PDA

View Full Version : ZEMLJOTRES POGODIO CILE


SEJO31-de
27-02-2010, 12:09
Snažan zemljotres jačine 8, 8stepeni Rihterove skale koji je jutros pogodio jug Čilea, pokrenuo je i cunami.
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/620/v162015p0.jpg
Cunami bi mogao da ima razorne posledice po priobalnu oblast u blizini epicentra, saopštio je danas američki pacifički centar za upozorenje od opasnosti cunamija.

"Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja", navodi se na veb sajtu tog centra.

Za sada nije poznato kog je obima cunami, preneo je Rojters.

Ranije je objavljeno da je zemljotres bio jačine 8,3 stepena i da je objavljena opasnost od cunamija za Čile i Peru, dok je u Ekvadoru navedeno da je neophodno pažljivo praćenje.



Potres su osetili i stanovnici glavnog grada Čilea -Santjaga, gde su se neke zgrade srušile.

Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara. Zemljotres se osetio i u Argentini.

Konsepsion je drugi grad po veličini u Čileu, gde živi 200.000 ljudi.

Telefonske veze su u prekidu, tako da je teško doći do informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti.Stanovnici Santjaga su u panici izleteli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi.

Godine 1960. Čile je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geloška istraživanja vodi evidenciju.

STRANAC
27-02-2010, 18:42
Cunami počeli da ruše posle zemljotresa u Čileu

Veliki talas visine 2,34 metra pogodio je čileanski grad Talkauano, posle razornog zemljotresa jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio centralni Čile, saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami.


Projektovana vremena putovanja cunamija posle zemljotresa u Čileu


Grad Talkauano jedan je 11 gradova pogođenih cunamijem, navodi isti izvor. U međuvremenu, sirene za uzbunu oglasile su se u celoj francuskoj Polineziji dok se cunami kreće preko Pacifika.

Zvaničnici u mestu Papiti u francuskoj Polineziji očekuju u subotu uveče prve talase na arhipelagu Gambijer. Drugi delovi regiona, uključujući ostrva Tahiti i Bora Bora, osetiće talase u naredna dva do tri sata. Na Tahitiju zabranjen je saobraćaj na razdaljini od 500 metara od obale.



Na ostrvima Markiza i Rurutu očekuju se talasi visine oko dva metra, rekli su zvaničnici upozoravajući stanovništvo da se popne najmanje 10 metara iznad nivoa mora. Stručnjaci upozoravaju da cunami dolazi u više talasa i da prvi ne mora da bude i najviši.

Upozorenje za cunami izdato je u pacifičkim zemljama od Novog Zelanda do Čilea.

iSelektor
28-02-2010, 07:34
YouTube - Chile earthquake kills dozens (http://www.youtube.com/watch?v=3miKWIa85mU)

YouTube - Terremoto en Chile 2010 mas de 300 muertos , Tsunami Watch After 8.8-Magnitude (http://www.youtube.com/watch?v=pkjLq_Kb5Sg)