PDA

View Full Version : Psi Lutalice Haraju Sjenicom


Tahirovce
14-03-2007, 19:18
Poslednja akcija ubijanja pasa lutalica u Sjenici obavljena je tokom 2003. godine. Od kada je stupio na snagu Zakon o zabrani ubijanja pasa lutalica, a kojim se nalaže humano hvatanje i izgradnja azila za njihov smeštaj, psi su se nesmetano razmnožavali i toliko namnožili da ih sada u Sjenici ima na svakom mestu. Prema nekim procenama preko hiljadu. Osim što predstavljaju opasnost za decu i građane, psi lutalice počeli su da napadaju stoku. Uglavnom ovce i živinu.Bajazitu Jukiću iz Sjenice, na takav način, po drugi put, stradaju ovce. Prvi put se to dogodilo pre nešto više od mesec dana, kada su mu psi rastrgli jednu ovcu. Vlasnik se nakon toga obraćao nadležnima ali bez rezultata. Do sada ništa konkretno nije učinjeno. Šteta se ponovila, udvostručena. Stradale su još dve ovce. Šta je sledeće? «Kao otac petoro maloletne dece, strahujem za njihovu bezbednost a i sam se ne osećam bezbedno u ovom gradu, - kaže Jukić.- Radim kao pomoćni radnik u osnovnoj školi «12. decembar» i svakodnevno susrećem zabrinute roditelje, koji čekaju decu pred školom, kako bi ih odveli kući, i pitam se, šta je potrebno da se desi da bi se nešto preduzelo?»

U Sjenici ne postoji čak ni projekat o izgradnji azila za smeštaj pasa lutalica. Nadležni kažu, zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ono što je, vezano za ovu problematiku, Skupština opštine Sjenica na poslednjem zasedanju odlučila je to što je, kao prelazno rešenje, ovlastila JKP «Vrelo» da ono angažuje odgovarajuće preduzeće, koje bi sprovelo akciju uklanjanja pasa u skladu sa zakonom. Pregovaraće se, kažu ovlašćeni, sa preduzećem iz kraljevačke opštine koja je, kao jedna od retkih opština u Srbiji, uspela da reši ovaj kompleksan problem.

Početak konkretne akcije je još uvek pod znakom pitanja a pasa, sumnjivog zdravstvenog stanja, je sve više. Zbog nepostojanja odgovarajuće deponije za skladištenje smeća – zbog čega cela Sjenica prerasta u deponiju – Sjeničani dodatno strahuju od zaraze.

SEJO31-de
14-03-2007, 20:09
Mislio sam sa dolaskom Kineza na nase prostore dace se taj problem brzo resit....Malo sale....

Ali taj problem postoji vec godinama,nikad se nesto konkretno nije preduzimalo,godisnje bi se organizovala jedna akcija ubijanja i to bi bilo sve.A sto se tice organizovanja nekog azila za nasu siromasnu opstinu je velika i neizvodljiva investicija.Bitno je to da je opstina zainteresovana za resavanje tog problema,rezultat moramo sacekat.Bice nesto.

halilce
14-03-2007, 23:06
Prije neko jutro,u autobusu,vraćajući se sa posla iz treće smene,obradova me vozač,rekavši da je bila neka hajka na pse lutalice,i da ih nema kod obdaništa!

pitam jednog rudara,jel bila ta hajka,on odgovori da jeste,ali samo u lovištu!

Kad sam izašao iz autobusa,kad 11 pasa pored pošte! :)

Znam da je zabranjeno ubijanje,ali ako se nedaj bože desi nešto loše nečijem detetu,pa taj čovek krene da ih tamani,ni jedan zakon ni udruženje im neće pomoći!

A,verujte,da će to biti,i to ubrzo!

borichi
30-03-2007, 18:39
Ovo je jedna vrlo potresna vijest!!. Tamo psi nemaju sanse da budu najbolji covjekovi prijatelji, toliko su gladni da cak i zivotinje napadaju. Glad ne bira nacin. Ali, ubijanje tih jadnih neduznih zivotinja, sigurno da nije rijesenje. Sa druge strane u tako teskoj ekonomskoj situaciji ko moze priustiti da izdvoji sredstva za zbrinjavanje pasa. Mozda jedino neka humanitarna organizacija. :( :( :(

Zalosno,

Crni Gruja
30-03-2007, 19:25
Ja se stvarno izvinjavam, ali moram da skrenem sa teme da pozelim nasoj dragoj BORICHI dobrodoslicu nazad, ili ja nisam primetio ili te bas dugo nije bilo. Bice da je ovo drugo.

Jos jednom, bas mi je drago sto opet citam tvoje postove!!!

borichi
30-03-2007, 19:35
Ja se stvarno izvinjavam, ali moram da skrenem sa teme da pozelim nasoj dragoj BORICHI dobrodoslicu nazad, ili ja nisam primetio ili te bas dugo nije bilo. Bice da je ovo drugo.

Jos jednom, bas mi je drago sto opet citam tvoje postove!!!



Grujice hvala ti. Ovaj forum nas stvarno spaja a i radio Amaro se odlicno cuje. A sada svi na temu otvorenu za Limenog i njegovom trcanju kroz Drzavu. Stvarno zasluzuje nase podrske. Svaka mu cast~!!! :D

STRANAC
31-03-2007, 15:53
e GRUJO neka si joj reko...

BORICHI.....pa stvarno....e znas sta... pa ovooooo....al neka.....



dobro nam se BRE VRATILA....aman....

Tahirovce
31-03-2007, 15:59
Juce na sednicu S.O.Sjenica doneta odluka da veterinarski centar ustanovi da li psi lutalice imaju besnilo ili neku zaraznu bolest, ako budu imali bilo kakvu bolest angazovace se lovacko udruzenje Vrhovi radi sprovodjenja akcije, a ako ne budu imali bolest onda ce se traziti i angazovati agencije koje se bave zbrinjavanjem pasa lutalica, opsirnije ce biti u vestima na sajtu.......

MajkaMaca
31-03-2007, 16:06
Kako ce sve to bit ustanovljeno?Malo cudno ...ili...

STRANAC
26-04-2007, 21:08
jel se zavrsila ova prica...?

kakvo je stanje sada ima li jos lutalica...?

Tahirovce
28-04-2007, 23:16
ima dosta manje lutalica, a sto i kako pojma nemam.....

halilce
29-04-2007, 06:50
CHYNA recept :mrgreen:

Ima ih,i to dosta,ali srećom,nisam čuo da su nekog napala!

36310
29-04-2007, 09:35
CHYNA recept :mrgreen:



Hahahaaa e ovo je solucija.Nema sta skidam kapu nasim umnim rukovodiocima koji su se dosetili da nam u Sjenicu dovedu Kineze nakon sto je drzava zabranila ubijanje lutalica.Ehh kad bi im glava uvijek tako bistro funkcionisala pa dje bi nam kraj bio.

HaNi
29-04-2007, 12:25
Posto sve pare idu za beograd, trebo bi neko da sakupi sva pascad stavi u kamion i poveze za beograd. Tamo sigurno imaju finansiski mogucnosti da to srede. :)

STRANAC
29-04-2007, 12:33
Posto sve pare idu za beograd, trebo bi neko da sakupi sva pascad stavi u kamion i poveze za beograd. Tamo sigurno imaju finansiski mogucnosti da to srede. :)



:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D



e davno nista pametnije ni smesnije nisam cuo...

bravo @HANI

MajkaMaca
06-06-2007, 20:53
sta bi sa lutalicama,dobisel azyl,il' i njih prognase,...izgleda,niko nista o njima ne javlja