PDA

View Full Version : Dragica Radosavljevic Cakana - Biografija / Diskografija


FolkoTeka.com teme
13-01-2010, 02:32
Dragica Radosavljević CAKANA je rođena 17.11.1957 godine u Kosovskoj Mitrovici, na kratko je živela i u Banjskom ali, kako su stričevi živeli u Leposaviću, da bi familija bila na okupu, i njeni su se preselili u taj gradić. Leposavić je lepa, mala i mirna varoš, sa oko dvanaest hiljada stanovnika. U njoj je završila osnovnu i srednju školu, počela da peva i osvojila prve nagrade. Još u osnovnoj školi važila je za dete koje fantastično peva. Ona je svoje glasovne mogućnosti otkrila i razvijala uz maminu rodbinu, učeći od njih ono što su oni znali, stare, danas već zaboravljene, narodne pesme. Prvu pevačku nagradu "Zlatni akord Kosova" osvojila je u četrnaestoj godini i dobila novčanu nagradu u vrednosti kao sad 20.000 dinara. Kuća Radosavljevića bila je preko puta škole, s pogledom na školsko igralište. Znalo se: posle časova, trk kući, na brzinu uradiš domaći, uzmeš krišku hleba premazanu mašću, posutu alevom paprikom ili šećerom, i pravac igralište. Lopta je klincima, pa i Dragici, bila glavna igračka. Njen stric je bio trener rukometnog kluba "Ibar" iz Leposavića, video je da je devojčica talentovana, ali da ga slučajno neko ne bi optužio za nepotizam, uputio je na školsku rukometnu sekciju. Međutim, mala se nije dala. Vežbala je besomučno i stric je na kraju kad imala šesnaest godina, primio u klub, na mestu desnog beka.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_24.jpg

Bila je vrlo temperamentno, pomalo muškobanjasto dete, koje je htelo da ide na sto strana a u sredini gde je živela nije bilo mnogo izbora. Taman kad joj sve dosadilo, stvorila se nova prilika za nove doživljaje. Pročitala u novimanama da "Sedmorica mladih" traže dve devojke za svoj šou. Na nagovoru drugarice prijavila se na konkurs. Taman kada je na sve to zaboravila pozivaju je na audiciju u zgradi "Politike". Odlazi za Bograd gde joj živela starija sestra, sa kojom je otišla na audiciju
gde je otpevala "Dušo moja" od Kemala Montena i Terezine "Stare ljubavi", a po želji žirija i "Maglu" od Josipe Lisac. Mislila je: pevala ja ne pevala, proći će te ribe, a ne ja iz provincije. Uzela je dnevnicu i ne čekajući rezultat, odmah krenula da je potroši. Taman da zamakne iza vrata kad čuje kako je zovu da se vrati. Baš ona je pobedila. Slikanja, intervjua, obećanje za studije i stan u Beogradu, pripreme i nastupe sa "Sedmoricom mladih".
Ali od toga nije bilo ništa. Nakon sredbe sa Jovu Radovanovića bilo joj objašnjeno da je sve u stvari sve bilo marketinški potez. Ali kako sama Cakana kaže oni su joj odredili budućnost. Tada je bila sasvim sigurnada će pevanje biti njena profesija.
Htela je da studira književnost u Prištini, ali otac joj nije dao, bojao se za njenu bezbednost. Odluka šta će studirati pala je u pet do dvanaest. Njen otac je video oglas u novinama da na Fakultet za Opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu primaju bez polaganja prijemnog ako si sa Kosova. Dragica mu je ispunila želju, a danas, bez žaljenja, kaže da nije završila fakultet a i da jeste ne zna šta bi uopšte sa tom diplomom radila. Kaže da je dolazak u Beogradu isplanirala da bi bila sa momkom koga je pre toga upoznala na more. Par meseci nakon dolaska udaje se za Borisa i ne tako dugo nakon udaje rađa svoju ćerku jedinicu Mariju.
Boris je dobro zarađivao, mogla je da se posveti samo kući i detetu i da ni o čemu drugom ne brine. Ali, ona svoj život nije tako zamišljala. Morala je da radi ono što najviše voli, da peva. Makar samo da joj to bude hobi. Prvo je pevala u KUD "Elektronske industrije", a potom je zajedno sa Ivanom iz "Legendi" prešla u "Lolu". Zvali su je i u "Kolo". Međutim, kako su tamo od nje tražili i da peva i da igra, a to je iziskivalo puno vremena i odvajnje od ćerke koju je ona u "Loli" redovno vodila sa sobom, odustala je.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_25.jpg

Pozivali su je, s vremena na vreme, drugi, poznati kada bi im na nekom nastupu zafalio pevač. Tako se i našla u Novoj Gradišci u društvu Usnije Redžepove i njenog surpuga Svetomira Šešića Šeleta , muzičkog urednika u Radio Beogradu, i orkestra Branimira Đokića. Kad je čuo kako peva, Šele je u prvi mah zanemeo. Odakle je, gde je dosad bila, šta je radila, pljuštala su pitanja. Da dođe u radio, prosto je naredio. Otišla je i dobila poziv da peva za "Prvi glas Srbije", radijsko takmičenje pevača amatera. Usledio problem oko izbora pesme za nastup. Njenu omiljenu pesmu "Moj golube" pevala je Mara Đorđević, ali nije odustala i nastupila sa istom pesmom. Takmičenje se održavalo u Kraljevu. S mislom da rade veze, i da nema šanse da pobedi iznenadila se kad su saopštili da je pobedila. Nakon toga snima pesmu "Moj golube" za arhivu radio Beograda ali joj više značilo mislenje kolega, naročito kad je Merima Njegomir rekla da su mnogi pa čak i ona otpevala "Moj golube" ali ta pesma je postala popularna tek u njenoj interpretaciji.
Odlučila je tada i da snimi prvi album. O svom trošku i sa pesmama po svom izboru. Novac za svoj prvenac je obezbedila pevajući kao predpevač na nastupima proverenih zvezda kao što je Lepa Lukić. Naravno, i suprug je podržavao njen cilj.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_29.jpg

Lp i kaseta su se našli tokom 1991 godine u prodaji. Album nije imao posebno ime već je bilo jednostavno nazvan Dragica Radosavljević Cakana. Na omotu je bilo naglašeno da je bila "Prvi glas Srbije". Album je bio urađen uz orkestra Gorana Matića koji je i potpisano večinom pesama na albumu. Pored Matića, svoj muzički doprinos su dali zvučna imena kao Zahar i Rođa Raičevič. Ipak se izdvojila balada "Osećam" koja je i dan danas ostala njena lična karta od autorskih pesama.
Gotovo istim timom priprema i svoji drugi album koji izlazi 1993 godine. Opet sve same kvalitetne pesme ali ovaj put uvrstava na albumu i pesmu "Moj golube" za koju se slobono može reći da je bila njena vodilja ka karijeri i po čijoj interpretaciji je ostavila jak utisak na domaćoj muzičkoj sceni. Album doživljava i svoje CD izdanje na koje je bio uvrsten i veći deo pesama sa prvog albuma.
Naredne 1994 godine usledio je novi album na LP i kaseti. Goran Matić je bio žadužen za veći deo albuma ali ovaj put je bio uvrsten i rad velikog hit mejkera Dragana Brajovića. "Tri godine", "Sibirski vetrovi", "Beli labude" su deo pesama koje su se izdvojile. Bila je uvrstena još jedna narodna pesma u Cakaninoj interpretaciji, u pitanju je pesma "Ajde Jano".
Tokom sankcija i zbog lošu finansisku situaciju u zemlji koje su iste donele, odlučila je da ne nastupa bilo gde I po svakoj ceni jer njena finansiska situacija nije bila toliko loša da bi morala da trpi torture na granicama i bezobrazluk sa kojim su mnoge gazde po diskotekama dočekivali pevače. Izuzetak su bili nastupi u Parizu i Londonu, a probleme na ostalim kontinentima nije bilo.
Uspela je da izgradi svoj stil. Publika je prepoznaje kroz baladu i izvorne pesme. Mada, uspešno se oprobala i u drugim muzičkim vodama, kao na primer sa grupom "Zana" kad je uradila maltene ceo album u 1996 godini. "Ti si onaj koji pije" se izdvojila od ostale pesme i postala veoma slušana. Veliku pažnju je privukla i obrada Ruske ciganske pesme "Androvera". Nažalost zbog komplikovanog rada njene matične izdavačke kuće ovaj kao i prethodni album ne doživljavaju svoje kompletno CD izdanje, pa se zato te iste godine na tržište pojavljuje CD na kome su bili uvrsteni pola pesama od novog albuma, pola od albuma 1994 godine, jedna festivalska pesma koja nije deo nijednog albuma i par arhivskih snimaka za koje nije bilo praksa da se izdaju. Eksperimentisanje u muzici je nastavila i na sledećem albumu koji je izašao 1998 godine i koji nije najsjanije prošao. 2000 godine prelazi u muzičku produkciju ZaM gde izdaje novi album, ali vreme ZaM-a je dolazilo kraju pa reklama je bila gotovo nikakva, a večinom nisu ni znali da je album bio izdat. Naredne 5 godine diskografski pauzira kad se 2005 godine vrća u matićnu kuću gde izdaje album "Vrata raja" sa novih 8 pesama. Naredne tri godine nastupa na par festivala, a pesme promoviše često po TV emisijama. Na festivalu "Vrnjačka banja 2008" pobeđuje u takmičarskom delu narodne muzike i osvaja automobil koji i dan danas nije preuzela jer kako kaže niko neće da plati PDV. I pored toga što poklonu se negleda u "zube" nepada joj napamet da plaća nešto za šta nije dužna. Od pomenutih razloga je odbila ponudu da učestvuje na istom festivalu ali u takmičarskom delu zabavne muzike.
Dobro se snalazi i u pop i izvornoj i novokomponovanoj, čak i orijentalnoj muzici. Međutim, najviše emocija unosi u balade.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_27.jpg

Dragica već petnaest godina živi sa suprugom Nebojšom Negićem u Sremčici. Zadržali su stan na Vračaru, ali su odlučili da žive tamo gde će ih buditi cvrkut ptica, a ne buka automobila. I Nebojšu su stutije dovele u Beograd, upoznali su se preko zajedničkog drustva sa kojem su izlazili, i on je bio razveden pa su vremenom simpatije prešle u nešto više. Nisu želeli da se viđaju kao momak i devojka
pa su odlučili da žive zajedno. Nebojša je advokat po profesiji ali jako često joj pomaže oko njene profesije jer nikada nije imala menadžera
Lice joj se svaki put ožari kada se pomenu Uroš i Dunja, deca njene ćerke. Kaže da za njih svaki dan ima vremena, da svaki tren uživa u njihovim društvu.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_26.jpg

Inače, nadimak CAKANA je dobila od kolegu muzičara još kao devojka jer je uvek bila nasmejana. Otresita, bez dlake na jeziku, spremna da ti u brk saspe ono što u tom trenutku nikako ne želiš da čuješ i da pri tom ne trepne, jednom rečju neko ko nikako ne da na sebe, pa nek košta koliko košta. Nema foliranja, prenemaganja, sa njom odmah znaš na čemu si. E sad da li ti se to dopada, to je, već, drugo pitanje.
Muškarci bi rekli laf od žene, a žene, što je sigurno, sigurno, izbegle bi svaki komentar, ili bi je iza leđa malo ogovarali jer nemaju snage da joj u lice kažu ono što misle. Međutim, kad zapeva, bez obzira da li je to "Zajdi, zajdi", "Moj golube", "Preleteše tice lastavice", domaći ili strani evergrin, bilo kog muzičkog žanra, svi će joj sve oprostiti. I tešku narav i to što je "dosadno" zakopčana do grla i što dok peva slabo se kreće po scenu.

http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/baner_28.jpg

Sve što se pričalo i pisalo o njoj je na neki način i lično potvrdila tokom boravka u prvoj srpskoj farmi. Realty Show u kome je ostala do samog kraja, iako je potencirala da kući ništa ne radi i da joj drigi održavaju kuću, na farmi je bila prava domaćica, slobodno se može reći da ona i Viktorija nisu bili u kući odavno bi tamo prošetale sve moguće životinje, a večinom farmera bi se ispoubijali za parčeta hleba. Sve svađe u koje je učestvovala je gurala do kraja dok se sve ne razjasni i stavri ne ostanu na čisto. Iako je bila jedna od tri favorita, nije joj se isplatio rad pa je ostala bez nagrade. Kad se njeno ime naslo na listu za izlazak svi su ostali otvorenim ustima pa i sama Cakana je bila u neverici da se to dešava.
Bilo kako bilo, opet se isplatilo. Reklama se povečala a uskoro se ocekuje i novi dugo očekivani album. Nakon farme nastavila normalnim tokom života. Očekuje je promocija novog albuma i nadamo se novih lepih pesama, jer među 13 pesama garantovano će biti za svakoga po nešto.


Diskografija


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/199111.jpg
PGP-RTB Kaseta 503770
PGP-RTB LP 202657

1991 album: Dragica Radosavljević Cakana

01. Sto nemira (M. P. Zahar - M. P. Zahar - G. Matić)
02. Neka se čuje (Z. Matić - Z. Matić - G. Matić)
03. Kajaćeš se (D. Aleksandrić - Z. Matić - G. Matić)
04. Dao mi te je bog (G. Matić - J. Jovanović - G. Matić)
05. Nerviraš me (G. Matić - B. Gluščević - G. Matić)
06. Umreću ti dragi (D. Radosavljević - M. Dusanic - G. Matić)
07. Osećam (R. Raicevic - B. Gluščević - G. Matić)
08. Pevaću i ove noći (G. Matić Raicevic - Lj. Đorđević - G. Matić)
09. Priznajem svima (G. Matić - Lj. Đorđević - G. Matić)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/199312.jpg
PGP-RTB Kaseta 504954
PGP-RTB / Fermo CD

1993 album: Cakana

01. Rastanak (R. Raičević - R. Raičević – G. Matić)
02. Što me ostavi (G. Matić - J. Jovanović - G. Matić)
03. Da nemaš mene (G. Matić – O. Đukanović - G. Matić)
04. Suze za kraj (G. Matić - J. Jovanović - G. Matić)
05. Doleti (Ž. Milenković – Ž. Milenković - G. Matić)
06. Volela sam (D. Aleksandrić - Z. Matić - G. Matić)
07. Ako si srećan (G. Matić – Z. Đuranović - G. Matić)
08. Noći duge, ruke prazne (G. Matić – O. Đukanović - G. Matić)
09. Volite se ljudi (G. Matić – J. Todosijević - G. Matić)
10. Oj, golube (narodna – narodni – G. Matić)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/199411.jpg
PGP-RTS Kaseta 505829
PGP-RTS LP 204013

1994 album: Cakana ork. Gorana Matića

01. Tri godine (G. Matić – D. Brajović – G. Matić)
02. Sibirski vetrovi (N. Leković – Z. Leković – G. Matić)
03. Šta je život (G. Matić – D. Brajović – G. Matić)
04. Nevoljo (D. Brajović – D. Brajović – G. Matić)
05. Mislila sam (G. Matić – B. Radojević – G. Matić)
06. Beli labude (D. Brajović – D. Brajović – G. Matić)
07. Oka tvoja dva (N. Leković – Z. Leković – G. Matić)
08. Zavele me oči (N. Leković – Z. Leković – G. Matić)
09. Puklo srce (N. Leković – Z. Leković – G. Matić)
10. 'Ajde Jano (narodna – narodni – Lj. Pavković)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/1996_110.jpg
PGP-RTS Kaseta 507847

1996 album: Dragica Radosavljević Cakana

01. Ti si onaj koji pije (Zana - Zana – Zana)
02. Ja hoću sa njim (Zana - Zana – Zana)
03. Gde si ti (Zana - Zana – Zana)
04. Oči crne (Z. Rujnić – Z. Rujnić – Zana)
05. Androvera (Ruska ciganska - Ruski ciganski– Zana)
06. Šta je to sa mnom (Zana - M. Tucaković – Zana)
07. Tvoje i moje (Zana - Zana – Zana)
08. Lažeš me (Zana - Zana – Zana)
09. Volela sam ludo (Đ. Stevan Pišta – Đ. Stevan Pišta – Zana)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/1996_210.jpg
PGP-RTS CD 402340

1996 album: Dragica Radosavljević Cakana [CD verzija]

01. Ti si onaj koji pije (Zana - Zana – Zana)
02. Šta je to sa mnom (Zana – M. Tucaković – Zana)
03. Gde si ti (Zana - Zana – Zana)
04. Oči crne (Z. Rujnić – Z. Rujnić – Zana)
05. Ja hoću sa njim (Zana - Zana – Zana)
06. 1994 - Tri godine (G. Matić – D. Brajović – G. Matić)
07. 1994 - Sibirski vetrovi (N. Leković – Z. Leković – G. Matić)
08. 1994 - Beli labude (D. Brajović – D. Brajović – G. Matić)
09. 1994 - Šta je život (G. Matić – D. Brajović – G. Matić)
10. arhivski snimak - Oj, moja ružo rumena (narodna)
11. arhivski snimak - Milica, jedna u majke (narodna)
12. arhivski snimak - Zapevala sojka ptica (narodna)
13. arhivski snimak - Ječam žnlja kosovska devojka (narodna)
14. arhivski snimak - Karanfil se na put sprema (narodna)
15. 1994 - Žubor voda žuborila [Fesam ’94] (R. Grajić)
16. arhivski snimak - Oj, golube [druga verzija] (narodna)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/199813.jpg
PGP-RTS CD 404061
PGP-RTS Kaseta 509421

1998 album: Cakana

01. Idi, idi (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – S. Marković)
02. Mnogo majko boli (B. Mačešić - B. Mačešić – S. Marković)
03. Tamo bih ja.. (obrada Ofra Hazza – Nela Jovanović – S. Marković)
04. Jadi, jadi (R. Radivojević – R. Radivojević – S. Marković)
05. Što je bilo, to je bilo (D. Petkovic - Nebojša Jovanović – S. Marković)
06. Samo da pobegnem od tebe (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – S. Marković)
07. Ružo moja (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – S. Marković)
08. Preleteše ptice lastavice (narodna - narodni – S. Marković)
09. Kako ljubav boli (R. Radivojević – Sv. Vuković – S. Marković)
10. Zar je ljubav tako slepa (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – S. Marković)
11. Čekala sam i volela (D. Petkovic - Nebojša Jovanović – S. Marković)
12. Ne moli me (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – S. Marković)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/2000_111.jpg
ZaM Zabava Miliona Fivet 306
ZaM Plus 079

2000 album: Cakana

01. Amerika (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
02. Hej,i ja imam dusu (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
03. Jug (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
04. Koliko me bola stiglo (Z. I N. Leković - Z. I N. Leković – A. Kobac)
05. Ledenica (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
06. Nek si proklet (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
07. Nikada (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
08. Oteto, prokleto (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)
09. Za mene (S. Simeunović – S. Simeunović – G. Ratković Rale)


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/200512.jpg
PGP-RTS CD 406645

2005 album: Vrata raja

01. Idi
02. Vero i nevero
03. Dole južno
04. Vrata raja
05. Piće za nesrećne
06. Badava
07. Zaigraću
08. Znam


http://i10.servimg.com/u/f10/12/60/00/81/200710.jpg
PGP-RTS CD 407406 PGP-RTS CD 407086

pesma: Ej, dragi, dragi božurove sadi
pesma: Zaljubljena žena
2006 pesma: Lepo provešću se noćas [Zlatiborska pesma]
2007 pesma: Imao pa nemao [Vrnja'ka Banja]
2008 pesma: Verujem [Vrnja'ka Banja]
2008 pesma: Bela haljina




________________________________ pripremili DejanV & Ivan Vip



Više o temi... (http://www.f-ton.org/forum/imena-na-estradi/9114-dragica-radosavljevic-cakana-biografija-diskografija.html)