PDA

View Full Version : Razbijena mreza trgovaca malim Romima


STRANAC
08-04-2010, 16:45
Deca regrutovana iz siromašnih romskih porodica u Rumuniji i prebacivana u Britaniju radi prosjačenja i uličnog kriminala.


(Foto ilustracija)
Rumunska policija pretresla je u četvrtak, u saradnji sa britanskom policijom, 34 kuće na jugu zemlje, u okviru velike operacije razotkrivanja mreže trgovine 168 romske dece, uzrasta od sedam do 15 godine, koja su se bavila prosjačenjem i uličnim kriminalom u Velikoj Britaniji, posle čega je naložena istraga protiv 27 lica.

Kakko je javila rumunska agencija Ađerpres, pretres je sproveden u gradu Tandarei, u južnom rumunskom okrugu Ialomita, a u akciju je bilo uključeno 120 rumunskih policajaca i 200 žandarma, kao i 25 policijskih oficira londonske Metropoliten policije i dva inspektora Europola.

Tužioci rumunskog Direktorata za istragu organizovanog kriminala i terorizam naložili su istragu protiv 27 lica zbog trgovine maloletnicima, pranja novca i stvaranja mreže organizovanog kriminala.

Mreža trgovine decom uključavala je regrutovanje maloletne dece iz siromašnih romskih porodica, koja su prebacivana u Britaniju uz prethodno pribavljanje neophodnih dokumenata i novca. Isti kriminalci bavili su se nagledanjem dece koja su prosjačila i bavila se uličnim kriminalom, navodi Ađerpres.

Agencije navode da je operacija pod nazivom "Evropa" pokrenuta posle potpisivanja sporazuma o saradnji koji su 2008. godine zaključile dve zemlje, s ciljem da se formira mešovita policijska ekipa zadužena za razotkrivanje trgovaca decom, uz koordinaciju s Eurodžastom, evropskim telom zaduženim za pravosudnu saradnju.

(Tanjug)