PDA

View Full Version : Erogene zone


superbaka
15-03-2010, 20:29
Istina o erogenim zonama
Šta su erogene zone?

Postoji nekoliko mišljenja o tome šta je erogena zona. Nama najpoznatije je ono koje kaže da su erogene zone određene oblasti na ljudskom telu koje podstiču seksualnu želju
Kultura diktira erogenu zonu
http://content.avenija.com/upload/topshop_SCG/image/Articles/ljubav_i_seks/erogenez_st.jpgVerovali ili ne, erogene zone se razlikuju od kulture do kulture! Recimo Azijati erogenom zonom kod muškarca smatraju zadnji deo vrata, ispod potiljka, dok su Evropljani osetljiviji na struk.
Žene sa Zapada podebljavaju i boje usne u crveno, kako bi one podsećale na usmine ženskog polnog organa, dok Kineskinje najviše cene malo stopalo, koje zapravo podseća na vulvu.
U Polineziji je običaj da se tetoviraju butine ili zadnjica kod devojaka spremnih za udaju, dok u Africi recimo, ovim devojkama prave ožiljke po telu, a sve to se radi u svrhu povećanja seksualne privlačnosti za suprotni pol.
Modni trend erogenih zona
Naučnik Džems Lover je proučavao istoriju garderobe i utvrdio da se moda menjala tako što su odevni predmeti otkrivali ili pokrivali određene erogene zone, koje su se, bar što se mode tiče, stalno premeštale.
Na kraju, došao je do zaključka da muškarcima brzo dosadi nešto što duže vreme imaju pred očima, te je i modni stil, zapravo, uvek krojen po muškom seksualnom ukusu i želji.
Frojdova definicija
http://content.avenija.com/upload/topshop_SCG/image/Articles/ljubav_i_seks/erogenez_st2.jpgSvaki deo tela je potencijalna erogena zona. Frojd je definisao nekoliko osnovnih ovakvih zona na telu: polni organ, anus i usne.
Međutim, erogena zona može da se nalazi na bilo kom delu tela - sve u zavisnosti od konkretne osobe, kulture kojoj pripada ili jednostavno - fetiša.
Šta je zajedničko, a šta individualno...
Svakako postoje neke tačke koje su zajedničke za većinu žena i muškaraca i koje, ako bivaju stimulisane, izazivaju seksualnu želju. Muški i ženski polni organ su najosnovnije erogene zone.
Postoje 2 tipa erogenih zona na ljudskoj koži. To su:
1. Nekarakteristične:
Kod većine ljudi koža je prekrivena dlakom, odnosno folikulima i nervnim završecima, te je na tim mestima i najsenzitivnija. Ovo područje podrazumeva zadnji deo vrata i deo oko grudi.
http://content.avenija.com/upload/topshop_SCG/image/Articles/ljubav_i_seks/erogenez_st1.jpg2. Karakteristične:
One oblasti koje su na ili oko samih polnih organa, kao i bradavice na grudima i muškaraca i žena.
Smatra se da su više funkcije ljudskog mozga posebno povezane sa sa emocijama i vrlo su osetljive na erotski jezik i maštu.


Deo tela gde se stomak završava, a odmah iznad polnog organa je prepun nervnih završetaka te je, takođe, jedna od ustaljenih erogenih zona i kod muškaraca i kod žena.
Klitoris: je deo na ženskom telu koji je najbogatiji nervnim završecima, te je i jedna od naosetljivijih erogenih zona
Penis: je, takođe, jedna od najosetljivijih erogenih zona kod muškarca, sa najizraženijom osetljivošću pri vrhu.
Analni otvor: je još jedna od učestalijih erogenih zona na ljudskom telu i to deo oko samog otvora, jer takođe sadrži mrežu nervnih završetaka.

Još neke manje poznate erogene zone su: usne, deo ispod očiju, usna duplja, predeo oko grudi, prsti, stopala i nožni prsti, uši, vrat, potiljak.
Ono što je takođe važno je kada otkrijemo erogene zone kod partnera - moramo da ispitamo i intenzitet kojim ova mesta na telu treba da budu nadražena. Trebalo bi da vodimo računa da ne pređemo u grubost, kao i o tome da dodiri ne budu neosetni.
Dakle - istražite svoje telo i telo svog partnera i prepustite se uživanju.