PDA

View Full Version : Novi Pazar: Povredjena strajkacica


STRANAC
11-12-2009, 11:44
N. Pazar: Povređena štrajkačica
10. decembar 2009. | 20:32 | Izvor: Tanjug
Novi Pazar -- Jedna od radnica fabrike "Raška"u Novom Pazaru koje su u štrajku glađu, zadobila je opekotine po licu i šakama, ali niko ne želi da priča kako je do toga došlo.

Ona je medicinski zbrinuta u Zdravstvenom centru u tom gradu. Kako je Tanjugu rekao dežurni hirurg Enes Zogić, Jakupovićeva je, posle zbrinjavanja odbila hospitalizaciju i na svoju odgovornost napustila bolnicu. Za sada niko, pa ni koleginice Jakupovićeve, ne želi da priča kako je došlo do povređivanja Muamere Jakupović.

Policija je neposredno posle dobijanja prijave počela da utvrđuje činjenice u vezi sa ovim događajem, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.

Desetak radnica trikotaže "Raška" počelo je štrajk glađu u ponedeljak zahtevajući da im bude isplaćen socijalni program, uplaćeni doprinosi za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) i povezan radni staž od 2003. godine do danas.

Štrajkačice tvrde da su bile na spisku za socijalni program, da ne znaju kako su naknadno izostavljene i veruju da je neko uzeo njihov novac.

iSelektor
13-12-2009, 02:05
Radikalan protest novopazarskih tekstilaca

„Loše se osećam, imam teške opekotine... Lice mi je unakaženo, vrat, ruke i noge su i izgoreli, ali neću da ležim u bolnici! Neću! Hoću da me leče ovde, ovde su moje drugarice!“, izjavila je za „Alo!“ Muamera Jakupović, radnica Tekstilnog kombinata „Raška“.

Ona je u četvrtak kasno po podne zadobila teške povrede kada je grupa od deset radnica te fabrike, zajedno s njom, pokušala da izvrši samoubistvo spaljivanjem. Ovaj dosad nezabeleženi akt protesta zbio se u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara. Samo zahvaljujući reakciji komšija, koje su začule vrisku žena iz zgrade iz koje je kuljao gust dim i koje su kroz vatru uskakale da ih izvuku, sprečena je veća tragedija.
Povod za ovaj nesvakidašnji događaj jeste samo očaj... Ipak, kako nam je rekla Muamera, sledeći put „neće biti promašaja“!
- Ne izlazimo odavde... Samo mrtve nas mogu izneti, a ako zbog naših leševa neko bude odgovarao, onda je to u redu... Mi ovako više ne možemo... Pre toga smo se čule s našom decom, koja nas zovu i plaču, nemaju šta da jedu, pitaju nas za hranu. Deca nam ležu u krevet i bude se gladna, a to ne može da se podnese - s bolom u glasu pričala nam je Muamera.

Njena koleginica Esma Ibrahimović takođe je zadobila povrede, a kako nam je rekla predsednica štrajkačkog odbora Jasminka Milutinović, na ovome definitivno neće stati.
- Danas nam je peti dan štrajka glađu... Mi i kod kuće svakog dana gladujemo, mi i naša deca... Obratili smo se ministarstvima za ekonomiju i radi i socijalna pitanja, ali odgovora nema... Samo želimo ono što nam je obećano, da se ispoštuju socijalni program i povezivanje staža - kaže Milutinovićeva.
Na naše pitanje da li je zaista moguće da će pretnju da će ponovo pokušati da se spale sprovesti u delo, Jasminka nam je glasom iz kojeg je odjekivao očaj kratko odgovorila:
- Mi hleba nemamo, a kada je stomak prazan... Sledeći put nećemo promašiti!

STRANAC
13-12-2009, 13:10
da li o ovome izvestava Regionalna,Jedinstvo,RTS...???
jesu li se oglasili ti "vajni" ministri sandzacki....????

iSelektor
13-12-2009, 14:22
to i mene zanima... sta pisu nasi?