PDA

View Full Version : Vehabije napale novinare


borichi
03-04-2007, 01:57
Više od 3.000 vehabija jučer je u Džindićkoj džamiji u Tuzli klanjalo dženazu Jusufu Barčiću, neformalnom vođi tog pokreta u BiH, pišu "Nezavisne novine"..





Barčić je u petak uveče podlegao usljed povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći na ulazu u Tuzlu. Dženazu je predvodio Jusufov sin Muhamed, inače učenik drugog razreda tuzlanske Medrese.



Vehabije su jučer ponovo pokazale svoju agresivnost i to prema novinarima, zabranjujući im fotografišu i da budu u blizini džamije. Tek rijetki, koji su željeli umiriti situaciju, novinarima su dobronamjerno savjetovali da iz prikrajka posmatraju vehabijski skup, koji je bio interesantan ne samo MUP-u TK već i pripadnicima SIPA, pišu "Nezavisne novine".



Oko pedesetak uniformisanih i neuniformisanih policajaca je nadziralo dženazu, ali sa "pristojne" udaljenosti. Policija tako nije reagovala nakon što je Palestinac Karray Kanel Bin Ali, koji je bio i najbučniji, zaprijetio novinarima da će im polupati kamere i fotoaparate, niti kad je grupa vehabija, po nalogu Bin Alija fizički napala jednog od novinara (iz "Avaza"). Njega su bukvalno gurali i odvukli dvadesetak metara od ulaza na džamijskoj kapiji.



"Ne udarajte ga, samo mu ne dajte da priđe, da snimi bilo šta. Ako treba, razbijte im kamere", poručio je Karray Kanel Bin Ali, za kojeg, upućeni tvrde da je zapravo "mozak" vehabijskog pokreta u BiH.



Samo je iskrica falila da ljutnja vehabija, koji su organizovanim autobusima došli iz Slovenije i Sarajeva, a automobilima iz Austrije i Njemačke, te Sandžaka, i verbalne prijetnje preraste u veliki fizički obračuna sa novinarima. A novinarke su nazivane pogrdnim imenima, pljuvali su za njima, a između sebe komentarišući da ih, kao nevjernice, treba ukloniti sa lica zemlje.



Incident je spriječen zahvaljujući dolasku Abu Hamze iz Bočinje koji je nakon žučne rasprave i svađe sa Bin Alijem, "braći" poručio da ne smiju napadati novinare i da ih treba pustiti da obavljaju svoj posao, što znači i da fotografišu.



Uniformisanim policajcima, koji su bili udaljeni namanje dvadesetak metara od sukoba vehabija i novinara, vehabije su prilazile sa zahtjevom da spriječe novinare da obave svoj posao.



"Nismo očekivali dolazak ovolikog broja vehabija. Sve je snimljeno i svi likovi će biti analizirani. Nas isključivo zanima da li neko od njih pripada terorističkoj mreži", rekao je jedan pripadnik policije, pišu "Nezavisne novine".



Iako je Jusuf Barčić posljednjih osam godina, nakon povratka iz Saudijske Arabije, bio u zavadi sa Islamskom zajednicom BiH i najavljivao otcjepljenje, IZ BiH je dala dozvolu da vjerski obred bude obavljen u džamiji. Naime, Jusufov otac je platio godišnju članarinu za njega i time pokušao ispraviti grijehe svog sina, koji je odbijao članstvo u IZ.



Juče je, osim nekoliko članova IZ iz Kalesije, dženazi prisustvovao i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović.



Uoči ukopa Jusufa Barčića, koji je prema prvobitnom planu trebao biti sahranjen na mezarju "Lipovice" u njegovom rodnom selu Barčići kod Kalesije, policijski komesar TK Nedim Mutapčić je izjavio da je to "dženaza kao i svaka druga, te da neće biti pojačanog nadzora".



Ali, s obzirom na Barčićevo propagiranje islama, njegovu agresivnost, bilo je za očekivati da će doći do sukoba, te je nejasno zašto je komesar Mutapčić obmanjivao novinare. Na koncu, policija i nije bila na usluzi novinarima kojima je juče trebala fizička zaštita navode "Nezavisne novine".



2007-04-02 11:52:40



Nezavisne