PDA

View Full Version : Usvojena Deklaracija o Srebrenici


superbaka
31-03-2010, 21:39
31. mart 2010. | 00:30 | Izvor: B92, FoNet, Beta Beograd -- Skupština Srbije je posle 13 sati rasprave usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici. Za Deklaraciju je glasalo 127 poslanika.

http://www.b92.net/news/pics/2010/03/16591336054bb27b6c020b1416814644_450x293.jpg(Beta) Za Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bio 21, a jedan poslanik nije glasao. Poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalnodemokratske partije nisu učestvovali u glasanju.

Deklaraciju su podržale poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvana Srbija, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i manjine.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a poslanici Srpske napredne stranke napustili su salu pre glasanja.

Pre glasanja nije usvojen predlog šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića da poslanici glasaju prozivkom.

U Deklaraciji, Skupština Srbije poziva sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i
sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

Uskoro i Deklaracija o zločinima nad Srbima
Kolegijum Skupštine Srbije, koji je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović zakazala za četvrtak, razmatraće deklaraciju o zločinima počinjenim nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.
Dejanovićeva je izjavila da je vladajuća većina napisala početnu verziju tog dokumenta i dodala da će se predlog te deklaracije relativno brzo naći pred poslanicima.
Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti izvinjenje i izraziti saučešće porodicama srpskih žrtava, piše u Deklaraciji.

U preambuli Deklaracije navedena su međunarodna akta na koje se Skupština Srbije pozvala, među kojima su Ustav Srbije u kome stoji da su ljudski životi i dostojanstvo neprikosnoveni i Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima.

Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred Haškim tribunalom.

http://www.b92.net/news/pics/2010/03/8336528064bb1ff2f91794979570162_450x276.jpgSednica parlamenta o Srebrenici (Tanjug) Tri i po meseca nakon što je predsednik Boris Tadić najavio da će parlament usvojiti dokument kojim se osuđuje zločin u Srebrenici, taj tekst se našao pred narodnim poslanicima. Predlog Deklaracije podnelo je 114 poslanika iz poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici iz Socijalističke partije Srbije.

Citiranjem bivđe izraelske premijerke, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiji Nada Kolundžija, obrazložila je motive donošenja Deklaracije o Srebrenici, za koju je rekla i da predstavlja neophodan korak ka demokratskom društvu.

“I ako dopustite samo da parafraziram Goldu Mair koja je rekla: ‘Oprostićemo im ono što su nama radili, ali mi ovde ne treba da oprostimo onima koji su to radili krijući se iza našeg nacionalnog imena", kazala je Kolundžija.

Ona smatra da je pred Skupštinom Srbije ogromna odgovornost i da je deklaracija o osudi zločina u Srebrenici prekretnica na njenom putu ka izgradnji modernog društva.

"Osuđujući zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, odajući poštu nevinim žrtvama i saosećanje sa njihovim porodicima, sa budućih generacija skidamo breme koje su nam ostavili pojedinci", istakla je Kolundžija, i izrazila očekivanje da će i ostali poslanici "pokazati da i sami poseduju osobine naroda koji predstavljaju".

U odbrani teksta podršku je dobila od kolega iz vladajuće koalicije.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić smatra da Skupština Srbije usvajanjem deklaracije o zločinu u Srebrenici osuđuje "fabriku smrti" i ukazala da donošnje tog dokumenta mora da bude iskreno.

"Donošenje deklaracije mora da bude apsolutno iskreno, ona ne treba da ima veze sa EU, politikom, tranzicijom, već sa onim da li možemo da odgovorimo na pitanje da li smo uopšte ljudi", rekla je Grubješić tokom rasprave o tom dokumentu.

Ona je rekla da taj zločin Srbija treba da osudi zbog sebe i građana i dodala da nisu svi Srbi činili zločine, ali da oni koji jesu moraju da budu jasno osuđeni, kako krivica ne bi pala na generacije koje dolaze.

Grubješićeva je rekla da konsenzusa o deklaraciji nema ali i da ne treba ni da je bude "sa onima koji svakog 11. marta prelepljuju Bulevar Zorana Đinđića sa imenom ratnog dželata Ratka Mladića i onima koji su to prestali da rade pre dve, tri godine, ali ne znam da li danas imaju prilike da potvrde svoje evropejstvo".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije Branko Ružić smatra da donošenje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici hrabar čin i poruka pomirenja.

Ružić je ocenio da je veoma važan zahtev SPS-JS da se ne poslanici bave pravnim definicijama zločina, već da postignu što širi konsenzus u sveobuhvatnoj političkoj osudi zločina u Srebrenici, ali i nad Srbima što će i uslediti.

"Prema zločinima se moramo odnositi na istovetan način i samo tako pokazujemo visok nivo odgovornosti prema ljudskim pravima. Mi na taj način štitimo integritet države i građana", kazao je Ružić.

On je naveo da Srbija treba da bude lider i inicijator takvih tendencija u regionu i da mora da pokuša da i kod drugih inicira istovetan odnos prema zločinima.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će poslanici te stranke glasati za Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Marković je rekao da će konsultacije o drugoj deklaraciji, o osudi zločina nad Srbima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije, početi prekosutra, i podsetio da je donošenje te deklaracije bilo uslov da njegova stranka podrži osudu zločina u Srebrenici.

Marković je dodao da će konsultacije o deklaraciji kojom će biti osuđeni zločini nad Srbima i zvanično na početku današnje sednice najaviti predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

On je izjavio da očekuje da će vrlo brzo biti zakazana sednica na kojoj će se raspravljajti o deklaraciji kojom će biti osuđeni svi zločini u bivšoj Jugoslaviji.

Poslanik Bošnjačke liste Bajram Omeragić pozvao je večeras poslanike da u što većem broju podrže Predlog deklaracije kojom se osuđuje zločin u Srebrenici i naglasio da će u četvrtak biti usvojena nova deklaracija kojom će se osuditi zločini nad Srbijma na prostoru SFRJ.

Omeragić je naglasio da će poslanici Bošnjačke liste podržati predloženu Deklaraciju o Srebrenicu.

"Istorija se ne proučava zbog prošlosti, već zbog budućnosti", istakao je Omeragić u raspravi i istakao da je Deklaracija o Srebrenici poruka da se zločin ne ponovi i poruka pomirenja u regionu.

Poslanik Socijademokratske partije Meho Omerović izjavio je da poslanici te stranke podržavaju da se "jedan ovakav akt izvinjenja" usvoji u Skupštini Srbije.

Omerović je kazao da će usvajanje deklaracije dati kredibilitet Srbiji u principijelnom stavu kada se bude radila deklaracija o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

On smatra da ima prostora da se ugrade primedbe te stranke u tekst deklaracije i da je u preambuli trebalo da se navede da je u Srebrenici počinjen težak zločin koji je Medjunarodni sud pravde okvalifikovao kao genocide.

S druge strane, opozicione SRS, SNS, DSS i NS, kao i LDP, nezadovoljne su predloženim tekstom i najavljuju da ga neće podržati, dok je Socijaldemokratska partija, koja je deo vladajuće većine, najavila da će na plenarnoj sednici pokušati da poboljša predlog.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović podsetio je da su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal utvrdili da je na području Srebrenice izvršen genocid i da parlament Srbije o tome ne treba da ćuti.

"Nema razloga da ćutimo jer niko u svetu nije optužio srpski narod za genocid i niko nije rekao da je Srbija za genocid odgovorna", kazao je Jovanović, dodajući da je LPD želela drugačiju rezoluciju o Srebrenici, ali ona očigledno nije moguća zato što nema unutrašnjih snaga u društvu.

On je naveo "da smo previše ćutali o Ratku Mladiću, krili ga godinama, potom ga godinama neuspešno tražili, a danas nemamo snage da kažemo zašto je optužen".

"Treba reći istinu da je kao komandant vojske RS preuzeo od strane UN enklavu Srebrenice, zaštićenu zonu, garantovao je poštovanje Ženevske konvencije, a potom razdvojio muškarce od žena i sedam dana sistemstski ubijao muškarce i dečake, a zatim ih sahranio u primarne grobnice, zatim prekopavao i mešao kosti", dodao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da narod ne čini zločine već pojedinci i da treba kazniti počinioce tih zločina.

Nikolić je rekao da naprednjaci najoštrije osuđuju sve zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ, kako nad srpskim narodom tako i one koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima drugih naroda, a posebno zločin nad muslimanima u Srebrenici.

On je kazao da se predloženom deklaracijom želi da sami sebe proglasimo isključivim krivcima za sve što se desilo i da se svoj narod osudi kao jedini koji je počinio zločin i dodao da narod ne čini zločine već pojedinci.

Nikolić je poručio predlagačima da se ni u čije ime ne izvinjavaju, posebno ne u ime nevinih, ali ni krivaca, jer, kako je rekao, njih treba pred sud pa nek se pri izricanju kazne izvinjavaju.

Šef poslanika Nove Srbije Velimir Ilić zatražio je da parlament povuče iz procedure predloženu deklaraciju o osudi zločina o Srebrenici i donese deklaraciju kojom bi bili osuđeni svi zločini koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ilić je rekao da predložena deklaracija o Srebrenici podgreva mržnju u Srbiji, iritira porodice čiji su članovi stradali u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, a da se budućim generacijama "stavlja žig kojeg nikada neće moći da se oslobode".

Ilić je rekao da NS osuđuje sve zločine koji su počinjeni, kako onaj u Srebrenici, tako i sve druge koji su počinjeni nad drugim narodima, i da se zalaže da odgovorni budu procesuirani i privedeni pravdi.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić ocenio je da predložena Deklaracija o Srebrenici stavlja žig na Srbiju, a ne na pojedince koji su počinili zločin 1995. godine i da je pogubna za Srbiju.

Palalić je ocenio da taj dokument deli žrtve građanskog rata u bivšoj Jugosalviji, svađa narode i "ne osuđuje zločine nad srpskim narodom koji je najviše stradao".
SNS podneo svoj predlog deklaracije

Srpska napredna stranka podnela je Skupštini Srbije deklaraciju o osudi svih zločina učinjenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji i posebno zločina u Srebrenici.

U Deklaraciji je navedeno da Skupština Srbije najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kako zločine prema srpskom narodu tako i zločine koje su pripadnici srpskog naroda počinili nad pripadnicima drugih naroda.

Posebno se osuđuje zločin koji je izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine i naveden u presudi Međunarodnog suda pravde.

Narodna skupština Srbije izražava saučešće porodicama žrtava Srebrenice imajući u vidu da je Međunarodni sud pravde utvrdio da su tadašnja vlast i međunarodna zajednica boljom saradnjom mogle da učine da se posledice ove tragedije izbegnu ili znatno umanje, piše u predlogu SNS-a.

Reakcije političara u Republici Srpskoj

Političari Republike Srpske pomno prate raspravu u srpskom parlamentu. Deklaracija o Srebrenici za većinu njih je neodgovarajući dokument, jer se njime osuđuje samo događaj u Srebrenici, a ne svi zločini koji su počinjeni tokom rata na prostoru Bosne i Hercegovine.

Oni takođe ističu da sumnjaju da će zvanično Sarajevo biti zadovoljno sadržajem te deklaracije.

Borislav Bojić iz Srpske demokratske stranke smatra da ne treba deklaracijom izdvajati samo jedan zločin.

“Na ovim prostorima se desio jedan strašan, užasan građanskim rat u kome su stradali svi koji žive na ovim prostorima. Osuda samo jednog zločina i u samo jednom narodu je potpuno neprihvatljiva. Svaki zločin je za osudu, bez obzira na njegov red veličine”, kaže on.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojčić, smatra da deklaracija Skupštine Srbije neće naići na na pozitivne reakcije u Sarajevu.

“Nisam siguran da će Sarajevo u potpunosti biti zadovoljno onim što je bar sada u tekstu predloženog dokumenta tako da verovatno neće puno doprineti uspostavljanjem, poboiljšanjem, odnosa Sarajeva i Beograda kao što mislim da kontroverzno može biti ako dokument u Skupštini Srbije ne bude konsenzus što većeg broja partija”

Šta piše u Deklaraciji o Srebrenici

U tom predlogu piše da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

Dalje se navodi da Narodna skupština najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da ova tragedija bude sprečena.

Navodi se i da Skupština Srbije pruža podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića kako bi mu bilo suđeno pred Haškim tribunalom.