PDA

View Full Version : EJUP GANIC PUSTEN SA LONDONSKOG AERODROMA


SEJO31-de
27-02-2010, 00:05
Ejup Ganić, bivši član Predsedništva BIH, za kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo poternicu, zadržan je u petak na londonskom aerodromu, ali je ubrzo i pušten.
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/620/v162000p0.jpg
Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je večeras Tanjugu da je bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić pušten sa aerodroma u Londonu uz, kako je rekao, objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga.

"Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je Dačić.

Ganić je pod istragom srpskog Tužilaštva za ratne zločine zbog umešanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Ranije večeras je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević potvrdio da je Ganić zadržan na aerodromu, dok je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao agenciji Beta u Sarajevu da nema informacije o zadržavanju Ganića i da sada "prvi put čuje za to".

Istovremeno, sam Ejup Ganić je dementovao da je zadržan na aerodromu u Londonu zbog poternice koju je raspisao Interpol Srbije za njim i istakao da je samo čekao prtljag.

Ganić je za Televiziju Sarajevo rekao da je čekao prtljag na aerodromu u Londonu i da je sve zapravo "orkestirano iz Beograda".

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na
kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici. U napadu je ubijeno i ranjeno više oficira i vojnika JNA.

Dan ranije, pripadnici takozvanih Zelenih beretki napali su i Dom JNA u Sarajevu, gde se u trenutku napada nalazilo deset pripadnika federalne vojske.

STRANAC
27-02-2010, 00:17
od kad su bosanci povukli sandzaklije sa politicke scene,
Albanija im je postala Zapad,uzor,idol i drustvo na smetilistu evrope...
Ejup je bio i ostao legendda,neko ko je mnogo zasluzan sto je i jedno uho muslimansko prezivelo na tom podrucju,a 15 godina ga nigde nema u politici ni u javnom zivotu...

SEJO31-de
28-02-2010, 12:20
ZA GANICEM NEMA NIKAKVE POTERNICE!!!


Iz Britanije i Liona potvrđeno da za Ganićem nema ni crvene niti difuzne potjernice


Interpol Velike Britanije obavijestio je jučer Interpol BiH da bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u petak nije hapšen, te da ni na kakav način zadržavan na aerodromu "Heathrow" u Londonu.

Užurbana Malović
Nakon te stigla je i potvrda iz Komandnog koordinacionog centra Interpola iz Generalnog sekretarijata u Lionu, prema kojoj nema na snazi ni crvene niti difuzne potjernice za Ganićem.
Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, naglašavajući da Ministarstvo prati situaciju, koja je, kako se do sada pokazalo, plod dezinformacija.

Kao što je srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević neosnovano potvrdio dezinformacije o hapšenju Ganića, tako je jučer i ministrica pravde Srbije Snežana Malović potrčala informirati javnost da je Beograd od Londona zatražio izručenje Ganića "protiv kojeg se u Tužilaštvu Srbije vodi istraga zbog umiješanosti u zločine u BiH".

Srbijansko tužilaštvo za slučaj "Dobrovoljačka ulica" iz 1992. godine sumnjiči i ratnog člana Predsjedništva Stjepana Kljujića, generale ARBiH Jovana Divjaka i Hasana Efendića, policijske komandante Jusufa Pušinu i Dragana Vikića...

Postupke srbijanske kolegice ministar pravde BiH Bariša Čolak nije želio komentirati.

Barašinov potez
- Mogu samo podsjetiti na ugovor koji smo u petak potpisali, čime je i stupio na snagu. Želimo li se pridržavati onog što smo tim ugovorom dogovorili, onda nema potrebe za zahtjevima za ekstradiciju. Prema ugovoru, procesuiranje osoba osumnjičenih za ratne zločine moralo bi se odvijati u zemlji gdje osumnjičeni ima državljanstvo i prebivalište. To znači da bi Srbija, u ovom slučaju, nama trebala ustupiti kazneni progon - rekao je Čolak.

Sekretar Ministarstva pravde Jusuf Halilagić bio je konkretniji i poručio kako su se potpisivanjem ugovora o kojem govori Čolak, stvorili uvjeti da se predmeti poput "Tuzlanske kolone", "Dobrovoljačke ulice"... uruče na postupanje pravosudnim organima naše zemlje, "jer su se ti događaji zbili u BiH, i jer su osumnjičeni državljani i žive u BiH".

Sada je na potezu državni tužilac Milorad Barašin, koji od Vukčevića može zatražiti ustupanje krivičnog gonjenja u tim predmetima.

Danas povratak

Kako nam je potvrđeno, Ganić bi već danas trebao biti u Sarajevu. Povod njegovog putovanja u Veliku Britaniju bio je jučerašnja svečanost na Univerzitetu u Bakingemu, gdje su uručene diplome studentima Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, čiji je on osnivač.

Sinoć se Ganić našoj redakciji javio SMS-om u kojem je napisao:

- Na prijemu sam. Sve je OK. Beograd generira laži da bi radikalizirao stanje.



DNEVNI AVAZ...

SEJO31-de
05-03-2010, 22:59
http://www2.b92.net/images/trans.gifhttp://www2.b92.net/images/trans.gifhttp://www2.b92.net/images/trans.gifhttp://www2.b92.net/images/trans.gif

Sarajevo: Protesti zbog Ganića

Banja Luka -- Više hiljada ljudi protestovalo je u Sarajevu ispred zgrada ambasade Srbije i Velike Britanije zahtevajući oslobađanje Ejupa ganića iz pritvora u Londonu.

http://www.b92.net/news/pics/2010/03/12913461464b91612517483148578730_450x300.jpgProtes t podrške Ganiću u Sarajevu (Beta) U jednom momentu, policija je sprečila grupu demonstranata da provali u ambasadu Srbije. Proteste građana, koje su organizovali Koordinacioni odbor boračkih organizacija Federacije BiH i studenti sa Univerziteta Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, ciji je Ganić rektor i profesor, obezbeđivali su policija i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Demonstranti su nosili zastave BiH i ratne zastave i parole kojima su vređali Srbiju, ali i Veliku Britaniju.

"Srbija je fašistička i genocidna" i "Klinton je potvrdio britansku zaveru protiv bosansko-hercegovačkih muslimana", samo su neki od natpisa, koje su nosili demonstranti.

Jedna osoba pozvala je na paljenje zgrade ambasade Srbije zbog hapšenja Ganića.

U svom obraćanju, predstavnik Koordinacionog odbora boračkih udruženja BiH i predsednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib, jedan od čelnika ratnog MUP BiH kritikovao je ponašanje Velike Britanije u slučaju Ganića, koje je nazvao ishitrenim i neodmerenim.

"Tražim od Velike Britanije da poštuje međunarodne pravne norme i da Ganić odmah bude oslobođen. Skrećemo pažnju Vladi Velike Britanije da, bez obzira na to što je BiH mala, ne može tako da se ponaša prema njoj", rekao je Hebib.

On je pozvao Vladu Srbije da poštuje potpisane sporazume sa BiH, navodeći da novonastala situacija u vezi sa hapšenjem Ganića nije dobra za odnose dve zemlje.

I član ratnog Predsedništva BiH Ivo Komšić u svom obraćanju je rekao da je Velika Britanija Ganićevim hapšenjem uputila BiH poruke da "nije imala pravo na odbranu i da nema pravo na prosperitet i razvoj zemlje".

Okupljeni su tokom skupa skandirali, "Bosna, Bosna", "Ne damo Ganića“ ...



B92

STRANAC
06-03-2010, 22:07
bice cupavo,ovo mi ne lici na nista sto je dobro....

hurmasica
06-03-2010, 23:40
Ne, ja nisam po struci pravnik i znam da ce moj komentar imati notu laika ali ni trunke pristrasnosti ili boje nacionalizma(mada ne vidim u zdravoj dozi istog iceg destruktivnog)
Ja sam po struci insan i ne zelim prestati ni u jednom trenutku vjerovati da je dobro uvjek odnosilo pobjedu nad zlim(u poslednji vakat sam do temelja poljuljana u toj vjeri).
Da se ne bih ja zapalahala zamolila bih a vjerujem da ako ne na forumu a ono privatno u krugu obitelji,prijatelja i obrazovanih dusmana(i njih valja imati zlu ne trebali)ima neko ko je verziran i poznaje pravnu dzunglu paragrafa i zakona a kome se mogu uputiti pitanje sa mali broj podpitanja.

Vijest:

Ejup Ganić uhapšen je 1. marta 2010. godine, na londonskom aerodromu Heathrow, pod optužbom da je kriv za smrt najmanje 18 vojnika JNA 3. maja 1992. godine u incidentu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Optužnica je podignuta od strane Srbije, a zahtjev za izručenje sudstvu Velike Britanije, upućen je od strane Srbije i Bosne i Hercegovine. [1]. Ganić bi u pritvoru trebao ostati do 29. marta.

Pitanja:

Cija je vojska bila JNA 3 maja 1992?

Koje su nacionalnosti bili pripadnici JNA?

Egzistira li Jugoslavija u granicama u kojim je djelovala i cije je ime nosila gore spomenuta vojska?

Ko ima za pravo(juristicki ne moralno) podnijeti u ime JNA optuznicu za nesretno poginule pripadnike iste?

Nije li logicno s obzirom da su u njenim redovima tada jos neko vrijeme bili i vojnici-gradjani Makedonije,Crne Gore i BIH da svi podignu optuznicu?

Etc,etc,etc.....

SEJO31-de
11-03-2010, 14:07
London -- Sud u Londonu pustio je uz kauciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića koga Srbija sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

http://www.b92.net/news/pics/2010/03/20741387014b8c3ac9835ee944260235_450x392.jpgEjup GanićGanić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine. Viši sud je razmatrao puštanje na slobodu Ganića pošto je uložio žalbu na odluku nižeg suda da ga ne pusti na slobodu uz kauciju.




Pravda mora da pobedi.....

superbaka
11-03-2010, 23:04
11. mart 2010. | 08:49 -> 20:07 | Izvor: B92, Beta, Tanjug London, Beograd -- Ejup Ganić, koji je u Srbiji osumnjičen za ratni zločin, biće pušten na slobodu uz kauciju. Presudu o izručenju čeka u Londonu, odlučio britanski sud.

http://www.b92.net/news/pics/2010/03/20741387014b8c3ac9835ee944260235_450x392.jpgEjup Ganić Viši sud u Londonu pustio je iz pritvora uz kauciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine. Kako prenosi BBC, 64-godišnji Ganić je pušten uz kauciju uz "vrlo stroge" uslove.

Ganić će biti na slobodi na teritoriji Velike Britanije do odluke suda o zahtevu Srbije o izručenju, što se očekuje krajem marta. Izručenje je tražila i BiH.

Sudija Džon Lovs rekao je da su Ganićevi advokati izneli "argumente koji pokazuju da je zatraženo izručenje Srbiji... motivisano u suštini političkim činiocima", prenosi AP.

Izveštači iz sudnice u Londonu ističu da su uslovi za Ganićevo puštanje uključuju "policijski čas tokom noći" i njegov ostanak na nepoznatoj lokaciji u Londonu uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu, javlja BBC.

Ganićevi advokati su priložili 300 hiljada funti (300 hiljada evra) kao kauciju, a novac je dala, prema njihovom objašnjenju, "nepoznata, vrlo dobro situirana, gospođa".

Ministar policije Srbije Ivica Dačić, s druge strane, očekuje da će Velika Britanija prilikom donošenja odluke o tome da li će Ganića izručiti Srbiji imati u vidu argumente i dokaze koje srpske vlasti imaju protiv njega.

Dačić je, komentarišući današnju odluku britanskog Višeg suda da uz kauciju pusti Ganića iz pritvora, kazao da je to proceduralno pitanje i da nije doneta suštinska odluka o tome da li će on biti izručen Srbiji ili ne.

Ganić je bio u pritvoru od 1. marta kada je uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine.

Ganića je prošle nedelje sudija u Londonu odbio da pusti iz zatvora uz kauciju uz obrazloženje da je optužnica ozbiljna i da bi mogao da pobegne ako bude pušten na slobodu. Posle toga Ganićevi advokati su uložili žalbu o kojoj je danas odlučivao Viši sud.

Ministarstvo pravde Srbije juče je saopštilo da je nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu (http://b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=10&nav_category=11&nav_id=416731) za izručenje Ganića.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.


Miliband i Silajdžić razgovarali o Ganiću

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband razgovarao je danas u Londonu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem o slučaju Ejupa Ganića.

Forin ofis je, povodom sastanka Milibanda i Silajdžića, saopštio da je hapšenje Ganića "stvar sudstva, koja se ni na koji način ne dovodi u vezu sa diplomatskim ili političkim stavom britanske vlade ili bilo kojim gledištem Velike Britanije u vezi s događajima iz prošlosti na zapadnom Balkanu", prenela je agencija AP.

Silajdžić je u London doputovao da bi u ekstradicionom pritvoru posetio Ganića.

dahtim
12-03-2010, 01:03
vuk mijenja dlaku al cud ne tako i srbi Mijenjaju presednike ali politiku prema Muslimanima nikad zele da nas uniste da nas nema na Balkanu i ako znaju da to nikad nece uspeti oni to i dalje rade.Koje ivica dacic pr.mikicine partije,koja je imala u planu unistenje Muslimana i Albanaca,a sad taj min.policije,, stoje nekad za vreme TITA bio rankovic,ista misljenja samo razlicita vremena,i mi se cudimo sta je sad drugi ljudi druga vremena druga politika, to je 600 god zivljenja pod Turskom nogom Izletiste JASENOVAC kad to srbi zaborave onda mozemo mirno spavat,Ejup Ganic moze putovati svetom,stat ce rat hodza u SANDZAK,bicemo jos ponosniji sto smo to smo MUSLIMANI,ko me je svatio AFERIM,ko nije tut mir leid.MASUS SELAM