PDA

View Full Version : PRVI DEO: Dileme iz spavace sobe


FolkoTeka.com teme
02-03-2010, 23:30
Eksperti razbijaju predrasude o seksu i odgovaraju na vaša najintimnija pitanja koja su, za većinu, još uvek tabu tema.

Sigurno ne postoji nijedna žena koju ne muči bar jedno pitanje o seksu, o njenom ili njegovom telu, ali ta se pitanja najčešće ne izgovaraju, zbog neprijatnosti i sramote.
Međutim, eksperti tvrde da u ovoj životnoj oblasti ne postoje glupa pitanja, niti tabu teme, a da je lična spoznaja seksualnih želja i dobro poznavanje sopstvenog tela najbolji put ka spektakularnom seksu.

http://www2.picturepush.com/photo/a/3028335/640/3028335.jpg


Nikada nisam doživela orgazam sa svojim dečkom, a uvek ga doživim kada masturbiram. Da li je problem u meni?
Nikako! Činjenica da doživljavate orgazam tokom masturbacije, govori da je sve u redu sa vama. Zato, pokažite partneru kako se sami zadovoljavate, kao i sve ono što vas dovodi do vrhunca, da bi i on naučio da koristi istu tehniku. Ako i nakon toga izostane orgazam sa njim, onda je najverovatniji uzrok problema pritisak koji osećate (zbog želje da doživite orgazam). Opustite se i fokusirajte na osećaj koji izazivaju njegovi dodiri i zaboravite na krajnji cilj - i do njega ćete ubrzo stići, garantovano!

U trenutku kada doživim orgazam, uvek "pustim" malo urina. O čemu se radi?
Ne radi se o urinu. U pitanju je tečnost koju luče žlezde oko uretre tokom orgazma. Ova pojava, koju neki nazivaju "ženska ejakulacija", dešava se samo kod nekih žena, ali sasvim je prirodna i ne predstavlja razlog za brigu.

Moje bradavice nikada nisu bile osetljive. Da li to treba da prihvatim kao trajnu činjenicu?
Iskreno, da. Kod nekih žena bradavice jednostavno nisu osetljive. Ali, to nipošto nije kraj sveta! Celo telo je erogena zona - istražujte i sigurno ćete pronaći mnogo "vrućih" tačaka.

Jedne noći sam se probudila i videla da moj suprug masturbira u snu. Da li je to normalno?
To zavisi od vaše definicije normalnog. To u čemu ste "uhvatili" vašeg supruga zove se seksomnija, ili seks u snu - nešto slično mesečarenju. Ukoliko ova pojava muči bilo koga od vas dvoje, najbolje je da se vaš suprug obrati lekaru.


Tokom svakog seksualnog odnosa osećam bol. U pomoć!
Način na koji doživljavate seks verovatno je faktor koji doprinosi pojavi ovog problema. Napetost i strah, koje verovatno osećate, zaustavljaju proces prirodne lubrikacije, što seks onda čini neprijatnim. Možete da pokušate da masturbirate i tako podstaknete prirodnu lubrikaciju, ili da tokom seksa koristite lubrikant na bazi vode. Najvažnije je ipak da se opustite tokom seksa. I, zapamtite, seks nikada ne sme da uzrokuje bol. Ako nastavite da ga osećate, obavezno se obratite vašem ginekologu.

Da li je ok da vodim ljubav noć pre ginekološkog pregleda?
Da, ako je svrha odlaska lekaru razgovor o načinu kontracepcije ili ublažavanju simptoma PMS-a. Ali, ako se radi o vaginalnom pregledu i uzimanju uzorka za Papa test, suzdržite se od odnosa 48 sati. Lubrikant, sperma, čak i otečenost sluzokože vagine i grlića materice, zbog penetracije, mogu da otežaju prikupljanje i detektovanje promena u ćelijama (svrha Papa testa).

Moj dečko mi mesecima nije pružio oralni seks, ali zato uvek želi da ja njega zadovoljim na ovaj način. O čemu se radi?
Pa, reklo bi se o sebičnosti! Osim toga, u dugim vezama vremenom može da opadne seksualno interesovanje i trud koji ulažu partneri. Dakle, slobodno ga podsetite na to da vam prija oralni seks i tražite da vas zadovolji na ovaj način! U slučaju da ne naiđete na razumevanje, i stvari se ne poprave, apstinirajte od felacija dok partner ne bude voljan da se promeni. Sjajan seks je samo onaj u kojem uživaju oba partnera.

Već godinu dana imam spiralu i nedavno sam povredila partnera tokom seksa. Kako se to moglo desiti?
Uh! Izgleda da je spirala delimično izašla iz materice, u procesu potpunog izbacivanja. (Ovo nije uobičajena pojava, ali može da se desi, naročito u prvoj godini primene ovog tipa kontracepcije.) Odmah zakažite pregled kod ginekologa, zbog provere spirale. Ukoliko se ne nalazi na pravom mestu, povećava se rizik od začeća. Dok lekar ne proverite o čemu se radi, koristite kondom kao dodatnu zaštitu, ili se - radi bezbednosti vašeg partnera - suzdržavajte od seksa.


Moj dvadesetpetogodišnji momak nikada nije imao seksualni odnos, a ja jesam. Šta da uradim da naše prvo zajedničko iskustvo bude prijatno?
Pa, možete sebe da smatrate srećnom ženom! U našoj kulturi, od žena se očekuje da budu pasivne, a od muškaraca da vode. A iz toga retko proističe sjajan seks. Zato je divno što imate priliku da učite vašeg partnera, a da vas u tome ne ometa i ne opterećuje njegova prošlost. Preuzmite inicijativu, taktično i eksplicitno mu pokažite sve što treba da zna, i budite maksimalno strpljivi.

Moja seksualna želja je potpuno ugašena, čak osećam mučninu kada moj suprug poželi seks. Da li ga mrzim ili sam bolesna?
Pa, vi najbolje znate da li volite svog supruga! Bračni problemi svakako mogu da uguše seksualnu želju. Ali, ako ne postoji ništa problematično u vašem odnosu, onda je pravi uzrok nešto drugo. Možda se radi o seksualnoj hipoaktivnosti - zdravstvenom poremećaju koji karakteriše potpuni gubitak seksualne želje. U nekim slučajevima je to nuspojava upotrebe pilule ili terapije antidepresivima, ali može da bude i posledica stresa. Najbolji način da otkrijete pravi uzrok jeste da se, naravno, obratite lekaru. I, nemojte da paničite - ako želite da vam se vrati seksualna želja, potrudite se i naći ćete rešenje.


Više o temi... (http://www.f-ton.org/forum/sex/9715-prvi-deo-dileme-iz-spavace-sobe.html)