PDA

View Full Version : Jednomesecni pritvor za Sokovica i Sekularca


STRANAC
08-02-2010, 14:15
Viši sud u Podgorici odredio je jednomesečni pritvor Pljevljaku Goranu Sokoviću i Dejanu Šekularcu iz Bijelog Polja, osumnjičenim za krijumčarenje više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.


Specijalni tužilac za organizovani kriminal u roku od 48 časova treba da se izjasni o pokretanju istrage protiv osumnjičenih, prenosi "Pobjeda".

Advokati Sokovića i Šekularca rekli su da su njihovi klijenti na saslušanju negirali učešće u švercu 2,2 tone kokaina.

Za Sokovićem je Interpol Beograd raspisao međunarodnu poternicu zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju droge iz Južne Amerike.

Šekularac je osumnjičen da je učestvovao u preuzimanju veće količine kokaina sa teritorije Južne Amerike, a zatim i u njegovom nelegalnom transportu na teritoriju zapadne Evrope.

Ministarstvo pravde Srbije podneće zahtev za za ekstradiciju osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina, najavio je srpski specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema Ustavu, crnogorski državljani ne mogu biti izručeni drugoj državi osim u skladu sa međunarodnim obavezama.

Darko Šarić iz Pljevalja, koji je označen kao glavni organizator međunarodnog šverca 2,2 tone kokaina, nalazi se u bekstvu i, prema tvrdnjama crnogorske policije, krije se u nekoj od evropskih država.

Šekularac, nekadašnji pripadnik crnogorske policije, uhapšen je u petak nekoliko časova pošto se njegov saradnik Soković predao policiji u tom gradu, najverovatnije posle unapred postignutog dogovora sa tamošnjim tužilaštvom i policijom.

Akcija presecanja kokainskog kanala nazvana "Balkanski ratnik" počela je u oktobru prošle godine, kada je srpska BIA sa američkom agencijom za suzbijanje narkotika DEA dojavila da će iz Kolumbije u Argentinu doći nekoliko Srba i Crnogoraca u pokušaju da prošvercuju veću količinu droge.

Dva meseca kasnije, u luci Santa Lusija, utovareno je više od dve tone kokaina spakovanog u sportske torbe. Plan je bio da se droga pretovari na prekookeanski brod i dalje ka Evropi, međutim usledilo je hapšenje.

(SRNA)