PDA

View Full Version : Zasto se debljamo u vezi


superbaka
28-01-2010, 00:44
Prvi dio


http://zena.hr/images/clanci/2398_big.jpg


Romantična večera uz svjetlost svijeća, leptirići u želucu - kome je tad još do vježbanja?

Nova ljubav nam oduzima dosta vremena i zaokuplja nam misli, no kad žrtvujete vježbanje za razmjenu nježnosti s novim partnerom, okrećete leđa svom zdravlju. Debljanje nije karakteristično samo za nove veze- žene u braku također upadaju u tu zamku. Zašto se zaljubljene žene debljaju i kako zadržati figuru s kojom ste ušli u vezu?

Fizička privlačnost igra veliku ulogu u kompatibilnosti u vezi - to je jedan od razloga koji vas je i spojio. I vjerojatno ste uložili puno truda u svoj izgled kad ste u početku počeli izlaziti. Ali jednom kad počnete slaviti mjesec ili godinu dana veze, velika je vjerojatnost da ste se uljuljkali u udobnost veze i da vam više nije najvažnije ostaviti dobar dojam na partnera.

Mjeseci, a zatim i godine prolaze, a vama vaga pokazuje sve veće brojeve i ubrzo ste teži nego ikada prije.
Istraživanje koje je provelo Sveučilište Cornell je utvrdilo da mladenci unutar prve dvije godine braka u prosjeku dobijavu više na težini od samaca, udovaca ili rastavljenih. Isto tako ne čudi da mnoge žene tijekom braka konstantno dobivaju na težini.

Da biste izbjegli nakupljanje težine u vezi, morate znati zašto se ovo dešava:

1. Pozdravite se s motivacijom
Kad ste slobodni, u potrazi za ljubavi, vjerojatno više brinete o svom izgledu, jedete zdravije i više vježbate - želite impresionirati budućeg partnera. Pripremate za sebe zdravu hranu i imate više vremena i interesa za jogging ili odlazak u teretanu. Nakon što se konačno zaljubite i počnete hodati s nekim, više nemate toliko motiva brinuti o izgledu, jer ste pronašli partnera, ne trebate ga više impresionirati. Kad ste zaljubljeni osjećate se posebno, bez obzira na težinu, osobito ako vam dečko ne govori da vam se tijelo mijenja. I jednom kada se nađete u braku, druge stvari vam postaju važnije od lijepog izgleda - djeca, dom, novac, posao, troškovi.

2. Vaš partner ne živi zdravo
Prijatelji i obitelj vas svakako mogu odvratiti od zdravih prehrambenih navika, a ni vaš partner nije drugačiji. Osim toga, uvijek je zabavnije jesti u društvu, pri tome ne osjećate krivnju kad jedete masniju hranu, jer još netko jede tu istu hranu s vama. Mnogi muškarci ne brinu o svojoj prehrani i može vam se dogoditi da od partnera preuzmete loše prehrambene navike. Isto tako, ako se vaš dečko ne bavi sportom, vama će biti teže otići na fitness. Teško je zadržati zdrave navike kad ste dovedeni u napast.

3. Nemam vremena za vježbanje!
Voliš ga, želiš ga, moraš ga imati cijelo vrijeme. Novi parovi obično provode puno vremena zajedno, zanemarujući aktivnosti koje su činili dok su bili slobodni. Vrijeme koje si imala za sebe postaje vaše zajedničko vrijeme, pogotovo ako imate pretrpan raspored. Žrtvujete vježbanje u korist druženja s partnerom. Uz to žene su brižnije u vezi, pa su i sklonije zanemariti svoje potrebe. Ako ste u braku i brinete o djeci i drugim obavezama, nemate vremena ni energije čak ni razmišljati o vježbanju.

4. Stres
Što je to stres kad ste u sretnoj i zabavnoj vezi? Dobar stres (poznat kao eustres), zapravo može potaknuti debljanje. Čak vas i osjećaji sreće i euforije mogu potaknuti da otvorite frižider. Međutim, u vezi možete osjetiti i loši stres, a jedan od najčešćih načina kako se ljudi nose sa stresom jest da traže utjehu u hrani, što naravno ima negativne posljedice.



Drugi dio..
http://zena.hr/images/clanci/2484_big.jpg


Savjetujemo vas kako izbjeći debljanje u vezi

Pisali smo o najčešćim razlozima debljanja u vezi, a sada ćemo vam dati nekoliko savjeta kako to izbjeći.

Zajednički fitness izlasci

Kada vam partner predloži nedjeljno druženje uz film i večeru, neka vaš protuprijedlog bude šetnja prirodom i piknik s mnogo svježeg voća, povrća i druge zdrave hrane u košarici. Zajedničko vježbanje je jedan od najboljih, a obično je i najučinkovitiji motivator za mršavljenje.

Recite partneru da vas prestane dovoditi u napast

To što vam dragi drži čokoladicu ispred usta i tako vas izaziva može biti vrlo simpatično, no on može pojesti pet čokoladica i na njegovoj se liniji neće baš ništa primjetiti. Kod vas je, naravno, situacija drugačija, pa ako ne možete odoljeti iskušenju, jednostavno zamolite dečka da vas prestane izazivati. Što su vam slatkiši dalje od očiju, dalje će vam biti i od misli, a to će vam pomoći u borbi protiv debljanja u vezi.

Seks dijeta

Seks dijeta je način življenja koji poboljšava zdravlje uslijed redovite seksualne aktivnosti. Ne radi se zapravo o dijeti jer ne postoji plan prehrane kojeg se trebate držati.

Seksualne aktivnosti može pozitivno utjecati na zdravlje, tako da smanjuje depresiju i poboljšava imunitet, a redovito vođenje ljubavi, kao oblik vježbe potiče mršavljenje i poboljšava zdravlje srca. Osim toga intimnost produljuje život,a prema nekim istraživanjima česti seks sa partnerom poboljšava intimnost u vezi.
Stoga slijedite primjer Katie i Toma Cruisea i počnite svaki dan voditi ljubav.

Ne morate jesti isto koliko i vaš partner

Vi odlučite naručiti salatu za večeru, a vaš partner naruči veliku pizzu i zamoli vas da mu pomognete pojesti pola. Ako ćete već posustati, barem podijelite jelo 60/40. Žene često rade pogrešku i obrok dijele na pola, a zapravo će se tako više udebljati od muškaraca. Muškarci dnevno trebaju više kalorija i mogu pojesti više, bez dobivanja na kilaži. Stoga, ako i imate jednaki apetit, to ne znači da i vaše porcije hrane moraju biti jednake.

Žene imaju više utjecaja na zajedničke navike u vezi nego muškarci. To je zato što one obično češće obavljaju kupovinu namirnica i kuhaju, te nastoje općenito u svoju prehranu uvrstiti svježije i zdravije namirnice. Dakle sve vi zaljubljene žene, preuzmite kormilo i napravite pripremu za zdrav i sretan odnos.