PDA

View Full Version : 17 GODINA OTMICE U STRPCIMA


SEJO31-de
27-02-2010, 11:58
Beograd -- Danas se obeležava 17 godina od otmice 19 državljana Srbije na železničkoj stanici Štrpci, koji su kasnije likvidirani nedaleko od Višegrada.

Tim povodom Inicijativa mladih za ljudska prava i aktivistički pokret Moja inicijativa najavile su da će organizovati uličnu akciju kod fontane na Platou ispred Filozofskog fakulteta i Instituta Servantes, a pridružiće im se i predstavnice nevladine organizacije "Žene u crnom".

Iz voza br. 671 na relaciji Beograd -Bar, 27. februara 1993. godine grupa vojnika iz Republike Srpske, koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić, otela je 18 Muslimana i jednog Hrvata.

Prema optužnici, oni su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim tukli.

Posle toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion, odvezeni u pravcu Višegrada i likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učesća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije presudu potvrdio.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, prošle godine otkriveno je spomen obeležje žrtvama otmice, a na belom mermernom kamenu u oblikutradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika "nišana" ispisana je poruka: "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 2003. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti."

Izgradnju spomen kompleksa, koja je koštala tri miliona dinara, finansirala je Skupština opštine Prijepolje.

Povodom 17 godina od otmice na železničkoj stanici Štrpci mešihat Islamske zajednice u Srbiji (http://b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=26&nav_category=16&nav_id=414250), kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zatražio je formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje odgovornosti otmice.

"Zahtevamo od državnih organa formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala učešće tadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha, ali i tadadašnjeg rukovodstva Železničko-transportnog preduzeća Srbije u ovom strašnom zločinu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Islamske zajednice u Srbiji.

Mešihat konstatuje da je poražavajuće to što su počionioci ove tragedije ostali i dalje nekažnjeni i zahteva rešavanje egizstencije porodica žrtava ove otmice, a kod lokalnih vlasti u Prijepolju pokrenuo je inicijativu da se plato ispred Doma kulture u tom gradu nazove "Trg otetih u Štrpcima".

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije i narodni poslanik Meho Omerović ocenio je da će 27. februar 1993. godine, kada su iz voza na relaciji Beograd-Bar pripadnici paravojne formacije oteli 19 putnika muslimana kojima se izgubio svaki trag, ostati upisan kao jedna od "najsramnijih i najcrnjih mrlja na stranicama istorije države Srbije".

"Država Srbija duguje svim svojim građanima, a pre svega stradalima i njihovim porodicama potpunu istinu o ovom zločinu, jer se na osnovu dokumentacije sa suđenja do sada jedinom procesuiranom - Nebojši Ranisavljeviću, jasno vidi da su sa pripremama za otmicu bili upoznati najviši državni organi", navodi se u pisanoj izjavi Omerovića.

Povodom 17 godina od otmice u Štrpcima Bošnjačko nacionalno veće ponovo je pozvalo nadležne državne organe da u potpunosti procesuiraju ovaj zločin i utvrde odgovornost svih koji su u njemu učestvovali.

Veće u saopštenju podseća da je za zločin do sada odgovarao samo jedan od učesnika, Ranisavljević, koji je presudom Višeg suda u Bijelom Polju osuđen na 15 godina zatvora.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" zahteva od pravosudnih institucija Srbije da poštuju principe pravde - pravo na istinu, pravo na pravdu i porodicama žrtava otmice otkrije imena naredbodavaca i organizatora zločina, kao i svih izvršilaca i da ih kazni, navodi se u saopštenju.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48 ), Rifet Husović (26), Senad Đečević (16), Ismet Babačić (30), Halil Zupčević (49), Adem Alomerović (59), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Rasim Ćorić (40), Fikret Memetović (40), Favzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Zvezdan Zuličić (23), Jusuf Rastoder (45) i Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.



IZVOR B92