PDA

View Full Version : Medjunarodni dan ljudskih prava


STRANAC
10-12-2009, 12:43
Međunarodni dan ljudskih prava
10. decembar 2009. | 01:23 | Izvor: B92, Beta
Njujork, Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava koji je ove godine posvećen borbi protiv diskriminacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je tim povodom da su na meti diskriminacije pojedinci i grupe koje su najranjivije, poput invalida, žena i devojaka, siromašnih, emigranata, pripadnika manjina i svih onih za koje se veruje da su drugačiji od većine.
Povodom Dana ljudskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije saopštilo je da se zalaže da se, pored već postojećih zakona, donosu zakonski akti kako bi se stvorio celovit, koherentan normativni sistem neophodan za svestrano ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u svim oblastima.

Od posebnog značaja je da se odredbe i važećih zakona i budućih zakonskih dokumenata dosledno primenjuju u svakodnevnom životu, čemu
će to ministarstvo dati puni doprinos, navodi se u saopštenju.

Na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a tokom godina je stvorena
čitava mreža mehanizama za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv njihovog kršenja.

U prvom članu deklaracije je istaknuto: "Svi ljudi su rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima".

U Savez samostalnih sindikata Srbije upozoravaju da se u Srbiji između ostalih, krši i jedno od osnovnih prava - pravo na rad.

"U Srbiji ima oko 800.000 nezaposlenih, a radnici i dalje strahuju od gubitka radnih mesta, a takođe im poslodavci ne isplaćuju uredno zarađene plate", kaže predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović.