PDA

View Full Version : "Politiken" se izvinio Muslimanima


STRANAC
27-02-2010, 12:31
Danski dnevni list "Politiken" izvinio se zbog uvrede koju je naneo muslimanima kada je 2008. godine preneo karikaturu proroka Muhameda sa bombom u urbanu, koju je najpre 2006. godine objavio danski dnevnik "Jilands posten", javili su zapadni mediji.

http://img46.imageshack.us/img46/7602/16694politikenafpf.jpg

"Politiken" je saopštio da je izvinjenje deo nagodbe sa saudijskim advokatom koji zastupa osam muslimanskih grupa na Bliskom istoku i u Australiji, piše AP.
"Izvinjavamo se svakome koga je naša odluka da objavimo karikature uvredila", izjavio je glavni i odgovorni urednik ovog lista Teger Sajdenfaden, javio je Bi-Bi-Si.
Objavljlivanje 12 karikatura proroka Muhameda pre četiri godine izazvalo je proteste muslimana u mnogim zemljama, a najnoviji potez danskog lista ponovo otvara žučnu debatu o ograničenjima slobode govora.
"Politiken" je, zajedno sa drugim listovima, ponovo objavio sporne karikature 2008. godine kada je policija otkrila zaveru za ubistvo njihovog autora Kurta Vestergorda.

Danski premijer Leke Rasmusen rekao je da je iznenađen jučerašnjim postupkom "Politikena", izrazivši zabrinutost da danski mediji po ovom pitanju više nisu složni. Glavni urednik "Jilands postena" Jern Mikelsen je taj potez nazvao "prvorazrednom glupošću", a oštre kritike su uputili i ostali listovi u zemlji, kao i udruženje novinara.
Sajdenfaden je, međutim, u izjavi za AP rekao da se njegov list izvinio zbog uvrede, a ne zbog odluke da sporne karikature objavi, te da je to "jedinstvena šansa" da se omogući dijalog o ovom pitanju i ublaže tenzije između Danske i muslimanskog sveta.
Islam zabranjuje svako predstavljanje proroka, čak i u pozitivnom svetlu.
Saudijski advokat koji zastupa muslimanske grupe Faisal Jamani zatražio je izvinjenje od ukupno 11 danskih listova, ali je "Politiken" jedini koji je na to pristao.