PDA

View Full Version : Oblak preti Srbiji


superbaka
16-04-2010, 22:58
http://www.novosti.rs/upload/images/2010/04apr/1604/rep-pepeo.jpgVULKANSKA prašina s Islanda nastavila je i u petak da parališe Evropu, a u kasnim večernjim satima oblak se opasno približio vazdušnom prostoru Srbije. Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore pomno prati situaciju, i odlučiće da li će i nebo iznad Srbije biti zatvoreno poput onog širom Evrope.
Sve do popodnevnih časova, vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore, međunarodnih voda južnog Jadrana i dela BiH, koji pokriva naša agencija za kontrolu letenja, bio je potpuno čist. Vazdušni saobraćaj se odvijao smanjenim intenzitetom, jer je veliki broj letova ka zapadnoj i severnoj Evropi bio otkazan.
Sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ u petak je bilo otkazano 14 dolazaka i isto toliko polazaka na linijama za Frankfurt, Keln, Oslo, London, Pariz, Bidimpeštu, Prag, Dizeldorf, Amsterdam i Varšavu.
Sive čestice su, pre Srbije, stigle sve do Rusije i Azije, pa je vazdušni saobraćaj bio veoma otežan ili, čak, nemoguć. Ovo je, slaužu se svi, najveći kolaps aviosaobraćaja u istoriji vazduhoplovstva.
Dugom spisku zemalja koje su prikovale avione za piste u petak su dodate nove, poput Bugarske i Hrvatske. Otkazano je oko pedeset odsto svih letova na kontinentu, a neke zemlje su vazdušnom linijom potpuno odsečene od sveta.
Stručnjaci su upozorili da, čak i kada vazduh bude „čist“, pomeranje zbog „zarobljenih“ aviona može da znači da se kompletan evropski aviosaobraćaj neće vratiti u „normalu“ sve do naredne sedmice.
Švedska i Norveška, koje su prve zatvorile aerodrome, u petak su delimično otvorile svoj vazdušni prostor, ali samo u određenim slučajevima. Francuska je, takođe, dozvolila nekoliko izuzetaka, uglavnom sletanja. To je dovelo do novih problema, jer zbog zabrane poletanja, mesta na pistama, jednostavno - nema.
Erupcija islandskog vulakana postavila je brojna pitanja koja su do sada bila potpuno zanemarena. Šta će se dogoditi ako neki od mnogo bližih vulkana, nego što je onaj na Islandu, prorade i koliku bi to štetu moglo da prouzrokuje u transportu i privredi - samo su neka od ovih pitanja. I ranije je bilo slučajeva kada su zbog erupcija zatvarani određeni vazdušni koridori, ali nikada u ovakvoj razmeri.

RIZIK PO ZDRAVLJE
EVROPLjANI treba da se trude da ostanu u kućama kada oblak pepela iz islandskog vulkana bude počeo da se sleže, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pošto su manje količine pepela pale na tlo Islanda, Škotske i Norveške.
- Mikroskopske čestice pepela potencijalno su opasne po zdravlje ljudi kada počnu da padaju jer mogu da izazovu respiratorne probleme - izjavio je portparol SZO Dejvid Epštajn.

SAJT
KAKO je dogovoreno u petak na sednici Komiteta za bezbednost Agencije na sajtu www.smatsa.rs (http://www.smatsa.rs) biće postavljeni linkovi, preko kojih će zainteresovani moći da prate prognozu kretanja oblaka vulkanskog oblaka.