PDA

View Full Version : IZABRAN NOVI PATRIJARH


SEJO31-de
22-01-2010, 18:12
Irinej niški naslednik patrijarha Pavla

Vladika niški Irinej Gavrilović izabran je za novog srpskog patrijarha. "Svestan sam težine krsta koji ću nositi, ali taj teret neću nositi sam već očekujem pomoć ostalih episkopa", rekao je novi
patrijarh u prvom obraćanju vladikama.


http://www.mondo.rs/slike/vesti/001/586/v158698p0.jpg

Vladika niški Irinej (http://www.mondo.rs/s158756/Srbija/Biografija_novog_srpskog_patrijarha.html) izabran je danas za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Srpska

srpska pravoslavna crkva.

Na konferenciji za novinare nakon izbora episkop bački Irinej kazao je da misli da je SPC dobila "dostojnog naslednika" patrijarha Pavla.

Vladika bački Irinej je novinarima preneo da je vladika niški nakon izbora u obraćanju ostalim episkopima kazao da je "svestan težine krsta" koji će nositi, ali da taj teret neće nositi sam već da očekuje pomoć ostalih episkopa.

On je rekao i da odmah sledi ustoličenje novog patrijarha, kako bi "mogao da dela", a da će zvanično ustoličenje biti u Pećkoj patrijaršiji, ali nije precizirao kada.



Vladika bački je rekao da su trojica kandidata sa natpolovičnom podrškom Sabora SPC izabrana u četiri izborna kruga.

To su bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika bački Irinej i vladika niški Irinej.

Iz Jevanđelja je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao otac Gavrilo iz manastira Lepavina, a ime novog patrijarha pročitao je vladika Lavrentije koji ima najduži episkopski staž.

U Sabornoj crkvi sutra u 9 časova biće liturgija, najavio je vladika bački.

Saborom koji je počeo u ranim jutarnjim časovima molitvom priziva Svetog Duha u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog predsedavao je episkop šabački Lavrentije, najstariji po rukopoloženju episkop Srpske pravoslavne crkve.

Kliknite i pogledajte foto galeriju. (http://www.mondo.rs/tg2916/Foto/Bira_se_naslednik_patrijarha_Pavla_na_tronu_SPC.ht ml)

Liturgiju u Sabornoj crkvi predvodio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, a potom i molitvom Svetom Duhu u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, kojom počinju svi značajni skupovi u SPC.

Novi crkveni poglavar je izabran, prema ustavu SPC, "apostolskim žrebom", pošto se način izbora može menjati samo u prisustvu patrijarha.

Prema Ustavu SPC, na Izbornom saboru učestvuju svi episkopi, ali za poglavara crkve mogu biti birani samo oni koji najmanje pet godina upravljaju eparhijom. Sabor SPC ima 45 članova, a 37 episkopa ispunjavanju uslov da budu kandidovani za novog patrijarha.

Pre nego što se pristupi "apostolskom žrebu", trojica kandidata koji učestvuju u tom poslednjem krugu izbora, moraju da dobiju natpolovičnu većinu glasova učesnika Sabora.

Takav način izbora uveden je 1967. godine kako bi se sprečilo mešanje državnih vlasti u izbor patrijarha.

Sabor čine mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, crnogorsko - primorski Amfilohije, srednjezapadnoamerički Hristofor, dabrobosanski Nikolaj, episkop britansko-skandinavski Dositej, šabački Lavrentije, niški Irinej, zvorničko-tuzlanski Vasilije, sremski Vasilije, raško
- prizrenski Artemije, banjalučki Jefrem, budimski Lukijan i kanadski Georgije.

U izboru novog patrijarha učestvovali su i episkop banatski Nikanor, bihaćko-petrovački Hrizostom, za Ameriku i Kanadu mitropolije novogračaničke Longin, istočnoamerički Mitrofan, žički Hrizostom, bački Irinej, osiječko-poljski i baranjski Lukijan, srednjeevropski Konstantin, zapadnoevropski Luka, timočki Justin, vranjski Pahomije i šumadijski Jovan.

U Saboru su i episkop slavonski Sava, braničevski Ignjatije, mileševski Filaret, dalmatinski Fotije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, valjevski Milutin, zapadnoamerički Maksim, gornjokarlovački Gerasim, australijsko - novozelandski Irinej i zahumsko-hercegovački Atanasije.

To crkveno telo čine i episkop hvostanski Atanasije, jegarski Porfirije, lipljanski Teodosije, dioklijski Jovan, moravički Antonije, kao i sveštenici Ohridske arhiepiskopije mitropolit skopski Jovan, episkop pološko-kumanovski Joakim, bregalnički Marko i stobiski David.



Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra i od tada vlast u SPC vrši Sinod, odnosno crkvena vlada. Za čuvara trona izabran je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.