PDA

View Full Version : Patrijarh uvredio muslimane


STRANAC
28-01-2010, 16:19
Muslimani se uvredili što je patrijarh Irinej rekao da oni, kad su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak.

http://img688.imageshack.us/img688/3317/v159285p0.jpg

Rijaset Islamske zajednice Srbije je uputio pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) tražeći zvanično tumačenje izjave patrijarha Irineja o islamu i muslimanima, rekao je danas generalni sekretar IZS Srbije Eldin Ašćerić.

List "Blic" je juče objavio izjavu poglavara SPC, u kojoj se između ostalog navodi, da je filozofija i psihologija islama da muslimani, kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak.

"Mi smo zahtevali da se da zvanično saopštenje SPC - da li će to uraditi patrijah lično ili Sinod sasvim je svejedno. Bitno je da se da zvanično tumačenje toga što je rečeno. Ukoliko je to u onoj meri u kojoj se može razumeti, a iz te poruke se svašta može razumeti. To je krajnje neprihvatljivo i nekorektno", kazao je danas Ašćerić agenciji Beta.

Ašćerić je kazao da je u listu "Blic" rečeno da je izjava patrijarha objavljena 27. januara autentična, i da postoji snimak, a da je na sajtu IZS objavljeno saopštenje u kojem se navodi da kvalifikacije poglavara SPC vređaju islam.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZ) na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, danas je saopštio da su izjava poglavara SPC o islamu koju je preneo Blic "skandalozne i uvredljive".

Mešihat je ocenio da je "neshvatljivo" da novoizabrani patrijarh svoju misiju započinje neprijateljskim izjavama prema veri kojoj pripada više od miljardu ljudi u svetu.

"Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid jer nedvosmisleno ukazuje da su za Patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava. Znači li to da tamo gde su muslimani većina, kao u slučaju Sandžaka i Preševske doline, treba preduzeti mere poput onih u Srebrenici, kako bi njihov broj postao prihvatljiv za Patrijarhovu viziju Srbije", piše u saopštenju Mešihata.

Dodaje se i ocena da je patrijarhova izjava nanela ogromnu štetu odnosima Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, ali i Crkvi i pravoslavlju.

"Ukoliko poglavar Srpske pravoslavne crkve želi i minimum dijaloga sa predstavnicima muslimana i islama, očekujemo jasno i nedvosmisleno izvinjenje", navodi se u saopštenju.

IZ Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić izrazila je "zabrinutost zbog izjave u kojoj se iznose neprimerene i nedopustive kvalifikacije na račun islama i muslimana".

"Islamska zajednica Srbije je zatečena ovakvom izjavom i rezonom poglavara SPC u kojoj se filozofija i psihologija islama i muslimana spuštaju na ravan nacionalizma, šovinizma i netrpeljivosti prema različitostima koje je Bog darovao. Ovom izjavom se vređaju verska osećanja svih muslimana, a posebno srbijanskih. Takav govor ne vodi miru i boljim međuljudskim odnosima u Srbiji generalno, a na Kosovu i Metohiji posebno", piše u saopštenju Rijaseta.

Islamska zajednica Srbije navela je i da očekuje zvanično i javno tumačenje izjave "kako bi se izbegla eventualna pogrešna interpretacija".

Na današnjoj konferenciji za novinare u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju".

Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, Patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu. "To je njihova vera i što bi se mi tu mešali i davali svoje mišlejenje. Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti i u našem vremenu u punoj toleranciji svaki vere i verske zajednice i ideologije", naveo je on.

Rarica
28-01-2010, 17:08
[QUOTE=STRANAC;205403]

"Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid jer nedvosmisleno ukazuje da su za Patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava. Znači li to da tamo gde su muslimani većina, kao u slučaju Sandžaka i Preševske doline, treba preduzeti mere poput onih u Srebrenici, kako bi njihov broj postao prihvatljiv za Patrijarhovu viziju Srbije", piše u saopštenju Mešihata.

:mislim:

dido
28-01-2010, 21:57
Jedan je bio Pavle!:)Naucice se ovaj davati izjave,mlad je on,polako...

SEJO31-de
29-01-2010, 17:32
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji izjavio da je izvinjenje prihvatlji korak, ali da samo ublažavaju posledice izjave
http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/593/v159382p0.jpg
U saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta, patrijarh Irinej ističe da je njegov stvarni odnos prema islamu utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana (http://www.mondo.rs/s159285/Info/Srbija/Patrijarh_uvredio_muslimane_VIDEO.html), prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu", rekao je patrijarh.

Objašnjavajući da je njegova izjava izvučena iz konteksta, patrijarh Irinej navodi da je list u kome je intervju objavljen izostavio početak i kraj iskaza u kome je poručio "da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju".

"Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje", navodi se u patrijarhovoj izjavi.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da je izvinjenje patrijarha srpskog Irineja "svakako prihvaljtiv korak", kojim se mogu ublažiti, ali ne i sanirati posledice izazvane njegovom prethodnom izjavom o muslimanima.

"Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja biće dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) prema islamskoj zajednici", poručio je Zukorlić.

On je istakao da je SPC institucija sa najjačim uticajem na državu i da zato njena odgovornost nadilazi odgovornost ostalih crkava i verskih zajednica.

Patrijarh je u intervjuu listu "Blic" ocenio da je filozofija islama da muslimani, kada su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak. Na tu ocenu su oštro reagovale islamske zajednice koje deluju u Srbiji.

STRANAC
29-01-2010, 17:44
kad Zukorlic reaguje.... :biggrin:
salu na stranu,zaleteo se bio ovaj novi patrijarh,ali dobro je da "nije mislio tako" ;)

Rarica
29-01-2010, 18:52
kad Zukorlic reaguje.... :biggrin:
"nije mislio tako" ;)


U poletu pa se zaboravio malo :mislim:

homar
29-01-2010, 19:19
Novi patrijarh je rekao ono što je Strategija SANU, zaboravio je malo da ima i medija koji će objaviti taktiku realizacije te strategije i izvršioce. Nije prošao obuku BIA-e oko čuvanja "državne tajne", narednih dana slijedi kurs za njega.

homar
29-01-2010, 21:00
"Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kaže da tenzije i napetosti nikome nisu potrebne. On ističe da je patrijarhova izjava koja se pre svega odnosila na Kosovo možda plod Irinejevog početnog nesnalaženja i umora . “Moguće je da se nekada muslimani mogu ponašati kako je navedeno u toj izjavi, ali ne stoji generalizovanje toga ponašanja na islam kao religiju”, izjavio je Zilkić."

Izvor:radio sto plus

Evo srpsi patrijarh je dobio i svog glasnogovornika, aferim srpski reisu.

superbaka
30-01-2010, 01:09
Zaboravio se,,,,kako ih nije sramota da demantuju ono shto je ovaj senilni novopecheni Patrijah sa juga izgovorio.A ko ste pratili Tv ovih dana ovo mu je druga nacionalistichka izjava koju je on izgovorio i to javno....
Prva mu je bila da se Kosovo odbrani svojim telima ako treba,u prevodu poziv na agresiju i linch...
Druga je bila ako su Muslimana ima malo oni su dobri i poslushni....ako ih ima vishe oni hocje da dominiraju....tako se izjasnio,jer sam oba puta lichno slushala njegove izjave....sram ga bilo i njega i one koji ga podrzavaju i demantuju i prepakivaju njegovu izjavu...:4_2_204::4_2_204:

Undercover 007
30-01-2010, 03:26
Vazno je da mi znamo sta oni misle o nama a njihova izvinjenja posle recenog nimalo nece umanjiti znacaj njegovih rijeci.