PDA

View Full Version : Sta zene zele na muskarcu


STRANAC
31-12-2009, 00:14
Veličina jeste važna

Kakvo to telo žene smatraju poželjnim? Možda je najočiglednija fizička osobina koju žena traži kod muškarca upravo njegova visina.

Istraživanja neprekidno pokazuju da žene smatraju visoke muškarce privlačnima. Analizom ličnih oglasa utvrđeno je da 80 procenata žena navodi da želi da upozna muškarca koji je visok najmanje 180 cm.

Takođe je dokazano da muškarci koji u ličnom oglasu navedu da su visoki dobijaju daleko više odgovora od žena u poređenju sa onima koji taj podatak izostave.

Druga istraživanja pokazuju da žene radije biraju visoke muškarce za muževe i da stavljaju poseban naglasak na visinu pri odabiru seksualnih partnera kada je reč o vezama "na kratke staze”. Žene daju značaj visini čak i prilikom izbora davaoca sperme.

Dve studije takođe pokazuju da su nadprosečno visoki muškarci skloni da imaju veći broj devojaka sa kojima žive i više dece, što potvrđuje njihovu popularnost kada su romansa i reprodukcija u pitanju.

Pritom se čini da je logika po kojoj žene daju prednost visokim muškarcima sasvim osnovana. U zapadnim kulturama, visoki muškarci su generalno boljeg društveno ekonomskog statusa u odnosu na niske.

Dokazano je da se sa svakim dodatnim centimetrom visine godišnja plata muškarca uvećava za nekoliko hiljada funti.

Procenjuje se da muškarac visok 180 cm tokom tridesetogodišnje karijere u proseku zaradi 100,000 funti više nego muškarac čija visina ne prelazi 165 cm.

Visoki muškarci su uz to i zdraviji od niskih – a, ukoliko su policajci, ređe su izloženi fizičkim napadima od svojih nižih kolega, što ukazuje na činjenicu da visina budi poštovanje kod ostalih ljudi. Šta bi još devojka mogla poželeti?

Miris seksa

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da je žena u stanju da, bukvalno, nanjuši muškarčev genetski sklop pre nego što odluči je li on onaj pravi.

Kod žene, čulo mirisa dostiže vrhunac u vreme ovulacije, 24-voro časovnog perioda u okviru menstrualnog ciklusa u toku koga može ostati u drugom stanju.

Geni odgovorni za odbranu organizma od patogenih bakterija i virusa deo su grupe gena poznate pod nazivom glavni histocompatibilni kompleks – MHC (major histocompatibility complex). Različiti ljudi poseduju različite verzije ovih gena – a čini se da žena može imati dvostruku korist ukoliko za partnera izabere muškarca čiji su MHC geni različiti od njenih.

Verovatno je da će se kod takvog partnera naći manje sličnosti i u ukupnom genetskom sklopu te, smatrati nekog različitog privlačnim, može koristiti u sprečavanju mnogih urođenih nedostataka koji su posledica ukrštanja sa genetski bliskim srodnicima.

Druga korist leži u činjenici da će takav par najverovatnije imati decu otpornijeg imunog sistema. Najinteresantnija stvar u svemu ovome jeste to što su žene, čini se, u stanju da "namirišu” muškarca sa različitim MHC genima.

Tokom jedne poučne studije, brazilski istraživači su zamolili 29-oro muškaraca da pet dana na koži nose pamučne zavoje koji bi upijali znoj a time i miris njihovih tela.

Zatim je grupi od 29 žena dato da pormirišu svaki pamučni zavoj i ocene kvalitet mirisa na skali koja je išla od privlačnog do odbojnog.

Naučnici su putem uzoraka krvi određivali specifičan MHC kod svake žene i muškarca. Žene su nalazile da su mirisi onih muškaraca čiji je genetski kod različit od njihovog najprivlačniji. Mirisi muškaraca čiji je genetski kompleks bio sličan njihovom žene su smatrale odbojnim.

Ovako visoko razvijeno čulo mirisa ima izrazit uticaj na žensku seksualnost.

Psihološkinja Kristin Garver-Apgar izučavala je sličnost MHC gena kod 48 parova. Pokazalo se da se sa porastom sličnosti između muškarca i žene smanjuje spremnost žene da pozitivno odgovori na partnerov poziv na seks.

Žene kod kojih postoji genetska srodnost sa partnerom otkrivale su da ređe osećaju želju za seksom. Isto tako, one su pokazivale manje motivacije da seksualno udovolje partneru u odnosu na žene koje su u vezi sa muškarcima kod kojih su uočene veće genetske razlike.

Otkriveno je takođe da žene koje su u vezi sa genetski sličnim partnerima češće imaju seksualne fantazije o drugim muškarcima, naročito u najplodnijem period njihovog mesečnog ciklusa. Uz to, njihove seksualne fantazije ne ostaju samo u mislima - sklonije su neverstvu.

U formi za seks

Visina nije jedina telesna odlika muškarca koja uzbuđuje žene.

Istraživanja o sklonostima pri izboru partnera otkrivaju da žene biraju snažne, mišićave, atletski građene muškarce, bilo radi veze na duge staze, bilo radi kratkotrajne seksualne avanture. Većina žena pritom pokazuje izrazitu sklonost prema muškarcima čiji je torzo u obliku slova V (široka ramena u odnosu na kukove). Njih takođe privlači ravan stomak u kombinaciji sa mišićavim (ali ne preterano nabildovanim) gornjim torzom.

Zapravo, oba pola smatraju muškarce širokih ramena fizički i društveno dominantnijim. Ovo nam može dati ključ za razumevanje mehanizma privlačnosti, budući da žene ne smatraju poželjnima muškarce za koje se čini da bi lako mogli dopasti pod dominaciju drugih muškaraca. Muškarci čija su ramena proporcionalno izrazito šira od kukova stupaju u seksualne odnose vrlo rano, u 16-oj godini ili ranije. Imaju veći broj seksualnih partnera u odnosu na njihove prijatelje uskih ramena, ali, budite oprezni, skloniji su aferama dok su u vezi.

Takođe, oni su ti koje će žene, koje su već u vezi, radije birati za malo akcije sa strane. Naučnim istrastraživanjem je, međutim, dokazano da muškarci precenjuju stepen mišićavosti koji, po njima, žene smatraju poželjnim, pretpostavljajući da treba napumpati mišiće i isklesati pločice kako bi se učinili privlačnima.

Slike nabildovanih muškaraca su svakako pothranile mušku zabludu o tome šta zapravo žene smatraju seksualno najpoželjnijim, baš kao što su i rasprostranjene fotografije nemoguće mršavih manekenki navele žene da preuveličaju stepen mršavosti koji muškarci smatraju najprivlačnijim. U jednom istraživanju upoređivan je stepen mišićavosti muških tela prikazanih u časopisu Cosmopolitan (čiju čitalačku publiku u 89 procenata čine žene) sa onima prikazanim u Men’s Health-u (koji u 85% slučajeva čitaju muškarci).

Stepen mišićavosti u Cosmopolitanu gotovo se u potpunosti podudarao sa onim koji žene smatraju idealnim kod seksualnih partnera. Muškarci, nasuprot tome, pogrešno veruju da žene žude za mišićavijim seksualnim partnerima, što se je u dobroj meri i pokazala mišićavost muškaraca is Men’s Health-a.

Kad iznova posmatraju slike tela savršene V-forme, muškarci postaju sve manje zadovoljni svojim sopstvenim , baš kao što i žene postaju nezadovoljnije sobom kada vide fotografije tananih manekenki.

Lice privlačnosti

Kada treba birati između markantnog muškarca konvencionalne lepote i običnog, manje privlačnog partnera, pred ženama je težak izbor.

U nizu naučnih istraživanja, ispitanice su nalazile da su muževna lica četvrtastih vilica veoma seksi i najpoželjnija za povremene seksualne susrete.

Međutim, procenjivale su da su nešto manje muževne crte lica privlačnije kada je reč o izboru partnera za dugu vezu.

Seksualne želje žena za muževnim konturama lica koja odišu testosteronom pokazale su se kao naročito jake u toku najplodnijeg perioda njihovog ciklusa...

Najuverljivije objašnjenje ovakvih rezultata leži u hipotezi da žene privlače muškarci za koje je verovatno da će biti dobri očevi onda kada biraju partnera za dugu vezu, ali su isto tako privučene signalima robusnog zdravlja koje odašilju lica muževnijih crta, tokom onog perioda kada je mogućnost da ostanu u drugom stanju najveća.

Upitajmo se međitim, kako to da grublje crte lica asociraju na zdravlje? Pojačano lučenje testosterona zapravo negativno utiče na imuni sistem organizma, čineći muškarca manje sposobnim da se odbrani od bolesti i parazita u vreme adolescencije.

Samo muškarci koji su natprosečno dobrog zdravlja mogu sebi "priuštiti” onaj nivo testosterona koji uistinu daje licu muževan izgled.

Bolešljiviji adolescenti ne mogu sebi priuštiti da dodatno ugroze ionako slab imuni sistem, te proizvode niži nivo testosterona baš u vreme kada kosti njihovog lica dobijaju definitivnu formu. Stoga, muževno lice ukazuje na muškarčevo zdravlje, njegovu sposobnost da uspe u nadmetanju sa drugim muškarcima i njegovu veštinu u ulozi zaštitnika.

Ovakvo tumačenje, međutim , budi nedoumicu: Zašto žene ne privlače izrazito muževni muškarci u svakoj vrsti veza, bilo da je reč o avanturama kratkog daha, bilo o doživotnim ljubavima? Odgovor leži u činjenici da su muževniji muškaraci, oni sa više testosterona, skloniji seksualnim aferama.

Verovatno je da baš oni, među muškom populacijom, budu ti koji su avanturisti, ženskaroši i loši momci.

Otuda je većina žena prinuđena da se suoči sa nekom vrstom kompromisa: ukoliko izabere manje muževnog muškarca najverovatnije će dobiti boljeg oca i odanog seksualnog partnera, ali će u toj trgovini izgubiti gene potencijalno dobre za zdravlje.

Nasuprot tome, ako izabere muževnijeg muškarca, moći će da podari deci dobre gene, ali će morati da se pomiri sa činjenicom da će njen partner deo svoje seksualne energije najverovatnije usmeriti ka drugim ženama. Priznaćete, nezgodan izbor.

Seksi glas

Boja glasa je najupečatljivija odlika ljudskog govora, a, prema istraživanjima, seksualnost ima poseban ton – ono nešto u muškom glasu što u ženi izaziva uzbuđenje.

Do puberteta, muški i ženski glasovi su slični. U pubertetu se, međutim, dešavaju izuzetne promene. Dužina glasnih žica dečaka se drastično uvećava i one postaju i do 60 procenata duže nego kod devojčica, a duže glasnice daju dublju i prodorniju boju glasa.

Promene koje dečaci doživljavaju u pubertetu posledica su lučenja testosterona, a visok nivo ovog hormona najgoveštava dubok glas kod odraslog muškarca.

Skorašnja istraživanja su pokazala da se, u zavisnost od toga da li traže dugu vezu ili avanturu, žene odlučuju za ovaj ili onaj među muškim glasovima.

Razvojni antropolog Dejvid Puts snimio je glasove tridesetorice muškaraca dok pokušavaju da ubede ženu da izađe sa njima na romantičan sastanak.

Zatim je 142 žene heteroseksualnog opredeljenja preslušavalo ove snimke pokušavajući da oceni koliko je koji muškarac primamljiv za seksualnu avanturu ili dugu vezu.

Iako su žene nalazile da su dublji glasovi u oba slučaja privlačniji, drastično veći značaj davale su dubini glasa ako su procenjivale muškarca kao potencijalnog kandidata za čisto erotsku, kratkotrajnu vezu.

Pored toga, u toku plodnog perioda njihovog menstrualnog ciklusa, žene su najviše privlačili muškarci izrazito dubokih glasova.

Odgovor zašto je to tako dalo je istraživanje na žabama. Ženke žaba privlačili su žapci dubokog, zvučnog kreketa, koji je, za žabe, pouzdan znak mužjakove veličine i dobrog zdravlja. Istraživanje na ljudima je pokazalo dva slična razloga koji nam pomažu da razumemo zašto su ženama glasovi nekih muškaraca privlačniji od drugih.

Prvi razlog tiče se bilateralne telesne simetrije (kada su obe strane tela simetrične), što je opšteprihvaćeno kao znak dobrog zdravlja i dobrih gena.

Pritom, veća simetrija tela nagoveštava dublji glas.

To znači da je, kada tokom ovulacije, doživi muškarčev glas još erotičnijim nego obično žena zapravo privučena zvukom zdravih gena za njeno buduće potomstvo.

Nešto u načinu na koji se kreće

Način na koji neko pleše otkriva ogromnu količinu podataka o datoj osobi. On nam pruža informacije o starosnoj dobi - pomislite samo na razliku u plesačkom umeću mlađeg u odnosu na starijeg igrača. Način na koji osoba pleše može nam takođe pružiti obaveštenja o njegovom nivou energije, zdravstvnom stanju i biomehaničkim sposobnostima.

Naše studije su pokazale da se određeni broj žena odlučuje na seks sa muškarcem samo iz razloga što ih impresionira način na koji dotični igra. Istraživanje otkriva da žene određene pokrete tela smatraju privlačnijim od drugih.

U jednom istraživanju ženama su pokazivani video klipovi na kojima su muškarci, digitalno izmenjenih i prikrivenih lica, plesali. One su nalazile da su privlačniji oni muškarci čije su kretnje izražajnije a koraci krupniji. One su, takođe, ove muškarce proglašavale erotičnijima. Postoje i drugi šabloni u govoru tela muškaraca koji ženama otkrivaju informacije dragocene za odabir partnera. Neuzvraćeni dodiri među pripadnicima istog pola – kada, recimo, jedan muškarac potapše drugog po leđima – dokumentovan su simbol dominantnosti.

Žena doživljava muškarca koji "dodiruje”, kao nekoga višeg statusa, što je kjučna komponenta u proceni njegovih kvaliteta.

Pokreti kojima se zauzima prostor, kao kada muškarac protegne ruke ili ispruži noge, takođe su simbol dominantiosti.

Za muškarce čije je držanje "otvoreno” – na primer, za one koji nisu skloni da prekrštaju ruke preko grudi – veruje se da su strpliviji i da imaju veću moć ubeđivanja.

Seksi karakter

Erotska privlačnosti nije samo pitanje tela, fizički određenih, koja se, kao magnetom, međusobno privlače u potrazi za kompatibilnošću.

Za neke žene, muškarčeva ličnost, a pogotovu njegov smisao za humor, su, u najmanju ruku, podjednako važni za rađanje onoga što zovemo "seksualnom varnicom”.

Jedan od dokaza koliko je muškarčev smisao za humor zapravo bitan, jeste i taj da on predstavlja jednu od retkih crta ličnosti za koju, na sajtovima za upoznavanje, postoji ustaljena skraćenica - GSOH (eng. Good sence of humour).

Drugi dokaz je taj što su istraživanja pokazala da su udate žene koje smatraju da su njihovi muževi duhoviti generalno zadovoljnije brakom od onih koje to ne misle.

Žene ocenjuju dohovitost poželjnom osobinom partnera i kod kratkotrajnih i kod dugih veza. Pitanje zašto je smisao za humor važan kada je seksualna privlačnost u pitanju, bilo je predmet naučne debate.

Ovde treba napraviti ključnu razliku između umeća stvaranja (kada umemo da zasmejemo druge) i umeća prihvatanja humora (kada se smejemo tuđim dosetkama).

S tim u vezi, postoji polna razlika – muškarci definišu ženu sa dobrim smislom za humor kao nekoga ko se smeje njihovim šalama. Oni posebno vole žene koje razumeju njihov humor.

Žene, upravo suprotno, privlače muškarci koji umeju da smisle dobru šalu, bilo da je reč o vezama za jednu noć bilo za ceo život.

Kako to da i muškarce i žene podjednako privlači dobar smisao za humor , najbolje se može objasniti činjenicom da smeh izaziva dobro raspoloženje, a uz to je i znak samopouzdanja i inteligencije.