PDA

View Full Version : Ilić zadrzan u bolnici nakon napada


STRANAC
05-02-2010, 23:16
Predsednika Nove Srbije na ulici pesnicom udario Dejan Stojadinović, odranije poznat policiji.

http://img35.imageshack.us/img35/2688/85800570.jpg

Lider Nove Srbije napadnut je u Knez Mihailovoj, dok je davao izjave medijima povodom početka akcije prikupljanja potpisa za održavanje prevremenih lokalnih izbora u Beogradu.

Iliću je pritrčao mladić, udario ga pesnicom u glavu uz povik "Svi ste isti" i pobegao u obližnji ulaz.

Ilićeve pristalice potrčale su za njim, ali su ih policajci sprečili da se obračunaju sa njim i uz krajnji napor uspeli da ih razdvoje. Policajci su zatim izveli napadača u "obruču" iz ulaza, i uveli ga u policijski automobil.

Okupljeni su burno protestovali, ocenjujući da je policija suviše blago reagovala i da je trebalo bolje da interveniše jer se napad desio u centru grada.

http://www.youtube.com/watch?v=i7wXvc1guDk

Neposredno posle napada Ilić je rekao da ga je napadač udario u mesto na glavi gde je već imao povredu i zatražio odmah izveštaj policije sa svim podacima o događaju i ko stoji iza toga, kako je rekao, ili da ministar policije Ivica Dačić podnese ostavku.

"Eto, mnogi od vas su mi se smejali što nosim oružje, a sad ga nisam poneo. Sada je greh ovakvog huligana lišiti života! On mene rešava mog života, i udara me mučki, dva metra ispred policije. Moramo sami da se branimo", rekao je potreseni Ilić novinarima.

On je dodao da očekuje istragu i kompletan izveštaj policije povodom incidenta.

Ilić je novinarima rekao da će, ukoliko se istraga ne sprovede i ne dobije izveštaj sa podacima o osobi koja ga je napala, zahtevati ostavku ministra policije Ivice Dačića.

"Tražim ostavku ministra policije, premijera i ove vlade jer ovo više ne može da se toleriše", rekao je Ilić u Knez Mihailovoj ulici gde se incident dogodio.

Ilić je zadržan na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Srbije.



Na konferenciji za novinare, potpredsednica NS Dubravka Filipovski rekla je da su lekari pregledali Ilića i da je odlučeno da bude zadržan na daljim ispitivanjima.

Ona nije mogla da kaže koliko će Ilić ostati u bolnici.

Ilić se tokom konferencije za novinare telefonom javio Dubravki Filipovski.

Filipovski je rekla da je zabrinuta zbog kašnjenja u reakciji MUP-a, jer i posle dva sata nakon incidenta do sada nema nikakvih informacija o napadaču.

Nova Srbija od MUP-a zahteva efikasnost i da saopšti ko stoji iza današnjeg napada, jer je nelogično da pojedinac, pored sto aktivista te stranke, napadne njenog predsednika.

"Nećemo dozvoliti da na nas prebace bilo kakvu odgovornost", rekla je potpredsednica NS i dodala da je stranački skup bio unapred najavljen MUP-u.

Filipovski se izvinila pripadnicima policije ukoliko ih je neko od aktivista odgurnuo braneći Ilića, koji, kako je navela, nema nikakvo stranačko obezbeđenje.

Predsednik izvršnog odbora NS Miroslav Markićević je ukazao da niko od aktivsta te stranke nije mogao očekivati da mirno stoji dok napadač udara Ilića.

"Prikupljanje potpisa je legalna politička akcija, na kojoj su bila smo dva policajca. Međutim, nakon incideta došlo je nekoliko policijskijh kola, čini mi se, da bi od nas zaštitili napadača", rekao je on.

On je rekao da je, u tuči koja je nastala nakon napada, Stojadinović nastavio da preti i da je rekao: "Ubili ste (Zorana) Đinđića".

On nije želeo da špekuliše koji je motiv iza tog napada ali je rekao da mu se čini da je čovek koji je napao Ilića "znao šta radi" i dodao da "normalan čovek ne bi smeo da nasrne" na nekoliko stotina okupljenih aktivista.



Prema Markićeviću, MUP je već trebalo da kontaktira stranku i kaže ko je napadač i da li je reč o individualnom napadu ili on ima političku pozadinu.

Predsednik izvršnog odobora stranke je upitao šta će MUP, čija je reakcija izostala kada je Ilić pre godinu dana napadnut, sada preduzeti da zaštiti predsednika jedne parlamentarne stranke.

"Današnji incidet je upozorenje za sve građene i nije reč samo o predsedniku NS, čiji je život očigledno ugrožen. Kao građani smo imali pravo da se okupimo i iskažemo svoj stav i prikupljamo potpise", rekao je Markićević.

On je zatražio oštru reakciju svih parlamentarnih stranka, državnih organa, vlade, ali i predsednika Srbije.

Markićević je rekao ne može da tvrdi da je napad imao političku pozadinu.

"Znam da potpisi nemaju nikakvu pravnu posledicu, ali možda se neko uplašio zbog velikog odziva građana i njihove poruke", dodao je funkcioner Nove Srbije.

Konferenciji za novinare je u znak podrške predsedniku Nove Srbije prisustvovao i zamenik šefa naprednjaka Aleksandar Vučić.
MUP o napadu
Napadaču koji je danas udario pesnicom u glavu lidera Nove Srbije Velimira Ilića određena je mera policijskog zadržavanja i protiv njega će biti podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje, saopštio je MUP.

U saopštenju se navodi da je lidera Nove Srbije napao Dejan Stojadinović, dok je Ilić davao izjavu novinarima, tokom, kako se navodi, održavanja neprijavljenog javnog skupa u organizaciji političke partije Nova Srbija.

Stojadinović je prišao Iliću i udario ga šakom u glavu, posle čega je više nepoznatih osoba fizički nasrnulo na napadača i zadalo mu više udaraca.

Radi sprečavanja daljeg narušavanja javnog reda i mira i povređivanja, intervenisali su policijski službenici Policijske stanice Stari Grad, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom jedan policijski službenik zadobio je povrede glave i šake. On je kolima hitne pomoći prebačen u Urgentni centar, gde mu se ukazuje pomoć, naveo je MUP.

SEJO31-de
06-02-2010, 11:02
Lider Nove Srbije Velimir Ilić napustiće danas Klinički centar gde je zadržan posle napada u centru Beograda, izjavila je portparolka NS-a Dubravka Filipovski.

http://www.b92.net/news/pics/2010/02/1465249694b6d371353365763732237_450x325.jpgNapad na Velimira Ilića u Knez Mihailovoj ulici (FoNet) "Velimir Ilić oseća se dobro, sve analize i rezultati su u redu i on će danas biti pušten na kućno lečenje uz stalni nadzor lekara", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Ona je rekla da u toj stranci još nije bilo razgovora o tome da li će lider NS-a podneti privatnu tužbu protiv osobe koja ga je napala u centru Beograda, jer se čeka istraga policije i stav Odbora Skupštine Srbije za bezbednost, koji će biti održan u utorak.

Velimira Ilića juče je u Knez Mihailovoj ulici napao (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=05&nav_category=11&nav_id=409066) Dejan Stojadinović, dok je okupljenim novinarima davao izjavu povodom akcije prikupljanja potpisa za vanredne izbore u Srbiji.

Policija je uhapsila napadača i istraga je u toku.


IZVOR-B92