PDA

View Full Version : NEUSKLADJENOST PONUDE I TRAZNJE NA TRZISTU RADA


Tahirovce
21-02-2007, 20:20
Sjenica se svrstava u red najnerazvijenjih opština u Srbiji, a problem nezaposlenosti, nakon kraha društvenih preduzeća, je izraženiji nego ikada. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) zaključno sa januarom u Sjenici ima 5036 nezaposlenih lica, kaže za www.sjenica.com Ana Nikolić koordinarorka NZS ispostave u Sjenici. Od tog broja 2323 je nekvalifikovana radna snaga, 2713 su lica sa stručnom spremom od III do VIII stepena, a od toga, onih sa višom i visokom ima 215. 0d ukupnog broja nezaposlenih oko 50% su žene.

Tokom prošle godine, realizacijom različitih programa za nezaposlene, za Sjenicu su izdvojena značajna sredstva. Kroz kredite za poznatog poslodavca uloženo je 24750000 dinara, za volontere i pripravnike 2300000. a po osnovu subvencije za samozapošljavanje koje je dobilo 85 lica uloženo je oko 9000000 dinara.

’’Ono što je takođe značajan pomak, kaze koordinatorka Nikoiic, u borbi sa problemom nezaposlenosti jeste Sajam zapošljavanja i preduzetništva koji je u Sjenici prvi put održan u novembru prošle godine. Na sajmu je bih prisutno preko 20 poslodavaca iz oblasti, tekstilne i prehrambene industrije koje karakterišu sjeničku opštinu. Rezultati sajma, nakon nešto više od dva meseca (i ako se prati narednih, šest meseci) su konkretni i značajni. Od 218 predatih CV— ija tom prilikom 110 je dobilo zaposlenje do sada, a od toga 94 je zasnovalo stalni radni odnos. Sajmovi će stoga postati praksa i organizovaće se dva puta godišnje’’.

Prema iskazanim. potrebama poslodavaca trenutno ie potrebno 200 radnika tekstilnih struka. Zbog neizbalansiranog razvoja privrede u Sjenici, nameće se problem neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada. Dve vodeće delatnosti imaju potrebu uglavnom za ženskom radnom snagom pa se postavlja pitanje kuda usmeriti, osim sezonskih poslova, mušku radnu snagu koja je nezaposlena?

"NZS redovno organizuje obuke aktivnog traženja posla za sve nezaposlene. U toku prošle godine 35 je završilo obuke zanatskih zanimanja (serviseri bele tehnike, instalateri parnog grejanja, radio i TV mehaničari i serviseri PC računara), a 30 specijalističke informatičke obuke kao i viši nivo engleskog jezika".

NZS u saradnji sa Radničkim univerzitetom "Svetozar Marković" i Institutom za voćarstvo u Cačku organizovala je za 15 opština u Srbiji, među kojima je i Sjenica., obuku za sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova kao i plantažiranje istih prema klimatskim uslovima. Tu obuku je u Sjenici završilo, u januaru ove godine, 23 nezaposlenih lica.

"Nezaposleni u ovom periodu pokazuju najvece interesovanje za uslove konkursa za dodelu subvencija za samozaposljavanje. Ono sto za sada mogu reci, kaze Nikolic, na osnovu iskustva iz prethodne tri godine jeste da prednost imaju proizvodni programi zanatske i usluzne delatnosti a da delatnosti, kao sto su trgovina, igre na srecu, primarna poljoprivredna proizvodnja i taxi prevoz nisu bile subvencionisane".

Koordinatorka NZS u Sjenici Ana Nikolic kaze da se NZS, kao i u drugim opstinama Zlatiborskog okruga, i u Sjenici pojavila kao inicijator potrebe da se problematika nezaposlenosti, formiranjem Lokalnog saveta za zaposljavanje, svede na lokalni nivo. Idela ie naisla na odobravanje kod lokalne vlasti ali realizacija ceka skupstinsku proceduru.

"Smatram da bi se formiranjem Lokalnog saveta za zaposljavanje lakse prevazilazio problem nedostatka saradnje izmedu institucionalnih struktura. A odabirom odgovarajucih clanova iz oblasti privrede i lokalne samouprave, i na osnovu ranijih iskustava, kroz ozivljavanje starih zanata, domace radmosti, razvojem turizma i slicno, mogao bi se, za obe populacije, znatno povecati broj zaposlenih".