PDA

View Full Version : Takmicenje hakera, samo Chrome "preziveo"


STRANAC
26-03-2010, 18:55
Prvog dana takmičenja Pwn2Own hakeri su uspeli da obore Appleov iPhone i Safari, Microsoftov Internet Explorer 8 (IE8) i Mozillin Firefox. Jedino je Chrome pretraživač kompanije Google preživeo napade.


Takmičenje Pwn2Own svake godine okuplja hakere iz celog sveta, koji se trude da u što kraćem periodu pronađu slabosti najpopularnijih Internet pretraživača i ugroze njihovu bezbednost.

Već posle nekoliko minuta prvog takmičarskog dana, tim koji sačinjavaju Vinčenco Joco i Ralf-Filip Vajnman uspeo je da savlada iPhone i za svoje umeće dobio nagradu od 15.000 dolara.

Čarli Miler oborio je Safari na računaru MacBook Pro sa operativniom sistemom Snow Leopard i treći put za redom pobedio na ovom takmičenju, jer je prethodno pobedio 2008. i 2009. takođe hakerišući Mac.

Zanimljivo je da je Miler prošle godine uspeo da "provali" sigurnost Safarija za svega desetak sekundi. Sem Milera, niko nije uspeo da na ovom takmičenju pobedi tri puta. Za svoj uspeh, Miler je nagrađen prenosivim računarom i čekom od 10.000 američkih dolara.

Pao je i Windows 7, odnosno njegov bezbednosni mehanizam Data Execution Prevention (DEP), a "probio" ga je slobodni holandski istraživač bezbednosnih propusta Peter Vregdenhil.

Nemački student računarstva, koji se predstavlja kao Nils, uspeo je da "probije" bezbednosni sistem Firefoxa, na Windows 7 operativnom sistemu.

Od svih veb čitača koji su poslužili kao mete napada jedino je Googleov Chrome ostao čitav prvog dana i ponovo potvrdio da je izuzetno stabilan i siguran.

(MONDO)