PDA

View Full Version : RTV: DSS protiv promene Zakona o regionalizaciji


iSelektor
25-01-2010, 17:40
PRIJEPOLJE - Demokratska stranka Srbije najoštrije je danas osudila najavu promene Zakona o regionalnom razvoju i Uredbe o statističkim regionima, kako bi se udovoljilo zahtevu političkih predstavnika Bošnjaka za objedinjavanje šest opština u jedan region.

Predsednik Opštinskog odbora DSS-a u Prijepolju Vukosav Tomašević ocenio je na konferenciji za novinare da zahtev da se Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin objedine u jedan region suprotan zakonu, pravilima regionalizacije i međunarodnim pravilima.

Ocenio da je zahtev Bošnjaka motivisan verskim i nacionalnim razlozima, što je kako je naveo, suprotno modernim kriterijumima, a upozorio je i da bi to moglo dovesti do "rastakanja države" i destabilizacije tog područja.

Po njegovoj oceni očita je namera da se pripremi taktika "korak po korak" da Sandžak dobije atribut regiona da bi se u budućnosti ispostavio zahtev za autonomijom, kako bi se taj deo odvojio od Srbije.

Tomašević je dodao da nijedan Srbin iz tih opština ne podržava zahtev Bošnjaka i da promena Uredbe o statističkim regionima može biti urađena samo mimo volje Srba.

Dodao je i da zahtev da se formira zajednički region Zlatiborskog i Raškog okruga nema osnova jer opštine koje ih čine nikada nisu bile u sastavu jednog regiona.

Predsednik Opštine Čajetina i predsednik Okružnog odbora DSS-a za Zlatiborski okrug Milan Stamatović rekao je da je najbolje organizovati javnu raspravu na kojoj bi građani mogli da iznesu svoje mišljenje.

Zakonom o regionalnom razvoju utvrđeno je sedam regiona: region Vojvodine, Beogradski, Centralni, Zapadni, Istočni, Severni i Južni region i region Kosova i Metohije. Na osnovu uredbe koju je Vlada donela područje Sandžaka podeljeno između dva statistička regiona čemu se protive Sandžačka demokratska partija i Bošnjačka lista za Sandžak.

Uredbom je utvrđeno da su Novi Pazar i Tutin deo regiona Centralne Srbije, dok su deo regionu Zapadne Srbije Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

Ljajić: Obećanje vladajuće koalicije

Lider SDPS-a Rasim Ljajić kaže da mu je vladajuća koalicija obećala da će svih šest opština u Sandžaku u kojima žive Bošnjaci biti u jednom regionu! Srbi iz Priboja i Prijepolja, međutim, prete da će se pobuniti i doći pred Vladu Srbije ako ovaj Ljajićev predlog prođe.

Ljajić kaže da je spajanje opština Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje u jedan region čisto ekonomske prirode.

"Nema potrebe za prejakim rečima! U našem zahtevu nema ni govora o etničkoj i političkoj priči, radi se o ekonomiji. Na primer, izgradnja puteva biće mnogo lakša ako ovih šest opština bude deo jednog regiona. Znate li da bošnjačke opštine imaju najmanji broj asfaltiranih puteva u Srbiji? Sjenica, na primer, ima samo dva odsto puteva sa čvrstom podlogom", kaže Ljajić.

Ljajić tvrdi da je vladajuća koalicija prilikom usvajanja Zakona o regionalizaciji obećala da će Bošnjaci biti u jednom regionu. Na pitanje zašto je onda glasao za Uredbu o statističkim regionima na sednici Vlade, on kaže:

"Za uredbu kojom su bošnjačke opštine ipak podeljene u dva regiona glasao sam, jer je nisam ni pročitao. Očekujem da će dogovor biti postignut", kaže Ljajić.