenje zaštićenih svedoka, koji su saslušani u istrazi, ali se njihov identitet iz razloga bezbednosti neće saopštavati, a javnost će biti isključenja sa glavnog pretresa.