PDA

View Full Version : "Standard": Veze bosanskih vehabija u Becu


STRANAC
08-02-2010, 14:21
Vehabije koje su prošle nedelje uhapšene u Bosni i Hercegovini imaju veze sa Bečom, piše bečki dnevnik "Standard".

http://img693.imageshack.us/img693/379/v160225p0.jpg

List prenosi da mesto Gornja Maoča, u kome je sprovedeno hapšenje, već godinama važi za tvrđavu vehabija i da je jedino srpska televizija B92 napravila reportažu o stanju u tom mestu, u kome je šef mesta Nusret Imamović sprovodio islamski zakon.

"Standard" ukazuje i da se usred ovog ultrakonzervativnog mesta našao i jedan automobil sa bečkim tablicama.

Između Beča i Gornje Maoče postoji već dugo veoma "intenzivna razmena".

Bosanski državljanin Imamović koji je, prema izveštajima, živeo u Beču i često putovao na relaciji Austrija-Bosna, važi za poverenika Muhameda Porče, hodže bosanske džamije u 12.bečkom okrugu, koji se pominje u kontekstu nabavljača sredstava za vehabije.

U džamiji u kojoj propoveda Porča u Beču nije samo Imamović dolazio, već i Asim C. koji je 1.oktobra 2007. pokušao da sa dve granate uđe u ambasadu SAD u Beču.

Porča, kako podseća "Standard", školovan je za hodžu u Saudijskoj Arabiji, a Imamović je preko jedne Internet stranice samoubilačke atentate opravdavao vanrednim situacijama.

U izveštaju Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji iz 2007. navodi se da su unutar bosanske dijaspore u Austriji ustanovljene grupacije koje pripadaju neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma.

"Standard" podseća da istorija nastajanja tih proketa datira još od Dejtonskog sporazma kada su te grupacije uspostavljene od bivših boraca bosanskih mudžahedinskih brigada s ciljem uspostavljanja islamske države.

Regrutacija je usledila prvenstveno u ciljnoj grupi mladih muslimana druge generacije, koji su odrasli na zapadu, konstatuje list, dodajući da se kao centri islamskih fundamentalističkih aktivnosti navode Beč i austrijska pokrajina Gornja Austrija.

"U periodu koji obuhvata izveštaj su spoznate osobe i grupe muslimana druge generacije imigranata koji se nalaze pod uticajem ideologije Al Kaide", navodi se u izveštaju vlasti za 2008. o bezbednosti u Austriji.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golia smatra da Beč nije "glavni grad vehabija".

"Prema našim saznanjima, Beč nije glavni grad vehabija, već postoje u više evropskih gradova bosanske zajednice sa verskom pozadinom", kazao je on "Standardu".

Istovremeno je ukazao da Porča, kao i drugi članovi vehabija u Austriji, nisu do sada prekršili austrijski zakon.

izvor