PDA

View Full Version : Sve knjige sveta na Google!


STRANAC
01-01-2010, 14:07
Sve knjige sveta na jednom mestu? To planira da učini jedan od najvećih internet pretraživača Google.

http://img524.imageshack.us/img524/8977/v157025p0.jpg

Gigantska kompanija Gugl (Google) planira da sve knjige u svetu stavi na Internet i omogući im pristup preko svog pretraživača.

Ta inicijativa stavila bi sve ljudsko znanje svima na uvid, ali je već pokrenula pitanja o tome ko bi imao koristi od toga. Neke od rivalskih kompanija već su najavile tužbe protiv Gugla.

Direktor kompanije Gugl buks Danijel Klensi, kako prenosi Glas Amerike, kaže da će biti skenirano do 40 miliona knjiga.

"Gugl želi da organizuje sve informacije u svetu," kaže Klensi.

Pored Stenforda, državni univerziteti Kalifornije i Mičigena takođe su dozvolili skeniranje njihovih knjiga.
Bibliotekar Stenforda Majkl Keler kaže da će time retke knjige postati svima dostupne.

"Kada digitalizujete te knjige i omogućite im pristup, njihova upotreba znatno poraste. One se lakše pronalaze i deset puta više se koriste", kaže Keler.

Advokat iz Silikonske doline Geri Ribek, koji zastupa Savez otvorena knjiga, čiji članovi su Majkrosoft i Amazon.com, kaže da Gugl u početku možda neće naplaćivati pristup digitalizovanim knjigama, ali da bi kasnije to mogao da učini.

"To neće biti javna već privatna biblioteka, osnovana radi sticanja velike zarade. Gugl će naplaćivati pristup njoj ne samo naučnicima već i običnim ljudima, pa i učenicima", kaže Ribek.

Digitalizovanje knjiga čiji vlasnici autorskih prava su poznati nije sporno, a isto važi za knjige čija autorska prava su istekla. Problematično je skeniranje knjiga koje više nisu u štampi i čija autorska prava još važe, ali su vlasnici tih prava nepoznati. Prodaja digitalizovanih kopija takvih knjiga mogla bi da bude unosna, ali je pitanje ko bi imao pravo na zaradu.

"Gugl vidi korist u poboljšanju mogućnosti pretraživanja i očekuje izvestan profit od prodaje tih knjiga, ali glavni motiv nije u zaradi od te prodaje", kaže Danijel Klensi.

U međuvremenu Gugl nastavlja da skenira čitave kamione knjiga. Jedan kamion je upravo stigao je do biblioteke univerziteta Stanford, nedaleko od San Franciska, pun pozajmljenih knjiga koje se vraćaju biblioteci, a biće napunjen novim knjigama za skeniranje.

Rasprava o zakonskim pitanjima u vezi sa ovom gigantskom akcijom Gugla zakazana je za februar.

STRANAC
01-01-2010, 14:10
moje misljenje je da je ovo jako dobra ideja...
oni kojima trebaju knjige moci ce da je nadju,a cena kada nesto treba i nije bitna,cak i ako budu naplacivali...
nego,cene na internetu,pokazalo se do sada,i nisu preterane ni za sta,cak su malo i povoljnije nego da se direktno kupuje u prodavnicama..
evo npr u svedksoj,moze se puno jeftinije kupiti elektronika putem interneta,nego direktno i to u jednoj te istoj pordavnici...
na to dolaze jos troskovi postarine,ali na skuplji uredjaj i oni su ne bitni...

sve u svemu,ovo mi deluje kao jako dobra ideja...