PDA

View Full Version : Blic: Diplomske radove skidaju sa interneta


STRANAC
05-04-2010, 10:47
Bez imalo truda i muke, uz malo domišljatosti i poznavanja interneta srednjoškolci i studenti mogu za pet dana da dođu do maturskog, seminarskog ili diplomskog rada, piše današnji "Blic".


Dovoljno je da odu na jedan od sajtova za izradu tih radova i uz kratko uputstvo naruče šta im treba. Ono što je najgore, za ovakvo varanje kazna ne postoji.

"Nemate vremena za sve obaveze, umorni ste i iscrpljeni?! Mi smo tu da vam pomognemo. Nudimo vam izradu seminarskih, maturskih, diplomskih, master i magistarskih radova po vašoj želji iz svih oblasti", navodi se na jednoj od desetak sajtova namenjenim srednjoškolcima i studentima.

Njima se nudi mogućnost da po nižim cenama od 1.500 do 2.500 dinara naruče jedan od 7.500 gotovih radova, a ukoliko žele da dobiju nov rad potrebno je da izdvoje do 3.500 dinara.

Celokupna komunikacija odvija se isključivo preko interneta, a koliko je lako naručiti maturski rad uverio se i novinar "Blica".

Naime, preko postavljenog linka "Blic" je naručio izradu diplomskog rada iz istorije uz uputstvo šta rad treba da sadrži. U roku od sat na ostavljenu mejl adresu stigao je povratni odgovor uz informaciju da ta "usluga" košta 2.600 dinara. Naveden je i broj tekućeg računa. Ipak, na ovim sajtovima ne postoje kontakt telefoni, tako da ne postoji nikakva garancija da će po uplati rad biti isporučen.

Da se radi o dobro organizovanom poslu koji ne poznaje granice govori i podatak da radove mogu naručiti i studenti sa prostora Crne Gore, BiH i Hrvatske. U rubrici "o nama" možete naći pohvalu tipa "mi smo sajt sa višegodišnjom tradicijom" i tome slično.

U policiji kažu da ovde nema posla za njih sve dok oni koji naručuju rad za novac koji uplaćuju dobijaju ono što traže. Tek ako ne dobiju plaćeni rad može se govoriti o prevari. Upravo to što ne postoje odgovarajuće sankcije dovodi do "potkopavanja" obrazovnog sistema i unosi sumnje u kvalitet stečenih diploma.

"Ovo je ozbiljan problem koji polako uzima maha. Na fakultetu gde imate po nekoliko stotina studenata, jako je teško ispratiti rad svakog. Takođe, nemoguće je primetiti da li je neki seminarski rad 'plagijat' jer ih iščitate na stotine",- priča za "Blic" Goran Ilić, profesor krivičnoprocesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Da bi se ovakve pojave sprečile neophodno je da se čitavo društvo u to uključi. Na fakultetima pre svega apeluju na dobre i vredne studente da prijavljuju kolege, koji se služe nedozvoljenim sredstvima.

Kako ističu, tako stečena diploma na tržištu rada vredi isto kao i njihova u koju je uloženo puno truda, rada i odricanja. Ipak, deo odgovornosti, priznaju, ostaje i na predavačima koji sa nedovoljno pažnje prate rad studenata.

U srednjim školama, pak, smatraju da naručivanje završnih radova nije široko rasprostranjeno jer profesor mentor prati izradu rada kroz faze.

"Videla sam jedan takav sajt i bila sam iskreno šokirana. Verovatno da to može da se podvede pod neku vrstu prevare ili težu povredu radne obaveze učenika, za šta bi usledio ukor direktora. Ipak, krajnje je vreme da se pokrene neka inicijativa da se ovakve stvari strože kažnjavaju. Prosto, ne može da bude dozvoljeno da postoji sajt, na koji odete i naručite rad koji vam treba. Ili pozovete oglas i iznajmite 'bubicu' za prepisivanje. Treba naći način da se to zabrani", smatra Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.

Ono što najviše brine je da pojedini roditelji ne smatraju da je "toliko strašno" naručiti rad. Najčešća opravdanja koja se mogu čuti je da su đaci pretrpani obavezama i gradivom koje im ne treba, kao i da su ti radovi samo formalnosti koje oduzimaju puno vremena.

Moguće je naručiti i izradu magistarskih i doktorskih radova, međutim to košta i do 5.000 evra. Ipak, izrada ovih radova ide samo na preporuku. Cena je veća jer se radi o ozbiljnim radovima za čiju izradu je potrebno bar tri meseca ozbiljnog rada.

"Čak i kad posumnjate u originalnost neke magistarske teze jako teško možete da dokažete da je prepisana. To je proces u koji gotovo niko ne želi da se upušta. Varanje na ispitu putem bubica je lakše dokazati jer vi tog nekoga 'hvatate' na delu, sa radovima je to mnogo teže. Očigledno je da su neki u tome videli dobar biznis i da to koriste, budući da mi možemo na to uzvratiti samo osudom", kaže Goran Ilić za "Blic".

(MONDO)