PDA

View Full Version : Slabo se pazarilo na Sajmu automobila


STRANAC
15-03-2010, 20:59
U Beogradu je posle sedam dana trajanja, zatvoren Sajam automobila "Delta Generali BG Car Show" i Međunarodni sajam motocikala i bicikala, koji je, prema rečima organizatora, posetilo oko 100.000 ljudi.

http://img651.imageshack.us/img651/3609/v163565p0.jpg

"Tome treba dodati još oko 15.000 poslovnih posetilaca, koji nisu kupovali ulaznice. Reč je o izuzetnoj poseti s obzirom na loše vremenske i uslove na tržištu", rekao je za Tanjug Zoran Lupšić čal organizacionog tima.

Pojedini izlagača su uoči Sajma razmišljali da li upšte da učrstvuju, s obzirom na lošu sitiuaciju na tržištu automobila i činjenicu da su u mnogim zemljama otkazane takve priredbe. Međutim, Beogradski sajam je učinio maksimalne napore da im izađe u susret sa nižom cenom izlagačkog prostora.

Lupšić je rekao da se takav postupak pokazao kao opravdan, s obzirom na to da će ove godine "Delta Generali BG Car Show" biti jedini sajam te vrste u širem regionu, pa je privukao veliku pažnju publike i poslovnih ljudi.

On je dodao da će se rezultati sajma i u pogledu prodaje i skalpanja novih poslova tek videti i da je rano o tome govoriti.

Na Sajmu se predstavilo 370 izlagača, koji su prikazali 47 novih modela, od kojih 38 premijerno. Kupci su se, prema njihovim izjavama, uglavnom opredeljivali za jeftinija vozila, a mnogi od njih tražili su ona koja koja mogu da kupe za keš.

Zaziranje od kredita, zbog nestabilnog kursa bilo je vrlo vidljivo, mada se većina izlagača potrudila da na samim štandovima ima predstavnike banaka i lizinga, koji su nudili vrlo povoljne uslove.

Prodavci u većini slučajeva nisu želeli da se izjašnjavaju o tačnom broju prodatih vozila, što ukazuje na činjenicu da prodaja nije bila velikog obima, ali su ukazali da najveću prodaju očekuju neposredno posle sajma, jer su sajamske popuste produžili još neko vreme na svim svojim prodajnim mestima.

Predstavnici "Grand motorsa" rekli su Tanjugu da su prodali sve izolžene modele marke "volvo", ukupno 10 vozila, kao i najskuplji "rendž rover" koji košta 98.500 evra. Za "fordove" kažu da su ih prodali dva puta više nego prošle godine.

U "Mercedesu" nisu zadovoljni prodajom, mada su uspeli da prodaju i dva modela najskupljeg hibridnog vozila "S klase" za po 150.000 evra.

Najveće interesovanje na Sajmu, očekivano, bilo je za "punto" sa cenom od 6.999 evra, s tim što je za benzinsku verziju odobren popust od 500 evra, a za plinsku od 300 evra, koji će trajati do 19. marta.

Interesovanje su podstakli i subvencionisani krediti, kao i mogućnost zamene starog vozila za novo.

Zadovoljni su i predstavnici firme "Kvis" koja zastupa kineske automobile "čeri", čija je prodaja krenula od prvog dana, iako su se prvi put pojavili na tržištu Srbije, pa se očekivalo da će ljudi oklevati i očekivati rezultate test vožnji. Najviše se tražio mali gradski automobil "ego", po ceni od 7.999 evra.

Na Sajmu je bilo i mnogo zabave, nagradnih igara, lepih hostesa...