PDA

View Full Version : Zasto vasa cerka nema prijateljicu?


FolkoTeka.com teme
19-01-2010, 15:50
Ako je vaša ćerka nestrpljiva i pati što nema najbolju prijateljicu, nema razloga za paniku. To je dokaz da je dovoljno zrela i da se više ne zadovoljava površnim prijateljstvima, već mašta o dubljem odnosu...

http://www4.picturepush.com/photo/a/2799062/640/2799062.jpg

Pre svega, umirite je
Kad pred sobom imate uspaničenu i nervoznu adolescentkinju, pravilo broj jedan glasi: smirite je! Objasnite joj da nije lako pronaći najbolju prijateljicu - kao i velika ljubav, ni pravo prijateljsvo se ne pronalazi tako lako. Slučajnost ponekad može da odigra presudnu ulogu. Na sreću, u tom uzrastu se stalno upoznaju nove face: na raspustu, u komšiluku... Pomozite joj da shvati da je velika sreća to što ima drugarice sa kojima se tako dobro slaže.

Naučite je da traži
Ako nema strpljenja da čeka da sudbina reši njen problem, neka krene u potragu za najboljom prijateljicom! Skrenite joj, međutim, pažnju da ponekad uporno tražimo nešto što nam je pred očima. Možda pridaje preveliki značaj prvom utisku, možda prebrzo donosi zaključke i ne trudi se da zaista upozna ljude... Ako sa nekim malo duže porazgovara, ako se oslobodi predrasuda, možda će otkriti da je devojčica koju ona smatra "dosadnom štreberkom" veoma duhovita osoba i da je luda za džez-baletom, isto kao ona! Ako u školi ne može da pronađe devojčicu "dostojnu" njenog prijateljstva, to znači da treba da proširi potragu. Ako se bavi nekim sportom, glumom ili muzikom, verovatno će lako naći srodnu dušu među devojčicama koje imaju ista inetersovanja kao ona.

http://www5.picturepush.com/photo/a/2799073/640/2799073.jpg

Pomozite joj da otkrije svoju pravu prirodu
Diskretno je posmatrajte dok je sa drugaricama. Možda je previše autoritarna ili cinična; ne dozvoljava drugima da dođu do reči ili uglavnom ćuti... Te sitne mane joj sigurno neće pomoći da pronađe prijateljicu. Ukažite joj na njih, ali nemojte da to zvuči kao kritika. Recite joj, recimo: "Čini mi se da voliš da komanduješ svojim drugaricama, mogla bi da budeš malo popustljivija, elastičnija..." Ako prihvati dijalog, razgovarajate sa njom, navedite joj primere, dajte joj konkretne savete. Ali čak i ako odbije da razgovara i ako se naljuti, ne očajavajte. Možete da budete sigurni da je primila vašu poruku.

Ostavite joj dovoljno slobode
Za pravo prijateljstvo je potrebno vreme i... prostor. Poverljiv razgovor teško može da se vodi u školskom dvorištu. Tajne se razmenjuju iza zatvorenih vrata sobe koja je njihovo zabranjeno carstvo. Ali za tako nešto su potrebni roditelji koji dozvoljavaju svojoj ćerki da pozove svoju najbolju prijateljicu kod sebe i da ona ide kod nje. Potrebno je takođe da ima dovoljno slobodnog vremena između školskih obaveza, muzičke škole, tenisa, baleta...


http://www3.picturepush.com/photo/a/2799081/640/2799081.jpg


Više o temi... (http://www.f-ton.org/forum/saveti-za-trudnice-buduce-i-nove-roditelje/9200-zasto-vasa-cerka-nema-prijateljicu.html)