PDA

View Full Version : Afera Mercedes: Ceka se objasnjenje iz Nemacke


STRANAC
26-03-2010, 18:30
Ivica Dačić izjavio je da MUP Srbije nije zvanično dobio bilo kakav dopis od nemačke policije u vezi sa istragom koja se vodila protiv nemačke korporacije Dajmler zbog davanja mita u 22 države, među kojima je i Srbija.


"Dao sam nalog da se kontaktira nemačka policija i da dobijemo informaciju na šta se konkretno misli, jer je reč o periodu od 1998. do 2008. godine", rekao je Dačić novinarima u Sremskoj Kamenici.

Napomenuo je da je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije još 2004. godine podnela krivičnu prijavu protiv više osoba koja su u vezi sa vlasničkom transformacijom Mercedesove firme u Srbiji - Ineks intereksport.

"Istraga oko toga se, nažalost, u tužilaštvima vodila i još se vodi, a ako postoje neke druge indicije mi ćemo ih odmah istražiti.

Za sada nismo obavešteni na koga se priznanje Dajmlera konkretno odnosi, jer kada je reč o Srbiji nema navoda na šta se misli", rekao je Dačić.



Nemački proizvođač automobila Dajmler pristao je, u vansudskom poravnanju, da plati 185 miliona dolara odštete, da bi se okončala dugotrajna istraga vlasti Sjedinjenih Američkih Država koje su našla da je kompanija dala milione dolara kao mito u 22 zemalja širom sveta.

Među zemljama u kojima je Daimler podmićivao navode se Srbija, Crna Gora, Hrvatska, ali i Kina, Rusija, Egipat, Grčka, Mađarska, Obala Slonovače, Letonija, Litvanija, Irak, Nigerija,Tajland, Turska, Uzbekistan, Indonezija i Vijetnam.

Njujorški mediji preneli su da je poravnjanjem okončana istraga američkog Ministarstva pravosuđa o tome da li je Dajmler prekršio američke zakone protiv korupcije, kao i paralelna istraga američke komisije za berze i hartije od vrednosti (SEC), koja je pokrenuta privatnom tužbom 2004. godine.

U sklopu poravnanja, Dajmler će isplatiti 93,6 miliona dolara na ime troškova istrage Ministarstva pravosuđa i 91,4 miliona dolara za istragu SEC.

Predstavnici Dajmlera odbili su da govore o pojedinostima sporazuma pre ročišta, koje je zakazano za 1. april.

(Beta)