PDA

View Full Version : Ukradu cetvrtinu isporucene struje


iSelektor
06-02-2010, 08:06
Nesavesni potrošači u Novom Pazaru i Tutinu ukradu gotovo četvrtinu isporučene struje za ova dva grada. Od 40.000 megavat-časova, koliko EPS isporuči za ova dva grada, gubi se oko 15.000. Nešto električne energije nestane iz tehničkih razloga, ali oko 25 odsto odlazi na krađu, saznaje nezvanično „Blic”. Zbog toga su počele akcije brojila u oba grada, a na terenu je 13 ekipa koje nedeljno otkriju i po 30 kradljivaca.

http://www.blic.rs/data/images/2010-02-05/10656_regpaz5zatamniliceradniku_f.jpg?ver=12653922 81


- Uglavnom se krade na dva načina, tako što se ošteti plomba i zaustavi točak strujomera ili račvanjem dovodnog kabla - kaže za „Blic” jedan od kontrolora. On navodi da postoje i drugi načini krađe, savremenim magnetima koji se prislone uz strujomer i vraćaju obrte unazad. Koliki su gubici EPS-a u Tutinu i Novom Pazaru, dva grada sa oko 150.000 stanovnika, govori i podatak da bi samo izgubljenom strujom mogla da se podmiri cela Sjenica koja ima tridesetak hiljada žitelja.
U Novom Pazaru je posebno popularan i „rendgenski” način krađe. Naime, rendgenski snimak iz bolnice iseče se na širinu od jednog centimetra i uvuče se između stakla na strujomeru i kutije. Kada snimak dotakne obrtni točak - zaustavi ga, a struja neometano teče.
Službenici koji kontrolišu priključke kažu da je bilo i incidenata na terenu.
- Bilo je i građana koji nam nisu dozvoljavali da obavimo kontrolu, pa je nekoliko puta morala da interveniše policija - kažu izvori „Blica”.
Kako saznajemo, među kradljivcima struje našlo se i nekoliko uglednih i imućnih građana, tako da ne važi stereotip da samo siromašni kradu.
- Pre par godina jedan sudija je uhvaćen u krađi struje, a penzioneri su među najdisciplinovanijim platišama - kažu izvori „Blica”. Nedavno su u novopazarskom naselju Rasadnik svim korisnicima postavljeni savremeni elektronski strujomeri.
Korisnici u Novom Pazaru i Tutinu trenutno duguju za struju 680 miliona dinara. Ukoliko se ne izmire računi i ne umanji krađa, neće biti ni poboljšanja energetskih prilika, jer je mreža zastarela, a često pada napon i dolazi do kvarova.
Pogon „Elektrorasa” radi u okviru „Elektrosrbije” sa sedištem u Kraljevu. Službenik za odnose sa javnošću Perica Maksić zatražio je da mu uputimo zvaničan dopis kako bi prokomentarisao krađe struje, ali je potom rekao da mu sa više instance u Beogradu nije dozvoljeno da da izjavu na ovu temu.



Za krađu struje i zatvorske kazne
Krađa struje se ne isplati, jer se svakom ko bude uhvaćen u ovom činu obračunava maksimalan mogući utrošak za godinu dana, što ga može koštati i 300.000 dinara. Za najteže slučajeve krađe predviđena je i kazna do tri godine zatvora.