PDA

View Full Version : Genocid nece biti pomenut


superbaka
15-01-2010, 05:05
Danas: Genocid neće biti spomenut?

15. januar 2010. | 02:11 | Izvor: Danas Beograd -- Skupštinske rezolucije o ratnim zločinima iz devedesetih biće napisane najkasnije za desetak dana, a genocid verovatno neće biti pomenut, saznaje „Danas“.

U tekstu rezolucije o Srebrenici neće biti upotrebljen pojam genocid, kao što je slučaj u presudi Međunarodnog suda pravde i tekstu rezolucije Evropskog parlamenta. Umesto osude srebreničkog genocida, srpski poslanici imaće priliku da osude ratni zločin u tom gradu, piše ovaj list.

Tekstovi obe rezolucije Narodne skupštine kojima će, s jedne strane, biti osuđeni svi zločini počinjeni tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, dok bi se druga odnosila samo na srebrenički masakr, biće završeni najkasnije za desetak dana kako bi se našli na dnevnom redu parlamenta pre 1. marta, kada počinje redovno prolećno zasedanje.

Obe rezolucije najverovatnije će predložiti poslanički klubovi stranaka koje čine Vladu Srbije, dakle Za evropsku Srbiju, SPS i G17 plus, iako predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ne isključuje mogućnost da te dokumente predloži i sama Vlada.

Na pitanje ko piše tekst rezolucije, listu „Danas“ je rečeno da na tome radi „tim stručnjaka, uz svakodnevne konsultacije sa DS, SPS i G17 plus“. Prema izvorima iz vladajuće koalicije, po završetku teksta, biće obavljene i konsultacije sa šefovima opozicionih poslaničkih grupa, a sve u cilju dobijanja što šire podrške u parlamentu.

Ostaje nejasno ko je okupio pomenuti tim stručnjaka. Dok su neki iz vladajućih stranaka tvrde da se sve dešava pod okriljem kabineta predsednika Republike, drugi insistiraju da o tome ne mogu da govore, piše „Danas“.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Ministarstvu pravde zvanično je rečeno da ova dva vladina organa ni na koji način nisu uključena u pisanje rezolucija.

Verovatna odluka da se u kontekstu Srebrenice osudi „ratni zločin“ a ne genocid, izaziva neslaganje nekih vladajućih stranaka. Protiv su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, kao i predsednik SDU Žarko Korać, narodni poslanik s liste LDP, stranke koja će i pored toga što se zalaže za osudu srebreničkog genocida ipak podržati predlog vlasti.

" Za SVM je neprihvatljivo da u rezoluciji piše da se umesto genocida osuđuje srebrenički zločin, jer to nije istina. I u presudi Međunarodnog suda pravde, kao i u rezoluciji Evropskog parlamenta, navodi se da je u Srebrenici počinjen genocid. Ukoliko ne nazovemo stvari pravim imenom, gubi se smisao donošenja jednog takvog dokumenta" kaže funkcioner SVM i predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga,.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović juče nije mogla da potvrdi ili demantuje da li će u tekstu rezolucije o Srebrenici eksplicitno biti spomenuta reč genocid.

Ona smatra da je najvažnije da parlament kroz rezoluciju osudi sve zločine. Na pitanje da li će SPS glasati za rezoluciju o Srebrenici ukoliko u njoj bude spomenuta reč genocid, predsednica parlamenta kaže da njena stranka nije zauzimala stavove o tome i da je najbolje da se sačeka da tekst rezolucije bude napisan, pa onda zauzimati stavove.

Karadžić: Ili genocid ili ništa
"Ako rezolucija o osudi srebreničkog genocida ne bude sadržala pravi termin, već razvodnjeni „zločin u Srebrenici“, smatram da apsolutno nema nikakvog smisla donositi jedan takav dokument, jer on može da donese suprotan efekat od nameravanog. Relativizacija je opasna. Dakle, ako vladajuća koalicija bude odlučila da to ipak učini, LSV će uskratiti podršku tom dokumentu", izričit je Marko Karadžić, funkcioner te stranke i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.
Meho Omerović, poslanik Sandžačke demokratske partije, kaže da ne treba prejudicirati izjašnjavanje o rezolucijama.

"Tek kada budem video tekst rezolucije mogu da govorim da li je nešto valjano urađeno ili ne, ali smatram da država Srbija mora jasno da osudi zločin nad zločinima u Srebrenici i da se suoči s genocidom koji je tamo izvršen nad nedužnim ljudima " upozorava on.

Predsednik Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je juče da poslanici iz tog grada u državnom parlamentu neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

"Poslanici Aleksandar Janković iz DS, Petar Petrović i ja iz JS, nećemo glasati za rezoluciju, zastupaćemo interese građana Srbije, a posebno interese našeg pravoslavnog naroda. Poručuju nam na velike pravoslavne praznike da kažemo kako smo mi Srbi genocidan narod, da smo u Srebrenici učinili zločin" ovi ljudi iza mojih leđa nikada neće reći da su Srbi činili genocid“, rekao je Marković pred nekoliko stotina građana, na otvaranju Doma kulture u selu Voljevče, pokazavši na čelnike političkih stranaka grada: DS, G17 plus, SPS, DSS, SPO, SRS i JS.