PDA

View Full Version : Boris Tadić: "Srbija neće podržati referendum o otcjepljenju"


mersija
18-01-2010, 11:37
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bošnjački političari treba da izađu iz matrice da je Republika Srpska (RS) "genocidna tvorevina" i da treba da shvate da u BiH postoji srpska strana sa svojim legitimnim interesima.

http://img269.imageshack.us/img269/2968/v25461.jpg


"RS nije dovodljiva u pitanje ne samo Dejtonom, već je ona prosto htjenje srpskog naroda koji živi u BiH. Nikada neću povući niti jedan politički potez u ime države Srbije koji bi doveo u pitanje integritet BiH, kao što neću povući niti jedan potez koji bi doveo u pitanje opstanak RS", naglasio je Tadić.

On kaže da to predstavlja podršku Dejtonskom sporazumu, jer boljeg sporazuma, kada je riječ o integritetu BiH, u ovom trenutku nema na raspolaganju, navodi Srna.

Tadić je rekao da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, neće podržati referendum ili bilo koji drugi akt koji bi doveo do cjepanja BiH na sastavne dijelove, objasnivši da ima različitih referenduma o kojima se govori, a da on govori o referendumima ili aktima koji dovode do podjele BiH.

"Kada bi Srbija podržala referendum o cijepanju BiH dovela bi u pitanje svoju međunarodnu poziciju i autoritet", rekao je Tadić u intervjuu sarajevskoj Televiziji OBN, naglasivši da je svjestan da za to što je rekao nema podršku većine Srba u BiH.

On je istakao da predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nije nacionalista i da je u vrijeme konflikta u BiH spašavao živote i Bošnjaka i Hrvata.

"Dodik ima obavezu da štiti legitimna prava srpskog naroda koji živi u BiH i u tom kontekstu ga i treba razumjeti. Treba razmotriti i zašto Dodik sada govori tako kako govori i da li je možda prinuđen na to ponašanjem drugih političara u BiH", naglasio je Tadić, dodavši da nikada ne postoji samo jedna strana u sporu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i BiH, Tadić je rekao da je potrebno malo dobre volje da bi ti odnosi bili bolji.

Prema njegovom mišljenju, vrijeme je da prostor zapadnog Balkana i države među sobom postanu solidarne i pomažu jedna drugoj na putu ka evropskim integracijama.

"U suprotnom, ne samo da nećemo postati članice Evropske unije nego nikada nećemo izgraditi normalno društvo. To je moja poruka mojim hrvatskim, albanskim, bošnjačkim i makedonskim kolegama", rekao je Tadić.

On je rekao da postoje političari koji bi željeli da postave Srbiju u poziciju stalno izvinjavajuće zemlje, što je, kako je naglasio, nerealno, jer se iza toga krije potreba da se samo jedan proglasi krivcem za ono što se dešavalo na zapadnom Balkanu.

"Poznato je kakvi su bili motivi, ne samo `90. godina prošlog vijeka nego i tokom cijelog 20. vijeka, jer je i srpski narod bio napadnut i jer su i Srbi imali svoje žrtve i pravo na poštivanje", rekao je Tadić.