PDA

View Full Version : Zanimljivosti :


borichi
12-04-2007, 20:10
http://i42.photobucket.com/albums/e321/ninahadcentury21/0031007_17.gif



Marketing menager vozi se u svom džipu i nailazi na Isusa. Isus bude žedan i ovaj mu ponudi Coca-Colu. Tu scenu nećete gledati jer je Coca-Cola tražila da se izbaci. Vatikan šuti. Talijanski film koji prikazuje Isusa Krista kako pije coca-colu izazvao je oštar prosvjed proizvođača tog popularnog napitka, što je blokiralo premijeru filma predviđenu za Veliki petak.

(net.hr)



Film Sedam kilometara od Jeruzalema, talijanskog redatelja Claudija Malapontija, moderna je priča o Isusu koja je navukla na sebe bijes, ne Pape, već jedne od najvećih multinacionalnih kompanija na svijetu - Coca-Cole.



U tom filmu marketinški stručnjak koji proživljava krizu srednjih godina prilikom vožnje džipom nailazi na osobu za koju se kasnije uspostavi da je Isus. Budući da je Isus žedan on mu ponudi limenku coca-cole.



Talijanski mediji su objavili da tvrtka smatra da je korištenje njezinog branda neprihvatljivo te da bi moglo štetiti njezinu imidžu i stoga izričito tražila da se izbaci ta scena što je redatelj i obećao učiniti.



"Budući da je za prepravku potrebno nekih 20 dana film bi se trebao pojaviti u kinima do kraja travnja", rekao je Malaponti.

borichi
13-04-2007, 17:45
Stvarno mi nije jasno....



Ovo sam prvo procitala u lokalnim novinama, jer ja zivim u gradu odakle je coca-cola.

Digli su citavu buku "Kako Isus moze piti coca-colu", ne samo vlasnici companije, nego i obicni ljudi.



Ako prosjecni Amerikanac (simple Jo, sto kazu) prvu stvar sto uradi ujutru cim protrlja oci, otvara limenku coca-cole, da zapocne dan. Zasto onda ne bi i Isus ako vec ima image covjeka...



I, ako je to nesto toliko negativno,,,, Zasto je onda piju?, ne mogu zivot da zamisle bez..

Tahirovce
13-04-2007, 20:02
Trebalibi u filmu umesto coca-cole ubaciti RED BUL :mrgreen: .........

Crni Gruja
13-04-2007, 20:19
Ko zna sta je tu u pitanju moja borichi. Moze bit da ima sa religijom nekakve veze, da nece jevreje i muslimane sebi na vrat zbog necega takvog. Ovo samo nagadjam, nisam neki strucnjak.

borichi
13-04-2007, 21:12
Trebalibi u filmu umesto coca-cole ubaciti RED BUL :mrgreen: .........





hehehe, ovu sugestiju treba poslati Vatikanu, buduci da redbull pojacava energiju. :D :D

SEJO31-de
13-04-2007, 21:36
Daje krila.......Moguce da svi odu u andjele i svetce...

STRANAC
13-04-2007, 21:49
Trebalibi u filmu umesto coca-cole ubaciti RED BUL :mrgreen: .........





hehehe, ovu sugestiju treba poslati Vatikanu, buduci da redbull pojacava energiju. :D :D



a da li u vatikanu postuju CELIBAT.... :!: :!: :?: :?:

ONDA BI RIZICNO BILO.... :wink: :wink: :wink: :wink: :idea: :idea:

Daki
11-07-2007, 22:28
To najbolje zna prof. Zaim Hasic... Da, da postoji krsenje celibata ali tek kasnije.... :):):):)

akica_90
21-03-2008, 12:43
posto nisam znala gdje da ovo ubacim...odlucila sam ovdje... =)

et' neke slike sa Halidovog koncerta... =)
mogu vam rec' a je bilo fenomenalno...

supergirl
21-03-2008, 16:11
Gledala sam prenos. Pravi spektakl!
Zavidim ti,ako si bila!

akica_90
21-03-2008, 19:03
Ma nemoj zavidjeti, na ljeto pravi opet koncert i to na Kosevu, pa 'ajmo zajedno :D

sanna72
23-06-2008, 21:46
Popust Egzita za studente i učenike



.http://www.deltaportal.info/2306/extreme.jpg

Od ponedeljka, 23. juna, do subote 28. juna, studenti i učenici moći će da kupe ulaznice za Egzit festival po staroj, jeftinijoj ceni od 5490 dinara.
Do subote 28. juna, svi studenti i đaci imaju priliku da uštede skoro trećinu novca za svoju Egzit ulaznicu, jer kupovinom uz indeks i đačku knjižicu, cena ulaznice je i dalje 5490 dinara.

Od ponedeljka, 2. juna počela je redovna prodaja ulaznica za Egzit festival u ekspoziturama Erste banke.

Kako je ranije najavljeno, od ponedeljka, 23. juna cena četvorodnevne ulaznice je poskupela na 7790 dinara.

Takođe, u ekspoziturama Erste banke, od 2. juna se mogu kupiti i jednodnevne ulaznice za Egzit 08 i to po sledećim cenama:

četvrtak, 10. jula – 2490 dinara;

petak, 11. jula – 2590 dinara;

subota, 12. jula – 3090 dinara;

nedelja, 13. jula – 2890 dinara.

Cena jednodnevnih ulaznica ostaće nepromenjena do početka festivala. Jednodnevne ulaznice će biti skuplje na festivalskim blagajnama, a zbog ovogodišnjeg interesovanja posetilaca, moguće je i da ih uopšte neće biti u prodaji tokom trajanja festivala.

Ovogodišnji Egzit festival održaće se od 10. do 13. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Na preko 25 festivalskih bina nastupiće više od 600 izvođača, među kojima i "Sex Pistols", "N*E*R*D", Manu Čao, Pol Veler, "The Hives", "Primal Scream", "The Streets", "Nightwish", "Sven Vath" i brojni drugi.

sanna72
27-06-2008, 15:29
Beogradski letnji festival



http://www.deltaportal.info/2706/belef.jpg

Beogradski letnji festival - 17. Belef, međunarodni festival pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti, biće održan od 14. jula do 3. avgusta.
Pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović kazala je je da je Belef svih proteklih godina pomerao granice ukusa, iznosio umetnost na ulice prestonice i tako izvršio svoju misiju - da se obrati svim građanima.

Kao novinu na ovogodišnjem festivalu, Hrustanovićeva je najavila da će umetnici javne prostore koristiti kao radionice a njihove intervencije postaće trajne umetničke postavke jer Beograd ima malo spomenika.

Prema rečima umetničkog direktora i selektora vizuelnog programa Dorijana Kolundžije, neskrivena preokupacija Belefa 08 je kako umetničkom intervencijom menjati vidljivo lice grada, kako iz letnjeg događanja na svakodnevnim putanjama prolaznika ostaviti tragove kako bi se Beograd pretvorio u galeriju čije ulice, trgovi i parkovi čuvaju zbirku vrednih umetničkih dela.

Kao jedno od mesta na kome će umetnici intervenisati Kolundžija je naveo železničku stanicu.

Festival će otvoriti Janko Nilović sa svojim triom iz Francuske uz učešće džez orkestra Big benda RTS-a, Beogradskog kamernog hora i nastupom engleske plesne grupe "Jazzcotech Dancers”.

Prema rečima selektora muzičkog programa ovogodišnjeg Belefa Željka Kerlete, publiku očekuju koncerti renomiranih autora, koji do sada nikada nisu nastupali u našoj zemlji, a u svetu su ostvarili visoka dostignuća u svom žanru.

Nastupiće "Cinematic Orchestra", Fero Sanders (Pharoah Sanders) i legendarni gitarista Kezaja Džons (Keziah Jones), Nigerijac iz Londona koji svira mešavinu soula-roka-fanka, japanska grupa Osaka Monorej koja svira retro fank i trenutno su najjači u tom stilu u svetu.

Selektor pozorišnog programa Žanko Tomić najavio je da publiku Belefa očekuju predstava "Leksikon JU-mitologije" u režiji Miroslava Šćepanovića, gostovanje Narodnog teatra iz Prilepa sa Brehtovom predstavom "Bubnjevi u noći", predstava po kultnoj knjizi Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita" u režiji Boška Đorđevića i predstava "Nomadi" po tekstu Igora Marojevića u režiji Predraga Štrbca.

U okviru ovog programa su i tri predstave savremenog plesa naših autorki Dalije Aćin i Dunje Jocić i Odij Dibok iz Francuske.

sanna72
09-07-2008, 19:13
U četvrtak počinje Egzit 08



http://www.deltaportal.info/09072008/exit.jpg

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu u cetvrtak će početi muzički festival "Egzit 08" (Exit), i trajaće do nedelje, sa zvezdama kao što su "Seks pistols" (Sex Pistols), "Manu čao" (Manu Ćao) i Pol Veler (Paul Weller).
Na "Egzitu" će, prema najavi organizitora, svirati više od 600 izvođača na 25 festivalskih bina.

Najveće zvezde su legendarni britanski pankeri "Seks Pistols", koji će na najvećoj festivalskoj bini, "Mejn stejdžu", nastupiti poslednjeg dana, u nedelju 13. jula, pola sata posle ponoći

supergirl
09-07-2008, 20:26
Kako je ranije najavljeno, od ponedeljka, 23. juna cena četvorodnevne ulaznice je poskupela na 7790 dinara.

:eek:.:eek:.:eek:.

supergirl
22-08-2008, 20:48
Susret najvisovijen i najnizeg coveka na svijetu....

sanna72
29-08-2008, 12:36
Osvojio lutriju pa dobio otkaz

Čovek koji je dobio pet miliona dolara na lutriji, izgubio je posao! E, pa i to se dešava, i to baš milionerima!
Vrataru iz Njujorka, koji je radio na ulazu u jednu ekskluzivnu zgradu na Park aveniji, pokazali su vrata nakon što je pobedio na lutriji i osvojio pet miliona dolara.
Kejt Feranti, predstavnik za štampu sindikata radnika koji su zaposleni u zgradama, izjavila je da je vratar Riči Randazo obavestio nadležne predstavnike sindikata da je dobio otkaz.
Menadžer preduzeća koji je zadužen za ovu ekskluzivnu zgradu, po imenu Braun Haris Stivens, nije se odmah javio radi davanja izjave zbog ovog događaja.
Otac Ričija Randaza koga su novinari našli u stanu sina u Bruklinu - izjavio je da u pismu o otkazu koji je dobio njegov sin nije naveden nikakav razlog. On je odbio da novinarima da svoje ime i rekao je da njegov sin trenutno nije kod kuće.
Riči Randazo je zaradio oko 40.000 dolara godišnje radeći kao vratar u ovoj ekskluzivnoj zgradi. Počeo je da dobija dodatnih 65.000 dolara na svaka tri meseca, nakon što je 2. maja osvojio džek-pot. Prema objkavljenim izveštajima, njegovo prisustvo na poslu bilo je sporadično nakon što je osvojio lutriju.
Jedan stanovnik Bruklina izjavio je da kada je Riči osvojio nagradu nije imao nikakvih neposrednih planova da promeni svoj život, ali da će možda udovoljiti sebi kada su u pitanju motorni čamci.
Kejti Feranti je izjavila da će sve okolnosti oko ovog otkaza ispitati lokalni ogranak međunarodnog udruženja sindikata radnika koji su zaposleni na pružanju usluga.

NeXeN
29-08-2008, 16:52
Susret najvisovijen i najnizeg coveka na svijetu....

heheheh

Tahirovce
29-08-2008, 17:04
sta se smijes ti???a stikle :biggrin: ....

http://www.youtube.com/watch?v=3xbvzXP7wBc

supergirl
29-08-2008, 22:49
Hah,Nexen,ti zaboravio da sam bila u Kanjevinu proslog vikenda,a da tamo ima jedan hambar sa garderobom iz proslog vijeka.Ne da sam nasla lijepe cipele na stiklu,ima im sigurno 30godina!...Pa kad ih obucem,pa prodjem pored kokarica i samo ti mahnem,smijaces se ti jos!:(
A i vidis da imam administratora da me brani!:(

Tahirovce
29-08-2008, 23:04
ja sam mislio da ces mene psovat zbog pesme :bravo:....

sanna72
04-09-2008, 21:35
Slon-narkoman uspešno izlečen od zavisnosti



Jedan slon koji se "navukao" na heroin pošto su ga drogirale lovokradice, izlečen je od zavisnosti posle lečenja u jednom centru za detoksikaciju na jugu Kine, javili su u četvrtak kineski mediji, a prenose svetske agencije.
Siguanga (Velikog brata), starog četiri godine, zajedno sa drugim azijskim slonovima, zarobili su ilegalni trgovci životinja koji su ih namamljivali bananama napunjenim drogom i držali pod narkoticima kako bi ih lakše kontrolisali. Posle hapšenja lovokradica 2005, na kinesko-burmanskoj granici, Veliki brat, koji je pokazivao sve simptome zavisnosti, poslat je lečenje na ostrvo Hainan. Slon, izlečen posle tri godine tretmana metadonom, biće smešten u rezervat u provinciji Junan, na jugozapadu Kine.

mersija
03-10-2008, 21:34
Registarske tablice od 14 miliona dolara



Ujedinjeni Arapski Emirati odavno su postali zemlja u kojoj se najvise gradi, ali i najvise trosi. U ovoj zemlji zive desetine, ako ne i stotine, milijardera koji ne zale potrositi da bi postigi prestiz nad ostalim bogatasima. Biti broj jedan po bogatstvu glavna je takmicarska disciplina u ovom dijelu svijeta. Jedno od gizdavih obiljezja arapskih bogatasa iz UAE su...

skupocjeni automobili. Luksuzni "mercedesi", "porsei", "ferariji" i ostali skupocjeni cetverotockasi moraju imati adekvatnu i skupocjenu opremu. Registarske tablice su najskuplja oprema, cesto i skuplja od samih automobila. Ovih dana u Abu Dabiju odrzana je javna aukcija prodaje registarskih tablica sa brojem 1. Na kraju je pobijedio milijarder Saeed Abdel Ghaffar Khouri, koji je za registarske tablice broj 1 platio 14 miliona americkih dolara.

"Cijena je korektna. Ko od nas ne zeli biti broj jedan", rekao je Saeed Abdel Ghaffar Khouri, dodajuci da se nada da ce za neko vrijeme sigurno jos skuplje prodati tablice. Saeed Abdel Ghaffar Khouri bio je spreman za registarske tablice broj 1 platiti cak 27 miliona americkih dolara. Prosle godine, u maju mjeecu, u UAE-u je organizirana slicna aukcijska prodaja registarskih tablica sa brojem 5 za koje je pobjednik izdvojio pet miliona americkih dolara. Uobicajena cijena registarskih tablica koje krase luksuzne "mercedese", "porsee" i ostale skupocjene automobile u UAE-u, krece se izmedu 500 hiljada i milion americkih dolara.

36310
05-10-2008, 21:54
Muhamed prvi!!!
05.10.2008. - 00:01

Magazin „Tajm“ je u svojoj novoj listi ocenio da su najuticajnije osobe ove godine u svetu Dalaj-lama, Vladimir Putin, Bred Pit i Anđelina Žoli. Ovo rangiranje, međutim, nije izazvalo nikakve promene i pomeranja na listi od 100 najuticajnijih osoba u istoriji koju je sačinio i u novoj knjizi objavio kontroverzni američki profesor Majkl H. Hart. Prema ovom autoru prorok Muhamed, engleski plemić Isak Njutn i osnivač temelja hrišćanske religije Isus Hrist zauzeli su prva tri mesta.

Otkada je Hart još 1978. godine objavio prvo izdanje knjige o ljudima čije su misli i dela odlučujuće uticali da se civilizacija razvije baš u okolnosti kakve su danas, spisak je povod za oštre rasprave i osporavanja. Kasnije je komunistima kao što su Lenjin i Mao nešto smanjen značaj i svoje mesto je našao Mihail Gorbačov – ali, lista, uprkos manjim izmenama, ne prestaje da izaziva pažnju javnosti.
Kriterijum kojim se Hart rukovodio nije podrazumevao „najveće i najplemenitije“, već one čije su ideje, znanja, postupci i rezultati tokom života usmeravali razvoj civilizacije, uticali na milione ljudi i direktno su ili posredno ugrađeni u svakodnevicu. Tu su se našli brojni politički i verski lideri, kao i naučnici, pisci, pronalazači, lekari, moreplovci i umetnici.

– Muhamed je jedini čovek u istoriji koji je bio podjednako uspešan i na verskom i na sekularnom planu – napisao je Hart, ukazujući da je mali trgovac rođen u VI veku u arabijskom gradu Meka, spletom okolnosti i vlastitim sposobnostima, uspeo da stvori i religiju i sistem vrednosti i naciju i carstvo, čiji versko-politički koncept i sad sledi više od 1,3 milijarde ljudi uz tendenciju povećanja tog broja u raznim delovima planete.
Za života Muhamed je ujedinio plemena u Arabiji, potom se njegovo učenje proširilo po celom Srednjem Istoku, a samo stotinak godina kasnije stiglo je do Indije i kroz severnu Afriku u južnu Italiju i Španiju. Uprkos stagnacijama i padovima u političkom i ekonomskom uticaju, islam ni danas nije izgubio trend širenja; na istoku je dospeo do Indonezije, na jugu do centralne Afrike, na severu do Nemačke i Velike Britanije, a na zapadu do SAD.

-Posle Muhameda drugi na Hartovoj listi je ser Isak Njutn, seljačko dete koje je postalo proslavljeni matematičar, fizičar, astronom i filozof. On je u XVII veku studijom „Matematički principi filozofije prirode“ postavio univerzalnu naučnu bazu mehanike i optike i tvrdi se da je gledajući zrelu jabuku koja s grane uvek pada pravo ka centru Zemlje, formulisao zakon gravitacije, a potom i osnovne zakone o sili, inerciji i akciji i reakciji.
Njutn je izumeo refleksioni teleskop, razložio belu svetlost u spektar, proučio brzinu zvuka i predložio teoriju porekla zvezda. Bavio se takođe i istorijom i teologijom, bio je i upravnik kraljevske kovnice novca i član engleskog parlamenta. Ali, jedine njegove zabeležene reči u skupštini bile su žalba zbog hladnoće i promaje u Sali, iza koje je usledio i njegov zahtev da se zatvore prozori.
-Na spisku najuticajnijih ličnosti iza Njutna nalazi se Isus, a potom slede Buda, indijski filozof i propovednik životne prakse iz VI veka p. n. e., i kineski mudrac Konfučije (V vek p. n. e.), čije je učenje formiralo način života u Kini, Japanu, Koreji, Vijetnamu i gotovo celoj jugoistočnoj Aziji.
-Na šestom mestu je sveti Pavle, koji ima zvanje apostola iako je najpre pod imenom Saul, kao revnosni Jevrejin, proganjao hrišćane, a tek potom je, posle osvešćenja, postao izrazito uspešan misionar i od male judaističke sekte stvorio je univerzalnu hrišćansku religiju.
Sedmi je kineski evnuh Cai Lun, koji je u I veku usavršio proizvodnju papira, pa sledi Nemac Johan Gutenberg sa pronalaskom štamparske mašine 1450. godine u Majncu, a za njim su na listi slediili moreplovac Kristifor Kolumbo i fizičar Albert Ajnštajn.
Na mestu broj 31 je Edvard de Vere, kao autor „Hamleta“ i „Romea i Julije“, za koga Hart tvrdi da je „poznat i kao Vilijem Šekspir“, a u najnovijim izdanjima precrtan je Nils Bor i umesto njega za osnivača atomske fizike proglašen je Ernest Ruterford.

Najuticajnijih 40

1. Muhamed (prorok)
2. Isak Njutn (fizičar)
3. Isus Hrist (mesija)
4. Buda (filozof)
5. Konfučije (filozof)
6. Sveti Pavle (apostol)
7. Cai Lun (tehnolog)
8. Johan Gutenberg (štampar)
9. Kristofer Kolumbo (moreplovac)
10. Albert Ajnštajn (fizičar)
11. Luj Paster (mikrobiolog)
12. Galileo Galilej (astronom)
13. Aristotel (filozof)
14. Euklid (matematičar)
15. Mojsije (prorok)
16. Čarls Darvin (prirodnjak)
17. Kin Ši Huang Ti (car)
18. Oktavijan Avgust (car)
19. Nikola Kopernik (astronom)
20. Antoan Lavoazije (hemičar)
21. Konstantin Veliki (car)
22. Džems Vat (inženjer)
23. Majkl Faradej (fizičar)
24. Džems Maksvel (fizičar)
25. Martin Luter (teolog)
26. Džordž Vašington (političar)
27. Karl Marks (filozof)
28. Orvil i Vilbur Rajt (inženjeri)
29. Džingis Kan (car)
30. Adam Smit (ekonomista)
31. Villijam Šekspir (pisac)
32. Džon Dalton (hemičar)
33. Aleksandar Makedonski (car)
34. Napoleon Bonaparta (car)
35. Tomas Edison (inženjer)
36. Antoni van Levenhok (mikrobiolog)
37. Vllijam Morton (anesteziolog)
38. Đuljermo Markoni (fizičar)
39. Adolf Hitler (političar)
40. Platon (filozof)

ursuljanka
24-10-2008, 11:12
Svicarci prkose standardima

Izgradjen hotel sa nula zvjezdica

Dok se svi takmice u izgradnji najskupljeg hotela,Svicarci su odlucili prkositi nametnutim standardima-izgradjen je u bunkeru i moze se "pohvaliti" da nema ni jednu zvjezdicu.Ako mislite da je zbog nedostatka luksuza i zvjezdica nocenje besplatno,varate se.Cijena nocenja iznosi 12 i 18 KM,sto je s obzirom da gosti nemaju pogled iz sobe,imaju ogranicenu kolicinu tople vode,nemaju ni televizor-prilicno visoka."Manje je vise"-nas je moto,kazao je Patrik Riklin koji je sa svojim bratom osmislio viziu hotela.Ovaj hotel jos nema dozvolu za rad.Naime,vlasti su im dozvolile da hotel otvore samo u slucaju da se za to pojavi potreba,u slucaju neke katastrofe.

SAN

sanna72
26-10-2008, 20:18
Autoput koji svira

U američkom gradu Lankasteru smislili su način na koji će vozačima učiniti da im vožnja bude što prijatnija, pa su napravili put koji svira dok automobili voze po njemu.


Sistem funkcioniše tako da kad vozači idu putem vozeći 88 kilometara na čas, beton na određenim mestima počinje da emituju muziku.
Uređaji su najpre postavljeni u Lankasteru, severno od Los Anđelesa, ali su se ljudi masovno žalili zbog glasne muzike u toku noći. Pošto su u isto vreme stigli brojni zahtevi oduševljenih vozača da se sistem zadrži, lokalne vlasti su odlučile da pomire dve strane, pa su "put koji svira" izmestili van naseljnih mesta.

sanna72
26-10-2008, 20:19
Pas spasao mačiće iz vatre

Jedan pas u Australiji proglašen je za heroja nakon što je rizikovao sopstveni život da spase leglo mačića iz kuće koju je zahvatio požar.


Terijer Leo ležao je prošle noći pored novorođenih mačića, kada je u kući u Melburnu izbio požar. Hrabri pas nije hteo da napusti mačiće uprkos gustom dimu, ispričali su vatrogasci.
"Leo nije hteo da ostavi mačiće i skoro da ga je to stajalo života", izjavio je novinarima šef vatrogasne brigade. Psa su spasioci oživeli davanjem kiseonika i masažom srca, a preživela i sva četiri mačeta.

Elvis-Eko
28-10-2008, 04:32
Svjesni smo svi ekonomske i finansijske krize u svijetu, stanje na berzama je katastrofalno, mnoge velike kompanije, banke su na rubu propasti. Tako i mnogi investitori i obicni gradjani koji su ulagali u njih gube svoj kapital.
Juce sam ovdje u lokalnim novinama procitao zanimljiv clanak pa reko da ga podijelim s vama. Jedan od finansijskih strucnjaka ovako gleda na svu tu situaciju.
Kaze, ako ste prosle godine ulozili $1000 u poznatu avio kompaniju DELTA AIR LINES, ove godine vam je ostalo $49. Ako ste ulozili $1000 u ENRON , ostalo vam je $16.50 a ako ste ulozili u WORLDCOM, ostalo vam je cijelih $5.
Medjutim ako ste prosle godine kupili limenke piva u vrijednosti $1000, svo to pivo popili , mogli ste kesirati $214 dolara na odpadu za limenke.
Iz svega gore navedenog dolazimo do zakljucka da je najbolja investicija da puno pijete i cuvate ambalazu :smeh2:

Crni Gruja
28-10-2008, 13:09
Hehehe, dje rece ovo, Sejo kad procita, bice sevga :)

Elvis-Eko
28-10-2008, 15:02
Ja sam vec poco da ulazem , pun mi je podrum "investicija " :smeh2:

36310
28-10-2008, 15:10
Ja sam vec poco da ulazem , pun mi je podrum "investicija " :smeh2:


:smeh2: :smeh2: :smeh2:

Jel' ovih od 0% :12_4_3:???

Elvis-Eko
28-10-2008, 15:16
:smeh2: :smeh2: :smeh2:

Jel' ovih od 0% :12_4_3:???


:smeh2: Jok bre , to je propalo isto kao i Delta air lines. Ulazem samo u Coronu, mozda povecam investicije pa ubacim i koji procenat limuna :smeh2:

36310
28-10-2008, 15:26
:smeh2: Jok bre , to je propalo isto kao i Delta air lines.

Heheheee...greska brateee!!!
0% ti je buducnost :arrow: DAKLE SIGURNA INVESTICIJA!!! :8836:


:Pivo ziveli:
Selam

36310
28-10-2008, 19:18
Kontraverzno istraživanje: Majmuni se razvili od prahistorijskih ljudi?


Za prethodnike ljudske vrste često se smatraju majmunoliki ljudi koji ne hodaju uspravno, a bliži su majmunskom rodu nego ljudskom. Prema novom istraživanju, ljudski preci su već hodali uspravno, a moguće je i da su se majmuni razvili iz ljudske loze, a ne obratno.
Kontraverzno istraživanje zainteresovalo je naučnike širom svijeta jer sugeriše da su ljudski preci već hodali uspravno te da su čimpanze i gorile zapravo izuzetak, a ne pravilo budući da nisu mogle hodati uspravno, izvijestio je u srijedu LiveScience.

Kako bi bolje pojasnili laicima, naučnici kažu da je moguće kako su majmuni potekli zapravo iz ljudske loze, odnosno najranijih predaka ljudi, a ne obratno kako se prije vjerovalo.

Istraživač i evolucijski biolog Aaron Filler sa Instituta za poremećaje kičme, analizirao je kako je izgledala te kako se mijenjala kičma kod 250 živućih i istrijebljenih vrsta sisara, a u istraživanje je uključio i kosti stare preko 220 miliona godina.

Tokom istraživanja, Filler je primijetio određene promjene na kostima koje upućuju da su naši preci već ranije hodali uspravno te da je to bila norma čak i za majmunolike vrste.

Prema Filleru, čudan i misteriozan defekt koji se pojavio kod ljudskih predaka, doveo je do "ispravljanja" te je dijete/mladunče hodalo uspravno dok su njegovi roditelji i zajednica u kojoj je živjelo, još uvijek hodali na "sve četiri".

Prema zaključcima nekih od naučnika, moguće je da se nakon "defekta" ispravljanja jedan dio prilagodio obitavanju i skakanju po drveću odakle su nastali i majmuni koje danas poznajemo.

U njegovom se istraživanju vrlo očigledno pobijaju dosadašnja uvjerenja o historijskom razvoju i evoluciji čovjeka, a moguće je da daljnja istraživanja i debate bar malo rasvijetle našu bogatu i misterioznu prošlost.

adnan
28-10-2008, 20:11
Sledeci projekat mu je da dokaze da je zemlja pljosnata.

36310
28-10-2008, 22:16
Kontraverzno istraživanje: Majmuni se razvili od prahistorijskih ljudi?


Ma sam naslov deluje provokativno,mada,hipoteticki govoreci mozda je takav scenario zaista bio moguc.Ne treba biti iskljuciv jer ako je,po evolucionistima, covek nastao od majmuna,zasto bi scenario u kojem bi majmuni nastali od ljudi bio nemoguc???
Hipoteza mi se cini interesantnijom,tim prije sto u Qur'au-u postoji jedan ajet koji kaze:
"...Budite majmuni prezreni!
Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo ucinili opomenom,,a poukom onima koji se boje Allaha." Qur'an(2/65,66)

adnan
29-10-2008, 14:35
Ma sam naslov deluje provokativno,mada,hipoteticki govoreci mozda je takav scenario zaista bio moguc.Ne treba biti iskljuciv jer ako je,po evolucionistima, covek nastao od majmuna,zasto bi scenario u kojem bi majmuni nastali od ljudi bio nemoguc???
Hipoteza mi se cini interesantnijom,tim prije sto u Qur'au-u postoji jedan ajet koji kaze:
"...Budite majmuni prezreni!
Savremenicima i pokoljenjima njihovim to smo ucinili opomenom,,a poukom onima koji se boje Allaha." Qur'an(2/65,66)

Ovo ti je off topic, razvijaj tu teoriju u temi religija. Ne svidja mi se sto kroz citav forum provlacis religiju.

Nemoj da me neko pogresno shvati, nemam nista protiv nijedne religije ali ne volim kada neko sve vreme pokusava da nametne religiozna razmisljanja i sve fenomene na svijetu objasnjava ajetima iz Kurana.

Pozzzzzz

adnan
29-10-2008, 14:40
Kad smo vec kod majmuna, kazu da ima jedna vrsta majmuna u Indoneziji gde muzjaci moraju pre parenja da zenki ciste krzno izmedju 12 i 18 minuta.

Elvis-Eko
29-10-2008, 14:48
Ihh, ma nije to nista . Ja znam da kod nas postoji vrsta majmuna gdje muzjaci prije parenja moraju da ociste kucu i operu sudje i ves :smeh2:

36310
29-10-2008, 14:55
Ihh, ma nije to nista . Ja znam da kod nas postoji vrsta majmuna gdje muzjaci prije parenja moraju da ociste kucu i operu sudje i ves :smeh2:


HAHAHAAAAaaaaaa LEGENDOOOOOO...

E volim ovaj forum samo zbog ovakvih momenata...brate nasmijo si me do suza...

36310
29-10-2008, 14:58
...ali ne volim kada neko...

Ehhh,sta ja sve ne volim pa trpim...
Ucimo se demokratiji!!! :tralala:

adnan
29-10-2008, 18:04
Ucimo se redu.

sanna72
06-11-2008, 20:39
Devojčica nadmašila Kapetana Fantastičnog u dužini imena

Jedan mladić iz Glastonberija u Engleskoj promenio je svoje ime u Kapetan Fantastični brži od Supermena Spajdermena Betmena Volverina Halka i Fleša zajedno, što mu je omogućilo da nakratko bude čovek sa najdužim imenom na svetu.

Džordž Garat (19), student muzike, ozakonio je promenu svog imena kod sudskog pisara i dobio potpuno legalni papir o odustajanju od starog imena i korišćenja novog. Kako prenose agencije, taj dokument ima važnost samo unutar Velike Britanije.
Kapetan Fantastični saopštio je da je njegovo ime duže za 24 slova od najdužeg imena registrovanog u Ginisovoj knjizi rekorda. Međutim, njegov rekord je bio kratkog veka pošto je jedna jednogodišnja devojčica iz Volverhemptona, takođe u Engleskoj, prijavljena kod matičara pod imenom koje se sastoji od 27 reči. Njeno ime je za 104 slova duže od imena Kapetana Fantastičnog.

sanna72
06-11-2008, 20:40
Medeni mesec u svemiru

Mladenci će do kraja ovog veka moći da provedu medeni mesec u hotelima u svemiru, predviđaju finski stručnjaci, navodeći da će to biti rezultat brzog razvoja avioprevoza.
Tako bi romantični zalazak sunca mogao u dogledno vreme da bude zamenjen ništa manje romantičnim "zalaskom" Zemlje iza Meseca.
Stručnjaci navode da bi noćenje u svemiru moglo da košta oko 5.000 funti, a da bi se putovanja obaljala velikim svemirskim letilicama po principu krstarenja sa 850 putnika. Oni, takođe, tvrde da će uskoro avioni leteti brzinom pet puta većom od brzine zvuka, tako da bi putovanje od Evrope do Australije, na primer, trajalo svega tri sata.
Ova futuristička predviđanja izneli su stručnjaci Finera, finske aviokompanije koja ove godine slavi 85-godišnjicu. Predstavljajući projekat "Polazak 2093.", predstavnik Finera je rekao da će avijacija imati dosta problema u narednih godinu dana, da će mnoge aviokompanije bankrotirati ali da će od 2010. sve krenuti na bolje. Finski stručnjaci veruju da će novi pronalasci iz korena promeniti vazdušni i kopneni saobraćaj i da će interkontinentalne letilice leteti četiri puta brže od brzine zvuka. Po njihovim rečima, svemirska putovanja će postati normalna stvar između 2020. i 2040. godine.

sanna72
06-11-2008, 20:42
Lutao po aerodromu sedam dana

Često se dešava da se ljudi izgube na velikim aerodromima širom sveta, ali nikada niko nije bilo toliko zbunjen da oko aerodroma luta punih sedam dana. To je, ipak, uspelo tridesetosmogodišnjem Grku Kristijanosu Kaklamanisu.
Čitavu sedmicu lutao po aerodromu u Hanoveru i oko njega, a službe bezbednosti sada istražuju kako je bilo moguće da ga niko ne uoči i vidi u čemu je problem.
"Videla sam ga nekoliko puta i baš sam se zapitala kako je moguće da
taj čovek iz dana u dan negde leti. Na kraju sam zaključila da nešto ipak nije u redu i odlučila sam da pozovem policiju", rekla je Sabine Berger, koja radi na aerodromu u jednoj agenciji.
Ispostavilo se da nesrećni čovek ne zna ni reč bilo kojeg stranog jezika i nije se usuđivao da bilo koga pita kako da stigne do terminala koji mu je trebao. Američki glumac Tom Henks glumio je u filmu Stivena Spilberga "Terminal" čoveka koji je, zbog nestabilnih političkih situacija, ostao bez svoje domovine i ne može da putuje nigde jer nema pasoš ni jedne države. Zbog toga je primoran da živi na aerodromu.

36310
10-11-2008, 16:09
IZUMIRE LI MUŠKI ROD?

Zbog sve više urođenih defekata i neplodnosti među muškarcima diljem svijeta znanstvenici se pitaju da li je muški rod postao ugrožena vrsta.

Sve više dječaka rađa se s defektnim genitalijama i pate od poteškoća u učenju, od autizma i Touretteovog sindroma do mnogih drugih poremećaja, a priču o tome donosi CCBC-ev dokumentarac naziva "Muškarci u nestajanju".

Razina muške neplodnosti je u velikom porastu, a kvaliteta sperme prosječnog muškarca je u opadanju, pokazale su neke studije.

Ipak, podatak koji najviše zabrinjava je rastuća nejednakost među spolovima, ponajviše u industrijskim zemljama, gdje već godinama opada broj rođenih dječaka.

Iako veza između zagađenog okoliša i ljudske reprodukcije nije službeno potvrđena, postoje dokazi koji govore kako je omjer spolova, ali i plodnost, uvjetovana izlaganju određenim kemikalijama poput dioksina ili pesticida.

Tahirovce
15-11-2008, 18:13
http://www.sandzaknews.com/slikao.php?image=slike/vijest-1786.jpg (http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-1786.jpg)
Hadžija Ramo Čupović iz Novog Pazara jedan od rijetkih koji zida minareta na džamijama. Ovih dana završio najveći, visok 50 metara

Hadžija Ramo Čupović (72) uživa u Novom Pazaru ugled i poštovanje. On je graditelj minareta, a tim majstorlukom, koji je on izučio za posljednjih tri-četiri decenije, bavi se u Srbiji veoma malo ljudi.

- Zidanje minareta uči se godinama. Treba sticati iskustvo, voljeti taj posao, ali, treba za ovo i čovjek da se rodi. Mnogi su ovaj zanat počinjali, ali, malo je onih koji su u njemu ostali - kaže hadži Ramo.

Iako već u osmoj životnoj deceniji, ovih dana se uveliko sprema za zidanje minareta na džamiji u novopazarskom naselju Ćeremidžinica. Nedavno, završio je 50 metara visok minaret na Hadži Mehovoj džamiji u Ulici Ive Andrića u Novom Pazaru. Zidao ga je više od tri mjeseca, metar u visinu dnevno, od uranka do zaranka, uzidao 12.000 cigli i prekjuče ujutru, ponosno je stajao kraj visokog, u bijelo okrečenog minareta.

- Ovo je najveći minaret koji sam u svom vijeku ozidao. Čovjek, eto, bude i prođe, nestane kao pjena sa morskog talasa, a djelo ostane... Jednom, kad mene ne bude, ovaj minaret stajaće ovdje, a neko će možda reći evo, ovo je davno zidao hadži Ramo - veli hadžija.

Minaret na Hadži Mehovoj džamiji na samom vrhu uži je za 50 santimetara nego u osnovi.

- Znači, na svakih metar, minaret sam morao da suzim za po pet milimetara sa svih strana. Istina, koristi se tu i metar, ali potrebno je i oko... Okom moraš gledati i paziti da minaret ne iskriviš, da kosina, oblina svugdje budu iste...

Prvi minaret ozidao je 1979. godine. Od tada do danas, od Novog Pazara, Tutina i Sjenice, do Bijelog Polja, Rožaja, Prijepolja, ozidao ih je 60. Visoki su od 20 do 50 metara.

Dobru graditeljsku školu hadži Ramo završio je, kaže, dok je bio u vojsci, u inženjeriji. Poslije je zidao kuće, a tek dvadesetak godina kasnije počeo je da zida džamije. Nije imao učitelje. Čitao je knjige, obilazio već izgrađene minarete, „krao“ zanat...

Tokom zidanja minareta, cigle se slažu uvijek po dužini. Majstor uvijek stoji u sredini i cigle polaže oko sebe. Sa unutrašnje strane istovremeno se podižu i četiri armirana betonska stuba, od kojih je jedan u sredini, a tri su uz zid od cigle. Unutra se grade kružne stepenice koje se jednim krajem oslanjaju na stub u centru, a drugim na cigle u zidu. U Hadži Mehovoj džamiji, u minaretu je postavljeno 140 takvih stepenika.

- Te stepenice su uz zid i najvažnije za stabilnost minareta, one mu daju čvrstinu - završava Ramo.

SIN NASLEDNIK

Ramov sin Ramiz, poslije završenog fakulteta pridružio se ocu u zidanju minareta, uči zanat, i sam zida minarete, ali, oko hadži Rama i dalje je nezamjenjivo.
- Hvala Bogu, imam naslednika, imaće ko i poslije mene da radi ovaj posao. Treba čovjek u životu da je zadovoljan onim što ima, a ja imam dovoljno... - zaključuje Ramo.


Izvor: www.sandzaknews.com

Rarica
16-11-2008, 13:46
IZUMIRE LI MUŠKI ROD?

Zbog sve više urođenih defekata i neplodnosti među muškarcima diljem svijeta znanstvenici se pitaju da li je muški rod postao ugrožena vrsta.

Sve više dječaka rađa se s defektnim genitalijama i pate od poteškoća u učenju, od autizma i Touretteovog sindroma do mnogih drugih poremećaja, a priču o tome donosi CCBC-ev dokumentarac naziva "Muškarci u nestajanju".

Razina muške neplodnosti je u velikom porastu, a kvaliteta sperme prosječnog muškarca je u opadanju, pokazale su neke studije.

Ipak, podatak koji najviše zabrinjava je rastuća nejednakost među spolovima, ponajviše u industrijskim zemljama, gdje već godinama opada broj rođenih dječaka.

Iako veza između zagađenog okoliša i ljudske reprodukcije nije službeno potvrđena, postoje dokazi koji govore kako je omjer spolova, ali i plodnost, uvjetovana izlaganju određenim kemikalijama poput dioksina ili pesticida.

Ovo je stvarno zabrinjavajuce:evilwait:,

mersija
18-11-2008, 21:15
Lopov se htio žaliti upravi banke jer nije bilo novca :)


Ogorčeni lopov zaprijetio im je da će prije odlaska ispuniti pritužbu upravi. Prolaznik je nazvao policiju, koja ga je uhitila nekoliko ulica dalje Neimenovani 48-godišnjak iz Pennsylvanije (SAD) pokušao je orobiti banku Susquehanna, ali ga je omela prazna blagajna.

Šef policije Springettsburyja, Scott Laird, rekao je da su djelatnice čekale novac kada je ušao. Nakon što se jedna onesvijestila, druge dvije pokazale su prazne kase.

Ogorčeni lopov zaprijetio im je da će prije odlaska ispuniti pritužbu upravi. Prolaznik je nazvao policiju, koja ga je uhitila nekoliko ulica dalje. Optužen je za pokušaj razbojništva i pušten da se brani sa slobode nakon uplate jamčevine u protuvrijednosti 40 000 maraka.

Izvor:Pincom

sanna72
23-11-2008, 15:44
Bračni par tuži Mekdonalds zbog "golih" fotografija

Bračni par iz savezne države Arkanzas tužio je poznati američki restoran
brze hrane "Mekdonalds" od kojeg traži tri miliona dolara odštete
nakon što su fotografije gole žene, koje su se nalazile u mobilnom
telefonu njenog supruga koji je zaboravljen u restoranu, završile na internetu.

Kako prenosi BBC, Filip Šerman je u julu ove godine slučajno ostavio
mobilni telefon u restoranu u Arkanzasu, ali je odmah kontaktirao osoblje
tog restorana, koje mu je obećalo da će sačuvati telefon dok ne dođe po njega.

sanna72
23-11-2008, 18:12
Seljaci prokopali planinu



Meštani jednog kineskog sela uspeli su, posle pet godina mukotrpnog rada, da prokopaju tunel kroz planinu, tako da sada do najbližeg grada ne moraju da idu uskom stazom preko strme litice.

Iz sela Matigou do grada Šijana do sada se stizalo uskom planinskom stazom, koja je u toku zime bila opasna po život. Godišnje je ginulo pet do šest meštana nakon što bi se okliznuli i pali u provaliju.

"Morali smo da prokopamo tunel da bi selo preživelo. Da to nismo uradili, svi bismo izginuli na tom putu", rekao je Ven Cangfa, predsednik sela koje živi od poljoprivrede.

Put kroz tunel dugacak je cetiri kilometara i pešice se prede za nešto više od jednog sata, a seljanima je do sada trebalo bar pola dana da stignu do grada, gde na pijaci prodaju svoje proizvode.

Tunel su prokopali koristeci iskljucivo alatke koje imaju. "Ponekad bismo, kada skupimo malo novca, kupili malo eksploziva, jer sve stene nismo mogli da razbijemo maljevima i pijucima", rekao je Cangfa.

Iako je tunel širok 1,8 metara, a toliko je i visok, seljani su oduševljeni, jer više ne rizikuju život da bi stigli do pijace.

sanna72
23-11-2008, 18:18
Obavezna gimnastika za sve građane



Vlasti ruskog grada Anapa odlučile su da uvedu obevaznu jutarnju gimnastiku na otvorenom porstoru za sve gradjane.

Anatoli Pahmomov, gradonačelnik tog letovališta na Crnom moru, kaže da je akcija pokrenuta kako bi se smanjili neželjeni oblici ponašanja kao što su opijanje, pljuvanje ili psovanje, kao i u pokušaju da se podigne moral stanovništva u uslovima globalne ekonomske krize.

Stanovnici Anape će morati svakog jutra da ustaju pre sedam sati i da rade vežbe ispred svojih zgrada i kuća. Ostaje nejasno kako će gradske vlasti sprovesti svoj program, osim što će lokalni funkcioneri snositi odgovornost ako ne budu u stanju da izvedu bar deset svojih komšija na jutarnju gimnastiku.

Grad namerava, takođe, da na javnim mestima zabrani pušenje, konzumiranje alkohola i psovanje.

Pahmomov se nada da će ta akcija podstaći ljude da žive zdravije. "Ne verujem da će sada svi ostaviti cigarete i piće, ali ako to uradi i svaki peti biće veliki uspeh", rekao je on.

STRANAC
23-11-2008, 20:39
Obavezna gimnastika za sve građane



Vlasti ruskog grada Anapa odlučile su da uvedu obevaznu jutarnju gimnastiku na otvorenom porstoru za sve gradjane.

Anatoli Pahmomov, gradonačelnik tog letovališta na Crnom moru, kaže da je akcija pokrenuta kako bi se smanjili neželjeni oblici ponašanja kao što su opijanje, pljuvanje ili psovanje, kao i u pokušaju da se podigne moral stanovništva u uslovima globalne ekonomske krize.

Stanovnici Anape će morati svakog jutra da ustaju pre sedam sati i da rade vežbe ispred svojih zgrada i kuća. Ostaje nejasno kako će gradske vlasti sprovesti svoj program, osim što će lokalni funkcioneri snositi odgovornost ako ne budu u stanju da izvedu bar deset svojih komšija na jutarnju gimnastiku.

Grad namerava, takođe, da na javnim mestima zabrani pušenje, konzumiranje alkohola i psovanje.

Pahmomov se nada da će ta akcija podstaći ljude da žive zdravije. "Ne verujem da će sada svi ostaviti cigarete i piće, ali ako to uradi i svaki peti biće veliki uspeh", rekao je on.



:smeh2::smeh2::smeh2::smeh2:

joj rusijo zivoteeeee....
eh,da je atomska malo jeftinija da im je posaljem...

sanna72
29-11-2008, 13:22
Čovek koji je oslepeo ženu kiselinom biće kažnjen istom merom

Irački sud presudio je da se čovek koji je oslepeo ženu kiselinom, nakon što je ona odbila njegovu prosidbu, takođe oslepi kiselinom, preneo je BBC.

Ovakva presuda je dozvoljena prema Šerijatskom zakonu o jednakosti, koji omogućava odmazdu za nasilne zločine.

36310
29-11-2008, 14:46
Irački sud presudio je da se čovek koji je oslepeo ženu kiselinom, nakon što je ona odbila njegovu prosidbu, takođe oslepi kiselinom


:bravo:

sanna72
01-12-2008, 09:12
Glad za informacijama o Britni Spirs

Povodom gostovanja američke pop zvezde Britni Spirs u Londonu, britanski dnevnik Gardijan danas prenosi da je taj događaj, prema posetama britanskih korisnika interneta stranama koje informišu o njenoj poseti preko mreže Jahu, zasenio čak i "epohalnu" izbornu pobedu Baraka Obame.

Kako prenosi BBC na srpskom, "uprkos" činjenici da je izdržala još jednu tešku godinu, ili baš "zbog te činjenice" - Britni Spirs je izbila na prvo mesto liste najposećenijih tema na internet mreži Jahu u Britaniji. Popularne TV emisije "Faktor iks" i "Veliki brat" su na drugom i trećem mestu baš zbog njenog gostovanja, dodaje Gardijan.

sanna72
01-12-2008, 09:13
Kažnjavanje muzikom

Da se ugrožavanju javnog reda i mira može stati na kraj, i to na kreativan način, dokazuje priča koja dolazi iz mesta Fort Lupton na severu američke savezne države Kolorado. Naime, lokalni sudija Pol Sako dosetio se da sve izgrednike koji slušanjem preglasne muzike narušavaju kućni red kazni tako što će isti - opet slušati muziku!
Da ne bude zabune, u pitanju je puštanje vrste muzike koju prestupnik inače ne sluša, štaviše i ne voli. Svi kojima je ovakva vrsta kazne izrečena moraju se četiri puta godišnje okupiti u prostorijama zgrade suda i prisustvovati jednočasovnom slušanju odabranih izvođača. Kako prenosi australijski "Dejli telegraf", sudija Sako je na ovu ideju došao pre nešto više od deset godina, shvativši da opomene ili novčane kazne nisu dovoljna vaspitna mera za one koji prave prekršaje tog tipa. Kako je među ljubiteljima glasne muzike najveći broj tinejdžera, Sako je primetio da većina ne uviđa poentu svog prekršaja i da se mnogi od njih vraćaju u sudnicu.
- Mlade generacije, pored činjenice da često ne shvataju ozbiljnost svog postupka, ne znaju da pored narušavanja javnog reda i mira doprinose još jednom ozbiljnom problemu - svojevrsnom "zvučnom" zagađenju životne sredine - izjavio je Sako.
Na sudijinom "kaznenom repertoaru" našli su se imena poput Berija Meniloua, "Pletersa" i Džoni Mičel. Sako ipak priznaje da kazna ne utiče podjednako na sve, navodeći primer da je on lično veliki ljubitelj pomenutih izvođača i bendova.
Mnogi stanovnici Fort Luptona imaju reči hvale za ovakav postupak Sakoa i nadaju se da će se smanjiti broj onih koji prelaze granice diskretnog uživanja u muzici.

36310
01-12-2008, 23:48
Oboje su nevini i čekaju prvu bračnu noć da bi spavali...

Dvadesetosmogodišnja Laluz Melodi (Melody) i njen 30-godišnji zaručnik Fabijen Klodenijel (Fabien Claudaniel) iz SAD zaručeni su i nikada se nisu poljubili. Oboje su nevini i čekaju prvu bračnu noć da bi spavali.

Kada svećenik kaže Fabijenu da može poljubiti mladu, to će im biti prvi poljubac. Oboje predaju apstinenciju u osnovnim školama u Čikagu. Odlučili su se čuvati za vjenčanje, pa se nikada nisu poljubili osim jednom u obraz, tokom probne večere za vjenčanje.

- Ne znam koliko će trajati poljubac i kako ću to izvesti, ali mislim da će biti savršeno. Jedva čekam - rekao je Fabijen.

Na početku veze uspostavili su pravilo da nema ljubljenja. Tokom izlazaka pazili su da nikada ne ostanu sami, a kod kuće bi filmove gledali na određenoj udaljenosti i uvijek u sjedećem položaju.

- Nije bilo lako i to je bio pravi test za nas. Još smo se više zbližili i sada smo srodne duše - kaže Fabijen.

Izreke o tome da automobil prvo treba iskušati na probnoj vožnji prije nego što se odlučite za kupovinu, Laluz ne brinu. Ona ima svoju teoriju.

- Ne možete odvesti auto s parkirališta dok ne platite račun - kaže Laluz.

Dnevni AVAZ

borichi
02-12-2008, 00:16
Kažnjavanje muzikom


Ovo je vec poznato izdrzavanje kazne na ovom forumu. (citaj Adnan iskusio)
kad me izivcira dobije hip-hop/rap pjesmu.:):)

borichi
02-12-2008, 00:43
Oboje su nevini i čekaju prvu bračnu noć da bi spavali...

Dvadesetosmogodišnja Laluz Melodi (Melody) i njen 30-godišnji zaručnik Fabijen Klodenijel (Fabien Claudaniel) iz SAD zaručeni su i nikada se nisu poljubili. Oboje su nevini i čekaju prvu bračnu noć da bi spavali.

Kada svećenik kaže Fabijenu da može poljubiti mladu, to će im biti prvi poljubac. Oboje predaju apstinenciju u osnovnim školama u Čikagu. Odlučili su se čuvati za vjenčanje, pa se nikada nisu poljubili osim jednom u obraz, tokom probne večere za vjenčanje.

- Ne znam koliko će trajati poljubac i kako ću to izvesti, ali mislim da će biti savršeno. Jedva čekam - rekao je Fabijen.

Na početku veze uspostavili su pravilo da nema ljubljenja. Tokom izlazaka pazili su da nikada ne ostanu sami, a kod kuće bi filmove gledali na određenoj udaljenosti i uvijek u sjedećem položaju.

- Nije bilo lako i to je bio pravi test za nas. Još smo se više zbližili i sada smo srodne duše - kaže Fabijen.

Izreke o tome da automobil prvo treba iskušati na probnoj vožnji prije nego što se odlučite za kupovinu, Laluz ne brinu. Ona ima svoju teoriju.

- Ne možete odvesti auto s parkirališta dok ne platite račun - kaže Laluz.

Dnevni AVAZ

Purity Movement -(purity- cednost, cistoca, Movement - pokret)

Pokret koji stice sve vecu popularnost u Americi ne samo medju Evangelistima nego i sire. Prakticira se kao i religija, u crkvama se slavi i istice svako sexualno suzdrzavanaje kod mladih do ulaska u brak.

U vezi svega ovoga misljenja su vrlo kontraverzna, neki ovo smatraju besmislicom.

Gledam na tv-u nedavno imali su jedan veliki prosvjed u Californiji, pederi i ostali liberali (kojih je i previse u toj totalno opicenoj drzavi) napadali su ih fizicki,,,neke su i dobro natukli.
A ovi cedni/cisti otisli tamo (zamisli u Californiji) da ih poducavaju cistoci, i odricanju i samodisciplini, hahah koje gubljenje vremena ..
Sav nemoral je iz Californije..

adnan
02-12-2008, 07:15
Ovo je vec poznato izdrzavanje kazne na ovom forumu. (citaj Adnan iskusio)
kad me izivcira dobije hip-hop/rap pjesmu.:):)


Da sam znao sta me ceka ne bih te nervirao. Kazna je bila stroga ali pravedna. :predaja:

Samo neznam zasta me halilce kaznjava. :smeh2::smeh2:

halilce
02-12-2008, 10:33
Samo neznam zasta me halilce kaznjava. :smeh2::smeh2:
:mislim::mislim:

:Violina:
http://www.oglasi.com/image/16884.jpg

Tahirovce
03-12-2008, 17:56
Član planinarskog društva ''Sandžak'' Basar Čarovac postao je danas prvi planinar sa prostora bivše SFRJ koji je osvojio sedam najviših kontinentalnih vrhova. On je rano jutros po našem vremenu osvojio Karstenove piramide (Nova Gvineja, 4.884 metra), najvišu tačku Australije i Okeanije.

Čarovac je preneo svojim kolegama iz planinarskog kluba da je osvojio vrh i da se trenutno priprema za povratnu rutu.

''Basko je ponovo pokazao da je vrhunski sportista i prvo ime planinarskog sporta u Srbiji'', rekao je radiju Sto plus planinar novopazarskog ''Sandžaka'' El Jesa Hubanić.

Prvi Čarovčev pokušaj da se popne na Karstenove Piramide, avgusta ove godine, je završio neuspehom zbog vremenskih neprilika.

Novopazarac je, tim redosledom, osvojio Kilimandžaro, Akonkagvu, Mont Eversest, Elbrus, Vinson i Mekinli. Osim najviših tačaka šest kontinenata toga ispeo je i zahtevne vrhove Damavand, Ararat, Loboče, Ajland Pik, Čo Oju i Erdžijas.

Sedam najviših svetskih kontinentalnih vrhova osvojilo je, pre Čarovca, 136 planinara iz celog sveta.

Rumun Konstantin Lakatuš i Grk Nikolaos Maticis jedini su planinari sa Balkanskog poluostrva koji su ranije ostvarili ovakav poduhvat.

Prva zvanična čestitka Čarovcu danas je stigla iz kabineta gradonačelnika Mirsada Djerleka, koji je ocenio da je Čarovac dao svetao primer ostalima i da njegov uspeh promoviše Grad na najbolji način.


Izvor: www.sandzaknews.com

sanna72
04-12-2008, 10:57
Tužba zbog popusta za žene u mini skunjama



Jedan bioskop u Katovicama našao se pred sudom zbog kampanje u kojoj je ženama u mini skunjama nudio upola jeftinije ulaznice.
Bioskop Švjatovid poznat je po duhovitim promotivnim kampanjama za pojedine filmove, a sada je film "Devojke iz Sent Trinijana" propratio pozivom ženama da dođu u mini suknjama kako bi dobile popust od 50 odsto.

Slogan sa filmskog plakata bioskop je promenio u "Pristojne devojke idu u školu, nepristojne u Švjatovid", ali to je izazvalo pravu poplavu telefonskih poziva ogorčenih roditelja katovičkih tinejdžerki.

sanna72
17-12-2008, 09:20
Starac pucao na rep koncertu zbog "pogrešne" pesme

Jedan sedamdesetogodišnji starac otvorio je vatru iz lovačke puške na posetioce rep koncerta u selu Lobali u Senegalu, jer je umislio da ga ismevaju dok su pevali pesmu o "mrzovoljnom starom čoveku", saopštila je policija, preneo BBC.


Starac je rekao da je prethodno upozorio publiku da prestanu da pevaju "Pa' Tang Xol", odnosno "Mrzovoljni stari čovek", čiji je autor popularni senegalski umetnik Baba Mal. Kako ljudi nisu prestali da pevaju, on je pucao četiri puta.
"Ovaj stariji gospodin je pomislio da ga omladina vređa Malovom pesmom", rekla je policija, dodajući da je starac odmah uhapšen.
Kako je još saopšteno, njegova deca bila su u publici, ali nisu povređena tokom incidenta. Petoro ljudi je ranjeno, od čega je dvoje s težim povredam prebačeno u bolnicu. Incident se dogodio dok su ljudi slušali muziku koja je prethodila živoj svirci. Rep poslednjih godina postaje sve popularniji muzički pravac u Senegalu.

sanna72
17-12-2008, 09:20
Ubile ga kolege na ispraćaju u penziju

Jedan 60-godišnji Japanac je preminuo nakon incidenta koji se dogodio na proslavi povodom njegovog odlaska u penziju.


Lokalna štampa piše da su ga njegove kolege u slavljeničkoj atmosferi bacale u vazduh ali da su ga u jednom trenutku ispustile tako da je svom težinom pao na pod. Slučaj je obelodanila njegova supruga koja je podnela tužbu protiv kolega prisutnih na oproštajnoj žurci, otužujući ih za težak nemar, navodi list Mainiči, prenosi agencija Rojters. Čovek je umro u septembru, deset meseci nakon proslave koja je organizovana u jednom motelu u mestu Rito, nedaleko od Kjota, na kojoj je prisustvovalo 40-ak osoba. Prilikom pada, povredio je kičmu i vrat i ostao paralizovan. Kasnije je umro usled trovanja krvi. "Radio je sve do penzije. Radovao se što ćemo skupa moći da idemo na razna mesta. Veselilo nas je što ćemo imati vremena za zajedničko opuštanje", izjavila je njegova supruga, ističući da je čvrsto rešena da sazna uzroke nesreće.

sanna72
26-12-2008, 19:33
Dženifer Aniston: Moja fotografija je obrađena u fotošopu

Američka glumica Dženifer Aniston priznala je da je njena atraktivna fotografija na naslovnoj strani magazina "Dži-Kju" obrađena u fotošopu, prenose američki tabloidi.

Dženifer Aniston je na fotografiji "odevena" samo u mušku kravatu.
Glumica je na pitanje voditeljke TV emisije "Vju" o tome šta se dogodilo sa devojkom iz susedstva koja je igrala u seriji "Prijatelji", odgovorila "Eno je! Obrađena u fotošopu". Novi film u kojem glumica igra uz Ovena Vilsona, "Marley and Me", od juče je na repertoaru severnoameričkih bioskopa.

sanna72
26-12-2008, 19:35
Bajaga tuži PGP RTS

Popularni kantautor Momčilo Bajagić Bajaga, rešio je da tuži muzičku kuću PGP RTS, jer su izdali album "Gde stižu moja sećanja", kompilaciju njegovih hitova, bez njegove dozvole.

- Trenutno imam veliki problem sa muzičkom kućom PGP RTS. Rešio sam da ih tužim zbog objavljivanja kompilacije mojih pesama bez dozvole. Prvo me niko nije ni pozvao da mi kaže da će ta kompilacija izaći, niko se sa mnom nije konsultovao oko izbora pesama, što je najgore - izgrešili su imena pesama na omotu, koji je takođe odvratno urađen - priča ogorčeno poznati roker i objašnjava:
- Ne radi se tu toliko o parama, jer u diskografiji ionako trenutno nema mnogo para zbog interneta i piraterije. Radi se o elementarnim pravima autora. Moja pesma, koja se zove "Od kada tebe volim", kod njih se na albumu zove "Od kada tebe ne volim". Potpisali su mene kao autora aranžmana na pesmama za koje je aranžmane radio Voja Aralica, a na toj kompilaciji ima još podosta grešaka, koje zaista govore o amaterskom pristupu tom poslu.
Bajaga je angažovao i advokate koji proveravaju kako je do svega došlo, a razočarano priča da je na albumu još sijaset grešaka.
- Kompilacija se zove "Gde stižu moja sećanja" po jednoj mojoj zaista manje poznatoj pesmi, a na omot su stavili neku moju staru sliku, zamuljanu i zafarbanu zelenom bojom, tako da izgleda zaista kao da je neko namerno hteo da se poigra sa mnom. Ljudi koji su to radili pozivaju se na prava koja su autori dali PGP-u, a koja je u međuvremenu otkupila kompanija "Zmex". Moji advokati će proveriti te transakcije, jer je tu izgleda u pitanju nešto što nije rađeno legalno. Prvo bi trebalo valjda autore pitati da li žele da otkupe svoja prava - priča Bajaga i dodaje:
- Stoga sam naložio advokatima da tuže PGP. Prvo da provere te stare ugovore sa mnom na koje se pozivaju, a potom da zaista otkriju poslovanja PGP-a sa tim fantomskim "Zmexom", kao i sa nekakvom firmom "Enter plus" koja je takođe uzela deo autorskih, proizvođačkih i izvođačkih prava.
Bajaga kaže da je i sam planirao da izda kompilaciju hitova povodom jubileja benda, ali da je sada ta ideja propala.
- U svemu ovome, još jednom napominjem, ne radi se toliko o parama, koliko o mojim elementarnim pravima kao autora. Mislim da su kompilacije koje pirati nelegalno povremeno objave urađene neuporedivo profesionalnije. Ja sam lično povodom dvadesetpetogodišnjice postojanja benda zaista planirao da napravim jednu reprezentativnu kompilaciju, dupli CD sa dobro opremljenom pratećom knjižicom. Ovako su mi upropastili takvu mogućnost i prevarili i mene i moju publiku - zaključuje Bajaga.

PGP: To je nesporazum
- Mogu da vam kažem samo da je u pitanju nesporazum. Kompilaciju su radili ljudi veoma bliski samom Bajagi i prosto nisu na vreme stupili u kontakt s njim - ispričao nam je portparol PGP-a Dragan Šaranović i objasnio da će se narednih dana pozabaviti tim slučajem.


Tužbe u svetu
Majkl Džekson je 2003. tužio izdavačku kuću "Universal" zato što mu, kako je tvrdio, nisu isplaćene naknade za autorska prava za pesme koje je snimio pre 1980. godine. Naime, Džekson je 1979. potpisao ugovor sa kućom "Motown Records" koju je kasnije kupio "Universal", a problem je nastao kada je ova izdavačka kuća ponovo objavila stare Džeksonove pesme za koje mu nije isplatila naknadu za autorska prava.
Grupa "Smashing Pumpkins" je u martu podnela tužbu protiv izdavačke kuće "Virgin" koja je ime i muziku benda, bez dozvole članova grupe, iskoristila u reklamama za "Pepsi" i "Amazon".
Američka grupa "Alman Brothers" tužila je kuću "UMG Recordings" i traži najmanje 13 miliona dolara naknade za autorska prava za njihove numere koje su skinute sa "iTunes" muzičkog servisa, kao i za pesme koje se nalaze na novim kompilacijama.
Kompanija "Brookland Media" je početkom oktobra tužila reperku Lil’ Kim i traži odštetu od dva miliona dolara zato što ona nije snimila album u dogovorenom roku. U saopštenju kuće "Brookland Media" navodi se da je u novi projekat Lil’ Kim uloženo mnogo para, a ploče ni od korova. U avgustu ove godine kompanija "Drama Family Entertainment" je tužila Meri Džej Blajdž zato što je ona numeru "Work That" koju je, kako se navodi, komponovao "njihov" producent Teron Fimster, iskoristila u reklami za "iPod".

SEJO31-de
04-01-2009, 14:04
Terens i Tarik Vuds su blizanci iako nisu rođeni ni istog dana, niti istog meseca niti iste godine. Terens rođen uoči Nove godine, a Tarik u 2009.

Majka blizanaca Tendžernika Vuds je donela na svet Terensa u 23 sat i 51 minut u sredu 31. decembra 2008, a Tarika 26 minuta kasnije, odnosno 1. januara 2009. godine. Prvi komentar njihovog srećnog oca je bio: "Slavićemo dva rođendana...


Izvor-B92..

borichi
13-01-2009, 18:57
Dali znate ko ima najvecu poziciju na Svijetu?


Predsjednik George Bush?
Ne!
Novoizabrani pred. Barack Obama?
Ne!
UN Generalni Sekretar?
NE
Papa Benedict?
NE!
Ne razmisljaj dalje ...

http://i42.photobucket.com/albums/e321/ninahadcentury21/dubai.jpg

Babu Sassi,neustrasivi mladi gradjvinski radnik iz Juznog dijela Indije, postao je cult herojstva, medju Dubaiskom grupom radnika na ovom projektu. Poznatiji kao "Idijac na vrhu svijeta". Babi je "kran operator", na izradnji najveceg nebodera u Burj Dubai. Njegova mala kabina na vrhu, je i njegov dom, buduci da je potrebno puno vremena "spustiti se dole" na tlo, odlucio je a to ne cini cesto!


Jednom kada se ovaj neboder zavrsi, imat ce najbrze liftove u Svijetu. Neki od radnika su rekli, da je on proveo vise od godine dana na vrhu krana, i da je placen 30,000 dirhami $8,168 mjesecno, dok je prosjecna mjesecna zarada u toj zemlji oko 800 dirhami.

Bogami i nije lose placen!.....isplati se biti najveci :)

adnan
13-01-2009, 19:57
Taman da se malo odmori od zene. :)

borichi
13-01-2009, 21:07
Taman da se malo odmori od zene. :)


:823::823::823::823::823::823::823: _Odmara se ona od njega!!_

Moze samo godisnje da se spusti sa podebelom vrecom drahmi.:icon_cheesygrin: E jes" neka pametna svaka joj cast!:icon_cheesygrin:

mersija
14-01-2009, 21:58
NAJBOLJI POSAO NA SVETU

Sidnej -- Australijska država Kvinslend nudi "najbolji posao na svetu"- šestomesecno šetanje i besposlicenje na jednom ostrvu za platu od 150.000 australijskih dolara.

Pored plate, placena je i avionska karta do ostrva Hamilton, na Velikom koralnom grebenu. Srecnik koji dobije posao imace zadatak da šeta plažama od belog peska, istražuje morske dubine oko ostrva i svake sedmice vodi blog na Internetu koji ce popunjavati fotografijama i video snimcima.

Potrebno je da bude dobar plivac, da je vešt u komunikaciji i da ume da cita i piše engleski.

"On ce s vremena na vreme morati da daje izjave za medije o tome šta se dešava na ostrvu. To znaci da kandidati za posao ne smeju da budu stidljivi. Oni treba da vole more, sunce i aktivnosti na otvorenom", izjavio je premijer Kvinslenda Pol Lukas, ocenivši ponudu kao "najbolji posao na svetu".

izvor:B92


Adresu i broj tel cuvam za sebe....:) :)

Nikad se nezna.....:)

mozda vam se i javim sa ostrva Hamilton,a onda, skup Forumasa....:)

mersija
14-01-2009, 22:07
Prema vise analiza i istrazivanja grupe ljudi, pretstavljena su u mjesecu decembru 2008 deset destinacija koje se definitivno mogu definisati kao ,, pakao na zemlji,,!!!

1. Bagdad - ovo je pakao na zemlji

Ako treba da zamislite kako izgleda pakao, pomislite na Bagdad. Ubistva, eksplozije, unistene zgrade, kuce, pozari i trupovi po ulicama su svakodnevni prizor. Svakako ovo je posledica oslobadjanja koje sprovodi americka vojska.,, Oslobodili,, su Irak i zapoceli pakao, a kaze se: ,, Iz pakla nema povratka!,,

2. Daka - industrijalizacija je zbrisala prirodu

Industrijalizacija na prvi pogled je izlaz iz siromastva, ali kada je brza i nekontrolisana posledice su stravicna.
Glavni grad Bangladesa do pre nekoliko godina je bio siromasan i opustosen ratom i prirodnim katastrofama, alo danas je prilicno dobrostojeci, zahvaljujuci industriji koja ga je okupirala, ali isto tako i zagadila. Daka, po stepenu zagadjenosti se nalazi na prvom mestu u svetu, a milione tone otpada u rekama su smrtonosne za svakog koji pokusa da stupi nogom u vodu.

3. Jakutsk - najhladniji grad na svetu

Na 50 stepeni C ispod nule zive 250. 000 Rusa. Bilokakv oblik poljoprivrede je nemoguc, ali to i nije vazno jer ovaj grad je najbogatiji zlatom i prirodnim mineralima od svih ruskih gradova. Ali, ipak, zlato ne moze da popravi depresivni zivot u vecitoj zimi.

4. Mogadisu - potpuna anarhija

Bezvlasce, san svakog anarhiste, ostvaren je u samalijskom gradu Mogadisu gde od 1992 godine ne vlada niko. Anarhija koja vlada tamo donela je haos, siromastvo i ratove. ako se smatrate pacifistom, ovo je najgore mesto u kome bi moglo ziveti.

5. Cernobil - nepovratno razoren nuklearnom katastrofom

Ukrajinski grad je nepovratno unisten ljudskom rukom, lakomom za velike stvari. Neodgovarajuca zastita od moguce eksplozije nuklearne elektrane donela joj je katastrofu. Tog 26 aprila 1986 godine eksplozija je odnela 8000 zivota, unistila ceo grad, a posledice su osetili i svi susedi.
Danas je tamo nemoguce ziveti, a jedini zitelji su naucnici i radnici koji paze da se radioaktivna zver ponovo ne probudi.

6. Oklahoma Siti - grad tornada

Zemljotresi i cesta tornada u ovom gradu svakih nekoliko godina ostavljaju svoj pecat. To najbolje zna Oklahoma Siti. On im je na putu vise tornada koja pustose SAD. Zbog struje i vazduha, niz ovaj grad prolaze oko desetine manjih tornada godisnje, ali i onih vecih,kao sto je bio tornado Eli od kejeg se Oklahoma nije oporavila.

7. Severna Koreja - mesto unisteno totalitarizmom

Da pakao na zemlji ne stvara samo priroda i ljudska nebriga o njoj, potvrdjuje vlada Severne Koreje. Nijedna zemlja na sveta nema toliko autokratsku vladu. Dok narod gladuje, vladajuca porodica Kim-Jonga zivi u preteranom izobilju.Alternative nema, begstvo iz zemlje je nemoguce, pa gradjanima preostaje ili revolucija ili cekanje da zemlja padne u ruke nekome koji ce ih izvesti na pravi put.

8. Burundi dalekonajsiromasnija zemlja u svetu. Za jednu godinu u proseku svako zaradjuje po 90 dolara. Perspektiva zemlje je nikakva, vlada kriminal, banke ne funkcionisu, a ocaj od diktatorskog rezima u poslednjih 40 godina je nezamisljiv.

9. Linfen - grad bez sunceve svetlosti

Ovaj kineski, industrijski grad je tolikozagusen prasinom sto je uzrok da je u vecitom mraku. Sunce se ne moze probiti niz prasinu koji stvaraju 50 miliona tona uglja koji se vadi godisnje. Ljudi, ipak odbivaju da se isele zbog toga sto ne mogu naci posao u okolnim mestima.

10. Port Morsbi - grad side

Bolest koja se pojavila 80-tih godina u ovom gradu uzima najveci danak. Sida je zarazila desetine hiljada zitelja, a u proseku svakog meseca se zaraze 115 novih. Ali ovo nije jedini problam u gradu. Prenaseljenost koja je ovde prisutna, kriminal i nezaposljenost su jos nekoliko problema sa kojima se suocava ovaj grad.

sanna72
27-01-2009, 10:39
Čudo od deteta: Sa devet godina studira hemiju

Britanac Ejnan Kouli (9) koji živi u Singapuru sa porodicom, studira hemiju na koledžu. Diplomu srednje škole dobio je u sedmoj godini. Smatra se da je ovo dete jedno od najpametnijih na svetu, piše "Telegraf".
Ejnan može da "izrecituje" broj Pi do 518. decimalnog mesta, kao i periodni sistem. Njegov otac Valentajn Kouli kaže da Ejnana interesuju fizika, biologija, a posebno hemija.
"Ponekad njegova razmišljanja deluju vizionarski. On uviđa šta je moguće, pre nego ono što je poznato. Gleda unapred i vidi šta može da nastane od sadašnjeg", istakao je Valentajn.
Ejnan se igra sa svojim vršnjacima, ali se takođe druži i sa odraslima. Naginje istraživačkom radu i razumevanju stvari, a posebno voli nauku. Valentajn tvrdi da su i njegova braća Fintan (5) o Tirnan (3) "talentovano dete-glumac i beba genije".

sanna72
29-01-2009, 10:02
Iste stanove prodavao nekoliko puta

Milica Vozarević je jedan od prevarenih kupaca stanova u Ulici vanđela Tome 14, koja je sklopila ugovor sa investitorom još 2006. godine i isplatila 90 odsto novca. Da se nepoznat čovek uselio u njen stan saznala je kad je primila telefonski poziv od bivše vlasnice placa.
- Zaprepastila sam se kad me je pozvala i pitala da li sam prodala stan, koji sam kupila dok je još bio u izgradnji. Istog momenta sam se tamo uputila i zatekla čoveka koji mi je pokazao ugovor o kupovini istog stana. Bilo je kasno, on se već uselio - očajna je Milica, koja trenutno živi kao podstanar čekajući ono što joj pripada.

sanna72
29-01-2009, 10:03
Em viču, em tuku, a ni ručak ne spremaju

Ćuprija -Dušan Trifunović (40), ekonomista iz Ćuprije, sa pedesetak istomišljenika iz čitave Srbije do kraja februara formiraće nevladinu organizaciju "Muška sigurnost". Inicijativni odbor je konstituisan upravo preksinoć, a u njemu su, kako tvrdi Trifunović, i jedan poslanik, zamenik ministra i akademik.
Kao što se iz imena može zaključiti, ova NVO će se angažovati na pomoći muškarcima, žrtvama porodičnog nasilja, tako što će im obezbediti podršku advokata, ukoliko propadne posredovanje u pokušaju mirenja supružnika u sporu, što je "Muška sigurnost" takođe sebi stavila u zadatak. Takođe, od Ministarstva za rad i socijalnu politiku će zvanično zatražiti da pomogne u formiranju "sigurne kuće" za muškarce.
- I psi imaju azile, i njih neko štiti, pa zašto ne bi i muškarci imali utočište - rezonuje naš sagovornik, dodajući da će se, ukoliko ne naiđu na razumevanje resornog ministarstva, obratiti potencijalnim donatorima i ambasadorima zemalja u kojima je postojanje "sigurne kuće" za muškarce uobičajeno.
Pre nego što je uplovio u vode nevladinog sektora, i to u one kojima pre njega niko nije brodio, Dušan Trifunović je stekao znatno političko iskustvo, još od 1989. godine, kada je bio član SPO-a u osnivanju. Na dužnost potpredsednika SO Ćuprija izabran je marta 2002, a kada je oduzet mandat tadašnjem predsedniku Miladinu Todoroviću, u statusu v. d. je obavljao najvišu skupštinsku funkciju do juna naredne godine. Bio je i opštinski menadžer za infrastrukturu, a trenutno je predsednik opštinskog odbora Nove Srbije i potpredsednik okružnog odbora ove stranke.
- Problem porodičnog nasilja nad muškarcima mnogo je rasprostranjeniji nego što se pretpostavlja. Pošto sam svakodnevno u kontaktu sa mnogo ljudi, pouzdano tvrdim da polovinu muževa u centralnoj Srbiji maltretiraju njihove supruge. Nedavno me je zvao čovek koga je žena udarila oklagijom po vratu. Otišao je lekaru, stigla je i policija, ali nisu hteli da naprave izveštaj, koji bi mu poslužio kao dokaz da je bio zlostavljan. Sećam se i kada je žena jednog odbornika upala na sednicu SO Ćuprija i javno ga omalovažila rekavši da je impotentan i da će ona znati šta da radi ako on ne bude ispunio njene zahteve. Jednom sam bio u gostima kod prijatelja i svojim ušima čuo kada mu je supruga rekla da umukne da ga ne bi udarila. Poznajem i čoveka koji radi dva posla, a njegova dokona žena ne samo da ga tako umornog ne čeka s ručkom i toplim rečima razumevanja, već samo traži razlog da zapodene svađu - nabraja Dušan slučajeve koji su ga motivisali da se sa pedesetoricom istomišljenika prihvati gradnje NVO grudobrana muške sigurnosti.
Inače, muke muškaraca zlostavljanih u braku bile su van fokusa Dušanove pažnje, sve dok ga 2005. nije "zasvrbelo po vlastitim leđima". Naime, te godine se razveo sa suprugom s kojom je u braku proveo 13 godina. Okružni sud u Jagodini njihov brak je zvanično okončao decembra prošle godine.
- Mislim da sam prvi u Srbiji protiv koga je supruga podnela krivičnu prijavu za nasilje u porodici, čim je to delo uvršteno u krivični zakonik. Procesuiran sam po skraćenom postupku, izrečena mi je zabrana da joj se približim na manje od 20 metara - jada nam se Trifunović, dodajući da sada već bivša supruga do danas nije postupila po rešenju Okružnog suda iz 2006. prema kome je bila obavezna da mu vrati pečat i ključeve poslovnog prostora od 600 kvadrata u kome je smeštena njegova privatna firma.
- Dakle, i ja sam sam bio žrtva maltretiranja, a nisam naišao na razumevanje nijedne institucije - ističe Dušan, ali naglašava da, i pored tih ožiljaka, nije postao ženomrzac.
- Najbolji dokaz za to je da sam pred ženidbom sa osobom s kojom sam u vezi poslednje dve godine. I naša organizacija će, između ostalog, posredovati na upoznavanju neženja iz Srbije sa devojkama iz drugih zemalja - otkriva nam Dušan buduća stremljenja "Muške sigurnosti".

Crni Gruja
29-01-2009, 12:39
<Hahahahaha, joj kakav je ovo kralj, svaka mu cast!!!!

mersija
31-01-2009, 21:59
Duh rimskog vojnika operira po bolnici
Danas u 13:51 h
Tamnu figuru koja nosi plašt djelatnici najčešće susreću kod mrtvačnice, te se čelnici bolnice u Derbyju nadaju da će lokalni biskup uslišiti molbu i u što kraćem roku poslati egzorcista. Čelnici novoigrađenje Royal Derby Hospital bolnice u engleskome Derbyju zamolili su lokalnog biskupa za pomoć budući da se posljednjih tjedana djelatnici žale kako ih na hodnicima presreće duh, piše The Sun.
Nagađa se da je riječ o rimskome vojniku, koji je ubijen točno na mjestu gdje je bila izgrađena stara Derby City General Hospital bolnica 1920. godine, a na čijem se mjestu nalazi to novo moderno zdanje.

"Riječ je o tamnoj figuri koja nosi plašt. Najčešće se pojavljuje u prostorijama blizu mrtvačnice", izjavio je za taj list jedan od svjedoka, koji se nada da će već narednih dana stići pomoć.
Naime, u Engleskoj se takvi slučajevi moraju najprije prijaviti biskupu, koji odobrava posjet egzorcista ako zaključi da za time ima potrebe.

Zanimljivo je dodati da je Derby inače najukletije mjesto Engleskoj ako je suditi prema istraživanju Lionela Fanthorpea, stručnjak za paranormalne pojave.
Prema podacima koje je prikupio iz 40 gradova u Velikoj Britaniji, čak 14 od 10 tisuća stanovnika tog grada tvrdi da je imalo nadnaravno iskustvo, bilo da je riječ o duhovima, vampirima ili vukodlacima.

izvor:http://www.cafe.ba/fun/14055_Duh-rimskog-vojnika-operira-po-bolnici.html

36310
04-02-2009, 20:26
Na otpadu sef sa 100.000 evra

Radnici čeličane nadomak Berlina našli su 100.000 evra u sefu koji je jedna banka poslala na otpad.

Jedan zaposleni u nemačkoj Postbanci zaboravio je da iz sefa prethodno izvadi novčanice.
Portparol banke je rekao da se radi o "nemaru zaposlenog tokom preseljenja kancelarija poslovnice". Radnici su novac vratili vlasnicima.

Elvis-Eko
08-02-2009, 16:18
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/239/v123993p0.jpg Žena preplivala Atlantski okean Nedelja, 8. februar 2009. 14:20
Pedesetšestogodišnja Dženifer Figi istrajala je u jedinstvenom poduhvatu i postala prva žena koja je preplivala Atlantski okean.

Posle skoro mesec dana stopala amerikanke Dženifer Figi dodirnula su čvrsto tle plaže na Trinidadu, ostvarivši san koji sanja još od tinejdžerskih dana, dehidrirana i iscrpljena, ali zadovoljna.

U okean je ušla 12. januara, na zapadnoj obali Afrike, (Kapo Verde) i od tada se bori sa talasima visine do devet metara i jakim vetrovima.

Originalno je trebalo da pliva do Bahama, ali joj vreme nije bilo naklonjeno pa je bila prinuđena da skrene sa kursa dodatnih 1000 milja.

Plivačica namerava da produži svoju “Odiseju” i otpliva sa Trinidada na Britanska devičanska ostrva, gde planira da stigne krajem februara. Tek tada će se izmeriti totalna razdaljina koju je preplivala.

U pratnji plivačice bila je ekipa na brodu, na kojoj su se profesionalni ronioci trudili da plivačici doture energetska pića i po najgorem vremenu. Plivala je u specijalnom kavezu koji je štitio od ajkula, mada tvrdi da su joj tokom putovanja društvo uglavnom pravili delfini.

STRANAC
08-02-2009, 16:21
poludela zena,sve... :)

Elvis-Eko
08-02-2009, 16:41
Ada nesto se razmisljam, mozda sam mogo i ja probat nego bojim se ufatice me grc :p

Crni Gruja
08-02-2009, 22:26
Moze ovo i Mirso Hodzic, pa ga nema u novine :)

sanna72
09-02-2009, 09:20
Njihove ruke su nežnije

Salon za masažu u Jevreskoj 24 koji postoji već 12 godina nije poznat samo po niskim cenama i dobroj usluzi.
Naime, u njemu su zaposlene samo slabovide i slepe osobe, koje su završile Srednju medicinsku školu za fizioterapeute u Beogradu.
Mušterije su zadovoljne, tako da je salon skoro uvek pun, a zaposleni su zahvalni na prilici
da i oni budu korisni članovi društva i na prilici da se kroz rad integrišu.
- Poslednjih deset godina posećujem ovaj salon. Za njega sam saznala
preko novina i od tada sam redovna mušterija, iako mi salon nije blizu kuće.
Slepe i slabovide osobe su nadarene za ovaj posao, njihove ruke su nežnije, osetljiviji su na dodir.
Mislim da treba otvoriti još salona ovog tipa - kaže Branka Radovanović, navodeći da društvo treba da
bude otvorenije i plemenitije prema osobama sa invaliditetom.

supergirl
10-02-2009, 00:25
peracija Beovizija

Sedmoro klinaca iz “Operacije Trijumf” ugurano na listu od 20 takmičara, dok je Koktel bend sa Vojom Nedeljkovićem stavljen na spisak rezervi, i to kao poslednji

http://www.kurir-info.rs//files/image_for_teaser/05105ds5d0sd.jpg

Po starom dobrom običaju, ni ovogodišnja Beovizija neće proći bez skandala, jer je nekoliko pesama prihvaćeno i stavljeno na spisak takmičara iako je zvaničan konkurs već bio završen. Tako su se među 20 odabranih učesnika našli svi klinci iz “Operacije Trijumf”: kvartet Nikola Paunović, Nikola Sarić, Vukašin Brajić i Đorđe Gogov, zatim Sonja Bakić, koja će nastupiti solo, kao i duet Milica Majstorović i Danijel Pavlović, koji su pesmu “Hejter” dostavili gotovo sedam dana nakon 23. januara, kad je zatvoren javni konkurs, saznaje Kurir iz pouzdanog izvora koji je insistirao na anonimnosti.
- Ovi učesnici nisu jedini koji su probili rok, ali to očigledno selekcionoj komisiji nije mnogo smetalo. Međutim, jedina od akademaca OT koja se nije izborila za učešće je Mika Kostić s pesmom Skaj Viklera, jer više ne pripada jatu “Emoušna”. Ona je svrstana u famozne rezerve - tvrdi naš sagovornik.
S obzirom na zakulisne radnje, među rezervama se našao i Koktel bend sa voditeljom Vojom Nedeljkovićem, koji se u pesmi “Vidi, mala” pojavljuje kao gost. Ni gitarista grupe Bojan Jeremić nije ravnodušan na odluke selekcione komisije Beovizije:
- Ne znam šta znači to rezerva. Mi smo stavljeni kao poslednja, četvrta rezerva, tako da su nam šanse za učešće minimalne. Svi pričaju o raznim zakulisnim radnjama, i to nije ništa novo. Mislim da više nećemo ovako učestvovati na festivalima, da se neko igra s našim imenom i dugogodišnjom karijerom. Treba pošteno da nam kažu da nema šta da tražimo i da više ne pokušavamo da konkurišemo na takvim festivalima - ogorčen je Bojan.
Bilo kako bilo, o ovome će se narednih dana sigurno još mnogo pričati, jer osim pomenutih akademaca OT, među 20 je prošlo još nekoliko anonimusa, a kao autori pojavljuju se Marina Tucaković sa čak četiri pesme i Marko Kon sa tri, od kojih jednu i sam peva.
Mnogi poznati i priznati pevači nisu želeli da se prijavljuju na takozvani javni konkurs, upravo iz razloga da ne završe kao poslednja rezerva pevačima početnicima.

Elvis-Eko
10-02-2009, 15:11
, saznaje Kurir iz pouzdanog izvora koji je insistirao na anonimnosti.




:smeh2::smeh2:Hahahahah da li ovaj kurir ima ijednog izvora koji ne insistira na anonimnosti

sanna72
12-02-2009, 09:47
Novo zanimanje u SAD - učitelji preživljavanja


Ekonomska kriza, prirodne katastrofe, terorističke pretnje i epidemije uzrokuju nestabilnost i gubitak radnih mesta, ali i rađaju nova zanimanja kakva su i učitelji preživljavanja koji podučavaju kako se pripremiti za najgore.
Internet je preplavljen stranicama putem kojih fanatici razmenjuju recepte za preživljavanje, od upotrebe luka i strele, do recepata za proizvodnju domaćeg sira.
Pojava nije nova u SAD, jer je počela nakon terorističkih napada 11. septembra i raširila se nakon katastrofalnog uragana "Katrina" 2005.
Do sada su katastrofičnom scenariju bili skloniji hrišćanski konzervativci, ali sa svetskom krizom sve je više levičara, tvrdi učitelj preživljavanja Džejms Vesli Rouls i dodaje da se u poslednjih devet meseci utrostručio broj korisnika njegovih stranica.
Na blogu www.survivalblog.com, posvećenom spremnosti porodice, opstanku, oslanjanju na sebe i "samodovoljnosti", Džejms Rouls ili jednostavno Džim, kako ga oslovljavaju blogeri, savetuje o preživljavanju, a za sebe, jer živi na ranču negde u Stenovitim Planinama, okružen šumama i rekama bogatim divljači i ribom, tvrdi da "ne bi ni primetio propast zapadne civilizacije".
Radikalnije grupe pripremaju se za "EOTWAA" (Kraj sveta, Armagedon, Apokalipsa), a druge očekuju rušenje društvenih sistema i anarhiju prikazanu u filmovima "Pobesneli Maks".
Neki katastrofičari smatraju da je ljude najvažnije naučiti da postanu nezavisniji, a "naročito im poručuju da ne računaju na državnu pomoć".
Sama država odbacuje apokaliptične teze, ali poziva ljude da uvek budu spremni.
Na internet stranici ready.gov Amerikancima se savetuje da u kući uvek drže rezerve vode i hrane za najmanje tri dana, da razrade plan bega i omoguće pročišćavanje vazduha.
Televizijski kanal "National Geografic" prikazuje seriju "Posledice: nula stanovnika", o svetu kakav bi bio kad bi nestali ljudi.
Profesor preživljavanja Ejton Edvards (47) iz Njujorka veruje da je katastrofa neizbežna i da su pretnje svetu raznolike: od terorizma do nuklearnog rata.

sanna72
12-02-2009, 09:49
Uz mleko penzionerima raznosio i kanabis

Jedan mlekadžija u Velikoj Britaniji, penzionerima je pored mleka raznosio i paketiće kanabisa kako bi ublažio njihove bolove i patnje.
Nakon što ga je uhapsila, britanska policija je ustanovila da je Robet Holding (72) mlekadžija iz Barnlija, tokom šest meseci jednom broju penzionera u svom rejonu uz sledovanje mleka redovno ostavljao paketiće sa drogom. Među mušterijama ovog vremešnog dilera bilo je 17 penzionera od kojih je najstariji imao 92 godine.
Holding je na sudu priznao da je dilovao drogu ali je rekao da od toga nije imao gotovo nikakvu zaradu misleći da time čini dobro delo.
Tokom hapšenja, policija je u njegovoj kući pronašla 178 grama kanabisa čija se ulična vrednost procenjuje na 450 funti (514 evra).
S obzirom na svoje godine ali i činjenice da se stara o supruzi bolesnoj od Alchajmera, Holding je osuđen na uslovnu kaznu zatvora.
Izričući mu kaznu, sudija je rekao "Da se dobro razumemo. Vi niste nekakav humanitarni radnik koji pomaže starim osobama iz čovekoljublja. To ste radili zbog zarade".

mersija
15-02-2009, 08:58
Dečak snimio duha mobilnim telefonom /video/


Jedan učenik slučajno je napravio snimak nečega što tvrdi da je duh, koji se kreće po njegovoj kući, preneo je magazin "San".

Ris Pitmen (12) prvo je čuo zvižduk, a potom video "biće-senku". Preplašeni dečak odmah je uzeo svoj mobilni telefon i snimio "duha", a snimak pokazao majci.
Ovo se dogodilo nekoliko dana nakon što se njegova devetogodišnja sestra požalila da joj neko preko noći rešava slagalice.
Na snimku se prvo pojavljuje bela senka iz spavaće sobe, koju prati crna figura čoveka. Crna senka prelazi prostor i nestaje kad dođe do zida.
Tonja Pitmen 38 god. iz Solihala u Birmingamu, kaže da se konsultovala sa vidovnjakom koji joj je rekao da je moguće da je ovaj duh prijateljski nastrojen.
"Bilo mi je teško nakon što me je muž napustio. Ne verujem u duhove, ali mislim da je ovo možda moj anđeo čuvar", rekla je Tonja.
Džulijan Benks iz Britanskog paranormalnog udruženja kaže da je dečakov snimak "potencijalno najbolja slika duha u poslednjih nekoliko godina".


http://www.youtube.com/watch?v=X323mQbzzjI

sanna72
15-02-2009, 10:24
Svemirski teleskop Habl otkrio nove detalje o galaksiji

Pre okončavanja posmatranja beskrajnog prostranstva univerzuma i definitivnog odlaska "u penziju", svemirski teleskop Habl otkrio je nove detalje o galaksiji koju su astronomi nazvali "crno oko".

Galaksija "crno oko" nazvana je tako zato što je jedan od mnogih "nestanaka" u kosmosu stvorio crni prsten i - jezgro koje rotira u suprotnom smeru.
Ono što na fotografiji Habla izgleda kao "crno oko" zapravo je "traka" prašine koja jasno vidljivo stoji ispred sjajnog nukleusa galaksije - naglasili su u saopštenju naučnici koji analiziraju podatke koje im šalje Habl.
Galaksiju, koja je zvanično označena šifrom M64, astronomi od milja zovu "crno oko" ili "đavolje oko".
Na nekim ranije dobijenim slikama, "crno oko" se pokazuje kao "prilično normalna spiralna galaksija" i činilo se, kao što je slučaj i u drugim galaksijama, da sve zvezde u sastavu M64 rotiraju u istom pravcu.
Međutim, detaljne studije snimaka 90-tih godina ustanovile da, za razliku od zvezda koje hrle u istom pravcu, interstelarni gas u spoljnom omotaču rotira u suprotnom smeru.
U tački u kojoj se zvezde i gas nađu suprotstavljeni, gasovi se sudaraju i zajedno bivaju razoreni čime stvaraju područje za stvaranje aktivnih zvezda, naglašavaju astronomi.
Novi snimci pokazuju područje u kojem su užarene, "plave zvezde" upravo formirane, zajedno sa ružičastim oblacima vodonika koji se užari u trenutku kad postane izložen ultraljubičastoj svetlosti sa "zvezde - novorođenčeta".
Astronomi smatraju da "unutrašnji konflikti" u M64 naglo bujaju kad "crno oko" prosto "upije" neku "satelitsku galaksiju" s kojom se sudario - najverovatnije pre više od milijardu godina.
Najvidljiviji tragovi ove manje galaksije su nestali ali znaci sudara postoje upravo u - suprotnom kretanju spoljašnje ivice M64.
Dugo vremena poznata astronomima-amaterima zato što je vidljiva i malim teleskopima, galaksija "đavolje oko" je od Zemlje udaljeno oko 17 miliona svetlosnih godina u sazvežđu "Coma Berenices" (Berenisina kosa). Svetlosna godina iznosi 10 triliona kilometara a to je rastojanje koje za godinu dana pređe svetlost.

akica_90
15-02-2009, 13:40
Zašto muškarac ne može imati potomstvo ?


Dok je muška neplodnost 1980. godine bila utvrđena kao uzrok u 20 posto slučajeva, danas je to u gotovo 40 posto slučajeva...


Nekad su žene smatrane glavnim krivcima za nedostatak potomstva. Priče o jalovosti protezale su se do u 20. stoljeće, no danas se zna da je postotak neplodnih žena jednak postotku neplodnih muškaraca.

I dok je muška neplodnost 1980. godine bila utvrđena kao uzrok u 20 posto slučajeva, danas je to u gotovo 40 posto slučajeva. Nauka još nije objasnila zašto muška plodnost pada takvom brzinom, a uzroci se traže u utjecajima okoline - od zagađenja do prehrane namirnicama tretiranim hormonima.

Varikokela je čest problem

U svakom slučaju, dokazano je da su posljedice sveobuhvatne - od pada ukupnog broja spermija u ejakulatu, preko sve više slabo pokretnih, do sve manje morfološki (izgledom) normalnih spermija.

No, koji su sve uzroci muške neplodnosti? Na prvom mjestu je varikokela, proširenje vena koje testis opskrbljuju krvlju. Može nastati zbog mehaničkih razloga ili pak zbog nepravilnog rada zalistaka u venama.

To je relativno čest problem - od nje boluje oko 13 posto muškaraca. Ona se lako otkriva na urološkom pregledu, potvrđuje savremenim metodama dijagnostike, a može se liječiti hirurški. U velikom broju slučajeva, nakon zahvata, spermiogram je bolji, pa tako i veća šansa za željeno očinstvo.

Orhititis ili upala testisa relativno je rijetka bolest, a u većini slučajeva komplikacija je zaušnjaka. Posljedica može biti bitno smanjen broj spermija ili pak potpuni nedostatak. Orhitis može izazvati neprohodnost sjemenovoda.

I nepravilno razvijeni testisi ne mogu stvarati spermije niti obavljati svoju endokrinu funkciju, a posljedica su kriptorhizma ili hipogonadizma. U prvom slučaju riječ je o tome da se kod oko četiri posto dječaka testisi iz trbušne šupljine ne spuste u mošnje, a u drugom slučaju je riječ o genetski urođenoj nepravilnosti.

Razvijanje antitijela na spermije, kod žene ili muškarca, može biti jedan od imunoloških uzroka bračne neplodnosti. Antitijela imobiliziraju spermije i tako onemogućuju dodir s jajašcem. U deset posto neplodnih parova kod žena se nalaze serumska antitijela protiv sjemenskih sastojaka partnera. U liječenju neplodnosti imunološkog uzroka koriste se metode umjetne oplodnje.

Debljina ili pothranjenost izazivaju poremećaje ciklusa i izostanak ovulacije, pa mogu utjecati na plodnost. I druge bolesti, primjerice nepravilan rad štitnjače, smetnje u funkciji nadbubrežne žlijezde, bubrežne bolesti i šećerna bolest, neurološka oboljenja (naročito ako je poremećen rad hipofize), tumori i druge teže bolesti mogu utjecati na plodnost.

Zračenja i lijekovi

Isto tako loše na plodnost djeluju i alkohol, pušenje, te općenito nezdrav način života i rizično ponašanje. Stručnjaci neprekidno upozoravaju da je nužno zaštititi se od spolno prenosivih bolesti. Klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma najčešći su uzrok problema.

Probleme s muškom (ali i ženskom) plodnošću mogu izazvati različita zračenja, lijekovi (citostatici), visoke temperature, hemikalije, izlaganje nekim teškim metalima i pesticidima.

Ako se i nakon potpune dijagnostičke obrade para ni kod jednog partnera ne može otkriti razlog neplodnosti, dakle, kada su oboje potpuno zdravi, a nemaju potomstva, govorimo o nepoznatom uzroku neplodnosti ili idiopatskoj neplodnosti. Takvim se parovima također preporučuju metode umjetne oplodnje.

Može li problem biti i psiha?

Iako nema čvrstih naučnih dokaza, stručnjaci smatraju da psihički uzroci imaju ulogu u neplodnosti. Stres, napetost, nezadovoljstvo, strah od promjena koje nosi dijete, mogu djelovati na osjećaj dobrobiti i osobno vrednovanje i žene i muškarca. Isto tako, stručnjaci smatraju da psiha itekako može pomoći (ili odmoći) u liječenju neplodnosti. Pozitivan stav, optimizam i nada pomažu.

halilce
17-02-2009, 14:46
Brazil: Beba u bolnici zbog kokaina

Autor: Beta | 17.02.2009. - 08:33
Jedna 14-mesečna beba prebačena je u bolnicu zbog prekomerne doze kokaina, ali njen život nije u opasnosti, saopštila je policija u Rio de Žaneiru.

Prema navodima policije, beba se prejela smole kokaina ostavljene kraj njene majke, sedamnaestogodišnje devojke.
Majka je pronađena onesvešćena zbog uzimanja prevelike doze droge. Bebu je u bolnicu u mestu Varzea Grande, u centralnom delu Brazila, prebacila baka, koja ju je našla.
Beba je podvrgnuta ispiranju želuca i lekari su uspeli da je reanimiraju.
http://www.blic.rs/svet.php?id=79470

mersija
17-02-2009, 17:31
"Vatrene lopte" padaju na Teksas (VIDEO)
16.02.2009u 14:47 h

Vlasti Teksasa našle su se u čudu nakon što su ih zasule vesti o "zapaljenim otpacima" koji padaju sa neba. Na snimku koje su zabeležile kamere televizijskih ekipa koje su u glavnom gradu Teksasa, Ostinu, pratile maraton, čuje se vrisak ljudi u panici na pojavu misterioznih "vatrenih lopti" koje se obrušavaju sa neba.

Među brojnim izveštajima o ovom fenomenu koji su pristigli Federalnoj administraciji za avijaciju zasad nema objašnjenja o poreklu zapaljenog otpada.

Kancelarija šerifa u Ostinu poslala je helikopter da istraži slučaj ali se on vratio bez čvrstih dokaza.

http://www.youtube.com/watch?v=f1wgPyzlL2M&feature=related

U prvi mah je postojao strah da se radi o otpacima dva satelita koja su se prošle nedelje sudarila u svemiru, američkog i ruskog komunikacionog satelita koji su udarili jedan u drugog na 800 kilometara iznad Zemlje.

Američka strateška komanda je u međuvremenu izjavila da ova dva incidenta nisu ni u kakvoj vezi.

Federalna administracija za avijaciju saopštila je da je upozorila pilote posle kolezije dva satelita da budu oprezni jer postoji mogućnost da tokom leta naiđu na svemirski otpad.

Šef ruske svemirske kontrolne misije izjavio je da će otpad kružiti oko planete stotinama godina i ugrožavati druge satelite.

Polje kojim kruži ovaj optad je prilično veliko, navode naučnici koji još pokušavaju da utvrde punu razmeru sudara.

supergirl
17-02-2009, 23:38
Preplasen,pa se setio telefona!

Crni Gruja
18-02-2009, 12:24
Ko girlice? Ovo je snimano profi kamerom, snimali ljudi maraton :)

akica_90
18-02-2009, 23:29
I SRECU I NESRECU NOSIMO U GENIMA

Kolicina srece u zivotu svakog pojedinca zavisi od anatomije i gradje njegovog mozga, gustine nervnih celija u pojedinim dijelovima mozga te od kolicine hormona i neuroprijenosnika koji nadrazuju mozdane centre!

DOBRO I LOSE RASPOLOZENJE!
Ono sto je mooderna nauka otkrila jeste da su dobre i lose raspolozenje oblici mozdane aktivnosti i da na svijet dolazimo sa genetski zadatim raspolozenjem koje zivotne okolnosti mogu pomjeriti malo lijevo ili malo desno, ali da se, u osnovi, uvijek vracamo svojoj unaprijed zadanoj vrijednosti.
Neuroprijenosnici su serotonin, noradrenalin i dopamin, ali ulogu igraju i druge materije koje nazivamo hormonima srece.


MOć GENETIKE!
Potvrdjeno je da osjecanje srece i nesrece zavisi od genetskogmaterijala koji smo naslijedili od roditelja i da prosjecno osjecanje nase sretnosti u narednim godinama zivota u cak 90% slucajeva zavisi od nasih gena!
I zato kada vam kazu da je brak lutrija ili igra na srecu, ne vjerujte! Tog su misljenja obicno ljudi koji su se razocarali u svom ljubavnom zivotu, objasnjavajauci svoj neusjeh time da su neumijesani u kockanju. Izbor partnera je izraz emotivne zrelosti osobe koja bira, a ne koja ceka da bude izabrana.
Biti uspijesan i sretan znaci ostvariti svoje zelje, potrebe i ciljeve. Da li smo sretni znat cemo po osjecanjima unutrasnjeg mira, radosti i ostvarenosti.
Ako uspijemo ostvariti sve zadatke koje smo zadali sebi i to cinimo sa ljubavlju koja je generator nase energije, onda smo zaista sretni. Jer, covjek je jedino misao i osecaj, a ne materija. I sve sto radimo s ljubavlju je neunistivo i trajno, a time i osjecanje koje nas cini sretnim ili nesretnim.

sanna72
20-02-2009, 09:54
Novi starački dom grade pored groblja

VALJEVO - Novi Gerontološki centar u Valjevu, namenjen za 180 starih Valjevac, biće izgrađen u naselju Gradac. Gradnju doma vrednog 2,5 miliona evra platiće vlada Japana. I ništa ne bi bilo čudno, da nije odlučeno da se dom za stare gradi pored groblja. Potencijalni korisnici su nezadovoljni i kažu da kad već "znaju da će jednog dana završiti na groblju, ne moraju poslednje dane da provedu gledajući rake i spomenike". U Centru za socijalni rad kažu da će korisnici imati i pogled na panoramu grada, a ne samo na groblje.

Pojedini zainteresovani korisnici Doma za stare, međutim, već sada se osećaju nelagodno i premišljaju da li da se prijave za smeštaj i zbrinjavanje. Penzioner Miodrag S. (70) je već 17 godina udovac, bez bližih rođaka u Valjevu, sin i ćerka mu sa porodicama žive u Švajcarskoj i spremni su da plaćaju njegov boravak u Gerontološkom centru, ali se prvobitno oduševljena starina sada dvoumi da li da zbog takvog "komšiluka" konkuriše za smeštaj. Objašnjava, naime, da je prilikom popunjavanja ankete Centra za socijalni rad o zainteresovanosti za smeštaj, "bio ubeđen" da će starački dom biti u samačkom hotelu "Jablanica".

sanna72
20-02-2009, 09:55
Štrikanjem protiv gubitka pamćenja

Bavljenje hobijima poput čitanja i štrikanja, kao i igranje igrica na kompjuteru može odložiti početak demencije, rezultati su jedne američke studije, prenosi BBC.


Naučnici međutim upozoravaju da prekomerno gledanje televizijskog programa zapravo ubrzava gubitak pamćenja.
Istraživači su došli do rezultata tako što su poredili oko 200 ljudi starosne dobi od 70 do 89 godina sa blagim poremećajem pamćenja sa grupom ljudi koja nije imala poremećaj.
Istraživači sa klinike u Minesoti su ispitivali učesnike istraživanja o svakodnevnim aktivnostima u proteklih godinu dana i koliko su psihički aktivni bili kada su imali između 50 i 65 godina.
Ispostavilo se da učesnici koji su se tokom srednje dobi bavili čitanjem, igranjem igara, pletenjem i šivenjem imaju 40 odsto manji rizik od gubitka pamćenja.
Oni koji su gledali TV manje od sedam sati dnevno imaju 50 odsto manje šanse da razviju gubitak pamćenja od onih koji su provodili više od sedam buljeći u ekran.
"Ova studija je interesantna jer pokazuje da starenje ne mora biti pasivan proces", rekao je autor studije, neurolog Jonas Geda. "Jednostavne kognitivne vežbe mogu zaštititi osobu od budućeg gubitka pamćenja. Naravno, ovaj tip istraživanja se oslanja na prošla sećanja učesnika, zato nam je potrebno da potvrdimo nalaze dodatnim istraživanjem."
"Milion ljudi će razviti demenciju u idućih deset godina, tako da postoji preka potreba da se pronađu načini da se to spreči", rekla je Sara Dej, direktorka društva za prevenciju Alchajmerove bolesti.

Tahirovce
21-02-2009, 14:37
Japanski naučnici saopštili su da su otkrili zonu u mozgu koja kontroliše ljubomoru.
http://www.sjenica.com/news/pics/2009/02/784954644499d4c2010dd2892134026_orig.jpg Ta zona je smeštena u delu mozga koji detektuje fizički bol, što bi moglo da objasni patnju koju ljudi osećaju pri pomisli na moguću nevernost partnera.

Doktor Hidehiko Takahaši, koji je rukovodio istraživanjem, kaže da je interesantno da je deo mozga koji registruje fizički bol takođe "zadužen" za mentalni bol.

Izučavanje osećanja ljubomore biće sigurno korisno u lečenju mentalnih problema, ocenio je on.

Od grupe studenata koji su učestvovali u eksperimentima koje je obavio tim doktora Takahašija zatraženo je da govore o svojim najvećim neprijateljima, pri čemu je skenerom registrovana aktivnost njihovog mozga, prenele su agencije.

Dobijeni rezultati pokazali su da je deo čeonog režnja mozga postajao aktivniji kada su osećali ljubomoru prema protivnicima.

Nakon toga od studenata je traženo da čitaju tekst u kome je predmet njihove ljubomore izložen nizu nezgoda i nesreća, među kojima i trovanje hranom.

Skener je tada pokazivao povećanu aktivnost dela mozga povezanog sa nagradom, koju inače pokreće osećaj društvenog ili finansijskog uspeha.

Sve to navodi na zaključak da postoji povezanost između ljubomore i radovanja tuđoj nesreći.

Što je čovek ljubomorniji na neku osobu, to je njegovo osećanje radosti jače kada joj se dogodi neka nezgoda ili nesreća, pokazalo je istraživanje japanskih naučnika.

Tahirovce
21-02-2009, 15:45
http://i40.tinypic.com/j60vo8.jpg

Ako vas je ikada lopov ili netko drugi prisilio da podignete novce na
bankomatu, unesite svoj PIN naopako.
Tako, ako je vaš PIN 1254, vi unesite 4521. Bankomat će vam dati vaše novce,
ali će to automatski prepoznati kao poziv upomoć i alarmirat će policiju za
koju lopov ne zna. Ta opcija postoji na svim
bankomatima, ali mnogo ljudi to ne zna. Molimo, prenesite ovu informacijudrugima. Nije na odmet imati ovo na umu.

Tahirovce
21-02-2009, 15:46
http://i42.tinypic.com/54xidz.jpg

Ovaj ce
vam trik jednom mozda
zatrebati. Ako zakljucate kljuc od auta u autu, a
rezervni kljuc imate kod kuce, uradite sledece: nekoga ko je u kuci sa
vaseg mobitela zovnite na njen-njegov mobitel.. Vas mobitel drzite 30-tak
centimetara od vrata vaseg auta. Osoba u vasoj kuci treba drzati u ruci
kljuc vaseg auta blizu mobitela i da pritisne dugmic za
otkljucavanje. Vas auto ce se otvoriti.
Razdaljina uopce nije bitna, vazno je samo da na
mobitel pozovete osobu kod koje je rezervni daljinski kljuc za otvaranje
vaseg auta.

Tahirovce
21-02-2009, 15:47
http://i42.tinypic.com/sq16a8.jpg

Zamislite da je baterija
vaseg mobilnog pri kraju,
potreban vam je telefon, a punjac nije kod vas. Nokia telefoni imaju mogucnost rezervne snage baterije.

Da biste je aktivirali, ukucajte * 3 3 7 0 #
i vas telefon ce imati 50% dopunjenu bateriju.


KAKO POTPUNO ONEMOGUĆITI KORIŠĆENJE VAŠEG MOBILNOG AKO GA NEKO UKRADE?

Prvo morate znati seriski
broj vaseg mobitela. Da biste saznali koji je
to broj, ukucajte * # 0 6 #
i na displeju ce se pojaviti 15-cifreni broj.
Ovaj broj je jedinstven za
vas aparat. Zapisite taj broj i cuvajte ga na
sigurnom. Ako vam neko ukrade telefon, pozovite vaseg operatera,
izdiktirajte serijski broj,i operater ce moci da blokira vas telefon,
koji ce biti potpuno beskoristan cak i ako lopov promeni sim-karticu. Iako
verovatno necete dobiti nazad vas telefon, barem cete znati da
kradljivac od njega nema nista. Kada bi svi ovako postupali, dalje krade mobitela
ne bi imale svrhe.
Korisno...

Crni Gruja
21-02-2009, 19:21
Joj sto je ovo sa karticom i sa kljucem (pogotovo ovo drugo, nikako mi se to nije desilo :mrgreen:) korisno. Hvala ti na ovim cakama

STRANAC
21-02-2009, 23:23
Resko,prava stvar...
Nisam znao za ovo...
A,ovo za otkljucavanje sutra isprobavam...
Baterija na Nokia su mi pune,ali prvom prilikom i njih...
Inace,IMEI imam zapisan jos kad sam radio instalacije Garmina,tako da cu i ovo (zlo)-upotrebiti ako zapne...
Hvala mnogo na ovim korisnim informacijama...

Tahirovce
21-02-2009, 23:30
koliko su korisne nisam bas siguran :hmmmm: , sa telefonom sam probao na displeju pokazuje isto stanje baterije, iamo sam jednu crtu ali sam razgovarao bas dugo posle toga....

Elvis-Eko
22-02-2009, 04:53
Ja proba ovo s parama pa mi zamalo automat pojede karticu, hahahahah
E sad dal je tamo stigao poziv za pomoc neznam, samo znam da pare nema sanse da uzmem

Crni Gruja
22-02-2009, 11:49
Znaci ovo ne vazi za Ameriku :)

Ma jok, ovo je fora. Kad uneses svoj pin naopako, onda onu kolicinu para koju bi da podignes banka prebaci Resku na racun :p

Tahirovce
22-02-2009, 12:07
hahahahhaha
Eko ja ti vec krckam pare :) ...

sanna72
23-02-2009, 11:23
Osam Oskara za "Milionera iz blata"

Film "Milioner iz blata" u režiji Denija Bojla proglašen za najbolje ostvarenje na 81. ceremoniji dodele Oskara.
"Milioner iz blata", koji je dobio osam nagrada američke filmske akademije, između ostalih i za režiju, priča je o nadi,
smeštena u Mumbaj u kojem mladić iz siromašnog predgrađa pokušava da osvoji novac u kvizu i pronađe ljubav.
Film je nominovan u deset kategorija. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila Kejt Vinslet, za ulogu u filmu "Čitač",
a Šon Pen za najbolju mušku ulogu u filmu "Milk".
Za epizodne uloge nagrađeni su Penelopa Kruz za film "Ljubav u Barseloni"
i posthumno Hit Ledžer za ulogu Džokera u "Mračnom vitezu".

sanna72
23-02-2009, 11:24
Preživeli 40 dana izgubljeni na Atlantiku

Britanski par, koji je proveo 40 dana plutajući u svojoj jahti na sred Atlantskog okeana, spasio je jedan italijanski tanker koji se slučajno našao na putu iz Južne Afrike za Amsterdam, prenosi "Skaj njuz".


Stjuart Armstrong (51) i Andrea Dejvison (48, su na putovanje jahtom krenuli 9. januara, a posle šest dana plovidbe od južnoafričke obale do Majamija zaglavilo im se kormilo.
Bili su predaleko da bi ih spazila obalska straža pa su se pet nedelja vrteli u krug. Nakon nesto više od deset dana ostali su bez struje, a spasio ih je supertanker na putu iz Južne Amerike za Amsterdam.
Iako nepovređeni, oni su iscrpljeni ali i zahvalni što se vraćaju kući nakon duge avanture za vreme koje su se, kako kažu, "suočili sa smrću".
Oni su rekli da su pokušaji da poprave kormilo na jahti dugačkoj 13 metara bili beskorisni. Imali su dovoljno hrane da prežive nekoliko nedelja, ali je prvi veliki problem nastao posle nešto više od deset dana kada je nestala struja, što je značilo da nisu mogli da koriste uređaj za desalinizaciju morske vode i pretvore je u ispravnu za piće.
"Spasavanje supertankerom je takođe bilo zastrašujuće i cela operacija je trajala skoro dva sata. Morali smo da budemo oprezni jer je tanker udarao u našu jahtu i pravio velike talase", rekao je Armstrong. Očekuje se da će tanker koji ih je spasao uploviti u amesterdamsku luku sledeće nedelje.

sanna72
28-02-2009, 09:11
Binu za Madonin nastup gradi 500 ljudi

Za Madonu koja će 24. avgusta nastupiti Beogradu na Ušću će, bez preterivanja, biti podignut grad u malom, a više od 500 ljudi biće angažovano na postavljanju spektakularne bine i uređenju koncertnog prostora. Sve mora biti urađeno pod konac, jer Madonin menadžment ništa ne prepušta slučaju... čak ni boju kanti za đubre u bekstejdžu!
U odnosu na prvi deo turneje "Sticky & Sweet" koji je završen 21. decembra prošle godine, izmene u produkciji za seriju koncerta u Evropi ove godine će verovatno biti minimalne. Nije ni čudo, budući da su Madonini koncerti dovedeni do savršenstva, a svaki minut nastupa je režiran do perfekcije. Na Ušću će biti postavljena bina koja je široka 90 metara, duboka 50, a visoka 2,5 metra. Spektakularna scena će se montirati pet dana, dok će demontaža trajati dva dana. Osim 250 članova Madonine tehničke ekipe, na postavljanju bine radiće i oko 300 domaćih fizikalaca koji će morati da nose specijalne majice kako bi se razlikovali od ostalih radnika.

sanna72
28-02-2009, 09:13
Mila vodi "Evroviziju"

Popularna glumica Mila Jovović će, kako "Blic" saznaje, voditi "Pesmu Evrovizije" koja se od 12. do 16. maja održava u Moskvi! U tandemu sa Milom će najverovatnije biti neka od ruskih poznatih ličnosti, čije se ime još drži u tajnosti.
Specijalni gosti na "Evrosongu" će biti i Željko Joksimović i Jovana Janković, koji su prošle godine bili voditeljski par na "Evroviziji" u Beogradu.

Crni Gruja
01-03-2009, 10:58
Specijalni gosti na "Evrosongu" će biti i Željko Joksimović

Naravno. Bez kambera ne moze da prodje.:4_2_204:

sanna72
02-03-2009, 07:06
Lažni vladika uzeo pare političarima

BEOGRAD - Radmila Ikić, najpoznatija srpska prevarantkinja, uhapšena je nedavno, samo tri meseca posle puštanja iz zatvora u kojem je bila takođe zbog prevara. Čim je izašla na slobodu, nastavila je po starom. Predstavljajući se kao Ivana Ramić, portparol Okružnog suda, građanima je nudila razne usluge, a zauzvrat uzimala novac i zlato.

Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata
- Ranije se predstavljala kao supruga i ljubavnica pojedinih funkcionera i obećavala raznorazne usluge. Uzimala je novac, zlato. Nekoliko puta je hapšena, osuđivana, iz zatvora je izašla u novembru prošle godine.
Pojedini ljudi kada čuju zvučno ime, kako se ona i sada predstavljala, poveruju u njena lažna obećanja. Veoma je rečita i zna da se približi ljudima - kaže za "Blic" Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata u PU za grad Beograd.
Pojedinci nisu prezali od toga da uzmu čak i identitet sveštenika.
- Lažni vladika Teodosije od jedne političke partije tražio je 3.500 evra kao prilog za ugrožene na KiM. Dobio je novac, a kada je ponovo došao i tražio 2.500 evra za hendikepiranu decu, prijavili su ga i mi smo ga uhapsili - kaže Kovačević.
Uhapšen je i mladić koji se predstavljao kao ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i za "potrebe ministarstva" uzimao robu koju, naravno, nije platio.
Na meti prevaranata najčešće su kupci stanova. Daju novac za stan koji je već nekoliko puta prodat, kupuju "gole zidove", a dešava se da investitor koji je uzeo pare ne izgradi ništa. Malverzacije građevinskih prevaranata građane su koštale stotine hiljada evra.
- Tatjana F. Je duplo prodala čak osam stanova i građane oštetila za 400.000 evra. Uhapsili smo je, ali su sudija i tužilac odlučili da postupak protiv nje ide redovnim putem. B. M. je jedan stan, na osnovu falsifikovanih dokumenta, prodao čak pet puta i "zaradio" 300.000 evra - kaže Kovačević.
On objašnjava da ima slučajeva da investitor novac uzima po sistemu ključ u ruke, a kupac dobije gole zidove.
- Problem u dokazivanju je to što nema namere koja je najbitniji element krivičnog dela prevare. Građanima je teško i da u parnici dokažu prevaru i ostaje im da se sami snalaze i dogovaraju da zajednički uvode struju, vodu, lift - navodi Kovačević i dodaje da policija podnosi izveštaj tužiocu koji odlučuje da li će nešto preduzeti.
Nisu, međutim, samo građevinski prevaranti obećavali povoljne uslove zainteresovanima za "krov nad glavom". Jedan prevarant je zakupio bilborde preko kojih je oglašavao prodaju montažnih kuća.
- Kupio je nekoliko kuća koje su mu služile za reklamiranje. Prevario je više od 30 ljudi i "zaradio" 300.000 evra. Bio je u pritvoru, ali je pušten da se brani sa slobode, a montažne kuće su istrulile - kaže Kovačević.
Naš sagovornik napominje da je prošle godine bilo slučajeva kada su se preveranti predstavljali kao stranci i nudili robu na prodaju. U blizini je uvek bio saučesnik, naravno naš državljanin, a građanima je nuđena uglavnom tehnika, po povoljnim cenama. Bilo je slučajeva da su građani tim prevarantima dali i po nekoliko hiljada evra. Uglavnom stariji građani su na meti prevaranata koji idu po zgradama i nude robu, a šteta koju nanesu ide do dva čeka. Zato što je prevara manja od 15.000 dinara, tretira se kao prevara na sitno i ne goni po službenoj dužnosti.
- Pojedini prevaranti oglasili su prodaju automobila po povoljnoj ceni i zainteresovanima tražili kaparu uplata dopune za mobilni telefon, i to od 8.000 do 20.000 dinara. Zainteresovane kupce oštetili su za 4,5 miliona dinara - navodi Kovačević.
U protekloj godini dovitljivi prevaranti skidali su sa računa bogatijih građana velike sume novca.
- Saznaju ko ima para na računu, falsifikuju njegovu ličnu kartu i podignu novac. Tako su sa računa skidali od 3.000 do čak 400.000 evra - kaže Kovačević. Prema njegovim rečima, bilo je i prevara rentakar agencija. Naši građani, ali i stranci, iznajmljivali su automobile uz falsifikovanu dokumentaciju, a vozila nikada nisu vraćali.
Naš sagovornik napominje da prošle godine takoreći nije bilo lažnih ponuda tipa "lako dobijanje šengenske vize" ili "posla u inostranstvu".
- Građani sada lakše dobijaju vize, ne traže neke alternativne načine za to, što automatski otežava posao prevarantima - smatra Kovačević.
On objašnjava da ima slučajeva da investitor novac uzima po sistemu ključ u ruke, a kupac dobije "gole zidove".
- Problem u dokazivanju je to što nema namere koja je najbitniji element krivičnog dela prevare. Građanima je teško i da u parnici dokažu prevaru i ostaje im da se sami snalaze i dogovaraju da zajednički uvode struju, vodu, lift - navodi Kovačević i dodaje da policija podnosi izveštaj tužiocu, koji odlučuje da li će nešto preduzeti.
Zamenik načelnika Drugog odeljenja apeluje na građena da budu obazrivi kada im neko nudi nešto po ceni koja je daleko ispod realne.
Svaka takva ponuda je potencijalna prevara i građani ne bi trebalo da budu lakomi i nasednu na to - kaže Kovačević.

Pobegao sa 30 miliona evra
Prevareni građani tužilaštvu i policiji podneli su krivičnu prijavu protiv Nikole Lazića, vlasnika "Elite internacional", a terete ga da je 1.500 ljudi oštetio za više od 30 miliona evra. Kovačević kaže da "policija postupa po toj prijavi". Građani su davali novac pod kamatu od tri odsto na mesečnom nivou, a svi ulozi su veći od pet hiljada evra. Nekoliko meseci dobijali su kamatu. Od početka ove godine Laziću se gubi trag, ali i njihovim ulozima.

halilce
04-03-2009, 07:25
Voditeljka CNN-a izgovorila „penis”umesto „kikiriki”

04.03.2009. - 00:14
LAPSUS - Novinarka CNN-a Zaine Varjes ući će u anale te globalne TV mreže jer je u javljanju uživo dva puta nesvesno izgovorila reč penis.
Varjes je izveštavala o pritužbama putnika na posluživanje kikirikija u avionima. Umesto reči „pinat” (kikiriki), dva puta je rekla „pinis” i „obavestila” gledaoce da je aviokompanija „Nortvest” ponovo počela da poslužuje penise u avionima, kao i da je Džordžija jedan od vodećih proizvođača penisa na svetu. Na osnovu njene reakcije bilo je očigledno da uopšte nije registrovala šta je rekla.


http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=46777

Beba
08-03-2009, 22:29
99 godina borbe

Davne 1910. godine, na inicijativu Klare Cetkin, proglasen je 8. mart, Medjunarodni dan zena


'Onaj ko dopusta da kapitalisti tlace radnike, dopusta i da muskraci tlace zene. One ce postati potlacene sve dok ekonomski budu nezavisne. Ukoliko je cilj da zena postane slobodno ljudsko bice, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skracivati radno vreme, niti ogranicavati oblasti u kojima moze da radi.'

Tako je govorila Klara Cetkin (1857-1933), nemacka revolucionarka koja je 1910. godine na kongresu Socijalisticke internacionale u Kopenhagenu predlozila da zene svih zemalja jednom godisnje, 8. marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zastitu zena na radu, ukidanje trgovine belim robljem i zastitu dece.


http://www1.picturepush.com/photo/a/1474904/img/1474904.jpg


Prvu proslavu 'Dana zena' u Srbiji organizovale su pripadnice udruzenja 'Jednakost', u Beogradu 1914. godine.


by Beba

borichi
09-03-2009, 00:15
Mr. Warren Buffet


Drugi-najbogatiji covjek, donirao je $31 billion siromasnima. Nekoliko interesantnih aspekata u njegovom zivotu.

Svoje prve dionice kupio je u 11-oj godini zivota i gorko se kaje sto je tako kasno poceo.

Svoju malu farmu kupio je u 14-oj godini zivota, od ustedjevine koju je stekao raznoseci novine.

Jos uvijek zivi u trosobnoj maloj kuci, u skromnom dijelu grada Omaha. Kucu je kupio prije 50 godina kada se i ozenio. Kaze da ima sve sto mu treba u toj kuci. Kuca cak nema ni ogradu.

Baffet-ova companija Berkshire Hathaway, u vlasnistvu je 63 companije. Svojim CEO napise samo jedno pismo u godini, u kome naglasi zeljene ciljeve koje treba postici za tu godinu. Ne odzava sastanke i ne zivka ih cesto telefonom. Njegovi CEO imaju dva pravila kojih se moraju drzati.

Pravilo broj 1: Ne smijete dozvoliti da nasi dionicari izgube novce na burzi. Pravilo broj 2: Ne zaboravite pravilo broj 1.


Ne druzi se sa ljudima iz visokih krugova u drustvu.

Kada je kod kuce voli da napravi kokice sam i da gleda televiziju

Bill Gates, najbogatiji covjek u svijetu, prvi put ga je je upoznao prije 5 godina. Bill Gates nije ocekivao da ce naci puno zajednickih tema sa Warrenom Buffetom, tako da je planirao miting sa njim od samo pola sata. Ali kada jerazgovor krenuo trajao je 10 sati. Bill Gates je postao veliki odanik Warrenu Buffetu.

Warren Buffet ne nosi mobilni telefon sa sobom, i nema kompjuter na svom radnom stolu.



Njegovi savjeti mladim ljudima:

Ne koristite kreditne kartice investirajte za sebe i ne zaboravite:


A.. Pare ne prave covjeka, covjek pravi pare.

B. Zivite sto jednostavnije.

C. Ne radite ono sto drugi kazu, samo ih slusajte, radite ono sta vas cini sretnim.

D. Ne zanosite se sa brand names, oblacite ono u cemu ste komotni.

E. Ne bacajte pare za nepotrebne stvari, radije dajte siromasnima.

F. Na kraju vas zivot je samo vas, ne dajte drugima da vam ga unisti.

G. Najbolja investicija koju mozete postici je "VJERA U BOGA"

borichi
09-03-2009, 00:23
CEO - Abbreviation za: Chief Executive Officer.

Najveca rangirana pozicija u Koproraciji.Osoba koja ima komletnu kontrolu u jednoj Korporaciji. Nesto kao kod nas Izvrsni Direktor.

36310
10-03-2009, 20:43
Uskoro katastrofa od koje će se tresti Zemlja

Bit će nemira i požara širom svijeta. Ovo što sada doživljavamo nije recesija, nije ni depresija...



Uvaženi pastor, autor bestselera i osnivač svećeničke službe za mlade predviđa neminovnu "propast od koje će se tresti Zemlja", koja će se dogoditi u Njujorku i raširit će se na velika urbana područja širom SAD i oko svijeta kao dio onoga što on naziva Božijom kaznom.

Dejvid Vilkerson (David Wilkerson), autor knjige "The Cross and the Switchblade" prema kojoj je snimljen film sa Pat Bun (Pat Boone), napisao je proteklog vikenda na svom blogu da je "primoran poslati hitnu poruku" o svom predskazanju.

- Nesreća od koje će se Zemlja zatresti samo što se nije dogodila. Bit će tako zastrašujuće da ćemo svi drhtati - napisao je Vilkerson.

Vilkersonova vizija je o požarima koji će zahvatiti Njujork.

- Progutat će cijeli megapleks, uključujući područja Nju Džersija i Konektikata. Veliki gradovi širom Amerike doživjet će nemire i požare, kakve smo vidjeli u Los Anđelesu prošle godine. Bit će nemira i požara širom svijeta. Bit će pljački na Tajms Skveru u Njujorku. Ovo što sada doživljavamo nije recesija, nije ni depresija. Ovo je Božiji gnjev - napisao je Vilkerson.

Vilkerson je pastor i osnivač crkve na Tajms Skveru u Njujorku, gdje je pokrenuo službu za pripadnike bandi i ovisnike o drogama 1958. godine.

- Bog kažnjava grijehe Amerike i drugih naroda. Ne znam kada će se sve to desiti, ali nije daleko. Prihvatite ovu poruku kako hoćete - piše Vilkerson i poziva one koji mu vjeruju da pripreme zalihe hrane i drugih potrepština za 30 dana katastrofe.


PS
Borichi,Eko sutra da idete obavezno u kupovinu!!! :D

halilce
21-03-2009, 21:49
Žena zarobljena u kružnom toku (http://www.nasetrnopolje.com/com/index.php?option=com_content&view=article&id=164:ena-zarobljena-u-krunom-toku&catid=41:zanimjivost) Zanimljivost Autor Elvira Petak, 20 Ožujak 2009 01:59 http://www.nasetrnopolje.com/com/images/stories/22v.jpg
Bila su potrebna dva policijska automobila da usmjere zbunjenu ženu ka izlazu...
Njemačka saobraćajna policija morala je da interveniše sa dva automobila kako bi izbavila jednu ženu koja je kolima napravila više od 50 krugova oko jednog kružnog toka jer nije umjela da iz njega izađe.
Bila su potrebna dva policijska automobila da usmjere zbunjenu ženu ka izlazu nakon što su pojedini vozači javili policiji da jedna gospođa neprestano kruži.
Andrea Cimer (62) je izjavila da nije bila zarobljena u kružnom toku već da je samo željela da isproba svoj novi automobil i da vidi kako reaguje u krivini.
Policija joj je savjetovala da ubuduće koristi poligone specijalno namijenjene za probu novih vozila.

adnan
22-03-2009, 17:42
Sreca pa kod nas nema kruznih tokova. :)

borichi
22-03-2009, 22:55
Sreca pa kod nas nema kruznih tokova. :)

Jes' vala sreca vasa!!!!:icon_cheesygrin:


halilce quote:

Andrea Cimer (62) je izjavila da nije bila zarobljena u kružnom toku već da je samo željela da isproba svoj novi automobil i da vidi kako reaguje u krivini.

Vidis li da je opravdano kruzila!:icon_cheesygrin: nesreco.........

Elvis-Eko
14-04-2009, 16:54
Pažnja, seks na putu!http://www.gradjanski.rs/pic/isprekidana4.gifNovinar: , Fotoreporter: http://www.gradjanski.rs/pic/isprekidana4.gifhttp://www.gradjanski.rs/lib/cSmanjenaSlikaDana.php?sIzvor=/cms/mestoZaUploadFajlove/autoput-jedna-traka_699.jpg&umanji4=1Vožnja brzinom od 120 kilometara na sat uz istovremeno vođenje ljubavi? Zvuči neverovatno, no jedan 28-godišnji Norvežanin pokazao je kako je to moguće, ali je pri tom ostao bez vozačke dozvole.
Policija je u nedelju primetila da autoputom krivuda automobil brže od dozvoljnih 100 km/h, pa se dala u poteru za vozilom. Kada su se približili, imali su šta videti – vozaču je u krilu sedela 21-godišnja devojka.
Tamošnje novine prenose da je policajac izjavio kako su vozač i suvozačica zatečeni u seksualnom odnosu, te kako je postojala opasnost od potencijalnog izazivanja nesreće, jer je automobil nekontrolisano prelazio iz jedne trake u drugu.
http://www.gradjanski.rs/pic/vinjetavelika2.jpg

Tahirovce
14-04-2009, 17:49
Da je bio kod mene na obuku, rekao bih mu foru da mu ne sevrda auto :) :) ...

cucak
14-04-2009, 18:36
...tako je to kad cura nezna da vozi..

Crni Gruja
15-04-2009, 00:01
hahahahahahah joj cucak kralju :)

A i ovaj kralj, ne moze da saceka parking pa ko covek da se baci na poso, bez iceka sto ce mu odvlaciti paznju :)

mersija
27-05-2009, 21:27
Žene špijuni "haraju" Bosnom?


CIA, MI-6, BND i druge tajne službe zapadnih zemalja u proteklih nekoliko meseci vrbovali su desetine izuzetno atraktivnih devojaka iz BIH, prenosi list "Press RS". Većina tih devojaka radi u državnim institucijama, javnim preduzećima i najbogatijim privatnim kompanijama iz kojih, uglavnom, preko kreveta, izvlače najpoverljivije informacije, prenosi list pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi.

Izvor navodi i da se deo tih devojaka bavi poslovnom pratnjom, gde i posle radnog vremena love političare, direktore najvećih državnih firmi i biznismene.

"Reč je o zgodnim, mladim devojkama koje su potpuno infiltrirane u strukture najjačih svetskih obaveštajnih službi. Metod dolaska do poverljivih informacija preko kreveta star je koliko i obaveštajna delatnost i na nju ozbiljne službe svakako računaju.

Nekoliko takvih agentkinja koje su stigle iz inostranstva, prave darmar po celoj Bosni jer je reč o prostitutkama A kategorije koje svojim seksualnim veštinama i lukavošću mogu da namagarče čak i profesionalne obaveštajce.

Međutim, strane službe u poslednje vreme specijalizovale su se za regrutovanje domaćih devojaka kojima je lakše da se infiltriraju u lokalnu elitu", kaže izvor "Pressa".

"Press" saznaje da su bezbednosne službe već krenule u kontranapad, pa odredi lepotica iz BiH već duže vreme prave "sačekuše" za strane diplomate, službenike OHR-a, misije EU i drugih ispostava međunarodne zajednice u BiH.

Izvori lista tvrde da je obaveštajna služba Velike Britanije nedavno upozorila pripadnike svojih oružanih snaga i sve druge državne službenike na radu u zemljama poput BiH da budu maksimalno oprezni jer mogu da upadnu u "seksi" zamke žena agenata iz tih zemalja.

Pre nekoliko meseci slično upozorenje izdala je i EU, koja je svojim službenicima u pismu sugerisala da ne "padaju" na zavodljive tajne agente.

"Špijunske pretnje sve su ozbiljnije iz dana u dan. Možda je to novinar, privatna agencija ili neka lepa plavokosa pripravnica sa dugim nogama", navodi se u pismu.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) BIH Slavko Jovičić Slavuj ne isključuje mogućnost da u BIH deluju žene agenti, koje igraju na kartu seksa. On, međutim, ističe da komisija nema informacija o tome da se u OBA služe takvim metodama.

On kaže da upozorenje iz Britanije na opasnost žena agenata treba posmatrati u svetlu raznih upozorenja o zamkama i opasnostima u ovoj zemlji, koja su stizala iz sveta.



?ene ?pijuni "haraju" Bosnom? - Zanimljivosti @ Cafe.ba (http://www.cafe.ba/fun/19204_Zene-spijuni-haraju-Bosnom.html)

Elvis-Eko
28-05-2009, 00:13
Hahhahaah , eto posla za nase ljepotice, ne treba nikakva skola ni fakultet, samo malo ljepote i uz malo smelosti i snage mogu da postanu partnerke agentu 007 :p

akica_90
02-06-2009, 01:42
Život traje 2,475,576,000 sekundi !

Od trenutka rođenja u prosjeku živimo 2,475,576,000 sekundi, a tijekom tog vremena vodimo ljubav oko 4,239 puta. Ove podatke istražio je jedan producent te snimio emisiju o životu u brojkama. Tijekom života ćemo popiti 17.908 litara piva, pojest ćemo 4,5 krava, a izgovoriti 123,205,750 riječi. Ovo su samo neki statistički podaci koji će uskoro biti objavljeni u emisiji Human Footprint. Producent emisije, Nick Watts kaže da je ideju dobio dok je pio pivo i zanimalo ga je bi li uspio napuniti bazen kad bi ga ispunio svim pivom koje je popio u životu, piše Dnevnik. Watts i njegov tim su statističke podatke o tome kako provodimo svoj život prikupljali dvije godine.'Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledala sva odjeća, sav toaletni papir i slične stvari koje koristimo tijekom života, na jednom mjestu', rekao je. Istraživanje je pokazalo da u životu u prosjeku potrošimo 4,239 role toaletnog papira, popijemo 74,802 šalica kave te isplačemo 60 litara suza.

Elvis-Eko
16-06-2009, 06:40
Uslovi u kojima živi Jovanka Broz

16. jun 2009. | 01:27 | Izvor: Politika, Tanjug Beograd -- Udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz izjavila je da je protiv svoje volje dovedena u neuslovnu kuću na Dedinju u kojoj i danas živi.

Ona je u intervju “Politici” rekla da već devet godina nema na usluzi automobil koji joj je neophodan kako bi mogla da ode i kupi namirnice, ili da ode kod rođaka i prijatelja u posetu.

"Ne mogu da putujem gradskim prevozom u ovim godinama, a kola sebi ne mogu da kupim, jer za njih nemam para", rekla je Brozova.

"Opirala sam se da dođem u ovu kuću, ali ništa nisam mogla da uradim - rekla je ona.

Prema njenim rečima, mesec dana posle Titove smrti, juna 1980. godine, došao je Sergej Krajger i rekao da joj neće dati da ostane u kući u Užickoj 15, jer će ona biti Titov spomen-muzej.

"Pri tom mi je naglasio da ne smem ništa da ponesem iz kuće. Pogledala sam ga i pomislila: znači, mojih 35 godina života i rada ne vrede ništa” priseca se Jovanka Broz.
Ona dodaje da je general Ivan Dolničar, u međuvremenu je naredio da se zapleni i njena garderoba koju su držali u nekoj garaži ili magacinu dve, tri godine, tako da je dosta toga propalo.

"Iza tog zuluma, jer to se ne može nazvati drugačije, stajao je Stane Dolanc, i sve to skupa bilo je strašno", navela je Brozova.

"Zamolila sam da me ostave u kući ... dok mi ne nađu neki smeštaj, odakle me neće svaki čas seliti, ali nije se oglasio, nije hteo da mi pomogne. Već prve zime u ovoj kući, noću oko tri, cetiri sata, probudila me je voda koja mi se sručila u spavaću sobu. Nedugo zatim voda je poplavila i podrum. Javila sam se advokatu Fili Filoti da mi pomogne, da se nekom obrati da se reši taj problem. Pozvao je čoveka koji je u međuvremenu na čelu službe koja vodi računa o državnim kućama zamenio onog koji me je dočekao, izvesnog Ružića, koji je na taj poziv odgovorio konstatacijom 'da izmišljam'", navela je ona.

" Zbog toga je Fila nazvao Banovića, tadašnjeg državnog tužioca, i rekao mu za vodu i Ružicev odgovor. Tek je reagovanje državnog tužioca nateralo Ružića da dođe. Zatekao me je u podrumu u gumenim čizmama... Naravno, poverovao je svojim ocima, ali i pored obecanja ništa nije uradio” dodaje ona.

"Za moje probleme se pre oko dve godine, iz čisto ljudskih pobuda, zainteresovao ministar za ljudska prava Rasim Ljajić, koji je, čim se upoznao sa stanjem u kući, insistirao na tome da se odmah uradi grejanje. To je i učinjeno, za samo osam dana, koliko je bilo potrebno da se uradi priključak na toplovod koji je svih tih godina bio na samo nekoliko metara od ove kuće", istakla je ona .

"Sad je mnogo, neuporedivo bolje nego kad nisam imala nikakvo grejanje i kad sam zime provodila u kući u kaputu i rukavicama”, dodala je Jovanka Broz.

Skorpija
16-06-2009, 10:22
RASIM SUPERMAN

NEKADA


http://img13.imageshack.us/img13/750/jovankabroztito498.jpg

Citiram"Jovka"

- Pa lijepo joj je rekla majka kada se udala za Tita"kceri moja,mogla si se bolje udati"

I SADA

http://img268.imageshack.us/img268/1209/jovanka1.jpg

Onde gde su životni problemi i gde je potrebna ljudska toplina tamo uspe nekako da stigne g-din Rasim Ljajić. To je čovek čiji je moral i karakter nespojiv sa zanimanjem "političar". Svaka mu čast.

Elvis-Eko
08-07-2009, 18:48
Katanac i smeće na biseru Jadrana

http://www.sjenica.com/templates/youbumpit/images/emailButton.png (http://www.sjenica.com/index.php?option=com_mailto&tmpl=component&link=aHR0cDovL3d3dy5iYWxrYW5vbmxpbmUuZXUvaW5kZXguc GhwP29wdGlvbj1jb21fY29udGVudCZ2aWV3PWFydGljbGUmaWQ 9MjEyOmthdGFuYWMtaS1zbWVlLW5hLWJpc2VydS1qYWRyYW5hJ mNhdGlkPTQwOmRydXR2byZJdGVtaWQ9OTc=) http://www.sjenica.com/templates/youbumpit/images/printButton.png (http://www.sjenica.com/index.php?view=article&catid=40%3Adrutvo&id=212%3Akatanac-i-smee-na-biseru-jadrana&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=97) http://www.sjenica.com/templates/youbumpit/images/pdf_button.png (http://www.sjenica.com/index.php?view=article&catid=40%3Adrutvo&id=212%3Akatanac-i-smee-na-biseru-jadrana&format=pdf&option=com_content&Itemid=97)


http://www.sjenica.com/images/stories/83.jpgGospođo, dođite za tri godine - bile su riječi čuvara gradilišta na ulazu u grad hotel “Sveti Stefan” koji se obraćao dvijema američkim turistkinjama koje su namjeravale da uđu i posjete nekada najelitnije ljetovalište na Jadranu.
“Stop, gradilište, zabranjen ulaz” napisano na našem jeziku, dobrodošlica je za sve goste , a njih je na stotine koji svakoga dana ne mogu da uđu u nekadašnje ribarsko mjesto, koje je proslavilo Crnu Goru po cijelom svjetu. Nažalost, priča o luksuzu koji su osjetile najpoznatije ličnosti i državnici iz cijeloga svijeta, među kojima i legendarna La Pasionarija, književnci Malro, Moravija, kosmonaut Jurij Gagarin, grčki kompozitor Mikis Teodorakis, filmske zvijezde Elizabet Tejlor, Sofija Loren, Džeremi Ajrons, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone, šahisti Robert Fišer i Boris Spaski, kao i njemački super model Klaudija Šifer, koja je bila zaštitni lik reklamne kampanje za Crnu Goru, ostaje izgleda samo lijepa uspomena mještana, koju, vjerovatano, hiljade znatiželjnih turista ne mogu da čuju.
Razočarane što su ostale uskraćene za ulazak na nesvakidašnje ostrvo, Ajrlin i Malči, junakinje naše priče, okrenule su se prema novinaru “Vijesti” i ljubazno upitale : “A gdje je ovdje Sveti Stefan”.
- Zar je zatvoren, zašto? Izgleda da ćemo morati da sačekamo tri godine da bismo ga posjetile. Moj muž je ovdje dolazio davno i željela sam da to vidim - govori Ajrlin, koja je došla u Budvu na ljetovanje. Sredovječne gospođe ostale su uskraćene za bilo koju informaciju, tako da su bile prinuđene same da istraže okrnjeno ljetovalište, a ono na šta su naišle, predstavlja, ni manje ni više nego propast jedne lijepe priče o ponosu crnogorskog turizma.

Slična priča je i Bosanki, naturalizovanih Slovenki, Indire Šabić i Timke Čaušević, koje su došle na odmor i poželjele da dođu do Svetoga Stefana, ako ništa ono da se slikaju ispred česme na ostrvu po kojoj je takođe bio preopoznat.
- Iznenadile smo se kada nam je ribar, koji nas je brodićem iz Budve doveo do Svetoga Stefana, kazao da već tri godine ne radi - kažu turistkinje.
-A taksi brod prevoznik Rajo, koji zarađuje prevozeći putnike brodićem od Budve do Svetoga Stefana, kaže da svakodnevno na sto puta objašnjava ljudima što ne radi Sveti Stefan.
- Nema posla, nekada smo radili punom parom, sada ne radi ostrvo, tako da ljudi izbjegavaju i da dolaze – kaže Rajo, što povtrđuje i Mira koja na svetostefanskim plažama prodaje krofne i peciva.

Žalosnu sliku Svetoga Stefana najbolje oslikava to što umjesto topovnjače, koja je gotovo pola vijeka dočekivala goste na ostrvu, stoje dva mobilna WC, neugledna, vjerovatno za radnike koji rade na rekonstrukciji vila. Cijelu sumornu sliku dopunjuje i trenutni izgled samoga grad hotela, koji je zarastao u lijane, sa polomljenim škurama, tako da najave da će biti otvoren početkom jula ove sezone, ne piju vodu. Na to su se obavezali, čak i javno obećali ministru turizma Predragu Neneziću, u singapurskoj kompaniji “Aman rizorts” kojoj su najprestižniji hoteli na Primorju, od Svetoga Stefana, Miločera i Kraljičine plaže dati na 40 godina u zakup.

Haos u koji se mogu uvjeriti svi koji dođu u ovo nekada elitno turističko mjesto započinje na ulazu u kompleks Svetoga Stefana gdje parking za nekadašnji hotel košta ni manje ni više nego 12 eura, iako grad hotel nije u funkciji. Nekadašnji šoping centar, u kojem su bili kafei, suvenirnice, sa otvorenom scenom za pozorišne predstave zapušten je i već treću godinu koliko su se Singapurci uselili na ovu adresu, ne radi. Prljava i polomljena stakla, uništene mermene ploče, te improvizovana metalna ograda, sprečavaju da se turisti približe ovom centru. Nekadašnji savršeno uređen vrt, koji je bio najljepša dobrodošlica za sve koji su išli na ostrvo, sada je potpuno zapušten, nepokošena trava, sve zaraslo u korov, uništene skulpture, slika su današnjeg kompleksa grada hotela Sveti Stefan.

Iako ostrvo ne radi, desna svetostefanaksa plaža rezervisana je samo za one sa dubokim džepom, jer je Aman Rizorst odredio da svi oni koji namjeravaju da se na njoj kupaju moraju da plate 25 eura, koliko staje iznajmljivanje suncobrana i dvije ležaljke. Plaža koja je nekada bila sinonim prestiža danas je potpuno zapuštena, bijela kovana ograda koja je oko nje postavljena potpuno je zarđala, čak i polomljena. Restoran “Pod maslinom” iznad ove plaže, sakriven ispod stoljetnih stabala drevne biljke, takođe ne radi, i u krajnje je lošem stanju, iako su u Amanu obećali da će biti otvoren ove sezone. Park iza restorana, gdje je bio mini golf teren, sada je ograđen dva metra visokom metalnom ogradom, zarastao u korov, a “krasi” ga deponija smeća i raznog otpada.
Nekada utvrđenje Paštrovića, naroda koji naseljava ovo područje, koje je nakon Drugog svjetskog rata potpuno iseljeno, da bi 1955. godine, kada je ostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u najneobičniji grad-hotel na svijetu, lijepa je priča o usponu jednog mjesta.

Krsto Rađenović, mještanin, i predsjednik NVO “Za ljepši Sveti Stefan”, ogorčen je što niko nije slušao njihova upozorenja, tako da sve ono što su govorili da će se desiti, nažalost je upravo tako.
- Nama kao građanima zabranjen je ulaz na plaže i šetanje uz plaže, što je kršenje osnovnih ljudskih prava. Sada ne možete doći od Pržna do Svetoga Stefana stazama koje su stare stotinu godina i koje su do prije samo neku godinu bile omiljeno mjesto za opuštanje gostiju. Vila “Miločer” , koju su oni rekonstruisali, nije hotel gdje možete doći da popijete piće, već je neki klub zatvorenog tipa, ali ne znamo čiji. Žalosno je i to što su Kraljičina, Kraljeva plaža do plaže na Svetom Stefanu, koje oni drže, pretvorene u hotelske, pa se pitamo tih nekoliko gostiju koji odsjedaju u Miločeru da li treba da maltretiraju cijelo ovo mjesto i Crnu Goru, da ne možemo da koristimo ono što je zakonom dozvoljeno – kaže Rađenović i dodaje da, ako je trebalo tri godine da renoviraju dvije vile, onda će im za ostatak trebati, ako nasteve tom dinamikom, još sto godina.

Trebalo bi da čudi što se niko od nadležnih nije potrudio da natjera Singapurce da, ako već ne mogu da ga otvore u obećanom roku, barem urede okolinu Svetog Stefana i dovedu u izgled po kojem je bio prepoznat i kako ga pamte širom svijeta.

Kraljičina plaža rezervisana za Mila

Godinama unazad Kraljičina plaža postaje u avgustu rezervisana za premijera Mila Đukanovića, koji svoj ljetnji odmor provodi u nekom od budvanskih hotela, ili u vili u Miločeru.
Po svemu sudeći, osim 12 gostiju, koliko može da primi Vila, jer ima samo šest apartmana, Kraljičina plaža, ostaće i ove godine samo san mnogima koji bi željeli, ako ništa ono da je izbliza vide.



Za ležaljku 50 eura

Upravo ono čega su se svi pribojavali, obistinilo se. Nijedna od tri plaže, Kraljičina, Kraljeva i desna Svetostefanska nijesu slobodne za kupanje turista. Na naše pitanje da li možemo da uđemo na Kraljičinu plažu, najljepšu na Jadranu, obezbjeđenje vile Miločer nam je reklo da je ona zatvorenog tipa, te da je rezervisana samo za goste hotela.
- U redu - odgovorili smo. Da li onda možemo da se kupamo na Kraljevoj, odnosno plaži Miločer, ispred istoimenog mjesta?
Rečeno nam je da možemo, ali prvo na recepciji vile da platimo 50 eura koliko košta iznamljivanje plažnog mobilijara, suncobrana i dvije ležaljke.
Kada smo se domogli plaže, a išli smo stazom od Svetoga Stefana vidjeli smo gotovo nevjerovatan prizor. Na plaži dugoj gotovo 300 metara, Singapurci su postavili samo 12 suncobrana, tako da je plaža gotovo rezervisana samo za 24 kupača. I dok je lijeva, gradska svetostefanska plaža vrvila od kupača, dotle su na Kraljevoj plaži u čarima azurnog mora uživala samo četiri čovjeka.

36310
18-07-2009, 13:28
GETE I ISLAM


Ako islam znači biti Bogu predan
U islamu živimo i umiremo svi
Gete


Pošto Zapad danas pokušava da pronađe novi šablon za shvatanje svijeta i njegovih pitanja, i zato što je Njemačka možda više od svih evropskih zemalja vaspitala i odgojila orijentaliste, u šali se kaže: „njemački jezik je poslije arapskog najvažniji islamski jezik“.

Da je tako i da Njemci upoznaše Islam još u sedamnajestom vijeku potrudio se Johan Wolfgang
Goethe (1749 – 1832) koji je svojom nevjerovatnom jezičkom snagom i ljepotom izražavanja uveo njemačku književnost u sam vrh evropske, bio je i čovjek koji je značajno doprinio buđenju interesa za Islam tadašnje Njemačke, pa i cijele Evrope.

Intenzivno se bavio proučavanjem Kur’ana, običaja Arapa, života Muhammeda a.s., kao i svega što je u vezi sa Islamom.
U dvadesettrećoj godini života piše „Pjesme o Muhammedu“ ili „Muhammedov poj“, jedno od najznačnijih djela ovog vrhunskog pisca, koja dugo ostavlja osjećaj u duši koja se s njom srela:


Kao što je Gete pokazivao veliku nakolnost prema Kur’anu, pokazivao je i nakolnost prema Islamu, i to time što je poistovjetio Islam i bogobojaznost. To se da zaključiti iz njegove definicije bogobojaznosti kad kaže: „Ako Islam znači predanost Bogu onda svi živimo i umiremo u Islamu“.

On potvrđuje vjerovanje ranijih poslanika i poziva sve ljude da slijede Muhammeda koji je poslan od Allaha da širi na zemlji istinu Allahovu vjeru, upozoravajući na kazne koje su zadesile ranije neposlušne narode. Muhammed je postao duhovni i svjetovni vođa Muslimana.

Pogledaj izvor iz stijene,
blistav radošću,
kao zvjezdani zrak,
nad oblacima hranili mu mladost
duhovi dobri
međ‘ sutjeskama i žbunjem.
Mladički svjež
doskakutava on iz oblaka
na mramorno stjenje
i otklikom kliče
put neba.
Dole u dolini će cvjeće pod njegovim
stopalama nicati,
a livade
od daha mu živjeće.
No ne zadrža ga sjenovita dolina
ni cvjeće,
cvjeće što mu koljena grli,
i zaljubljenim očima se ulaguje,
put ravnice nadire mu tok
zmijski vijugavo.
Potoci mu se druževno pripajaju.
Sad stupa
u ravnicu srebrom blistajući,,
i ravnica blista s njim,
I sve rijeke sa ravnice
i potoci s brijegova
kliču njemu i viču: Brate!




Gete je posjedovao sklonost i ljubav za istraživanjem nepoznatog. Tako je počeo s čitanjem biografije Muhammeda a.s. u dvadeset i četvrtoj godini života, zatim se upoznao s Kur’anom, unoseći u taj rad marljivost istraživača. Njegov kasniji vjerski spisi su bili pod direktnim uticajem kur’anskog načina izražavanja, kao što ćemo vidjeti u njegovom razmatranju o Bogu I Njegovoj egzistenciji.
U dvadeset i šestoj godini života Gete prevodi našu “Hasanagincu”, i što neki uzimaju kao prvi njegov dodir sa bližim i živim Istokom, dok ga je do tada poznavao samo iz knjiga.

Gete u svom djelu “Zapadno-istočni divan”, “Jad mladog Werthera” i “Faust” iskazuje svoje stremljenje ka ostvarivanju jedinstvene sinteze zapadno-evropskog i istočno-islamskog pjesništva iskustva, odakle potiču stihovi:


Ako islam znači biti Bogu predan
U islamu živimo i umiremo svi.


Zbog ovoga djela, Getea optužiju i osuđuju kao Muslimana, ali se on ne brani od toga.
Za Kur’an Gete kaže da je sveta knjiga, objavljena Muhammedu, po svom stilu i jeziku nedostižna, donoseći za to i neke kur’anske primjere, kao što su opis Dženneta i Džehennema. “Kad ga čitaš”, kaže Gete, “osjećaš slast i čuđenje” i traži da se prema njemu odnosimo s dužnom pažnjom i poštovanjem.

Poseban značaj Kur’ana prema Geteu, je u njegovom nastojanju da ujedini slijedbenike nebeskih religija. Islama,Kršćanstva i Jevrejstva, koji su živjeli izmješani u arapskim zemljama i suočeni s opašnošću brojnih idolopoklonika.
Kur’an ih poziva da se ujedine u pokornosti jednom Allahu koji se ne može vidjeti, koji je sve stvorio svojom neizmjerenom moći, koji može stvoriti što ne postoji, koji je uzvišen i mudar.

On potvrđuje vjerovanje ranijih poslanika i poziva sve ljude da slijede Muhammeda koji je poslan od Allaha da širi na zemlji istinu Allahovu vjeru, upozoravajući na kazne koje su zadesile ranije neposlušne narode. Muhammed je postao duhovni i svjetovni vođa Muslimana.

Gete potvrđuje da je Islam mudrost života, a da je Kur’an dostigao savršenstvo u svim pitanjima koje obrađuje i čitajući ga čovjek mora ostati ushićen i zadivljen. Poslanik je bio dosljedan i logičan u svom preziru prema pjesništvu, zabranjujući svaku vrstu izmišljotina, boreći se protiv uobrazilje koja nema ništa sa stvarnošću.
Njegova ushićenost Kur’anom ga je potakla da prevede šest ajeta iz sure El-En’am. Ovaj prevod potvrđuje Geteovo duboko poznavanje islamskog vjerovanja i kur’anskog stila i jezika. U jednoj od pjesama iz “Istočnog divana”, kaže:


„Allah vam je učinio zvijezde
da vas vode po kopnu i moru
i kao ukras u kojem uživate
kada gledate nebo iznad sebe“.


Ovi stihovi su napisani pod uticajem sljedećeg Kur’anskog ajeta:
„Allah je onaj koji je učinio da vas zvijezde vode u tmini kopna i mora. Mi naše ajete objašnjavamo narodima koji znaju“.

Kao što je Gete pokazivao veliku nakolnost prema Kur’anu, pokazivao je i nakolnost prema Islamu, i to time što je poistovjetio Islam i bogobojaznost. To se da zaključiti iz njegove definicije bogobojaznosti kad kaže: „Ako Islam znači predanost Bogu onda svi živimo i umiremo u Islamu“.

Uzrok Geteove nakolnosti prema Islamu najvjerovatnije leži u pozitivnim stranama koje je otkrio u njemu, jer Islam teži prednosti i afirmaciji života putem akcije. Radi ovoga, u njegovoj knjizi „Vječnost“ u Istočnoj zbirci uočavamo da ga između onih Muslimana koji ulaze u Džennet ponajviše interesuju Šehidi koji su pali na Božijem putu. Opisuje Poslanika poslije bitke na Bedru kako stoji pod vedrim nebom ukrašenim zvijezdama i hvali Šehide riječima:
„Neka mušrici oplakuju svoje mrtve, oni su otišli u nepovrat, a što se tiče vas, o skupino pravovjernih, ne oplakujte svoju braću, jer su se oni uspjeli na najviša mjesta Dženneta“. Zatim, sa preciznošću, opisuje kako ulaze u Džennet i kako uživaju u njemu, i to na isti način kako to čini Kur’an, a naročito u poglavljima „Rr-Rahman“ i „El-Waki’a“. Navodi vrlo zanimljiv razgovor koji se odvija između hurije, koja stoji na vratima Dženneta u svojstvu čuvara i pjesnika koji želi da uđe u Džennet svojom borbom na Božijem putu i nastavlja: „Jesi li ti jedan od ovih boraca? Pokaži mi svoje rane koje su svjedok tvoje časti i slave, i ja ću te uvesti u Džennet“.

Poslanikovom ulasku u Džennet ne može biti posrednik njegova poezija, nego zadobljene rane…
Ovdje joj pjesnik otkriva svoje rane zadobljene u mnogobrojnim bitkama i tako ulazi u Džennet. Evo odlomka iz pjesme „Dozvola za ulazak“


Ja sam danas čuvar
pred vratima raja
i dobro ne znam šta da radim
jer mi se čini sumnjivim

jesi li uistinu sličan
Iskrenim muslimanima?
Da li su tvoja borba I vrline
ono što te šalje u Džennet.

Ako si ti jedan od ovih heroja
pokaži mi svoje rane
koje su svjedok tvojih slavnih djela
i
i tek tada ću ti dozvoliti da uđeš.


Što se tiče “Poeme o Muhammedu” ili “Emancipacija Islama” prvi put je objavljena u obliku dijaloga koji se naizmjenično odvija između hazreti Alije I njegove supruge hazreti Fatime, kćerke Poslanika. Zatim ju je pjesnik ponovo objavio u Istočnoj zbirci, ali ne u formi dijaloga, I dao joj naziv “Poema o Muhammedu”, a u njoj opisuje brzo širenje Islama u svijetu.
Evo jednog odlomka iz te poeme:


Gledaj u planinski izvor, uzavreo i čist
kao da je biserna rosa iznad oblaka
u Njegovoj kolijevci su Njegovo djetinjstvo meleki zadojeni
između travnatih udolina litica.
Obrušava se iz oblaka mladalački i čisto
na ogoljele litice
i od njih se odbija nagore veseli i čilo.
Slijevajući se u grotlo pukotina
nosi ispred sebe bezbrojni pijesak
i brzinom svoga hoda povlači sa sobom
mnoštvo uzavrelih izvora
kao da je on povjerljiviji vodič.


Odmah nakon Bečkog kongresa i poraza Napoleona u bitci kod Vaterloa 1815. godine i njegovog progona, Gete je potpuno napustio Njemačku, ostavljajući je iza sebe, i počeo tražiti nova nadahnuća i nove poticaje za svoju maštu i poeziju.
Dao se na pručavanje književnosti Istoka, a naročito perzijske i arapske književnosti. Posebno ga je privukla poezija Hafiza eš-Širazija koja je bila prevedena na njemački jezik.

Da bi obogatio svoje znanje iz ove oblasti mnogo su mu pomogli radovi pojedinih orjentalista. Kao starac u 65. Godini života, entuzijazmom pravog učenika, dao se na proučavanje Kur’ana kojem se mnogo divio uprkos prijevodu koji mu je mnogo oduzeo od njegove ritmičnosti, stilske dotjeranosti, ljepote i čari.

Pitamo se šta bi bilo da mu se pružila prilika dag a čita na arapskom jeziku!?
Rezultat ovih napora je i pozamašna zbirka (divan) kojoj je dao ime „Istočna zbirka zapadnog pisca“ Objavio ju je 1819. godine. Zbirka predstavlja Istok onako kako ga izdaleka poima mašta pjesnika Zapada, a ne predstavlja istočnjake onako kako ih poimaju sami istočnjaci, osim mjesta gdje dolazi do slučajne podudarnosti. Gete je, želeći zbirci dati istočnjačko obilježje obzirom na sadržinu i formu, njene korice ukrasio arapskim pismom, a njen početak počeo sa pjesničkim pozdravom, kojeg mu je preveo orjentalista Silvester de Seri, u kojem kaže: „O knjigo, putuj do našeg najdražeg Gospodara i kraj jer on dolazi kod istočnjaka na početku i kraju knjige: znači početak joj je na Istoku, a kraj na Zapadu“. Ovim aludira na pismo kod istočnjaka koje se piše s desna u lijevo i na pismo kod zapadnjaka koje se piše s lijeve u desno. Prema tome, njegov pozdrav je i početak i kraj jer od dolazi kod istočnjaka na početaku knjige, a kod zapadnjaka na kraju.

U vrijeme pisanja svoje zbirke Gete je želio da bude orjentalista koliko je to više mogao, pa je čitao istočnjačku poeziju, vršio prepiske arapskog pisma i osjećao se da je na vječitom putovanju prema Istoku. Na ovaj način je zbirka predstavljala „mir“ od Zapada do Istoka kao što reče njemački pjesnik Hene.

U pjesmi „Putovanje“ Gete kaže:


Sjever, Zapad i Jug se ruše i raspadaju
Prijestolja se ruše, a kraljevine ljuljaju i podrhtavaju.
Pa nek se presale na čist i bistri Istok
i nadišu vazduha vođa i poslanika.
Tamo gdje je ljubav, piće i pjesme
izvor zelenila će ti ponovo vratiti mladost.
Do tamo, gdje je čistoća, istina i bistrina
želim da odvedem ljudski rod
i s njim prodrem u dubine drevne prošlosti.


I na kraju se pitamo, hoćel li Zapad danas, sutra roditi čovjeka koji poznaje Istok onakav kakav jeste, voli ga i razumje, putuje k njemu svim svojim srcem, dušom i mislima, kao što je to bio GETE?

Oni koji su na Istok gledali pogledom nepristrasnosti, ljubavi i poštovanja bili su malobrojni. Pristrasnost i zavist nisu zaslijepili njihove oči. Bili su kao svijetleće zvijezde na nebu koje su treperile da bi se na kraju ugasile, ali odjek njihovi glasova će odzvanjati u ušima generacija tokom vjekova.

Elvis-Eko
22-07-2009, 16:33
YouTube - Raw Video: Solar Eclipse Covers Parts of Asia (http://www.youtube.com/watch?v=E-wflBLAiWY&feature=player_embedded)


"Džinovsko" pomračenje Sunca (VIDEO)
Sreda, 22. jul 2009. 15:58

Stotine milona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.

Potpuno pomračenje počelo je rano jutros (01.58 po srednjeevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na obaveštenje američke svemirske agencije NASA.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokom 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.

U jednoj slabo naseljenoj zoni na Pacifiku, Mesec je potpuno zaklonio Sunce čitavih šest minuta i 39 sekundi, što je svojevrstan rekord koji neće biti oboren sve do 2132. godine.

U Indiji mrak je trajao kraće, odnosno tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini, na primer, oko pet minuta.

halilce
24-07-2009, 09:52
Karl Merk: čovek sa tuđim rukama



http://www.dw-world.de/image/0,,4509679_1,00.jpg (http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,4512102,00.html)Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Karl Merk ponovo može da živi normalno (http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,4512102,00.html)

Karl Merk je pre sedam godina izgubio obe ruke. Danas ima nove i presrećan je zbog toga! Nisu u pitanju proteze ili robotika: Merk je prvi čovek na svetu kome su presađene kompletne ruke. One postaju sve funkcionalnije.





Karl Merk je 2002. godine izgubio obe ruke u udesu sa vršalicom. I dok mnogi ljudi širom sveta koje je zadesila slična sudbina moraju da nauče da koriste različite vrste proteza, Karl Merk je pošao drugim putem: u visini odmah ispod ramena, prišivene su mu ruke mrtvog anonimnog davaoca. Juče je Merk iz redovnog bolničko-ambulantnog režima prešao u fazu takozvanog „normalnog života“ – i dobro mu ide.

Šest godina je Karl Merk koristio proteze, a onda je stupio u kontakt sa minhenskim profesorom hirurgije Kristofom Henkeom, koji je rešio da na njemu izvede prvu svetsku transplantaciju kompletnih ruku. Operaciju je, u julu 2008, izveo tim od 40 ljudi. Nove ruke su spojene sa Merkovim ramenima, prišiveni krvni sudovi i mišići, poravnate kosti.

Sada, onaj ko ne gleda pažljivo, ne bi ni mogao da primeti da je nešto neobično sa rukama ovog čoveka. Jer, on se normalno kreće, otvara vrata, nosi torbu, vozi bicikl. Uvežbanom oku neće promaći da mu ruke deluju relativno glomazno: davalac je bio vrlo krupan čovek. Ali, estetika ne muči presrećnog Karla Merka:

„Ne možete ni da zamislite kako mi je, ranije je uvek neko morao da mi pomaže, sada svojim novim rukama mogu da jedem, da se češem, to je neopisivo osećanje“, uzbuđen je Merk.

Nije lako, ali nema predaje!

http://www.dw-world.de/image/0,,3699150_1,00.jpg (http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,4512102_ind_1,00.html)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Merk, posle prošlogodišnje operacije (http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,4512102_ind_1,00.html)
Merk je do sada prošao kroz tri faze u kojima je njegovo telo htelo da odbaci nove ruke. Jednom je dobio upalu pluća – koja je prošla bez posledica. Sigurno je da će on do kraja života morati da uzima medikamente kako bi svoje ruke zaštitio od sopstvenog imuno-sistema.

Karlove ruke još ne funkcionišu savršeno. Treba još sačekati da se nervne ćelije primaoca prošire, umnože i stignu do vrhova prstiju. Taj proces još nije okončan, i zbog toga Karl Merk još ima teškoća sa hvatanjem predmeta ili motorikom samih prstiju. Ali, ona je iz dana u dan sve bolja.

„Maksimalni cilj je da se kod njega kompletno razvije funkcija hvatanja. I pored opreznih prognoza, realno je očekivati da će ta funkcija kod njega postojati bar delimično“, prognozira profesor Henke.

„Delimično“ je reč koja, međutim, ne postoji u rečniku Karla Merka. On svakoga dana vežba pokretljivost šaka i prstiju, a rezultati su takvi da je pre nekoliko dana provozao svog hirurga – na biciklu. Najveći san mu je da jednog dana opet sedne na svog „Kavasakija“ – motocikl mu je velika ljubav.
Karl Merk: ?ovek sa tu?im rukama | Nauka Tehnika Medicina | Deutsche Welle | 23.07.2009 (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4512102,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss)

Elvis-Eko
24-07-2009, 16:12
„Maksimalni cilj je da se kod njega kompletno razvije funkcija hvatanja.


E jes vala , ovo je najvaznije, treba i zenu sad malo uhvatit s tudjim rukama :p

36310
04-08-2009, 09:04
E jes vala , ovo je najvaznije, treba i zenu sad malo uhvatit s tudjim rukama :p

HAHAAHaaaa e ja ovo tek sad videh... :)

36310
04-08-2009, 09:05
Afričko pleme od 200 ljudi naselilo čitav svet

Čitava ljudska rasa van Afrike duguje svoje postojanje jednom plemenu od 200 ljudi koje je pre 70.000 godina prešlo Crveno more, otkrili su naučnici, preneo je "Telegraf".

Istraživanja genetičara i arheologa omogućila su naučnicima da otkriju poreklo modernog homo sapiensa, grupicu ljudi koji su uspeli da pređu područje od Afričkog roga do Arabije. Odatle su kolonizovali ostatak sveta. Genetske analize današnjih ljudi u Evropi, Aziji, Australiji i Severnoj i Južnoj Americi su pokazale da su svi potekli od te male grupe. Smatra se da su promene klime pre oko 70.000 do 90.000 godina prouzrokovale dramatični pad nivoa mora i omogućile prelazak Crvenog mora.
Homo sapiensi, odnosno "moderni ljudi", smatra se da su evoluirali pre oko 195.000 godina u istočnoj Africi – najraniji poznati ostaci, koji pripadaju tom vremenu, otkriveni su u blizini reke Omo u Etiopiji. Takođe, veruje se da su ti prvi moderni ljudi pre oko 150.000 godina uspeli da se rašire na druge delove Afrike – njihovi fosilni ostaci pronađeni su na Rtu dobre nade u Južnoj Africi.

Prvi ostaci homo sapiensa van Afrike otkriveni su u Izraelu i smatra se da su stari oko 100.000 godina. To su ostaci grupe koja je napustila Afriku preko današnje pustinje Sahare, tokom kratkog perioda kad je klima postala vlažnija, što je pospešilo vegetaciju u pustinji. Ovo putovanje je, međutim, propalo i populacija je izumrla kad je klima ponovo postala suva. Od 14 drevnih plemena u Africi, izgleda da je samo jedno preživelo van kontinenta.
Poslednja genetska istraživanja su pokazala da su ljudi tek pre oko 70.000 godina uspeli da iskoriste prednosti niskog nivoa mora i pređu u Arabiju.
Dugo se pretpostavljalo da su ljudi uspeli da se prošire po svetu zahvaljujući svojim veštinama lova i prilagođavanja. Najnovija studija, međutim, ukazuje da prvi ljudi koji su napustili Afriku mnogo više duguju sreći i klimatskim promenama nego što se to prvobitno pretpostavljalo.
"Ono što se vidi iz DNK svih ne-Afrikanaca je da svi oni pripadaju jednom malom afričkom plemenu koje je prešlo Crveno more", rekao je dr Stiven Openhajmer sa Univerziteta Oksford. "Da je bilo lako napustiti Afriku imali bi više afričkih korena u DNK, ali postoji samo jedan".

Za nekih 5.000 godina ljudi su uspeli da se rašire uz obalu Indijskog okeana i kroz jugoistočnu Aziju, da bi u Australiju stigli pre oko 65.000 godina. Drugi su krenuli na sever, preko Bliskog Istoka i Pakistana, i došli do centralne Azije. Pre oko 50.000 godina počeli su da se šire po Evrope. Još jednom je nizak nivo mora omogućio ljudima da maltene ušetaju u Evropu.
Ideja da su svi ne-Afrikanci potekli od samo jedne grupice ljudi suprotna je prethodnim teorijama da su različite ljudske rase evoluirale odvojeno od homo erektusa na raznim stranama sveta.
Tako, na primer, arheolozi u Kini smatraju da imaju čvrste dokaze da su Kinezi evoluirali direktno od plemena homo erektusa, a ne afričkog homo sapiensa, koje je stiglo u ovu zemlju pre oko dva miliona godina. Međutim, nedavna istraživanja sprovedena nad više od 12.000 ljudi iz različitih delova Kine pokazuju da su svi oni potekli od prvih Afrikanaca.
"Mislim da bi svi trebali da budemo srećni zbog toga, jer to znači da ljudi koji žive na ovom svetu nisu toliko različiti jedni od drugih", zaključio je Li Đin sa Univerziteta "Fudan" u Šangaju, koji je sproveo to istraživanje.
On je takođe dodao da njegov tim nije otkrio nijednog čoveka koji bi mogao da bude potomak homo erektusa u Kini.

BLIC

Elvis-Eko
11-08-2009, 09:00
Prevremeno rođeni dečak umalo žrtva lekarske greške
"Mrtva" beba se probudila pred svoju sahranu

Autor: Blic online </SPAN>| 10.08.2009. - 11:19
Malog dečaka rođenog 16 nedelja prevremeno doktori su proglasili mrtvim u bolnici u Paragvaju, ali on se probudio nekoliko sati kasnije pred svoj pogreb, prenosi Rojters.

Dr Ernesto Veber, šef Pedijatrijske klinike državne bolnice u prestonici Paragvaja Asunsionu, rekao je da je beba po rođenju težila samo pola kilograma.
"Nije se pomerao, nije imao respiratorne funkcije, nismo utvrdili otkucaje srca, i zato smo ga proglasili mrtvim", rekao je Veber Rojtersu.
Porodica je dobila potvrdu o smrti i kartonsku kutiju sa bebinim imenom koja je služila kao privremeni pogrebni sanduk.
Međutim, kada je porodica preuzela bebu iz bolnice i počela da ga priprema za pogreb, neverovatna stvar se desila.
"Otvorila sam kutiju, podigla bebu i on je počeo da plače. Prepala sam se i uzviknula 'dete plače', a onda je počeo i da pomera ručice i nožice. Svi smo se preplašili," rekla je Liliana Alvarenga, jedna od članova porodice koji su prisustvovali neverovatnom događaju.
Bolnica je započela istragu, a beba se nalazi u inkubatoru i u stabilnom je stanju.


www.blic.rs (http://www.blic.rs)

iSelektor
11-08-2009, 16:58
Evo jedno malo uporedjenje, kako je izgledalo 1GB memorije davne 1980 godine i kako izgleda danas... 2009 godine

Mada je i ova slika zastarela, danas 1 GB moze u jos manje da se smesti... :)

http://img2.pict.com/78/ed/a4/1446419/0/obthr.jpg

halilce
17-08-2009, 02:50
Flaširana voda postala je sastavni deo svakodnevnog života. Tržište je preplavljeno različitim mineralnim vodama, prirodnim i dodatno gaziranim, pa smo često u nedoumici koju vodu da kupimo, a agresivne marketinške poruke znaju dodatno da nas zbune. Mineralne vode su lekovite. Ali, da li baš svi mogu da piju sve vode?

Ako bismo pisali uputstvo za kupovinu vode, onda bi jedna od prvih lekcija bila – pogledajte hemijske simbole koji se nalaze na omotaču flaširane vode. Simboli (Na, Ca, K, Mg, F...) odnose se zapravo na koncentraciju minerala u toj vodi, a zavisno od koncentracije minerala, prirodne mineralne vode dele se na bikarbonatne, sulfatne, hloridne, kalcijumove, magnezijumove.
– U Srbiji se trenutno proizvodi oko 25 vrsta flaširanih voda. Sve su strogo kontrolisane, tako da u njihov kvalitet ne treba sumnjati – tvrdi magistar fizičke hemije Jelena Tripković, i dodaje: „Svaka voda ima različita dejstva na ljudski organizam, pa pogrešan odabir može da utiče na fiziološke potrebe. Upravo zbog toga pravim odabirom vode možemo suzbiti, lečiti ili izlečiti bolesti današnjice – stres, gojaznost, dijabetes melitus, arteriosklerozu... naravno, sve pod kontrolom lekara i primenom određene dijetoterapije”.
Prosečna potrošnja flaširane vode u Srbiji iznosi oko 80 litara po stanovniku godišnje, a hemijski elementi u vodi najčešće se nalaze u obliku rastvorenih soli i jona. Kvalitetna voda se sastoji od uravnoteženog sastava minerala i elemenata u tragovima.

Čitajte etikete
– Pre svega bi trebalo obratiti pažnju na etiketu, koja mora da bude jasna i čitljiva. Istina, podaci su često ispisani sitnim slovima, a i nisu sasvim jasni prosečnom kupcu – za šta je određena voda dobra, koliko da je pijete, kako da je čuvate, rashladite i da li nekome nije preporučljiva – kaže nutricionista Branka Mirković.
Flaširana voda može da bude negazirana – ne sadrži ugljen-dioksid, ili prirodno gazirana – sadrži prirodni ugljen-dioksid koji potiče s istog izvorišta kao i voda.
– Ako na deklaraciji piše „gazirana mineralna voda“, znači da je dodat CO2 koji ne potiče sa istog izvora kao i voda – upozorava Branka Mirković.
Gazirane mineralne vode, pogotovo one sa visokim sadržajem ugljen-dioksida, ne preporučuju se za svakodnevnu upotrebu, jer je CO2 vrlo agresivan gas koji može da ugrozi zdravlje onih koji takvu vodu piju stalno i u velikim količinama.

Pazite na ambalažu
Brojna istraživanja su pokazala da je staklena ambalaža mnogo bolja od polivinilske ili poliuretanske. Testovi pokazuju da plastične flaše za jednokratnu upotrebu ispuštaju u vodu acetaldehid, a razlog je u nedostatku blokatora acetaldehida koji sprečavaju ovaj proces.
– Ako želite da izbegnete promenu ukusa, bolje kupujte vodu u staklenim flašama. Ova supstanca, acetaldehid, izaziva rak, ali ne u izmerenim vrednostima koje se nalaze u flaširanoj vodi. Maksimalna dozvoljena količina je 6.000 mikrograma po litru – objašnjava nemačka doktorka Florens Bauman koja je radila istraživanje o ambalažama.

Skladištenje
Kada je odlaganje u pitanju, preporučuje se skladištenje u hladnoj prostoriji ili frižideru zbog ravnoteže i sastava minerala i zbog nekih elemenata u tragovima u manjim količinama. Pri kupovini obratite pažnju da li su flaše izložene suncu i da li je plastika promenila boju. Studija koju je sproveo „Gete institut“ iz Frankfurta pokazala je da je veliki broj vode čuvane u plastičnom kontejnerima bio zagađen estrogenim hemikalijama.
– Iako je deo vode u staklenoj ambalaži takođe bio zagađen hemikalijama, zaključili smo da zagađenje u dobroj meri ima veze sa samom plastikom u kojoj se voda čuva – objašnjava doktorka Majer, koja je učestvovala u istraživanju.

Sadržaj flaširanih voda
Osnovni sastojci mineralnih voda su natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, a u manjim količinama gvožđe, bakar, mangan, cink, selen, kobalt. Svaka voda ima različita dejstva na ljudski organizam, pa će jedan dobar izvor vode poboljšati vaše zdravlje, suzbiti ili lečiti vaše zdravstvene probleme.
Pojedine mineralne vode, prema rečima mnogih lekara, nije zdravo piti u neograničenim količinama, već jednu do dve čaše dnevno, jer čovek koji tokom dana popije tri litra mineralne vode u sebe unosi i oko 3.000 miligrama natrijuma.

Šta je dobro za decu
Stručnjaci podsećaju da takozvane kisele vode ne konzumirate u velikim količinama, kao ni visokomineralne vode, pošto negativno utiču na rad bubrega. Zlatni prosek je jedna do dve čaše takve vode dnevno. Deci se ne preporučuju visokomineralne vode, a važan savet za mališane glasi – ako im dajete flaširanu vodu, obavezno je prokuvajte. Budući da se sve kupovne vode flaširaju na izvoru, one nemaju hlor i pri nepravilnom čuvanju u prodavnici ili u kući mogu da budu bakteriološki kontaminirane.

Vodeći proizvođači
U Srbiji se flaširana voda troši dvostruko manje nego u evropskim zemljama poput Nemačke, gde se godišnje popije 157 litara po stanovniku, ili Italije gde se troši 196 litara po stanovniku. Od početka ove godine, mahom i zbog ekonomske krize, prodaja flaširane vode pala je za 20 odsto.
Proizvođači flaširanih voda u Srbiji u prvoj polovini 2008. godine prodali su 309,1 milion litara, što je devet miliona više nego u istom periodu 2007. Najveće učešće u prodaji od 28,85 odsto imala je kompanija „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca, a direktorka Udruženja proizvođača mineralnih voda Branka Šerović izjavila je da su veliki procenat učešća u prodaji imale i kompanije „BB Minakva“ sa 22,1 odsto, „Voda Vrnjci“ sa 12,9 odsto, „Vlasinska rosa“ 9,01 odsto i „Heba“ 6,38 procenata.

Kritični sastojci u gaziranoj vodi
Arsen: Ova otrovna materija može da izazove rak i ošteti genetski materijal u ćelijama.
Uran: Već u neznatnim količinama može da ošteti jetru i bubrege.
Bor: Može da utiče na razvoj i reproduktivnost.
Mangan: Važan je za stvaranje kostiju i zgrušavanje krvi, ali prekomerne količine mogu da izazovu neurološke smetnje.
Fluorid: Ovaj element u tragovima je od životnog značaja za čovekov organizam. Povećana doza, međutim, može da uzrokuje prebojenost zubne gleđi i gubitak elastičnosti kostiju.

Zanimljivosti
- Svaki stanovnik SAD je 2007. popio prosečno 109 litara flaširane vode
- U svetu se godišnje proda više od 150 milijardi litara flaširane vode. Očekuje se da će 2011. zarada od prodaje biti blizu 87 hiljada miliona dolara
- Evropa je vodeći region u prodaji flaširane vode, zauzima 52,9 odsto svetskog tržišta
- Kompanija „Nestle“ ima najveći udeo (23,3 odsto) u prodaji flaširane vode
- Malo poznata „fiji“ voda se našla u TV serijama „Očajne domaćice“, „Prijatelji“, „Seks i grad“…
- Većina stanovnika gradića u Australiji glasala je za zabranu prodaje flaširane vode zbog brige o uticaju na okolinu


Blic Online | Slobodno vreme | Voda kao lek, ali i rizik po zdravlje (http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=106433)

Skorpija
17-08-2009, 11:18
Online pirati: Čak 61 posto mladih krade muziku sa internetahttp://img193.imageshack.us/img193/7416/v22551.jpg
11.08.2009u 17:56 h


Najnovija istraživanja britanskih naučnika pokazala su neke prilično zanimljive podatke poput onih da 61 posto osoba dobi između 14 i 24 godina ilegalno skida muziku sa interneta te da svaki od njih u prosjeku skine oko 8.000 pjesama. Istraživanje je proveo britanski Univerzitet Hertfordshire po narudžbi UK Music, organizacije koja zastupa britanske muzičare i britansku muzičku industriju u globalu. Ciljna grupa bile su osobe dobi između 14 i 24 godina, a za potrebe istraživanja ispitano je 1.808 osoba.

Od ukupnog broja ispitanih, njih 61 posto priznalo je da se koristi ilegalnim načinima skidanja muzike poput P2P mreža ili torrenata, a njih 83 posto priznalo je da to čini na sedmičnoj ili dnevnoj bazi. Dalje, istraživanje pokazuje da ih 86 posto skinutu muziku dalje prži svojim poznanicima i prijateljima. Jednako tako, ispitanici koji se bave ovom aktivnošću priznali su da u prosjeku posjeduju oko 8.000 muzičkih naslova skinutih ovim kanalima.

S druge strane, 85 posto ispitanika uključenih u ovo istraživanje priznalo je da bi koristili neki legalni oblik servisa kupovine muzike kada bi im bilo omogućeno da plate jednokratnu mjesečnu naknadu u zamjenu za proizvoljnu količinu skinute muzike. Ipak, čak ni takav servis ne bi ih spriječio da povremeno skidaju muziku ilegalnim kanalima, izjavilo je 77 posto ispitanih.

Skorpija
17-08-2009, 12:03
Kada štikla zgazi gas
13.08.2009u 09:55 h
http://img9.imageshack.us/img9/1245/v22595.jpg

Pr ve že ne vo za či po ja vi le su se još u 18. ve ku, u Fran cu skoj. Za vre me vla*da vi ne kra lja Lu ja XV po če le su da vo*ze ko či je po pa ri skim uli ca ma. Ali, od sa mog po čet ka kre nu le su sa o bra ćaj*ne ne vo lje ko je su se, ni kri vim ni du*žnim, upra vo nji ma obi le o gla vu. On da šnji mu ški zlob ni ci tvr*di li su da su upra vo že ne od go vor ne za broj ne sa o*bra ćaj ne ne zgo de na pa ri*skim uli ca ma. A, u stva ri, mu škar ci su, ka da bi za di*zgi ni ma ko či je iz su prot nog prav ca ugle da li že nu, ma nje pa žnje obra ća li na put, a vi*še na nju.

Broj ne sa o bra ćaj ne ne zgo de u to vre me za bri nu le su i Lu ja XV, pa je on još ta da do neo od lu ku: že na ma is pod tri de se te go di ne za bra nio je ovu ak tiv nost. Na rav no da je uz ta kav po če tak bi lo te ško iz bo ri ti se za vi*še uva ža va nja i po ve re nja u vo za če na šti kla ma.


Ko pra vi ve će pre kr ša je

Sve do sa mo pre tri de se tak go di na vr lo ma lo že na ima lo je po lo žen vo*zač ki is pit. Da nas, ka da se nji hov broj uve li ko po ve ćao, ve o ma je vi dlji*va eti ke ta "že ne su lo ši vo za či".

Ipak, je su li že ne za i sta lo ši vo za či ili je sa mo reč o žr tva ma kle ve ta? Da li je reč o pol noj dis kri mi na ci ji ili o raz li ka ma u pro stor noj per cep ci*ji?

Ve ći na lju di ka da vi di auto mo bil ko ji spo ro vo zi ili či ni ne ke oči gled ne sa o bra ćaj ne pre kr ša je od mah po sum nja da je reč o vo za ču na šti kla*ma. Ipak, sta ti sti ke po tvr đu ju da su mu škar ci uglav nom kriv ci za ve ći nu sa o bra ćaj nih ne zgo da, a i če sto su nji ho ve žr tve. Te sto ste ron, op sed*nu tost ve li kim br zi na ma i "di vlja nje" na pu tu uzrok su broj nih ne sre ća. Is tra ži va nja, me đu tim, po tvr đu ju da je i za že ne vo žnja auto mo bi la opa*sna po ži vot.

Auto mo bil ske ne sre će vo de ći su uzrok smrt no sti kod že na mla đih od 35 go di na, sto ji u re zul ta ti ma is tra ži va nja ame rič kih cen ta ra za kon tro lu bo le sti, a, osim to ga, vo de ći su uzrok tra u mat skih po vre da mo zga kod že na svih go di na, piše "Politika".

Šminkaju se ali voze sigurno

Či nje ni ce po ka zu ju da je ve ći nu ne sre ća mo gu će spre či ti, a naj va žni je je osta ti usred sre đen na vo žnju. Po da ci na vo de da je 85 od sto svih auto mo bil skih ne sre ća re zul tat ne pa žlji ve vo žnje.

Osim vi zu el nog od vla če nja pa žnje kad se ne gle da put, fi zič ke kad se ru ka ma ne dr ži vo lan, tu je i kog ni tiv na ne pa žnja, a to su tre nu ci u ko ji*ma nam mi sli od lu ta ju ne gde dru gde.

Struč nja ci tvr de da je upra vo vo žnja je dan od naj kom plek sni jih kog ni tiv*nih za da ta ka ko je iz vo di mo. Baš zbog to ga raz go vor na mo bil nom, čak i kad se ko ri ste handsfri ure đa ji, če tvo ro stru ko po ve ća va ri zik od su da ra, što su po tvr di la broj na is tra ži va nja.

Iako je dan broj že na ima na vi ku da se šmin ka i te le fo ni ra upra vo za vo*la nom, is ku stvo po ka zu je da že ne pro fe si o nal ni vo za či (tak si ja, tram va*ja pa čak i avi o na) opre zno i čvr sto dr že vo lan i da im no ga ni je la ka na pa pu či ci za gas, što ipak po ve ća va šan se za si gur nu vo žnju.

Izvor:Mondo
Pročitano: 37 puta

Tahirovce
17-08-2009, 14:40
Ja dok procitah ovo zaboravih i da vozim i da hodam ....

Skorpija
17-08-2009, 14:54
Ja dok procitah ovo zaboravih i da vozim i da hodam ....
:smeh2::smeh2::smeh2::smeh2::smeh2::smeh2:
O jednom trošku i spajalica slogova i zanimljiva vijest:p

;)Izvinjavam se svim čitaocima zbog texta nisam stigla da ga ispravim.
Ovom prilikom molim našeg administratora Reška za pomoć.
Unaprijed zahvalna:010:

Zijadina
24-08-2009, 20:01
Ja dok procitah ovo zaboravih i da vozim i da hodam ....
:smeh2::smeh2::smeh2:

sabahudin
30-08-2009, 17:57
Zanimljivosti

http://www.sjenica.com/forum/resources/images/print.gif (http://www.sjenica.com/forum/#) http://www.sjenica.com/forum/resources/images/email.gif (http://www.sjenica.com/forum/#)

Ovan prodat za rekordnih 253.000 evra

Autor: Beta | Foto:Reuters-Ilustracija | 29.08.2009. - 14:39
Britanski stočar Džimi Daglas, koji je platio rekordnih 231.000 funti (253.000 evra) za jednog ovna, rekao je da u pitanju najbolji primerak vrste koji je video.

Daglas je ovaj rekordan iznos za ovna Deveronvejl perfekšen vrste teksel platio u četvrtak, na godišnoj prodaji u mestu Lanark u Škotskoj. On je rekao da ovan ima "odlično telo i snažne slabine".


Britansko udruženje za teksel ovce saopštilo je da je cena za Deveronvejl perfekšn najveća ikad plaćena, pošto je nadmašila prethodni rekord iz 1989. godine u Australiji.
Član udruženja Džon Jejts rekao je da će potomci ovna vlasniku doneti milione funti. Uzgajivač Grem Morison rekao je da je bio zapanjen cenom, ali i dodao da je Deveronvejl perfekšen zaslužio svoje ime.



http://b.static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?8:26981 (http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.blic.rs/zanimljivosti.php?id=108395) http://zena.blic.rs/resources/images/share/twitt.png (http://twitter.com/home?status=Trenutno čitam na Blic.rs http://www.blic.rs/zanimljivosti.php?id=108395)

adnan
30-08-2009, 18:13
Zanimljivosti

http://www.sjenica.com/forum/resources/images/print.gif (http://www.sjenica.com/forum/#) http://www.sjenica.com/forum/resources/images/email.gif (http://www.sjenica.com/forum/#)

Ovan prodat za rekordnih 253.000 evra

Autor: Beta | Foto:Reuters-Ilustracija | 29.08.2009. - 14:39
Britanski stočar Džimi Daglas, koji je platio rekordnih 231.000 funti (253.000 evra) za jednog ovna, rekao je da u pitanju najbolji primerak vrste koji je video.

Daglas je ovaj rekordan iznos za ovna Deveronvejl perfekšen vrste teksel platio u četvrtak, na godišnoj prodaji u mestu Lanark u Škotskoj. On je rekao da ovan ima "odlično telo i snažne slabine".


Britansko udruženje za teksel ovce saopštilo je da je cena za Deveronvejl perfekšn najveća ikad plaćena, pošto je nadmašila prethodni rekord iz 1989. godine u Australiji.
Član udruženja Džon Jejts rekao je da će potomci ovna vlasniku doneti milione funti. Uzgajivač Grem Morison rekao je da je bio zapanjen cenom, ali i dodao da je Deveronvejl perfekšen zaslužio svoje ime.



http://b.static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?8:26981 (http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.blic.rs/zanimljivosti.php?id=108395) http://zena.blic.rs/resources/images/share/twitt.png (http://twitter.com/home?status=Trenutno čitam na Blic.rs http://www.blic.rs/zanimljivosti.php?id=108395)

Ovan kupio ovna ...

sabahudin
30-08-2009, 19:25
Ovan kupio ovna ...
i to izgleda oshishani neoshishanog...:smeh2::smeh2::smeh2:

Shurjak
31-08-2009, 16:41
Ovan kupio ovna ...







:smeh2: :smeh2: :smeh2:


upravo tako adnane......:smeh2:

Skorpija
02-09-2009, 13:35
OBRAZOVANJE ČUVA PAMĆENJE

http://img190.imageshack.us/img190/8702/bakicazalaptopom.jpg

Najnovija istraživanja potvrđuju da za učenje zaista nikad nije kasno, a stjecanje novih znanja također štiti naš mozak od demencije...

Profesije koje zahtijevaju intelektualnu kompetentnost i veće obrazovanje štite od gubitka pamćenja koje se javlja kod Alzheimerove bolesti, pokazali su rezultati jednog italijanskog istraživanja. Ovim zaključcima se potvrđuju ranija istraživanja vezana za ovu bolest i druge oblike demencije. Radi se o tome da sticanje određenih vrsta znanja i profesije koje zahtijevaju veliko angažovanje mozga stvaraju određenu vrstu zaštite od demencije mozga ili “saznajnu rezervu”. Mozak tih ljudi istovremeno kompenzira oštećenja i nastavlja funkcionisati uprkos nanijetim oštećenjima.

sabahudin
02-09-2009, 17:52
A ja nikako da skuzim od chega mi se mozak razbistrio
-izgleda da shkola utiche na to-:smeh2::smeh2::smeh2::smeh2::smeh2:

Shurjak
05-09-2009, 01:18
A ja nikako da skuzim od chega mi se mozak razbistrio
-izgleda da shkola utiche na to-:smeh2::smeh2::smeh2::smeh2::smeh2:




:appl[1]::appl[1]::appl[1]: ,josh do maturskog mozesh i doktorat spremit.

borichi
05-09-2009, 22:03
Ljudi su na vrijeme upozoreni da smanje brzinu jer nailaze na rupe. Ovo je u upotrebi u Canadi... Jos je jeftinije od kamera.







http://i759.photobucket.com/albums/xx236/StayAway_bucket/ATT00019.jpg


http://i759.photobucket.com/albums/xx236/StayAway_bucket/ATT00022.jpg


http://i759.photobucket.com/albums/xx236/StayAway_bucket/ATT00025.jpg

Umjetnost je cudo.........

halilce
05-09-2009, 22:15
hahahah,pomislio sam baš,pa se začudih....
Naši putevi jesu "samarupa"ali ovako da je u Kanadi...
Lijepe tapete,hahahah

Tahirovce
06-09-2009, 02:03
E svaka cast za ideju , odusevilo me je..
Orginalno :pljesak: :pljesak: ....

Crni Gruja
07-09-2009, 12:19
Mi smo ovo imali u Sjenici od kad i kad. I to u originalu! :mrgreen:

Zijadina
07-09-2009, 22:05
OBRAZOVANJE ČUVA PAMĆENJE


Nedavno sam chitala da, igra i ples bilo koje vrste,stiti od demencije i to vishe nego resavanje kvizova,ukrstenica, sudoku-igrica ili sl.

Zato narode, predjimo sa teme "chik pogodi" na http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000203EB.gif (http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=10)






(http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=12)

halilce
07-09-2009, 23:40
Zato narode, predjimo sa teme "chik pogodi" na http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000203EB.gif (http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=10)






(http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=12)

:ne ne:,Neznaš odgovor,pa bi sad da plešeš!:lmao:

Skorpija
09-09-2009, 21:29
The World's First Flying Hotel

PRVI LETEĆI HOTEL U SVIJETU tzv. HOTELIKOPTER

Duzine 42 m i visine 28 m max brzina 255 km/h


http://img29.imageshack.us/img29/7192/image001br.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/3403/image003xk.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/9097/image006aq.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/1400/image007wj.jpg

http://img5.imageshack.us/img5/225/image005lq.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/7550/image0041t.jpg

borichi
09-09-2009, 22:41
Raskosan pravo ovaj helikopter. Podsjeti me na nesto pa cu vam napisati.

Kod nas je postalo popularno u zadnje vrijeme da se iznajmljuje helikopter za Mladence. Pa recimo umjesto limuzine, iznajme helikopter. Placa se po satu i tako.. I nije ni skupo, koliko sam cula.

Najvise ga koriste Cigani. Njihove svadbe su pravi dozivljaj. Ja sam nedavno bila na njihovoj svadbi, odusevila sam se...Ma niko ne prestaje da igra jedne jedine sekunde, staro i mlado i djeca i bebe tek prohodale...Cijela ona sala na noge.Gori i ori...kod ciga:icon_cheesygrin::icon_cheesygrin: Al'brate! u jedan vakat se poce osjecati miris znoja! Hajd' necu o tome...

Uglavnom, helikopter im je glavni na svadbama...:p

Tahirovce
09-09-2009, 23:29
.Gori i ori...kod ciga:icon_cheesygrin::icon_cheesygrin: Al'brate! u jedan vakat se poce osjecati miris znoja! Hajd' necu o tome...


:pucaodsmijeha::pucaodsmijeha::pucaodsmijeha: e bravo legendo ...

Crni Gruja
10-09-2009, 15:15
Hahahahahaha, ehhh ti i tvoji dozivljaji :)

36310
12-09-2009, 07:49
Preminula najstarija osoba na svetu

Beins je rođena 6. aprila 1894. godine i od januara ove godine držala je titulu najstarije osobe na svetu, od smrti Portugalke Marije de Džisus koja je umrla takođe u 115. godini.
Sada je titulu najstarije na svetu preuzela Japanka Kama Chinen koja je ušla u 114. godinu života.
Lekar Beinsove naveo je da je svoju dugovečnost dugovala zdravom načinu života i svojim religijskim uverenjima.
"Rekla mi je da duguje Bogu za svoju dugovečnost, da nikada nije pila (alkohol), da nikada nije pušila i da nikada nije dangubila", naveo je lekar Beinsove, koja je izdahnula u bolnici Zapadni Konvalscent u Los Anđelesu gde je živela poslednjih nekoliko godina.
Lekar je dodao da je samo dva dana pre smrti bila "u odličnoj formi" i da je inače bila mentalno vitalna i često se smejala.

36310
04-10-2009, 15:21
Novčana nagrada učenicima koji ne beže sa časova

Tri gimnazije u Parizu počele su, zasad samo eksperimentalno, da primenjuju projekat novčanog nagrađivanja učenika koji se pridržavaju "dogovora o nebežanju sa časova".

Ukoliko učenici budu redovno prisustvovali nastavi, svaki razred dobiće 2.000 evra, uz povećanje svakog drugog meseca za 1.200 evra, kao i bonus od 800 evra za dobro vladanje na predlog razrednog starešine. Na kraju godine, ako svi uslovi budu ostvareni, disciplinovani razred će dobiti i superpremiju od 10.000 evra, koju će učenici moći da potroše na studijska putovanja, časove vožnje i druge pedagoške aktivnosti.


Jedno istraživanje, čije rezultate prenosi dnevnik "Parizjen", pokazalo je da je tokom školske 2007/2008. godine više od osam odsto srednjoškolaca bežalo sa časova.

Skorpija
28-04-2010, 19:45
Takmičenje u plakanju beba

http://img227.imageshack.us/img227/8438/33791takmicenjebeba801r.jpg

Tanjug | 28. 04. 2010.
Sumo rvači okupili su se i ove godine u jednom hramu u Tokiju da bi učestvovali na 20. takmičenju u plakanju beba, na japanskom nazvanom Naki Sumo.

Takmičenje ne predstavlja nikakav novi trend, pošto postoji već 400 godina. Sumo rvači se na ovoj "sportskoj" manifestaciji takmiče na potpuno drugačiji način od onog koji im je svojstven.

Na borilište izlaze po dvojica, ali svaki od njih pored glave drži bebu koju pokušava da natera da plače duže i glasnije nego što to čini protivnik sa "svojom" bebom.

Plač beba nadziru i "mere" sudije, a pobedjuje najglasnija beba.
Po tradicionalnom japanskom verovanju, takmičenje u plakanju deci garantuje dobro zdravlje. Dok bebe plaču, običaj je da se majke mole kako bi oterale zle duhove.

Na ovogodišnjem takmičenju u hramu Sensodji u Tokiju učestvovalo je 80 beba, preneli su lokalni mediji.

halilce
17-05-2012, 01:02
Učenici živom profesoru podigli spomenik

Omiljenom profesoru iz Inđije đaci darovali nadgrobni spomenik. Jovan Polovina „aminovao“ dar, ali ne žuri da uživa u poklonu i poručuje: Mangupi ostaju mangupi

Jovan Polovina „aminovao“ dar

Nedavnim odlaskom u penziju, umesto uobičajenih skupocenih poklona počev od umetničkih slika do zlatnog nakita, profi Jovanu Polovini njegovi đaci Osnovne škole „Jovan Popović“ podigli su nadgrobni spomenik na varoškom groblju. Uvažavajući narodnu „poklonu se u zube ne gleda“ profa je „aminovao“ dar odgovorom da se njemu, nešto, baš ne žuri na onaj svet.

- Mangupi ostaju mangupi - šeretski odgovara, ipak ponosan na svoje đake, Jovan Polovina, ili kako ga svi u školi zvaše - profa Joca. - Pred sam odlazak u penziju nešto sam oboleo, a oni odmah pomisliše: gotov. Pa daj brže-bolje da mi se oduže. Ali zaoboravili da se Sremac ne predaje tako lako. Istina, dolazili su sa tom idejom i bojažljivo ispipavali, prateći moju reakciju. Bio sam iznenađen, moram priznati. Posle, kada sam razmislio, pristanem. Jer, jednog dana moram umreti.

UČI STRELCE
Joca aktivno, kao predsednik Streljačke družine „Mladost“ koja okuplja pedesetak strelaca svih uzrasta, priprema državne rekordere i reprezentativce za takmičenja sa kojih donose pehare i diplome.
Crni mermerni spomenik dominira varoškim grobljem. Na njemu, sa obe strane, u prirodnoj veličini slika profe Joce sa obaveznim sremačkim šeširom. Koliko je profa bio omiljen, najbolje govore ispisane poruke: „Jovan Polovina, narodni učitelj fizike i streljaštva“, „Đake treba voleti, učiti, poštovati i voljen ćeš biti“, „Čini dobro, ne kaj se“, u potpisu „Spomenik podižu učenici“.

- On je za nas ostao naš najomiljeniji profa, kako za vreme školovanja tako i danas kao penzioner. Ostaće to i kada se preseli u legendu - poručuje Zorica Stefanović Garašanin, jedna od hiljada Jocinih đaka.

U potrazi za boljim životom iz siromašnog Sremskog sela Prnjavora Joca je u Novom Sadu diplomirao fiziku i matematiku i vratio se u Inđiju gde je ostao nastavnik sve do penzionisanja.

SAMO NE LAŽI
- Đaci su mogli da mi kažu sve. Ali da slažu, nisu smeli. A, znali su da neće biti kažnjeni, a ja da oni dva puta istu grešku neće ponoviti - otkriva Polovina sitnicu iz svog pedagoškog rada.

Dok su se mnogi laktali kako bi se „ogrebali“ za unapređenje ili veću platu, Joci su njegovi đaci uvek bili na prvom mestu. Rezultat: njegovi brojni đaci su lekari, inženjeri, novinari, vrsne zanatlije i vredni seljaci.

- Moji đaci su postali deo mene - priznaje profa Joca.

- Zajedno smo - oni odrastali, a ja sazrevao. Nikada nisam pravio razlike među njima. Svi su bili isti i prema svima sam se isto odnosio. Kažnjavati nisam znao.

A mangupa je uvek bilo. Ali i za njih je leka bilo. Kolege se čudile zašto đaci sa mojih časova nikada nisu bežali. Nije bilo tajne, već takav odnos na časovima fizike, koja nije kod đaka baš omiljen predmet, gde učenici aktivnim učešćem, pitanjima i zaključivanjem u obradi nove lekcije sami postaju „predavači“.

Skorpija
15-02-2014, 11:09
Tango: Argentinski ples ljubavi koji su izmislili robovi



Tango je jedan od najsenzualnijih i najseksepilnijih plesova na svetu. Da bi izgledao savršeno, par mora da ima u potpunosti koordinisane pokrete, te da izvanredno prati muziku. Međutim, ova ples je nakada davno bio rezervisam za robove u Buenos Airesu.

http://i.imgur.com/tIexenm.jpg

Najsenzualniji ples ima jako zanimljivu istoriju

Ovaj ples nastao je u Argentini u 19. veku, kada su četvrtinu stanovništva Buenos Aireso ćinili robovi poreklom iz Afrike. Većina njih je bila iz istočne i ekvatorijalne Afrike, dela koji se naziva Bantu. Narod tamo ima svoju muziku na bubnjevima, i ples koji se uz to igra, i to se zove Candombé. Oni su tu tradiciju preneli i u Argentinu, gde je Candombé bio rezervisan samo za robove. Nakon što je ropstvo ukinuto, ovaj afrički ples pomešao se sa valcerom, polkom i habanerom sa Kube, i tako je nastao ples koji danas zovemo tango.

Inače, reč "tangó" robovi su koristili i za bubanj na kome se muzika svira, i za mesto na kojem se igra. Ta reč je polako ušla i u širu primenu, pa su na područjima Latinske Amerike crnački ples počeli da zovu - tango.

Tango se smatra prvim plesom u paru, a zvanično je definisan kao argentinski ples tek 1984. godine. U 20. veku je on doživeo svoj procvat, a sada postoji više vrsta ovog plesa. Međutim, najpopularniju je oduvek bio argentinski tango.

Ovaj ples je uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih baština 2009. godine. Muzički elementi tanga su zastupljeni i u aktivnostima bliskim plesu, kao što je umetničko klizanje i plivanje.