PDA

View Full Version : HAITI-UHAPSENO -10 AMERICKIH DRZAVLJANA


SEJO31-de
31-01-2010, 12:07
Port-O-Prens -- Policija Haitija je uhapsila 10 američkih državljanja dok su pokušavali da iz zemlje izvedu 33 dece bez odgovarajućih dokumenata za usvajanje.

http://www.b92.net/news/pics/2010/01/18249403224b654859c1042704461465_450x300.jpg

Sprečeno nelegalno prebacivanje dece (Beta) U glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu u pritvoru se nalaze pet muškaraca i pet žena uhapšenih u petak uveče. Postoje strahovanja da bi trgovci ljudima mogli da iskoriste haos u zemlji, posle zemljotresa od 12. januara, za ilegalna usvajanja dece.

Osumnjičeni su uhapšeni na glavnom graničnom prelazu Malpas sa Dominikanskom Republikom pošto je policija izvršila rutinsku kontrolu vozila.

Vlasti su saopštile da Amerikanci nisu imali dokumenta koja dokazuju da usvajaju 33 dece uzrasta od dva meseca do 12 godina, niti papire da je reč o siročićima koji su u zemljotresu izgubili roditelje.

"Ovo je potpuno nezakonito". Nijedno dete ne može da napusti Haiti bez odgovarajuće dozvole i ovi ljudi nisu imali to odobrenje", izjavio je ministar za socijalna pitanja Iv Kristalen.

Jedna od uhapšenih osoba, Laura Silzbi, iz dobrotvorne organizacije sa sedištem u Ajdahou "Nju lajf čildrns refjudž" (New Life Children's Refuge) izjavila je, iz zatvorske ćelije u sedištu policije da nisu učinili ništa loše.

"Imali smo dozvolu vlade Dominikanske Republike da dovedemo decu u jedno sirotište koje tamo imamo. Optužuju nas za trgovinu decom. Nismo pokušali ništa loše da učinimo", rekla je Silzbi.

Vlada Haitija je zaustavila više vrsta usvajanja, strahujući da bi legitimne humanitarne grupe mogle da odvedu decu van zemlje na usvajanje pre nego što se isrpe napori da se pronađu njihovi roditelji.

Još nije utvrđen tačan broj izgubljene dece, kao ni dece koja su ostala bez roditelja posle katastrofalnog zemljotresa

IZVOR:B92