PDA

View Full Version : Slucaj „Beciric" - prevara ili znanje


STRANAC
14-03-2010, 13:22
Hapšenje Predraga Bećirića, osumnjičenog za „SMS pljačku veka", koji je u policiji priznao da je na licitacijama uzeo 120 kola i sedam stanova, izazvalo je oštre reakcije javnosti!

http://img385.imageshack.us/img385/8837/1301.jpgLopov ili majstor... Predrag Bećirić
Među advokatima je suprotstavljeno mišljenje da li je reč o prevari ili majstorstvu i znanju. I dok jedni smatraju da je reč o klasičnoj prevari, u kojoj su najviše nasamareni savesni građani, koji su živeli u lažnom ubeđenju da mogu nešto da osvoje, drugi tvrde da je problem preuveličan i da je u ovom slučaju ekspert nadigrao programere koji su osmislili SMS licitaciju!
Poznati beogradski advokat Sava Anđelković smatra da iz opisa datih u medijima proizilazi da je Predrag Bećirić jednostavno bio bolji igrač!
- Analitički gledano, reč je o velikom majstoru koji je svojim intelektom umeo da probije program za licitaciju SMS porukama. On nije odgovoran što je pokazao da loši programi mogu da se provale! Umesto da budu okrivljeni programeri, koji su loše kreirali program, a da on kao ekspert bude zaštićen, u medijima smo počeli da mu sudimo i prozivamo ga kao kriminalca! On nikoga nije ubio, ucenio, prevario, niti je presreo nečiji telefonski poziv i uzeo njegovu ponudu. Apelujem na pravničku elitu u policiji, tužilaštvu, sudstvu i advokaturi da reaguje i traži da se svi osumnjičeni brane sa slobode, jer ćemo samo tako saznati pravu istinu o aferi - ističe Anđelković.
Međutim, advokat Bosiljka Đukić ističe da iz napisa u medijima proizilazi da je eventualno reč o prevarnim radnjama.
- Postojao je tim koji je to radio, kao i obični građani sa ulogama „glumaca", koji su znali da nisu osvojili nagrade, ali su ipak ušli u igru. U svakom slučaju, prevareni su savesni građani, koji su bili u uverenju da mogu da pobede u SMS licitacijama, ali u samom startu nisu imali nikakve šanse! Ubuduće, organizatori i TV kuće moraju da preduprede prevaru i pre početka nagradne igre provere da li je sve legalno - upozorava Bosiljka Đukić.
Advokat Dalibor Katančević kaže da nije upućen u pojedinosti, ali da na osnovu podataka iz medija teško da postoje elementi prevare.
- Ako je Bećirić pronašao program kojim je provalio u sistem Državne lutrije i na taj način u svakom trenutku imao uvid koja je najniža ponuda, onda je eventualno počinio krivično delo iz člana 302 KZ - neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka. Ukoliko je, pak, izumeo program koji mu je omogućio da umreži 200 telefona i u minutu šalje što više poruka, koje je regularno platio - onda je sve čisto - objasnio je Dalibor Katančević.

iSelektor
14-03-2010, 23:36
Ako je provalio u sistem i to radio osudjujem ga ja prvi, ako nije, nego je legalno placao sms poruke... i samo preko kompa slao vise sms poruka istovremeno, onda je za mene heroj... idol i podrzavacu ga 100%

On je samo sebi olaksao tipkanje sms porukama,radeci to preko kompjutera, kao i ja sto radim... moje su mobilne kartice sve povezane sa racunarom i u zavisnosti ko mi pise i odakle, koristim svoju tastaturu da odgovorim... Bukvalno mogu jednim stiskom na "enter" da posaljem 100 sms poruka istovremeno. Naravno skida mi se sa racuna, ali je lakse...

Ne vidim problem u tome, ako je to radio. Ali ako je stvarno provalio sistem i onda pratio najnize licitacije onda neka su ga uhapsili!!!

Pozzz