PDA

View Full Version : "Japanci" dobijaju nov sistem kocenja


STRANAC
14-03-2010, 14:40
Američke vlasti mogle bi ubuduće da od proizvođača automobila zahtevaju da sistem za kočenje bude napravljen tako da može da premosti uticaj pritiskanja papučice za gas, najavili su zvaničnici agencije za bezbednost u saobraćaju (NHTSA).


Takva odluka mogla bi da usledi posle povlačenje više od osam miliona "Tojotinih" vozila sa svetskog tržišta zbog problema sa papučicama za gas i kočenje.

Ugradnja novog sistema, koji se već nalazi u mnogim modelima koje prodaju evropski proizvodači kola, neće, navodno, uticati na značajnije povećanje cene vozila.

"Tojota" je objavila da će ugraditi novi sistem kočenja u sve svoje modele, dok je "Mazda" najavila da će novim sistemom biti opremljeni novi automobili, ali da će razmotriti da ih ugraduje i u starije modele.

"Nisan" je jedini proizvođač koji je već ranije ugrađivao taj novi kočioni sistem u svoje automobile.

Propusti u proizvodnji "Tojotinih" modela, koji su uticali na opštu reputaciju automobila iz Japana, pokrenuli su debatu u američkom Kongresu oko toga da li je NHTSA dovoljno učinila za bezbednost vozača u SAD.

Pojedini stručnjaci optužili su NHTSA za previše ležeran stav prema problemima japanskog proizvođača automobila, kao i da nije bilo dovoljno resursa za testiranje "Tojotinih" automobila.

Iz NHTSA poručuju da su pripremili izveštaj u kojem se jasno navodi šta je agencija sve učinila na zaštiti vozača i šta će ubuduće činiti kako bi proizvođači automobila ispunjavali svoje obaveze u vezi sa bezbednošću vozila.