PDA

View Full Version : Vatikan trese skandal sa gey prostitucijom


Rarica
10-03-2010, 12:58
Službenik zadužen za državni i crkveni protokol Vatikana i član elitnog zbora u Bazilici Svetog Petra otpušteni su iz službe zbog umiješanosti u homoseksualnu prostituciju.
Gospodin (Plemenitaš) Njegove Svetosti (Foto: Orbis catholicus)
Svečano urešen Plemenitaš Njegove Svetosti (Foto: Orbis catholicus)

Nigerijac Chinedu Thomas Ehiem otpušten je iz zbora Capelle Giulije, liturgijskog zbora Vatikanske bazilike svetog Petra, a isto se dogodilo i Angelu Balducciju, koji je bio službenik protokola i član elitne skupine Gospoda Njegove Svetosti, suradnika koji se pozivaju da služe u Apostolskoj palači u Vatikanu za vrijeme nekih većih događaja, kao što su posjeti stranih državnika papi, ali i nose lijes kad umre papa.

Novi skandal u Vatikanu otkriven je kada je talijanski list La Repubblica objavio transkripte audio materijala, do kojih je policija došla prisluškivanjem u okviru druge istrage o korupciji u Italiji, a koja nije povezana s tim slučajem.

Naime, među četiri osobe koje su uhićene prošli mjesec zbog umiješanosti u korupciju u vezi s izvođenjem javnih radova, bio je i Balducci.

Prema podacima dobivenih s audio snimaka i policijskih dokumenata, objavljenih u talijanskom dnevniku, Ehiem je bio u stalnom kontaktu s Balduccijem, a razgovarali su o 'seksualnim odnosima homoseksualaca', prenio je Reuters.

Među transkriptima Balduccijevih razgovora ima i onih gdje mu je sugovornik Ehiem, koji je Balducciju služio kao svodnik, nabavljajući mu po povoljnoj cijeni mlade muške prostitutke, među pjevačima, studentima teologije, pa i među ilegalnim useljenicima, ne samo iz Afrike, koji su bili prisiljeni vrlo jeftino biti podvođeni.

U siječnju su karabinjeri snimli kako Balducci i Ehiem razgovaraju o nekom sjemeništarcu. Balducci pita: 'Slušaj, jesi li imao prilike razgovarati sa sjemeništarcem', na što mu Ehiem odgovara da je 'vjerojatno na misi ili nečem takvom'. Malo kasnije Ehiem zove Balduccija kako bi mu preporučio 'kolegu, prijatelja' jer je sjemeništarac zauzet. Uvjerava ga da je kolega 'bolji, viši, malo viši od tebe', kaže i pita; 'Mogu li ga odmah poslati'?

Pita Balduccija gdje je, a ovaj mu odgovara: 'Gore u sjemeništu... gdje žive kardinali', a Ehiem mu na to dogovara da će 'kolega' stići za pola sata... 'koliko mu treba da uhvati taksi'.

>> Svećenik se reklamirao kao muška prostitutka

Ehiem je u Rimu prijavljen kao redovnik, a bio je pjevač Capelle Giulije. No, Vatikan je objavio da nikada nije bio ni svećenik ni redovnik ni student papinskih učilišta, te da je izbačen iz zbora.

Nije zanijekano da je u sjeni kupole Svetog Petra djelovala 'organizirana mreža koja je poticala na mušku prostituciju', s otegotnom okolnošću eksploatiranja najslabijih i najugroženijih.

Nakon optužbi svećenika u Irskoj, Njemačkoj i SAD-u da su seksualno zlostavljali djecu, slučaj umiješanosti službenika u Vatikanu u homoseksualnu prostituciju posljednji je u nizu skandala koji tresu katoličku crkvu.

Kupio plemenitaški status?
Angelo Balducci je donedavno bio predsjednik talijanskoga državnog Vijeća za javne radove, od 1995. bio je jedan od tih 'plemenitaša', dakle osoba koje, u fraku i s lentom, sudjeluju u ceremonijama, na primjer kao pratitelji stranih državnih odnosno vladinih poglavara koji dolaze u službeni posjet ili u audijenciju poglavaru Katoličke crkve.

Balducci je dugo bio pomoćnik Guida Bertolasa, načelnika talijanske Civilne zaštite. Vodio je mnoge njezine akcije, osobito takozvane 'izvanredne događaje', među njima i talijanski dio priprema za Veliki jubilej Svete 2000. godine. Papin džentlmen je postao još i ranije, nakon što je dao i pozamašni dobrovoljni prilog, piše Jutarnji.

Sada je u istražnom zatvoru, okrivljen za iznudu i korupciju: navodno je namještao poslove prijateljima, pumpao cijene pa s njima dijelio profit ili ih čak prisiljavao da plate ako hoće raditi.

Nezgodno bi bilo po Crkvu ako bi netko prigovorio da je nečiji 'plemeniti status' kupljen novcem od korupcije – ali ima i nezgodniji detalj. Naime, pri uhidbenom nalogu se prilažu dokumenti iz istrage koji tako postaju javni.

Tako je najnoviji pedofilski skandal razriješen, ali tek kad su objavljeni transkripti snimljenih razgovora osumnjičenih za korupciju.