PDA

View Full Version : Uskoro ostrije kazne za huligane


STRANAC
11-12-2009, 10:23
Uskoro oštrije kazne za huligane
11. decembar 2009. | 01:41 -> 09:06 | Izvor: B92
Beograd -- Izazivače nereda na sportskim manifestacijama ubuduće očekuju zatvorske i novčane kazne, povećane i do deset puta, prema novim rešenjima koje predlaže Vlada.

http://img20.imageshack.us/img20/4112/4499943594b21a1dfda13d2.jpg
Jedan od sukoba navijača i žandarmerije (FoNet, arhiva)

Nasilje na sportskim manifestacijama biće mnogo oštrije kažnjavano kada i ako Skupština Srbije bude usvojila predloge izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika nakon što je to učinila Vlada.

Svrha predloženih izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima je brza reakcija države protiv nasilja, kaže profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić.

Uprkos svim pretnjama i uvredama sinoć je emitovana druga epizoda "Insajdera" o vođama navijača sa kriminalnim dosijeima koji sede u rukovodstvima fudbalskih klubova.

Umesto objašnjenja zašto protiv tih osoba do sada nisu okončani sudski postupci, vlast užurbano menja zakone o sportu.

Ilić smatra da je svrha izmena brza reakcija države protiv nasilja.
Naime, Vlada Srbije je usvojila izmene Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika.

Nasilje na sportskim manifestacijama biće mnogo oštrije kažnjavano ako Skupština Srbije potvrdi ove zakonske izmene.

Izazivače nasilja i nereda na sportskim manifestacijama očekaju zatvorske i novčane kazne povećane do deset puta.

"Suština je da se odluka o samom tom ponašanju, koje bi prema nalazu tužioca predstavljalo prekršaj, donese momentalno i da to bude onaj primer koji će druge od takvog ponašanja odvratiti", rekao je Ilić.

"Momentalno delovanje je ono što zakonodavac ovde pokušava da nametne kao neki zadatak sudu i tužiocu, policiji svakako i to je ono što bi trebalo da se vidi vrlo brzo kada propisi budu usvojeni od strane skupštine, kako to u praksi deluje", smatra on.

Izmenama će biti definisana i mera bezbednosti prisustva stadionima.

To znači da su osobe kojima je izrečena obavezne da se u jave u policijsku stanicu četiri sata pre utakmice. Ako to ne učine, kazna je od 10 do 60 dana zatvora.

Ilić se, međutim, pita da li su postojeći zatvorski kapaciteti dovoljni u trenutku kada u Srbiji na snagu stupa i novi zakon o saobraćaju.

iSelektor
11-12-2009, 14:54
Podrzavam... 4 sata pred utakmicu da se jave, zatvore ih u celiju i neka gledaju tekmu, na tv-u ekrana 37 cm... isti feeling kao u stadionu, samo cuvar prodje pendrekom pro ledja... bice mu isto ko kad odvaljuje stolice i dize ruke i skida se kad vodeni mlaz naidje