PDA

View Full Version : Za srpski pasos 3.000 evra


STRANAC
26-03-2010, 19:43
Sve veći broj građana Kosova traži pasoše drugih zemalja, a najtraženiji je biometrijski pasoš Srbije za koji se plaća i do 3.000 evra.


Sa pasošem Kosova bezvizno može da se putuje samo u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Tursku, dok su zapadne zemlje, u kojima mnogi vide spas od bede, nedostižne, prenosi "Dojče vele".

Pošto ogromna većina Kosovara ne može da ide u Srbiju, to za njih, uz naknadu, rade pojedinci koji imaju dobre veze u gradovima gde su do skoro izdavani pasoši, a taj posao čak obavljaju i neke agencije.

Firma "Megasitis konsalting" u centru Prištine navodno je nudila državljanstva i pasoše Britanske Gvajane ili Namibije od 6.000 do 10.000 evra.

"Policija Kosova je spremna za borbu protiv negativnih pojava, u ovom slučaju i pojave kojom su se bavile neke kompanije, da na nezakonit način obezbeđujući dokumenta ili vize... Istraga je pokrenuta i čekamo rezultate", rekao je portparol kosovske policije Beki Keljani.

Bivši zamenik ministra pravde Kosova Sulj Hodža rekao je da svi građani, koji idu po pasoše van Kosova, bez obzira u koju zemlju, treba krivično da odgovaraju, jer je to zabranjeno i Ustavom i zakonom.

Prema zvaničnim podacima, na Kosovu je 46 odsto građana bez stalnog zaposlenja, blizu 40 procenata živi u siromaštvu, od toga oko 15 odsto u ekstremnom siromaštvu.

Plate u proseku iznose oko 200 evra, a svake godine srednju školu završi 30.000 učenika.

Oko 10.000 mladih se upiše na fakultet, a 15.000 se prijavljuje na biro za zapošljavanje.

(FoNet)