PDA

View Full Version : ISTRAGA PROTIV BRACE SARIC


SEJO31-de
06-02-2010, 12:17
Srbiji će u istrazi narkokartela za čije su vođenje osumnjičena braća Šarić, biti potrebna pomoć država iz regiona i zapadne Evrope, smatra Ministarstvo pravde.


http://www.b92.net/news/pics/2010/02/7061342874b6cabf5bfcdc945265978_orig.jpg(Tanjug)
Taj apel nadležni obrazlažu činjenicom da su upravo na tim podnebljima najrazvijenija tržišta na kojima se može nabaviti droga. U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, već je počelo popis imovine braće Šarić koja će biti oduzeta.

Novinar nedeljnika "Vreme" Filip Švarm podseća na čestu spregu organizovanog kriminala i politike, dodajući da bi se istragom moglo doći do veoma zanimljivih činjenica.

Javnost u Srbiji do raspisivanja potrage nije čula za braću Šarić. Prvi put njihovo prezime pominje se u akciji policije koja je izvedena 2007. u Beogradu, a u kojoj je zaplenjeno preko 20 kilograma heroina. Među uhapšenima bio je i rođak braće Šarić, Arsa Šarić.

Iz senke, neprimetno i daleko od očiju javnosti njihov posao sa kokainom proširio se ne samo na Srbiju i region, već i na zemlje Zapadne Evrope.

Tek posle akcije DEA i BIA, kada su zaplenjene preko 2,5 tone kokaina (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=16&nav_category=120&nav_id=386862), pročulo se da su su braća Šarić imali organizovaniji posao od "zemunskog klana".

Švarm kaže da je moguće da mnogi koji su radili sa braćom Šarić nisu ni znali sa kim su imali posla.

"Šarić nije neko ko je bio poznat kao čovek koji ima veze sa organizovanim kriminalom, a kamoli kao neko ko je jedan veliki narko don. Zbog toga mnogi ljudi koji su radili sa Šarićem nisu imali svest ko je Šarić i odakle njemu pare“, smatra Švarm.

Bez velikog uporišta u vlasti nije bilo moguće da Šarići učetvuju u tolikim privatizacijama, ocenjuje Filip Švarm. On zato očekuje da bi u istrazi mogla da isplivaju mnoga politička imena jer je organizovani kriminal uglavnom u nekoj sprezi sa politikom.

"Ne verujem da Vlada može da padne ako izađe na videlo da neko iz političkih partija koje čine ovu Vladu sarađuje sa organizovanim kriminalom. Naprotiv, čini mi se da bi to samo ojačalo Vladu, jel bi to delovalo kao da je ova Vlada spremna da se obračuna sa organizovanom kriminalom, pa čak i ako su neki njeni članovi upetljani u takvu vrstu“, kaže Švarm.

U Ministrarstvu pravde kažu da Srbija sa organizovanim kriminalnom neće moći sama da se izbori, da je neophodna pomoć zemalja iz regiona i Zapadne Evrope jer su to glavna tržišta narko kartela.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala počelo je da popisuje imovinu (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=05&nav_category=120&nav_id=409193) braće Šarić i prvo će im biti oduzeto zemljište, poljoprivredna gazdinstva i preduzeća u Vojvodini.

Grupa na čijem čelu je Darko Šarić, pored šverca kokaina iz Urugvaja i sumnjivih privatizacija, sumnjiči se i za nekoliko ubistava počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije

IZVOR-B92