PDA

View Full Version : Sta sa besplatnim akcijama


STRANAC
10-12-2009, 12:46
Šta sa besplatnim akcijama
10. decembar 2009. | 11:37 | Izvor: B92
Beograd -- Pošte se spremaju za gužve koje se očekuju šestog januara kada počinje podela besplatnih akcija. Brokeri savetuju da se ne žuri sa prodajom akcija.

U Pošti Srbije su spremni da šestog januara građanima isplate po 1700 dinara na ruke, ali će na novac od pet akcija Naftne industrije Srbije morati da sačekaju. Brokeri savetuju građane da ne žure sa prodajom akcija.

Od šestog januara svi građani Srbije koji su se prijavili za besplatnu podelu akcija javnih preduzeća, sa ličnom kartom će moći da podignu 1 700 dinara i da se evidentiraju kao vlasnici pet akcija NIS-a ukupne vrednosti dve i po hiljade dinara. Istog dana ipak neće moći da unovče akcije čiji su vlasnici.

“Tih pet akcija građanin može da prodaje, ali samo preko ovlašćenog brokera, znači tih pet akcija. Sa tom potvrdom ili informacijom može da ode u bilo koju brokersku kuću i da radi šta hoće, ali ono što je savet ne treba se zaletati. Treba biti strpljiv, jer su u krajnjem slucaju za mnoge akcije prilično velika tajna i trebalo bi malo sačekati da se vidi šta će biti sa tim akcijama” objašnjava zamenik direktor Pošte Miloš Miščević.

U Pošti objašnjavaju da se na njihovim šalterima za sada ne može trgovati akcijama jer po postojećem zakonu pošta nije ovlešćena za taj posao. Ali treba sačekati izmene zakona o trgovini akcijama čiji nacrt trba da prođe vladu i skupštinsku proceduru.

“Trenutno zakon ne podrazumeva da onaj ko nije ovlašćen može da trguje akcijama i u tom smislu nas očekuje jedan malo duži proces odabir kadrova, obuka. Mislim da je to akcija koja će zahtevati dosta angažovanja i to je proces koji ce biti dugotrajan. To nije kao prilikom upisa akcija kada je sve trajalo tri do četiri meseca, ovo će biti znatno duže” dodaje Miščević.

Ovlašćeni brokeri objašnjavaju da trgovine akcijama NIS-a neće biti do leta dok ta kompanija ne izađe na berzu. Takođe kažu da je sada teško odrediti pravu cenu akcije. Njena trenutna vrednost je 500 dinara što je rezulat cene po kojoj je Gaspromnjeftu prodata srpska naftna kompanija, i mnogih nepoznanica kada je u pitanju imovina i zarada NIS-a.

“Savet je da građani ne žure sa prodajom zato što i cena po kojoj je NIS prodat je ispod tržišne vrednosti tako da savet profesionalnih posrednika je da se zadrže akcije u nadi da će se i ekonomske okolnosti i vrednost NIS-a povećati pa će samim tim i akcije više vredeti” kaže Miroslav Radaković iz Sinteza Invest grupe.

Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata koja okuplja zaposlene u najvećim javnim preduzećima takođe su pozvali građane Srbije da ne prodaju akcije tih preduzeća već da se organizuju u udruženja akcionara, ocenjujući da će vrednost akcija vremenom znatno porasti.