PDA

View Full Version : Reklame lazu - ne mozete u EU za 16 evra


STRANAC
30-01-2010, 18:54
Za samo 16 evra u Evropu i nazad!? Očekivali smo mnogo od dobre vile šengenske, ali baš toliko – prva je pomisao kada se vidi bilbord koji najavljuje ultra nisku cenu avionske karte. Međutim...




Šta drugo preostaje posle pogleda na bilbord koji skoro da poklanja putovanje – nego pakovanje na brzinu i pokret. Međutim, nikada marketing jedne kompanije ne može toliko da obraduje potencijalnog potrošača, koliko prodajni servis može da ga vrati na zemlju.

Elem, u kol servisu kompanije koja obećava avionske karte za 16 evra, dočekuje nas hladan tuš. Povratna karta na relaciji Beograd – Minhen, zapravo, košta 250 evra!! Ukoliko se rezerviše dva meseca ranije, onda je svega 120. Ali, gde je razlika od 16 do 120? Objašnjenje službenika kol centra je da se puna cena dobija kada se na osnovnu dodaju takse.

Nikola Đukić, menadžer za odnose sa javnošću beogradskog aerodroma Nikola Tesla, kaže za "Politiku" da aerodromska taksa u Terminalu 2 iznosi 19,8 evra i nju čine dva servisa: putnički za 16,5 i naknada za bezbednost od 3,3 evra. Aerodromska taksa u Terminalu 1, gde je infrastruktura nešto siromašnija, prijem putnika se obavlja na manuelni način, a prtljag odlazi samo na jednu krajnju destinaciju, iznosi 15,3 evra.

Ovo su jedini iznosi koje putnici plaćaju našem aerodromu, potvrđuje Đukić. Taksa se naplaćuje u dinarskoj protivvrednosti.

Kao što je i uobičajeno, u Beogradu aerodromsku taksu plaćaju samo putnici u odlasku. Iznos takse isti je za sve destinacije i avio-kompanije.

Prosečna taksa na evropskim aerodromima iznosi 23 evra. Regionalno situacija nije mnogo drugačija. Tako je taksa u Ljubljani 21 evro, Zagrebu 16, Skoplju 17,5, Sarajevu čak 28, Podgorici 15, Bukureštu 21,5, Temišvaru 18,2 i Budimpešti 19,9, iznose podatke u pres službi aerodroma Nikola Tesla.

U JAT-u daju detaljno objašnjenje kako se 'zida' cena avio karte. Željka Stojanović, iz marketing službe nacionalnog avio-prevoznika, uzela je za primer Solun, kao najjeftiniju destinaciju i Pariz, kao najatraktivniju.

Za Solun je ispalo po onoj narodnoj: u Solunu dinar somun, do Soluna tri somuna. Od povratne karte u kasu JAT-a se slije 38 evra, aerodromska taksa u Beogradu 16,5 evra, bezbednosna taksa u Beogradu 4,5, aerodromska taksa u Solunu 22 evra, YQ (gorivo) taksa 38, TSC (trošak izdavanja karte) 12 evra.

Za Pariz: prevozniku 38 evra, aerodromska taksa u Beogradu 16,5, bezbednosna taksa 4,5, aerodromska taksa u Parizu ukupno 42,89, YQ 64, TSC 30.

(Primetno je da se za par evra ne slažu podaci o taksama JAT-a i aerodroma Nikola Tesla.)

U Ministarstvu trgovine i usluga, imaju vrlo jasnih rezervi prema načinu oglašavanja koje daje nepotpune cene avio karata.

Goran Macura iz sektora Tržišne inspekcije, naglašava da oglasna poruka mora biti istinita, u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima, lojalnom konkurencijom i profesionalnom etikom.

"Ne smeju se izostaviti podaci koji su od značaja za sticanje prave predstave o predmetu oglašavanja. Kako je za korišćenje usluge avio prevoza, pored cene karte, neophodno dodatno plaćanje taksi, i da su one neodvojive od celine, tj karte. oglasna poruka mora da sadrži informaciju o tome. Znači, na oglasnoj poruci mora biti jasno naznačeno da to nije konačna cena koju plaća putnik. Svakako ta informacija mora biti ravnopravna sa informacijom o ceni proizvoda (karte), jer prenaglašenost iste u korist jednog dela informacije može dovesti u zabludu korisnika usluge", navodi sagovornik iz Tržišne inspekcije.